Проблем със смяна на гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Проблем със смяна на гуми

Мнениеот Yash » Нед Яну 25, 2026 7:04 pm

ULF написа:Имам малко идиотски въпрос... Свърши ми лентата за безкамерни гуми, която ползвах вместо бандажи. Мога ли да ползвам изолирбанд 3М или Plimout вместо лента? Няма да са тюблес... има си вътрешни.

Най-вероятно няма да има проблеми. Идеята на тези бандажи е да се предпази вътрешната гума от евентуални остри неща по каплата. Важното е да са с нужната ширина.
Аватар
Yash

Рейтинг: 2000

Мнениеот ULF » Нед Яну 25, 2026 7:36 pm

Благодаря Yash. И аз мисля, че няма да има проблем, ама все пак да питам - някой може да е тествал ;) Утре ще проверя в местния магазин, но подозирам че няма да има такива екзотики. Поръчах по куриер и получих грешен размер широчина... търговеца е готов да го смени, ама куриерите във всички посоки са за моя сметка и ще ми излезе златно. Лукса да живееш в малък град... :beer:
Unknown Life Form
ULF

Рейтинг: 1360

Мнениеот Kkrase » Сря Яну 28, 2026 9:08 pm

Що се отнася до изолирбанда, примерно две намотки на шината ще държат ако караш до 2.3 бара, но аз на едното колело с две намотки изолирбанд и 4/5 бара налягане в гумата, изолирбанда се предаде и спуках вътрешната от страната на спиците, тоест зависи до какво налягане караш гумите, ама ако навиеш 5/6 пъти шината със сигурност ще стане бетон
Аватар
Kkrase

Рейтинг: 1465

Мнениеот ULF » Чет Яну 29, 2026 10:40 am

Мерси @Kkrase. Приятел ми услужи с няколко метра и се оправих. Все пак като гледам Plimouth-a имам чувството, че е по твърд от бандажната лента и като се стопли времето мисля да тествам колко ще издържи с изолирбанда. Карам на 3-3.5 атмосфери.
Unknown Life Form
ULF

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Чет Яну 29, 2026 2:41 pm

ULF написа:Мерси @Kkrase. Приятел ми услужи с няколко метра и се оправих. Все пак като гледам Plimouth-a имам чувството, че е по твърд от бандажната лента и като се стопли времето мисля да тествам колко ще издържи с изолирбанда. Карам на 3-3.5 атмосфери.

Лейкопласт от аптеката - продава се с различна ширина... :wavey:
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот ULF » Пет Яну 30, 2026 8:33 am

@ЕДИН ЗАВЕТ и тая дивотия ми мина през главата, ама нямам идея как се държи лейкопласта във времето.... а и дебелината му е сходна с тази на бандажа който имам. Предполагам, че в момента имам най-голямата колекция от щангички за гуми в северна България, ама все пак се мъчих да стане максимално тънко в центъра на шината :beer:
Unknown Life Form
ULF

Предишна

Назад към Веломеханик