Проблем със смяна на гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със смяна на гуми

Мнениеот ULF » Пет Яну 02, 2026 6:20 pm

Привет и за Много Години! Знаех си аз, че по празници не се работи ама шило в торба не стои.... Колелолото на жената го взех със самодейно напръскани капли и днес реших да разкарам оранжевото и да си ги направя пак черни... Ако искаш да развеселиш боговете, кажи им че имаш планове ;) Та накратко... гумите не помръднаха, докато не им се скъсаха теловете.... Каплите са оригиналните на Mondraker 27.5 40мм широчина вътрешно. Гумите бяха Michelin DH34 BikePark TL 2.40. Теловете така бяха стегнати до бордовете, че не помръдваха. След като строших всичките ПВЦ щангички които имах, извадих големите отвертки и чак тогава се накъсаха теловете и гумите благоволиха да излязат. То вярно, че съм аматьор ама 10ина гуми съм сменил последната година и такова чудо не е било. Каплите са тюблес реди, няма седи от боза, имаше си вътрешни.... Аз ли бъркам някъде в технологията или има някакъв чалъм за по-дебелите гуми? Мачкането с дърводелска стяга също не помогна-гумата просто се отпори от теловете. Леко съм ужасен как ще сложа и новите Vittoria DH 27.5x2.5 след боядисването, че и те са бая дебелички....
Unknown Life Form
ULF

Рейтинг: 1360

Re: Проблем със смяна на гуми

Мнениеот http » Нед Яну 04, 2026 9:05 am

Ако каплите са боядисвани с гумите на тях или са поставени гумите преди да изсъхне боята напълно, е възможно.
http

Рейтинг: 1285

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Нед Яну 04, 2026 9:19 am

"....Леко съм ужасен как ще сложа и новите Vittoria DH 27.5x2.5 след боядисването, че и те са бая дебелички..."

С фина шкурка отстраняваш боята от вътрешната страна на каплите , сапунена вода и здрави ръце :wavey: PS Купи си стоманени щангички ,,но не ги употребявай при поставяне ,когато има вътрешна гума.... Успех и щастлива Нова година !
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот martin.radev » Нед Яну 04, 2026 2:04 pm

Никога не използвай стоманенои щанги е моят съвет (извинявам се)
Чупил съм 3-4 пвц щанги, докато не си купих Pedro's
https://linsonmoto.bg/velo-instrument-z ... -pink-pair

Всички проблеми изчезват. Твърде вероятно е да си пробвал вече, но ако не си - гъба със сапунена вода и натрий хубаво бордовете както и самата капла отвътре.
Също така - сигурен ли си, че вътрешната гума е била с правилната големина? Да не е била 29ка?
Аватар
martin.radev

Рейтинг: 2000

Мнениеот ULF » Нед Яну 04, 2026 4:46 pm

@http гумите са сменяни преди месец в сервиз от предния собственик, а каплите са били боядисвани преди години и вътре няма следи от боя.

@ЕДИН ЗАВЕТ няма боя за прешкурване, ама усещам че сапунената вода ще е в промишлени количества ;)

@martin.radev всичко си е 27.5. Щангичките от линка ще ги заръчам утре, че моите си бяха някакви лидълски. Мисля да се въоръжа и с няколко метални мотоциклетни по 20ина см... за секи случай :beer:

В ютуб гледам, че такива "запекли" гуми ги мачкат с менгемета и стеги за да отлепят борда с теловете от ръба на шината. Един пич даже на вулканизатор я закара да я "смачкат" Проблема бил основно с тюблес шини в комбинация с телени гуми според коментарите.
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот martin.radev » Вто Яну 06, 2026 2:37 pm

Случва се понякога, инатлива гума да се падне - навремето носих една WTB Vigilante 2.5 27.5 на вулканизатор, човека се измъчи и отказа ;)
Накрая я сложих легнала на земята и с крака на дървен стол я изкарах от канала на шината (борда беше деформиран и не ставаше вече гума от това.
Аватар
martin.radev

Мнениеот ULF » Съб Яну 17, 2026 6:33 pm

Ако някой търси читави щангички на ниска цена цък Изглеждат не по малко стабилни от Pedro's, aма за 2.40лв чифта :beer:
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот ULF » Нед Яну 18, 2026 9:35 am

Тъй.... неравната битка с DH гумите продължава ;) И Pedro's и Unior започват да пукат като ги напъна. За протокола - каплите и гумите са нови. Гледам Педро има щанга за DH гуми Pedro's но не е в наличност. В нашите сайтове намирам 2 варианта, които изглеждат като правени от един китаец, но с различна брандировка и почти двойна разлика в цената. Някой ползвал ли е нещо подобно, че да даде съвет кое да взема?

