drag trigger 9.0 - upgrade(downgrade) към 11-скорости?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

drag trigger 9.0 - upgrade(downgrade) към 11-скорости?

Мнениеот kostadinnm » Пон Авг 31, 2026 9:59 pm

Здравейте.
Лятото отминава и почти не съм го карал, но си ме досърбява да променя нещо по моя твърдак - Drag Trigger 9.0 29(връзка към сайта на производителя за spcs).
Първо отбелязвам основно оплакване - докато карам по асфалт и се изкачвам има неприятен "spoke pinning" на най-леката предавка.
Като съм говорил с приятели, най-правилното нещо е да потърся някакъв spacer. Другото, което си мислех е първо да сложа по-стабилен дерейльор - SRAM Eagle GX мисля, че е следващия съвместим. Но като цяло през тези няколко години ми се прииска това колело да отиде в посока на "неубиваем чук" на който мога винаги да разчитам, и имам(вероятно не-обосновано) предчувсвие, че за да стане такъв, трябва да го преобразувам с Shimano задвижване. В тоя ред на мисли, днес гледах едно видео на един белгиец, който демонстрира идеята в/у едно иначе много добро колело(доста по-висок клас от моето):
https://www.youtube.com/watch?v=wMnCpUz7qf0

Вдъхновен от това, реших да се разровя да видя на основа последните Shimano компоненти съвместими с 11-скорости преди CUES да видя каква бюджетна трансформация може да му направя и стигнах до следното:
  • Заден дерайльор SRAM NX Eagle 12 speed -> Shimano XT RD-M8200
  • Касета SRAM PG-1210 12 speed 11/50T -> Shimano Deore CS-M5100 11-51
  • Верига SRAM SX 12 speed -> Shimano CN-HG701
  • Команда SRAM NX Eagle 12 speed -> Shimano Deore SL-M5100-I 11 speed(мисля, че е съвместима със сегашните ми спирачки на Shimano)
Това от немски сайтове е към 200 евро без транспорта.

Курбела не ми е създавал проблеми и е възможно да сработи добре, но за да съм напълно изряден, бих сменил и него, като предполагам, че 32-зъба на венеца няма да се отразят. Също вярвам, че за моите 180см дължина от 17 см е подходяща. Вече за дали има/трябва да съобразявам offset(с друга плоча или spacer-и) ще ми е много полезно да ви чуя. Иначе като промяна, ако се налага бих го сменил със следното:
  • Курбели Sram NX Eagle 34T 175 mm -> Shimano Deore FC-M6100-1 32T
  • ОС касета SRAM Dub -> Shimano BB-MT801
И понеже имам стенд, който си стои и той така и събира прах, бих искал да се опитам да правя всички тия упражнения сам. Например - евентуалния монтаж на курбела ще ми трябват два tool-а: TL-FC16 и TL-FC41, но да не задълбавам повече.
Тия последните добавят още 100 пари отгоре, но ако може само да сменя плочата или въобще да не я сменям, ще е добре дошло.

Относно касетата, трябва да си издиря сайта за сравнение на предавателните числа по скорости за да видя какво да очаквам, че ще се промени:
(преди) 34 отпред + 11-13-15-17-19-22-25-28-32-36-42-50
( след ) 32 отпред + 11-13-15-18-21-24-28-33-39-45-51
Да очаквам една идея по-трудна първа(заради предния венец), която ми идваше прекалено лека така или иначе, вече нагоре точно тия, където стъпките стават по-големи така и не ги ползвам, но пък за някоя обиколка май е добре да запазя голямото предавателно на последна предавка. Иначе другия вариант на тая касета(11-..-42) е приятна сума по-евтин и се доблжава като пропорции повече до сегашната 12-скоростна SRAM-ска(11-..-50). Но целта на занятието не е да спестя 10-ина евро, а и да се понауча да си ремонтирам байка.
kostadinnm

Рейтинг: 1200

Назад към Продукти за крос-кънтри