Предупреждение!

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Предупреждение!

Мнениеот Admin » Вто Фев 28, 2006 6:58 pm

Преди малко добавих долния текст към правилата на пазара, но мисля,че няма да е зле да го има и тук:

"Във връзка със зачестилите кражби на хубави велосипеди напоследък, искам да напомня на всички ползватели на пазара, че интернет средата, когато е достъпна за всички, както е в случая с нашия форум, е силно незащитена и предлага добри възможности на злонамерени хора да черпят информация за едно или друго. В случая, за наличието на хубави велосипеди. Разбира се, едва ли е възможно това да се избегне напълно, но все пак е необходимо всички да подхождаме с повишено внимание и да не предоставяме публично данни, които могат да ни идентифицират лесно по някакъв начин. Пиша това предупреждение към Правилата на пазара, защото именно в тези форуми хората най-често предоставят подобни данни - домашни и мобилни телефони, e-mail адреси и т.н. За съжаление, някои от тях могат да доведат до намиране на реалния адрес на човека, а това не е добре. Затова призовавам всеки да внимава каква информация за себе си предоставя във форума и пред кого. Не публикувайте домашни телефони (при мобилните май шансът да се доберат до домашен адрес е доста по-малък), адреси и пълни имена. Накратко: внимавайте с непознати!"

Освен това чувствам, че това може би не е достатъчно:(Затова темата е отворена за всякакви други идеи, които биха довели до намаляване на риска форумът да се използва от крадци на велосипеди като източник на информация.
Например, темата "Снимки на байковете" може би крие подобни рискове. Но според мен по-опасна е темата "От кой квартал сте?", защото самостоятелно или в комбинация с другата спомената от мен тема може да накара крадците да се оглеждат повече еди къде си за еди какво си. Та се чудя дали да не изтрия втората тема, макар че предназначението й е съвсем различно и доста хора са се разписали в нея.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот thekidtwist » Вто Фев 28, 2006 7:15 pm

Аз мисля че най-добре ще е да изтриеш и двете :beer:
Снимки на байковете ще си направим пак като се пооталожи цялата работа...
One only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop.

The journey is the reward.....
Аватар
thekidtwist

Рейтинг: 1752

Мнениеот Jacket » Вто Фев 28, 2006 7:30 pm

Трий трий... по-добре да си караме колелата още дълго отколкото да си мериме ****** още малко...
Аватар
Jacket

Мнениеот alcoholyday » Вто Фев 28, 2006 7:31 pm

[quote="TheKidTwist"]

Аз мисля че най-добре ще е да изтриеш и двете :beer:
Снимки на байковете ще си направим пак като се пооталожи цялата работа...
[/quote]

аз не мисля че форума се следи се пак колелото на тошо(единия октан) не е попадало във форума а беше откраднато ... може би просто
се следят ключовите места като паметника, витоша и тн. и се набелязват добрите колела:confused:
Think FAST,Ride HARD
alcoholyday

Рейтинг: 1630

Мнениеот Phantom » Вто Фев 28, 2006 8:03 pm

Кое и как се следи не можем да сме сигурни,можем само да предполагаме,затова мисля че ще е по добре ако се изтрият и двете теми.Снимки на байка всеки си има,след време може пак да се качат.
Между другото какво стана с идея за обикаляне по заложните???
Лесно ми е, защото се задоволявам само с най-доброто.
Phantom

Рейтинг: 1200

Мнениеот pesho » Вто Фев 28, 2006 8:13 pm

Според мен трябва да се изтрие само "от кой квартал сте". И да разберат кое ми е колелото няма как да го намерят освен ако не съм си оставил информация за това къде могат да ме намерят ;)
pesho

Мнениеот Brave » Вто Фев 28, 2006 8:42 pm

Тъй като темата се казва предупреждение, ще изкажа и моето, макар и да не е точно за тези две теми. Купувал съм си много части от пазара, някои съвсем не са били евтини, а хората ги продават доста смело. Последното което взехме с един приятел беше една рамка за 450 лв. Човека който я продаваше, беше значително по-дребен от мен, а не бях сам, срещата бе по тъмно и поради факта, че се наложи да изтегля пари от банкомат, се наложи да се разходим и в доста усамотено място - под колоните на Булбанк. После с приятеля ми си говорихме, че ако бяхме злонамерени, можеше вместо парите си, той да отнесе някой пердах и да си остане без рамката. Та апела ми е да внимавате с кого и къде си уговаряте срещи - не ми се ще, целия пазар да се провали, ако се случи някоя неприятност на някой, който неразумно се доверява, че всички които посещават този форум, са фенове на хобито и техни приятели. Хора всякакви...
Brave

