Страницата на Промакс е
http://www.promax-usa.com
Както се вижда, има няколко дискови спирачки:
DSK-810, DSK-700, DSK-610J и DSK-400
Аз поне съм виждал само последните две (така си мисля). Ако не се бъркам, акселмакс имаше модела със сребристото лостче, но неговата беше червена, да ме прощава, ако бъркам. Аз имах модела 400. Мога да кажа само за него.
Спирачката я взех '03 от Макском за 30-тина лева. Тогава ми казаха, че имат резервни накладки. Калипера се монтира без допълнителен преходник за рамката/вилката, т.е. си е за IS. Продаваха се предни с диск 160/180мм и задни с диск 160мм. Мойта беше задна. Води се флоутинг диск брейк, демек "плаваща". Апаратчето е закрепено за "преходника" (което не е точно преходник, а си му е закрепващата част за към ушите) чрез един болт и един "нит", който отзад се затапва със зегерка. Между болтът и апаратчето има едно гумено маншонче, покриващо пружинка, нанизана на болта. Именно тази пружинка кара калипера да "плува" и за т'ва да се нарича флоутинг. Това пък води до следното: като се стисне лоста и съответно накладките като захапят диска, бутайки колелото напред или назад, апаратчето се усуква вляво или вдясно, в смисъл "върти" се по хоризонталата. Което пък е гнусно, щото заедно с апаратчето се "огъва" и диска - вляво и вдясно.
Същият този болт, откъм спиците има една червена врътка, която е обхванала проста гайка, и натягайки врътката, калипера се предвижва навън или навътре (към спиците), под натиска на пружинката на същия този болт. А усукиването на калипера и диска при натискане на спирачката идваше най-вече заради това, че на задния "нит" нямаше пружинка, и така двете да натискат апарата симетрично хоризонтално. Аз си я бях моднал - с пружинка и маншонче и на нита.
Спирачката я карах около година - СПИРАШЕ. Накладките се хабяха мнооого бавно - коренно различно бяха като материал от тези на Шиманото. Като материал приличаха на металните накладки М06 на Шимано.
Лостчето на калипера лагерува навътре с три съчми, а се обтяга с охлювидна пружина - не виждам какъв проблем може да възникне от тази гледна точка. Неподвижната накладка се регулира лесно откъм спиците с 5мм (май) инбусен болт, което беше доста по-удобно от регулиращите болтченца на Шиманото.
Поддръжката й беше лесна - разгалбя се откъм лоста, смазва се (на подходящите места), сглабя се с малко сръчност и готово.
Иначе съм съгласен, че иска повечко стискане от който и да е ви-брейк
Като цяло съм положително настроен - за първа дискова спирачка е ОК. За спиране - спира, за поддръжане - лесна.
А и за една година каране тогава, 'се се чудих защо толкова негативи се изписваха из форума за нея

. За информация - сега съм с м465 и м610 - и те спират

:D
Ако обаче трябва да се избира между хубав ви-брейк и промакса - твърдо съм за ви-брейка!