Вариант 1

Вариант 2

пп. Местният магазин отказват да монтират гуми, които не са закупени от тях ;)
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Нед Яну 18, 2026 10:18 am

ВЕЛО-М продава щанги за велосипед Hutchinson - 8,5 евро - комплект -2 броя -метални обвити в пластмаса -двустранни -от едната страна само метала , от другата обвит в пластмаса. Мотоциклетните, не са за препоръчване поради голямото рамо и силния натиск върху каплата - не е много здравословно за карбон и алуминий.... :wavey:
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот ULF » Нед Яну 18, 2026 10:33 am

На сайта на вело-м намирам това за 10 евро бройката. За тях ли иде реч? Pedro's ги продават за DH гуми на велосипед... Даже на снимките гумата изглежда като моята. За карбон не съм дорасъл още ;)
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот Boyan1984 » Нед Яну 18, 2026 10:39 am

Има едни интересни в алито, даже си взех от тях две за проба (оше не съм ги тествал).https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... 1802jJ34wv
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот ULF » Нед Яну 18, 2026 10:59 am

Усещам че с пластмасови няма да стане работата. Имам чувството, че се опитвам да нахлузя 26ца гума на 27.5 капла.... Рискувах с Unior-a че от тях взех повече бройки и съм 2 бройки назад. Ако и с металните не се получи, ще търся някой магазин в Търново да им прехвърля топката с монтажа...
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот ULF » Нед Яну 18, 2026 2:12 pm

@ЕДИН ЗАВЕТ намерих ги. Малко им е смотан сайта и в търсачката не излязоха, но се появиха като свързан продукт В интерес на истината не изглеждат зле и са метални. Благодаря!
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот motomarzel » Пон Яну 19, 2026 6:44 pm

Какъв бандаж използваш?

В производството имахме проблем с монтажа на гумите, когато използвахме полиуретанови бандажи на Schwalbe, Herrmans и други, решението е използване на по-тънък бандаж. Текстилен или лента за безкамерни гуми на 1 слой.
Освен това, ако се опитваш да монтираш гумата с инсърт, има вероятност инсърта да не позволява на борда да легне във вътрещността (ниската средна част) на шината.
При монтаж се започва от противоположния край на вентила като се придвижват по малко и двете страни едновременно в посока вентила - вентила не позволява на борда на гумата да застане в средата нашината, поради което намалява свободната част, с която може да се манипулира, за това е правилно той да е последен. При затваряне на гумата, вентила се избутва нагоре (както и преди помпене) за да намали отнеманото място и за да се избегне прещипване. Това е разбира се, ако използваш вътрешни гуми.
Когато вкараш единия борд на гумата, опитай се да го издърпаш максимално към борда на шината, за да освободи място в средата за другия борд, който ще има нужда от него (мисля че няколко пластмасови дърводелски стяги биха помогнали за тази цел).

Всичко това може и да звучи логично, но все пак се надявам да е в помощ :)
Аватар
motomarzel

Мнениеот ULF » Вто Яну 20, 2026 11:17 am

@motomarzel С лента за безкамерни гуми на един слой съм. Нямам инсърт. Имам вътрешни гуми.
По технологията, която си описал го правя долу горе.... Само за вентила не бях съобразил.
Поръчах металните щангички и като дойдат пак ще се пробвам.
Въобще не мога да прехвърля борда на гумата през ръба на каплата. Щангичката се счупи, а егото и палеца ми пострадаха ;)
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот motomarzel » Вто Яну 20, 2026 1:39 pm

Още нещо, което може да помогне - монтирай гумите на други капли, на които се монтират по-лесно. Напомпи ги на по-високо налягане (3,5-4bar) и ги остави така поне 24ч. Това обикновенно ги отпуска и последващия монтаж е по-лесен.
Относно лентата за безкамерни гуми - сигурен ли си, че е добре залепена и е прилегнала плътно в централната част на шината, ако лентата не е добре прилегнала в средата - при монтажа и ако не е добре опъната и след това притисната в средата, остава залепена на външните части на шината, което увеличава вътрешния и диаметър, а от там затруднява монтажа.
Аватар
motomarzel

Мнениеот Boyan1984 » Вто Яну 20, 2026 1:45 pm

Ще използвам темата и аз.
Опитах се да махна външните гуми от стоковите капли, с които взех твърдака - искам да извадя вентилите, щото са хубави (Muc Off). Безкамерни са, обаче гумите са телени :lol: Не го питах, къде са му ги правили...както и да е.
Е братче, няма махане от каплата това чудо! Съвсем малко мога да ги отместя и да видя бандажа и толкова. Тегава работа... Някакви идеи кво да правя? Имам щангички, ма не мога да подхвана, та да тръгне отнякъде...
А сигурно и студа не ми помага. Може би гумата ще се свали по-лесно, ако е на топло :idea:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Lucky Loser » Вто Яну 20, 2026 2:04 pm

От топлото ще смятам ще бъде малко по-нетрудно, най-малкото гумата ще омекне.
Ако пак не можеш - хващай ножа и режи :D
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Boyan1984 » Вто Яну 20, 2026 2:17 pm

Това беше първото, което си помислих! Тия тежки гуми не заслужават да са на никое колело!
Ще им направя ритуално жертвоприношение :angfire: :angfire: :angfire: :dgrin: :dgrin: :dgrin:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот motomarzel » Вто Яну 20, 2026 2:51 pm

Напомпи ги на компресор на по-високо налягане - 3,5-4bar. Така бордовете ще се качат на високата част на шината. Може през винтила да вкараш малко сапуненна вода предварително. Изпускаш налягането на гумата.
След това започвайки от противоположната страна на вентила избутваш САМО ЕДИНИЯ борд в средата на шината - може да използваш противоположната страна на шината като упора (не другия борд!). Придвижваш се в посока вентила, ако е нужно повтаряш това няколко пъти. Развиваш вентила и го избутваш навътре. Би трябвало това да освободи достатъчно място за шангичка до вентила.
Аватар
motomarzel

Мнениеот Boyan1984 » Вто Яну 20, 2026 2:53 pm

Благодаря за съвета, ще пробвам като се прибера! :beer:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Boyan1984 » Вто Яну 20, 2026 5:31 pm

Извадих вентилите, бяха се поотпуснали и стана мн лесно. :beer:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот ULF » Вто Яну 20, 2026 5:37 pm

@motomarzel на теория е добре залепена лентата. Проблема е че не мога да прехвърля ръба на каплата и да стигна до лентата...
@Boyan1984 пред винкела и дъската всички са равни ;) https://www.youtube.com/watch?v=vvZPnd7x77o
И аз почвам да си мисля, че студа бърка работата. На гаража е 5-7 градуса...

едит: докато пиша си се оправил :beer:
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот Boyan1984 » Вто Яну 20, 2026 5:40 pm

Хаха, да :beer:
Ами борда беше отпуснал наистина и с лекота ги докарах до средата и извадих вентилите.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Kkrase » Сря Яну 21, 2026 1:50 am

Защо не качиш каплите вкъщи в банята и с гореща вода нагрей гумите, после малко веро по шините и ти си човека
Аватар
Kkrase

Рейтинг: 1465

Мнениеот ULF » Сря Яну 21, 2026 6:34 pm

@Kkrase още снощи ги домъкнах от гаража и ги паркирах под климатика и воала... За 10-15 минути всичко заспа. Металните щангички също много помогнаха. :beer:
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот alkuni » Чет Яну 22, 2026 4:27 pm

ULF написа:Ако някой търси читави щангички на ниска цена цък Изглеждат не по малко стабилни от Pedro's, aма за 2.40лв чифта :beer:

Кой от двата вида щанги - (тези розовите на Педро и другите на Unior) препоръчваш?
И кои са по леки?
Ползвам едни пластмасови на Lezyne XL - ама са много големи и тежат към 45-50 грама.
Затова търся нещо по леко и по малко,но да е здраво и удобно.
Ако можеш да постнеш някоя снимка една до друга на двата модела.
И нещо друго,някак си ми е неудобно да поръчам нещо за 1.20 евро - не съм сигурен че някой ще си направи труда изобщо да ги изпрати...но може и да греша
alkuni

Рейтинг: 1236

Мнениеот ULF » Чет Яну 22, 2026 5:45 pm

На мен ми изглеждат еднакво стабилни. Unior е една идея по лек. И мен ми досвидя куриера да е 3 пъти по-скъп от стоката и за това поръчах 6 чифта + други дреболии ;) Ето сравнение между моделите:
https://enduro-mtb.com/en/best-tire-levers-can-buy/
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот alkuni » Чет Яну 22, 2026 5:51 pm

ULF написа:На мен ми изглеждат еднакво стабилни. Unior е една идея по лек. И мен ми досвидя куриера да е 3 пъти по-скъп от стоката и за това поръчах 6 чифта + други дреболии ;) Ето сравнение между моделите:
https://enduro-mtb.com/en/best-tire-levers-can-buy/

ОК.
Мерси
Ще взема едни на Педро(в линка който си дал са на първо място, а Unior на последно
alkuni

Рейтинг: 1236

Мнениеот ULF » Съб Яну 24, 2026 6:05 pm

Имам малко идиотски въпрос... Свърши ми лентата за безкамерни гуми, която ползвах вместо бандажи. Мога ли да ползвам изолирбанд 3М или Plimout вместо лента? Няма да са тюблес... има си вътрешни.
Unknown Life Form
ULF

Следваща

Назад към Веломеханик