Мнениеот Bodom » Вто Фев 28, 2006 8:59 pm

Ще дам за пример отново форумът на hardwarebg.com ! Там наскоро са въвели промени в правилата за ползване на пазара. Нерегистрирани потребители въоибще нямат достъп до форумите "Купува/Продава". А права за постване на обява в тези форуми имат само потребители с над Х на брой поста и можеби има и ограничение за това от колко време си регистриран (не съм добре запознат с тази част). В интерес на истината не съм чел новите правила, но е възможно и въобще новите потребители и с малко постове да нямат достъп до въпросните форуми...

edit:
18. Право да разглеждат разделите "Продава" и "Купува" получават само потребителите, които са регистрирани минимум от 6 месеца и имат над 100 поста в останалите раздели на форума на HardwareBG.com. Право да пускат обяви и търгове имат само потребителите, които са регистрирани минимум от 6 месеца и имат над 120 поста във форума.
Аватар
Bodom

Рейтинг: 1722

Мнениеот TOYAGA » Вто Фев 28, 2006 9:20 pm

Любо, предупреждението на Brave е много уместно и трябва да го включиш под някаква форма в текста към правилата.

Знаеш вече мнението ми за "Снимки на байковете", а "От кой квартал сте?" си е направо за триене...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот fhristo » Вто Фев 28, 2006 10:03 pm

Да, по-добре да се изтрият, особено "От кой квартал сте" - струва ми се, че крие доста рискове, които не е нужно да се поемат.
Аватар
fhristo

Рейтинг: 1905

Мнениеот Admin » Вто Фев 28, 2006 10:04 pm

Така е, без съмнение! Сега ще го добавя и него.
Искам също така да добавя (защото преди бързах и не се сетих), че първоначалното ми замисляне за тези теми дойде след един РМ на TOYAGA. Благодаря му за това и да се надяваме, че опасенията ни са неоправдани (макар че по-добре "страх лозе пази").
За съжаление този форум няма чак такива възможности за филтриране на достъпа, ще ги прегледам пак, но мисля, че максималното възможно е да се забрани на нерегистрирани да гледат пазара, което обаче едва ли ще спре някого.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот batsandro » Вто Фев 28, 2006 10:53 pm

добре че не съм от СФ ,тамън щях да си публикувам снимки на колелото.мисля че и двете теми трябва да се изтрият,аз съм регистриран от скоро,но не сам съгласен с Bodom,че трябва да има забрана до някой форуми,какво като нямам достаъчно постове?или че не купувам и не продавам не6то.ами ако се продава не6то което ме интересува а не мога да го прочета.........???
"Да запомните туй от мен - жена и дъжд да не ви отказват от планината!”
Аватар
batsandro

Рейтинг: 1275

Мнениеот marshall__ » Вто Фев 28, 2006 11:00 pm

[quote="Admin"]

.. За съжаление този форум няма чак такива възможности за филтриране на достъпа..
[/quote]

Време е за промени :)
От доста време даже се чудя, защо още не сте го направили.
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот MAN6 » Вто Фев 28, 2006 11:26 pm

как беше лафът... "бохо президент"... :):):)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот RaveUnit » Сря Мар 01, 2006 3:49 am

хехе и кво общо има от кой квартал сте с бозите ? ми аз живея в Захарна Фабрика, нашите са живели тук и техните родители също ! Абсолютно всички на моята и по-млада възраст са ме виждали с колелото и какво от това, планинските колела тук не са никак много (освен на пришълците от 2ра английска де), най-много някой някъде ако види моето колело с друг човек да ми кажат после.
А снимките какво, ние сме единствените които можем да направим разлика между компонентите, ако ние не знаем какво да търсим - то кой, може би полицията 'гуми махих, рамка черна, вилка с две подпори'.
Абсолютно съм против (не че изобщо някога е имало каквото и да е значение, де) налагането на страха тук, в този форум.
Ебати лайняната смешка става.
Човекът с косачката 37OH55V O773H \../{o.O}..l. Гот ми е сред тия идиопати в тая идиокрация
RaveUnit

Рейтинг: 1720

Мнениеот El Camino » Сря Мар 01, 2006 3:49 am

[quote="Bodom"]

Право да разглеждат разделите "Продава" и "Купува" получават само потребителите, които са регистрирани минимум от 6 месеца и имат над 100 поста в останалите раздели на форума на HardwareBG.com. Право да пускат обяви и търгове имат само потребителите, които са регистрирани минимум от 6 месеца и имат над 120 поста във форума.
[/quote]

