QR/QR20 главини?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

QR/QR20 главини?

Мнениеот Alien » Пон Фев 09, 2004 7:54 pm

Значи... до колкото схващам от прочетеното от разни места главините са до 20мм, като за отзад се използват и 12мм. Има и така наречените QR и QR20, като последните са с 20мм ос. Та - това някакви специални главини на Marzocchi ли са?

Освен това на QR20, както и на всички 20мм оси може да се сложи 203мм диск, докато на останалите - до 190мм, така ли е? И това какъв диск може да се сложи от какво зависи? Само от главините или и от вилката, или пък и от още нещо?

На всякаква вилка ли може да се сложи 20мм ос (примерно QR20)? И какви пари са такива оси? Питам специално за Behemoth 2004, защото там е била QR, а не QR20, което означава, че не може да се сложи 203мм диск. Не че съм трръгнал да си слагам, ама информативно. :D

Бааси колко въпроси измъдри мозъкът ми. Направо... :D ма де да знам любопитен съм си :D
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Рейтинг: 2000

Мнениеот SPA » Пон Фев 09, 2004 8:05 pm

[quote="Alien"]

Значи... до колкото схващам от прочетеното от разни места главините са до 20мм, като за отзад се използват и 12мм. Има и така наречените QR и QR20, като последните са с 20мм ос. Та - това някакви специални главини на Marzocchi ли са?

Освен това на QR20, както и на всички 20мм оси може да се сложи 203мм диск, докато на останалите - до 190мм, така ли е? И това какъв диск може да се сложи от какво зависи? Само от главините или и от вилката, или пък и от още нещо?

На всякаква вилка ли може да се сложи 20мм ос (примерно QR20)? И какви пари са такива оси? Питам специално за Behemoth 2004, защото там е била QR, а не QR20, което означава, че не може да се сложи 203мм диск. Не че съм трръгнал да си слагам, ама информативно. :D

Бааси колко въпроси измъдри мозъкът ми. Направо... :D ма де да знам любопитен съм си :D
[/quote]

QR не е ОС. Така се нарича автомата с който закрепваш оста към вилката/рамката.

QR20 - това е специален QR за 20мм ОС.

Всяка вилка си ползва нейния размер ОС, ако е за 20 то ползва ос за 20. Значи не може да сложиш на бегемота - или по скоро на неговата вилка.

Ограниченито за големината на диска зависи предимно от вилката.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот Alien » Чет Фев 12, 2004 7:55 pm

Мерси за отговора. Още няколко неща сега :) Значи тоз автомат QR без него не може. А те са само тези 2 вида автомати, така ли - и просто така се наричат. Няма обикновени и QR, нали?

А колко вида оси според големината им има? Само 20 и 12мм ли са? И тези 190мм дискове (това колко инча са??? не са 6??) - те на каква ос могат да се сложат, ако вилката ги поддържа?
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот SPA » Чет Фев 12, 2004 8:16 pm

[quote="Alien"]

Мерси за отговора. Още няколко неща сега :) Значи тоз автомат QR без него не може. А те са само тези 2 вида автомати, така ли - и просто така се наричат. Няма обикновени и QR, нали?

А колко вида оси според големината им има? Само 20 и 12мм ли са? И тези 190мм дискове (това колко инча са??? не са 6??) - те на каква ос могат да се сложат, ако вилката ги поддържа?
[/quote]

Значи закрепването на дисковете кам главината е различно от това каква ос ползваш - зависи изцяло от диск и главината. Има с 4, 5, 6 болта, новата система на Shimano - CentralLock и сигурно още някои други. Това е относно диск/главина.

Имаш другия проблем вилка/спирачен механизъм. Там са международния стандарт (IS), 74мм. Post Mount, може да и има и други не съм се ровил. Така вилката и механиазма трябва да са с един стандарт, ако не се надяваш да има подходящ преходник (обикновено има).

Третия ти проблем е това вилката заедно със закрепениея към нея механизъм до колко натоварване могат да издържат. Проблема е че колкото е по-голям диска толкоз силите са по-големи и вилката се усуква и т.н. има хора дето са го обяснявали - порови се във форума.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Назад към Архив