Инцидент на Витоша днес

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Инцидент на Витоша днес

Мнениеот Liohman » Нед Фев 19, 2006 7:42 pm

Трима човека са били затрупани от лавина на Витоша в областа на Резньовете при спускане, двама са оцелели и един в неизвестност. Единият е със счупвания от удари в камъни при влаченето от лавината.
L.B.M.P.
Liohman

Рейтинг: 1700

Мнениеот did » Нед Фев 19, 2006 7:45 pm

адреналинът не е безплатен, особено за неподготвените и неинформираните.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Dern » Нед Фев 19, 2006 8:04 pm

[quote="did"]

адреналитът не е безплатен, особено за неподготвените и неинформираните.
[/quote]

Трябва да се съглася с това! Да спускаш freeride при топяща се снежна покривка е лудост, още повече в този район!!! Горе наистина е омекнало страшно и подобни необмислени начинания водят до такива неприятни инциденти! Дано само и последния да бъде открит и да е жив!Макар и да звучи грубо , колкото повече време минава, толкова по- малки са шансовете!
Dern

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Нед Фев 19, 2006 8:18 pm

исках да напиша "дано го намерят", но като си помислих какво е най-вероятно да намерят всъщност... млад, здрав, прав, енергичен, бивш човек :praying::praying::praying:...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Liohman » Нед Фев 19, 2006 8:35 pm

След първия час знам, че шасовете силно намаляват да е жив, дори ако е на по-дълбоко след по-мялко от 30 мин:xx(:, но в България били намирали човек след 6 часа и е бил жив.
L.B.M.P.
Liohman

Мнениеот Peca » Нед Фев 19, 2006 10:09 pm

Ами с този рядък скок в температурите от -20 до 0+ просто е пределно ясно,че обстановката е изключително лавинопасна,да не говорим,че посочения склон е с източно изложение и е постоянно огрян...абе неам думи просто,особено за идеята да се сурнат и тримата надолу наведнъж,освен това на върха,преди да се спуснат са били предопредени от Ники от бассес,ама не знам с къв акъл са тръгнали...Дано го открият,но при такъв тип лавина,снегът се бетонира почти веднага,ужас....
Peca

Мнениеот Peca » Нед Фев 19, 2006 10:55 pm

Намерили са третия мъртъв!:V:
Peca

Мнениеот Liohman » Нед Фев 19, 2006 11:39 pm

Александър Александров Александров, умрял е от удявяне при топенето на снега.
L.B.M.P.
Liohman

Мнениеот Lubo » Пон Фев 20, 2006 10:19 am

Е точно за това говорех в една друга тема :( Как може при такова време да тръгнеш да се спускаш и то точно от там. Лека им пръст на момчетат, но по-добре да се кара с по-малко адреналин в кръвта, но да се кара поне още веднъж :( :(
Много гаден инцидент.
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот Dern » Пон Фев 20, 2006 10:25 am

Цитат:
Скиор загина в лавина на Витоша

20-годишният Александър Александров беше открит към 21 часа в неделя, мъртъв, затрупан при Резньовете на Витоша
20.02.2006
20-годишният Александър Александров беше открит след шест часа издирване, малко след 21 ч. в неделя, мъртъв, затрупан от лавина, която падна след обяд в местността Резньовете на Витоша. Двама други са живи.

Тримата сноубордисти се спускали в местността Резньовете извън ски пистите. Лавината ги застигнала към 15,40 ч. на пътеката, която свързва "Алеко" с хижа "Физкултурник". Тя е под метеорологичната станция на Черни връх, известна като Гъбата.

Ударната вълна изхвърлила Мариян и той по чудо не бил затрупан. Въпреки контузиите, подал сигнал в Планинската спасителна служба. След половин час спасителите успели да измъкнат и Иван жив, но с много травми. Той е в болница.

За инцидента Планинската спасителна служба уведоми в 19,50 ч.

Лавината е била от най-мощните - с фронт от 150 метра и дължина 600 метра. Активирала се е от рязкото затопляне на времето.

Фаталната пътека е в лавиноопасен район. В сайта на Планинската спасителна служба отдавна стои предупреждение за опасността по улеите на Резньовете.

За Дарик радио шефът на Планинската спасителна служба Пенчо Бабукчиев заяви, че затоплянето на времето е направило снега неустойчив. Тримата скиори са карали извън означените писти и вероятно това е довело до трагичния инцидент.

Лека му пръст!
Dern

Мнениеот Lubo » Пон Фев 20, 2006 11:23 am

[quote="Dern"]

За Дарик радио шефът на Планинската спасителна служба Пенчо Бабукчиев заяви...Тримата скиори са карали извън означените писти и [b]вероятно [/b]това е довело до трагичния инцидент.

[/quote]

То е пределно ясно какво е довело до трагичния инцидент, а не е ВЕРОЯТНО.

Дано по-неопитните да се замислят сега.

Иначе такива инциденти си стават редовно на Витоша. Преди години две момчета пак бяха зарити там и ги откриха 1-2 месеца след това :( Просто никой не знаеше от къде са решили да минават.

Дано тази трагедия да е един горчив но нужен урок за голяма част от практикуващите зимни спортове.
Аватар
Lubo

Мнениеот nikitzo » Пон Фев 20, 2006 11:55 am

@Lubo - не те познавам, но :agree:

Само не разбрах скиори или сноубордисти са били (не че има значение но ми и любопитно)
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот Lubo » Пон Фев 20, 2006 1:22 pm

[quote="nikitzo"]

@Lubo - не те познавам, но :agree:

Само не разбрах скиори или сноубордисти са били (не че има значение но ми и любопитно)
[/quote]

Ски карам. А по физиономия може и да ме знаеш :) може да сме се засичали на Витоша...не и последната година, но дано тая да съм по-често горе.
Аватар
Lubo

Мнениеот nikitzo » Пон Фев 20, 2006 1:26 pm

Лавиноинициаторите какво са карали исках да знам, защото от цитата не става ясно!!!

А може и да се засечем аз по принцип карам сам :alien:
Аватар
nikitzo

Мнениеот Lubo » Пон Фев 20, 2006 1:53 pm

[quote="nikitzo"]

Лавиноинициаторите какво са карали исках да знам, защото от цитата не става ясно!!!
[/quote]

Какво значение има :( Аз само гледах новините и като показаха къде са карали и направо махнах бТВ....то веднага ти става ясно :( :(

Само ме дразнят по телевизията как го представят. Вместо да кажат, че това е нещо което се случва често и да предупредят. Те за пореден път като че ли търсят виновници.....само търсят сензацията скапаните новинари.
Аватар
Lubo

Мнениеот Dern » Пон Фев 20, 2006 2:22 pm

Да от цитата наистина не става ясно, дават ти две съвършенно различни позиции.. Присъщо за медиите!
Снощи казаха, че става дума за двама скиори и един бордист, но до колкото аз разбрах и тримата са били бордъри.
Напоследък наистина се популяризира freestyle- ът сред сноубордистите и за съжаление ето какво се случва!
Dern

Мнениеот Lubo » Пон Фев 20, 2006 2:35 pm

:offtopic:
[quote="Dern"]

....freestyle- ът сред ....[/quote]

Всичко ОК, но не бъркай freestyle с freeride :) Двете са корено различни. При единия стил-freestyle се набляга на скоците...салта във въздуха и т.н. и е на предварително направени рампи и попивки, а freeride е спускането извън пистите, там също има скокове салта, който може, но всичко е в полеви условия. :)
:offtopic:
Аватар
Lubo

Мнениеот nikitzo » Пон Фев 20, 2006 3:14 pm

freestyle, slopestyle, park, jibbing за мен са пълна ч***я, това е извратено няма нищо общо с планината
Аватар
nikitzo

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Фев 21, 2006 1:03 am

Нямате право да говорите! МЪЛЧЕТЕ ! Това е най-доброто, което можете да направите в този момент!

Саше, ако можеха сълзите ми да те върнат нямаше да спра да плача!Аз знам, че не могат, но пак не спирам!
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот MAN6 » Вто Фев 21, 2006 1:06 am

...
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот velco » Вто Фев 21, 2006 9:39 am

[quote="IVO Jordanov"]
Нямате право да говорите! МЪЛЧЕТЕ !
[/quote]

Батенце, мъката ти по твоя приятел не означава,че всичко ти е позволено и трябва да стъпваме на пръсти около тебе.
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Мнениеот MAN6 » Вто Фев 21, 2006 11:52 am

абе то тва е ня'къв "княжевски синдром", споко, не е само той така...
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Lubo » Вто Фев 21, 2006 12:19 pm

Човече моите съболезнования. Аз също съм губил много близук приятел, но истината трябва да се гледа в очите.
Наливайте се и заради него с вино и ракия и дано всички ние да сме йиви и здрави.
Аватар
Lubo

Мнениеот bikerider » Вто Фев 21, 2006 3:12 pm

[quote="IVO Jordanov"]

Нямате право да говорите! МЪЛЧЕТЕ ! Това е най-доброто, което можете да направите в този момент!
[/quote]

Най-доброто за теб или за следващото хлапе?
Пардон, замълчавам, че нямам право... :crazy:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Вто Фев 21, 2006 3:21 pm

когато тишината крещи, по-добре е да се говори.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Фев 21, 2006 11:29 pm

Нямате ли грам уважение?!
Защо говорите като не знаете дори какво казвате?!Говорите без да сте го познавали?!Говорите без да знаете от къде е минавал и колко всъщност е "неподготвен и неирформиран"

Не го правеше за адреналина!
Така просто живееше.Обичаше красотата на планината!...нямам право да ви нареждам да мълчите...нямах това предвит...просто помълчете от уважение!Не говорете празни приказки...от тях няма смисъл.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот bikerider » Сря Фев 22, 2006 1:19 pm

[quote="IVO Jordanov"]

Нямате ли грам уважение?!
Защо говорите като не знаете дори какво казвате?!Говорите без да сте го познавали?!Говорите без да знаете от къде е минавал и колко всъщност е "неподготвен и неирформиран"
[/quote]

Айде по-споко, а?
Лека му пръст.
А ти вместо да мислиш за себе си и него, помисли дали не можеш да предпазиш някой от неговата съдба. Тва с мълчание не става.

Ай със здраве.

[quote="IVO Jordanov"]
Не говорете празни приказки...от тях няма смисъл.
[/quote]

Edit:
Кви празни приказки бе ******?? Умря човек - колко още трябва да умрат там за да се промени нещо???
Аз ли съм виновен нещо не мога да разбера? Като не знаеш как да скърбиш за приятел, не си го изливай тук върху всички.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Други