Доста добра идея според мен, все пак ако някой не е достатъчно заинтересован от колоезденето за да се подвизава във форума не виждам с какво е заслужил улеснението в продажбата предлагано от пазара. Ако софтуера не позволява налагането на подобни ограничения, то значи наистина е време за смяната му. Финансово обаче как стоят нещата?
Semper Fi, mothafucker!
El Camino

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 01, 2006 9:41 am

[quote]...ние сме единствените които можем да направим разлика между компонентите...[/quote]

Фактите сочат друго :irked:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Alien » Сря Мар 01, 2006 9:55 am

[quote="TOYAGA"]

[quote]...ние сме единствените които можем да направим разлика между компонентите...[/quote]

Фактите сочат друго :irked:
[/quote]

Ми може би е до късмет. Просто колелата, които изчезнаха напоследък ИЗГЛЕЖДАТ много добре и затова са били откраднати. Така смятам аз.

Моето мнение съвпада с това на RaveUnit. Мисля, че отивате твърде далеч. Разбира се, че адресите/имената и т.н. на хората не трябва да се казват в публичното пространство, но това 100% важи и за навсякъде другаде в интернет.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот Admin » Сря Мар 01, 2006 10:10 am

[quote="El Camino"]

[quote="Bodom"]

Право да разглеждат разделите "Продава" и "Купува" получават само потребителите, които са регистрирани минимум от 6 месеца и имат над 100 поста в останалите раздели на форума на HardwareBG.com. Право да пускат обяви и търгове имат само потребителите, които са регистрирани минимум от 6 месеца и имат над 120 поста във форума.
[/quote]

Доста добра идея според мен, все пак ако някой не е достатъчно заинтересован от колоезденето за да се подвизава във форума не виждам с какво е заслужил улеснението в продажбата предлагано от пазара. Ако софтуера не позволява налагането на подобни ограничения, то значи наистина е време за смяната му. Финансово обаче как стоят нещата?
[/quote]

Какво имаш предвид за финансовото състояние на нещата? За купуване на нов форум ли или нещо друго?
Основният проблем с преминаването към нов форум е, че ще трябва да се започне на чисто, доколкото разбирам, базата данни няма да може да бъде преместена по начин, че да се запазят всички възки между темите и т.н. Въпреки това, сериозно съм се замислил за подобна стъпка, но не може да се очаква това да стане тази година, тъй като е прекалено сериозна промяна, за да се бърза с нея.
Що се отнася да ограниченията за участие в Пазара, не ми се струват много удачни. По този начин автоматично ще лишим много хора, които са още новаци, от възможността да си купят нещо по-добро, но на старо. Тези хора не са малко, а вероятно ще стават все повече.
Аватар
Admin

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 01, 2006 10:34 am

@ Alien

Младежо, тук никой не говори за лов на вещици, а за прилагане на нормална мярка срещу поредица от съмнителни съвпадения...

Аман от либерали!
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Сря Мар 01, 2006 10:38 am

[quote="TOYAGA"]
Аман от либерали!
[/quote]

:agree:

@Alien: предпазна мярка = страх??? :dunno:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Bodom » Сря Мар 01, 2006 11:13 am

Аз съм на мнение, че не е "мисията невъзможна" да се смени софтуерът на форума. Просто трябва човек да се запознае добре със структурата на базите на сегашният и на новият форум и да се трансферират! Що се отнася до връзките към теми от форумът мисля, че могат да се филтрират и да се трансформират за новият форум! Все пак в линковете има TOPIC_ID=12033! Убеден съм че това не е непосилна задача! Мога да съдействам :beer:
Аватар
Bodom

Рейтинг: 1722

Мнениеот КапитанПланета » Сря Мар 01, 2006 12:33 pm

[quote="Bodom"]

Убеден съм че това не е непосилна задача! Мога да съдействам :beer:
[/quote]

Записвам си ;). Така е, няма невъзможни неща. Има обаче шанс и да ни се размине... Преди време като проучвах темата попаднах на няколко скрипта, които имаха импорт от Snitz. За съжаление този който тогава харесах (vBulletin) все още нямаше такава екстра... Ако имате идеи за други доказано добри системи, казвайте да ги проучваме.
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот dil » Сря Мар 01, 2006 1:21 pm

vBulletin и IPB (Invision Power Board) са наистина доста добри и удобни за ползване.
Setcom.bg ползваха Snitz и преди време мигрираха към SMF, който също е доста приличен.
Успяха да запазят всички теми, акаунти дори и паролите.

И аз бих помогнал при една миграция ;)
Аватар
dil

Рейтинг: 1204

Мнениеот afterburner » Сря Мар 01, 2006 1:25 pm

Ъъъ, IPB? Може някоя от старите безплатни версии, те бяха достатъчно леки и не претрупани. Ако не е проблем разбира се из нета могат да бъдат намерени и новите платени версии for free, но не знам дали ще имате проблеми. За форум под php си предоставям помощта, ако се настоява да се остане на asp вече не знам.. :)
Аватар
afterburner

Рейтинг: 1700

Мнениеот Admin » Сря Мар 01, 2006 2:10 pm

Само да вметна, че не е задължително новият форум да е безплатен, много по-важно е да е добър и надежден, а също и лесен за поддръжка, пък ако може да се конвертира сегашният в него, ще е супер. Стига цената му да не е някаква космическа, готов съм да инвестирам в добър продукт догодина. Честно казано, нямам никаква представа колко струват подобни форумни скриптове, разбира се типови, а не поръчкови. Някакви идеи? ;)
И тъй като темата тръгна малко встрани, ако преминем към друг форум, ще е добре да преминем и към отделен скрипт за пазара, който да си е специалноза тази цел - за пазар. Примерно да има възможност за рейтинги на участниците, подходящ структура и т.н. Той обаче трябва да е едновременно и добър, и безплатен :D Та ако някой за подобен, да казва!
Аватар
Admin

Мнениеот Alpina » Сря Мар 01, 2006 3:24 pm

Мое мнение е, че въпроса е много спорен и наистина за мен и едната страна (да се изтрият тези теми), и другата (да останат) са прави. Има много начини да се събере информация - просто клилваш на профилчето на някой потребител, попреглеждаш мненията и почти 100% ще разбереш каква му е рамката, вилката, както и доста други компоненти - даже ще е нужно да разбираш много по-малко, защото после само намираш цената на компонента и си правиш сметката..., ако си малко по-наблюдателен ще разбереш къде живее и без да е писал в "От кой квартал сте?", така преценявам за опасна и темата, където се споменава какви маршрути използваме из софия, както и направо цели раздели, направо форума като цяло...

Предлагам темата със снимките да остане, просто да се махнат данните за колелата (марки, модели компоненти)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот КапитанПланета » Сря Мар 01, 2006 7:01 pm

[quote="dil"]

...Setcom.bg ползваха Snitz и преди време мигрираха към SMF, който също е доста приличен.
Успяха да запазят всички теми, акаунти дори и паролите.

И аз бих помогнал при една миграция ;)

[/quote]

И теб те записваме доброволец :usclap:. SMF като гледам е безплатен, а освен това явно има импорт от snitz. Във форума на simplemachines.org им има няколко теми по въпроса. Ако има участници във setcom тук, нека споделят впечатления от качеството на скрипта. Много важен момент е да конвертираме автоматично връзките в постовете, защото представете си каква хамалогия ще е да се преработи FAQ-а примерно. Освен това има и доста връзки от статичните hmtl страници на mtb-bg към теми, закоито също трябва да измислим начин да се конвертират към новия формат... Абе въобще, преди да се предприеме такава стъпка трябва да сме проиграли всичко предварително за да няма после :banghead:...
Admin, цените на комeрсиалните форум скриптове обикновено не са космически - примерно vBulletin e $160.
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот Admin » Чет Мар 02, 2006 9:11 am

Е, значи няма проблем и платен да е, честно казано, очаквах да са по-скъпи дори.
Връзките от сайта към форума мисля, че бих могъл да ги оправя за около половин-един ден, но наистина е добре структурата и връзките между отделните теми във форума да се запазят с оглед на ЧЗВ-то, а и ако може да се запазят и никове, пароли и т.н. ще е идеално. :)
Но наистина, най-най-важното е форумът да е стабилен и да работи без проблеми, без бъгове и т.н. Разбира се, ясно е, че от гл.т. на посетителите много са важни и повечето функции и възможности - лошо няма, но за мен те не са главен приоритет. Но като знам Васко (КапитанПланета) колко пъти се е борил с разни дребни или големи, но във всички случаи изнервящи проблемчета, главната цел за мен е с новия форум това да не се налага.
Ако искате, ще нахвърлям един примерен списък с функции, които е добре да ги има и да работят коректно и ще го изпращам чрез РМ на всеки, който смята, че има достатъчно детайлен поглед върху някой подходящ скрипт.
Аватар
Admin

Мнениеот bobeca » Пет Мар 03, 2006 12:15 pm

А всъщност някои знаели от къде идват някои части и рамки в пазара?Можеби от чужбина?Отново крадени?:confused:
bobeca

Рейтинг: 1850

Следваща

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта