Дата на проозводство на масло? :)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Дата на проозводство на масло? :)

Мнениеот alexmitev » Сря Дек 17, 2025 5:13 pm

(предупреждавам, може да ви трябват пуканки за тази тема :lol2: )

Здравейте,

Понеже наскоро купих грес SRAM butter от Байк център, която е с дата на производство 2021-ва :boggled: , реших да проверя и другите неща в поръчката - масло Fox 20WT и масло Motorex 4W.

Оказва се, че датата на производството на маслата никъде не е отбелязана на тубата и общо взето не е практика да се обозначава :banghead:
За мен е необяснимо как може да си купиш масло за 80лв/л от марков уважаващ себе си производител и дори да не можеш да разбереш кога е произведено...

На Fox писах един мейл и хората веднага ми отговориха, че маслото е произведено в рамките на последната година (а междувременно маслото изчезна като продукт от сайта на Байк център, все едно са чакали да купя последната туба?).

С Motorex обаче ударих на камък...

От motorex.bg твърдят, че не могат да ми съдействат, ако маслото не е закупено директно от тях и че ползват различни кодове за различните дистрибутори?! Което е доста странно, защото в Швейцария, Motorex едва ли са предвидили да произведат точно 100 туби за Байк център с код примерно BG-BC... Трябало да се обадя в Байк център.

Добре, писах им мейл, който те отсвириха, обадих се и им казах, че има код специално за тях, но това не помогна и казаха да се обадя обратно в motorex.bg.
Обадих се отново в motorex.bg. Оттам техническият консултант Петко Георгиев беше доста груб и общо взето ми каза да си *** майката, но преди това каза няколко интересни неща:

1. motorex нямат дистрибутори в България (както е видно и от сайта им!) и Байк център не са им дистрибутор (въпреки обратното твърдение от първия разговор). На етикета пише, че Никол Байк Център са вносител - явно директно от Швейцария?
2. На въпроса ми откъде тогава е закупено това масло, отоговрът беше, че това е фирмена тайна и щом кодът не съответсва на нищо в тяхната система, маслото в тубата може да не е Motorex(!)
3. Според него моето искане било все едно да си купя масло Castrol от Метро и после да се обадя в Castrol да ми казжат дали е оригинално. За мен всеки уважаващ себе си производител би трябвало да ползва кодове или холограмни стикери или восъчни печати ако трябва, които да означават нещо в системата му.
4. В крайна сметка казах, че ще се обърна към Motorex Швейцария, а г-н Георгиев каза, че не може да ме спре :roll2: Сега чакам отговор от тях, да видим аджеба може ли да се разбере нещо или не :)
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1378

Re: Дата на проозводство на масло? :)

Мнениеот Boyan1984 » Сря Дек 17, 2025 5:25 pm

Абе кво се занимавате с тукашните шмекерии. Купувайте си директно от Германия с гъбко и мирна главица. Отдавна зарязах БГ търговците и не купувам почти нищо за байка ми оттук. Единствено минерално шиманксо от литър и смазка muc off за веригата веднъж на година и половина...
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Рейтинг: 2000

Мнениеот alexmitev » Сря Дек 17, 2025 5:31 pm

Boyan1984 написа:Абе кво се занимавате с тукашните шмекерии. Купувайте си директно от Германия с гъбко и мирна главица. Отдавна зарязах БГ търговците и не купувам почти нищо за байка ми оттук. Единствено минерално шиманксо от литър и смазка muc off за веригата веднъж на година и половина...

В случая ми трябваше спешно, понеже исках да обслужа вилката преди да карам, а и не исках да оскъпявам допълнително и без това скъпите консумативи... И все пак предполагах, че като съм взел Fox и Motorex от магазин, а не от Илиенци примерно, това са Fox и Motorex. Но може и да не съм бил прав.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Мнениеот alexmitev » Сря Дек 17, 2025 5:49 pm

А междувременно, от Швейцария ми отговориха доста бързо, че датата на производство е 05.08.2024, дори и с ден :)
Пожелавам много здраве на майката на г-н Петко Георгиев от motorex.bg и лично на него за професионалното му отношение! :)
Последна промяна alexmitev на Сря Дек 17, 2025 6:03 pm, променена общо 1 път
alexmitev

Мнениеот alexmitev » Сря Дек 17, 2025 5:50 pm

(качил съм 2 пъти последното мнение, не мога да го изтрия)
alexmitev

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Чет Дек 18, 2025 9:20 am

С Ваше разрешение да сваля ниско , даже много ниско топката с маслата - става въпрос за спирачни масла. По пространно въпросите ми : Имах Шимано, купих преди 5 - 6 години оригиналната бутилка от 1л, обезвъздуших само един път ...и колелото вече не е при мен,маслото си стои с 50 мл по-малко...Сега обслужвам два велосипеда - препоръчаха ми за тях спирачна течност от бензиностанцията. Вече по-ясно , мога ли от Вас да получа достоверна консултация - за различните видове спирачки , кои са оригиналните масла и кои са родните /бюджетни заместители /. :wavey: Знам,че свалих нивото, но Ви моля за точни и изчерпателни отговори , ако желаете де.... Благодаря за вниманието !
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот alexmitev » Чет Дек 18, 2025 11:45 am

ЕДИН ЗАВЕТ написа:С Ваше разрешение да сваля ниско , даже много ниско топката с маслата - става въпрос за спирачни масла. По пространно въпросите ми : Имах Шимано, купих преди 5 - 6 години оригиналната бутилка от 1л, обезвъздуших само един път ...и колелото вече не е при мен,маслото си стои с 50 мл по-малко...Сега обслужвам два велосипеда - препоръчаха ми за тях спирачна течност от бензиностанцията. Вече по-ясно , мога ли от Вас да получа достоверна консултация - за различните видове спирачки , кои са оригиналните масла и кои са родните /бюджетни заместители /. :wavey: Знам,че свалих нивото, но Ви моля за точни и изчерпателни отговори , ако желаете де.... Благодаря за вниманието !

Шиманските спирачки не ползват спирачна течност, а минерално масло. Аз не виждам проблем минерално масло на 5-6 години да се използва за други спирачки сега, които обаче са с минерално масло, т.е. само Шимански!
По бензиностанциите можеш да си вземеш спирачна течност за спирачки които са със спирачна течност само (като SRAM). Аз не бих взел точно от бензиностанция, понеже е по-скъпо, има си специализирани магазини, най-добре директно от вносителя. Желателно е да купиш DOT 5.1 заради по-високоата точка на кипене. Не знам дали ще се справиш със смяната на спирачна течност на SRAM (ако са такива спирачките) - трябват специални накрайници и е доста пипкаво. А ако ти се инвестира, можеш да вземеш и спирачна течност Ravenol Racing Brake Fluid R 325+ с точка на кипене 325 градуса, която обаче струва около 40лв за 500ml и която трябва да употребиш или извхърлиш в рамките на година от отварянето :)
alexmitev

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Чет Дек 18, 2025 2:03 pm

".... Не знам дали ще се справиш със смяната на спирачна течност на SRAM (ако са такива спирачките) - трябват специални накрайници и е доста пипкаво. А ако ти се инвестира, можеш да вземеш и спирачна течност Ravenol Racing Brake Fluid R 325+ с точка на кипене 325 градуса, която обаче струва около 40лв за 500ml и която трябва да употребиш или извхърлиш в рамките на година от отварянето :) "

Спирачките са : Magura и Tektro :wavey:
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот alexmitev » Чет Дек 18, 2025 2:48 pm

ЕДИН ЗАВЕТ написа:[/color]

Спирачките са : Magura и Tektro :wavey:

Magura имат собствено минерално масло - Magura Royal Blood (синьо), Tektro май също, но май може да ползваш и Шиманско - тук не съм много запознат.
alexmitev

Назад към Веломеханик