Въпроси относно оборудването

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпроси относно оборудването

Мнениеот sunnyx3m » Пон Яну 26, 2026 2:41 pm

Здравейте,
надявам се, че съм уцелил мястото на темата.

От много време не съм карал и искам да започна отново. В тази връзка имам някои въпроси относно оборудването:
1. Висок съм 176см. Рамката ми е Scott Sub XL. Не съм сигурен, но ми се струва малко висока за мен. Има ли някакъв стандарт по който да се ориентирам?
2. Гледал съм всичко да е леко, ако се стигне до смяна, има ли смисъл от карбонов вариант? Става въпрос за съвсем любителско каране в парка или по улиците.
3. Седалката ми е оригиналната, но искам да я сменя с малко по-комфортна. Виждал съм някакви много по-широки, но едва ли са по-удбни, също и някакви калъфчета с гел. Може ли съвет към какъв вариант да се ориентирам?

Благодаря предварително.
Съни Х3М - https://sunnyx3m.com
Аватар
sunnyx3m

Рейтинг: 1200

Re: Въпроси относно оборудването

Мнениеот Lucky Loser » Пон Яну 26, 2026 3:54 pm

1. Рамката със сигурност ти е голяма. По днешните стандарти си по-скоро за M, може би L, най-общо казано. Но предполагам ще искаш да пробваш дадения велосипед в случай, че тръгнеш за купуваш?
2. Смисъл - зависи.. кеф ли ти е, имаш ли бюджет.. Съвсем любителско или не, нали трябва да ти носи удоволствие? Тук за мен е според лични предпочитания, но карбонът няма да свали 2-3 кг като преди години.
За гонене на макс резултати и представяне има смисъл, но сам спомена за какво ще се ползва въпросния велосипед.
3. И за 300 лв да вземеш седалка, няма да ти е удобна първите карания, чисто и просто защото седалищните ти мускули досега са седяли на стол, диван и т.н. и не са свикнали с тази форма на седлото. Да, седалките имат размери, все пак и нашите д-та не са еднакви, но не гледай широките седалки, които дядовците карат на старите Балкан-и. А като видиш калъф с гел, просто отмести поглед. Този тип продукти сигурно са удобни за 5-10 мин каране да стигнеш до пазара, но при по-продължително каране, макар и любителско, както спомена, няма да ти вършат работа.
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Рейтинг: 2000

Мнениеот sunnyx3m » Пон Яну 26, 2026 4:08 pm

Много благодаря за изчерпателният отговор и насоките.
Нямам определен бюджет, но явно ще се сменя возилото. M или L, зависи от удобството или от нещо друго (по-дълги/къси крака, тегло...)? Може и защото рамката е голяма, седалката да не ми е удобна.
Има ли смисъл от амортисьори? Колебая се между тегло и комфорт :)
Аватар
sunnyx3m

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Яну 27, 2026 2:08 pm

Рамката със сигурност ти е доста голяма. Каквото и да е колело след 2018та произведно си точно за М .

Относно олекотяване - компонентите в този ред имат най-голям ефект:
1. капли + гуми
.
.
. касета, курбели
. рамка + всичко закачено за нея

Относно седалката - намери запазен картон, който е по-широк от ханшът ти. Сложи го твърд стол и седни. Отбележи разстоянието между двата седалищни кокала => вече имаш ширината на седалката, която ти трябва. От там нататък според бюджета и колко е агресивна позицията при въртене. До колкото видях това е градски байк, с изправена позиция - търси такива седалки. Ако караш малко време наведнъж (30тина минути) може да вземеш мека. Иначе седалката трябва да е по-скоро твърда, защото в противен случай се притискат канали там долу, които не трябва да се притискат ;)
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот sunnyx3m » Вто Яну 27, 2026 5:26 pm

Благодаря!
И двете мнения са ми много полезни, вече започна да ми се изяснява :)
Аватар
sunnyx3m

Мнениеот Yash » Вто Яну 27, 2026 7:03 pm

Да си изпльоскам и моето мнение.

Висок съм 178см. Последните две колела си ги взех L. На таблиците с размери съм между М и L, но с по-голямата рамка ми е по-удобно. Въпрос на усет и предпочитания.
Относно въпросът за амортисьорите. Ако имаш предвид рамка със заден такъв (т.н. "мекица"), за града и парково каране е напълно излишна. Допълнителна тежест, допълнителни разходи при първоначалната покупка и последваща поддръжка.
Аватар
Yash

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти