Газови пистолети

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Lubo » Вто Апр 25, 2006 9:56 am

Газов пистолет за самоотбрана?... е какво толкова ви заплашва? Разбирам да живеете в САЩ и всеки да има боен пистолет и т.н.

Аз като се замисля след бурните начални години на "Демокрация" не съм имал случай някой сериозно да ме е нападал. В тази сметка изключвам еденичните случай на джебчии, наркомани и разни такива отрепки... с тях просто можеш да се справиш и с голе ръце.

Аз лично преди 8-9 години винаги ходех с нож, защото по това време работех нощем в един магазин и т.н. Веднъж ми се наложи да гоп извадя този нощ и не е за разправяне какви проблеми си имах, ако бяхме в САЩ ако бях заклал като куче онази свиня сигурно щяха да ме поздравят, но тука не е така. От тогава НИКАКВО оръжие не нося.

НЕ НОСЕТЕ ОРЪЖИЕ, ако пък толкова ви е старх почнете да тренирате някакъв специализиран спорт .... друго и да не, то самочувствие ще ви даде, а то е доста важно в подобен случай.
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот velco » Вто Апр 25, 2006 10:11 am

[quote="Lubo"]
Веднъж ми се наложи да гоп извадя този нощ и не е за разправяне какви проблеми си имах, ако бяхме в САЩ ако бях заклал като куче онази свиня сигурно щяха да ме поздравят, но тука не е така. От тогава НИКАКВО оръжие не нося.
[/quote]

Що, бе, какви проблеми ?
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот Lubo » Вто Апр 25, 2006 10:35 am

[quote="velco"]

[quote="Lubo"]
Веднъж ми се наложи да гоп извадя този нощ и не е за разправяне какви проблеми си имах, ако бяхме в САЩ ако бях заклал като куче онази свиня сигурно щяха да ме поздравят, но тука не е така. От тогава НИКАКВО оръжие не нося.
[/quote]

Що, бе, какви проблеми ?
[/quote]

Абе мани, на този денонощен магазин беше като в каубойските филми :) накрая добре, че прекараха СОТ. Но това беше МНОГО отдавна сега съм си примерен чиновник :) гледам си детето, жената и хобитата :)
Аватар
Lubo

Мнениеот did » Вто Апр 25, 2006 11:39 am

бе чета тая тема и само едно не мога да се сетя: колко пъти съм я чел и преди.

Иначе по въпроса за железата - в казармата бях със зачислен Макаров и за 6 месеца нито веднъж не го извадих от шкафа за съхранение, освен при учебно пуцане, когато ме задължаваха и за фасон при нарядите. Имах колеги, които само дето не спяха с него, даже из квартала гордо се размотаваха с железото на кръста. Тогава стигнах до извода, че няма смисъл да ги убеждавам да не го носят, както и няма смисъл те да ме убеждават да то нося.

Това в казармата, там е друго... но сега, да тръгна да давам пари, за да мъкна железо с мене, щото евентуално нещо някъде можело да стане някакси... това ми се струва много тежък симптом и трябва да се потърси квалифицирана помощ.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот velco » Вто Апр 25, 2006 11:49 am

[quote="did"]
Това в казармата, там е друго... но сега, да тръгна да давам пари, за да мъкна железо с мене, щото евентуално нещо някъде можело да стане някакси... това ми се струва много тежък симптом и трябва да се потърси квалифицирана помощ.
[/quote]

Това, че твоят собствен начин на живот не предполага поемането на определени рискове, не следва да лишава други хора от правото си да се защитават.
velco

Мнениеот bikerider » Вто Апр 25, 2006 11:51 am

Че той не е казал такова нещо - казва си мнението човека.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот velco » Вто Апр 25, 2006 12:01 pm

[quote="bikerider"]

Че той не е казал такова нещо - казва си мнението човека.
[/quote]

Аз мнението го разбрах, че тези, които смятат, че имат нужда от самозащита са психично болни. Т.е. не бива да получат съответния документ, необходим при издаване на разрешително.
velco

Мнениеот bikerider » Вто Апр 25, 2006 12:22 pm

[quote="velco"]
психично болни
[/quote]

Не съм адвокат на did, но не усетих такова нещо :peace:
Но понеже съм почти ослепял от яйца и козунаци с кисело мляко :liplick:, може и аз нещо да не съм довидял :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Lubo » Вто Апр 25, 2006 12:45 pm

[quote="velco"]

[quote="did"]
[/quote]

Това, че твоят собствен начин на живот не предполага поемането на определени рискове, не следва да лишава други хора от правото си да се защитават.
[/quote]

АКо животат ти предполага "поемането на определени рискове" по-добре си сложи [b]бронежилетка [/b](не знам дали така се пише). Все пак нашата действителност показва, че ако някой ти е вдигнал мерника е въпрос на време кога ще те гръмне.... малцина са тези дето са се отървали на този етап.
Аватар
Lubo

Мнениеот velco » Вто Апр 25, 2006 1:37 pm

[quote="Lubo"]
Все пак нашата действителност показва, че ако някой ти е вдигнал мерника е въпрос на време кога ще те гръмне.... малцина са тези дето са се отървали на този етап.
[/quote]

Може би, може и просто да не сме чували за тези, които са се отървавали (за известно време поне)...
Както и да е, ситуации като тези ("някой ти е вдигнал мерника") са нетипични за масата граждани и не следва да бъдат аргумент за или против нуждата и/или правото да се носи оръжие.
velco

Мнениеот did » Вто Апр 25, 2006 1:41 pm

Velco, квалифицирана може да бъде помощта не само на психиатър (както може би ти си помислил), а и на бодигард. Взимай пример от Уйтни Хюстън!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kotka12 » Сря Апр 26, 2006 8:05 am

хм
мисля, че повечето от нас тук нямат чак такъв проблем, че да очакват да ги застрелят и да имат нужда от бронежилетка /което е тъпотия - bikerider знае защо:beer:/.
Но когато има вероятност да се сблъскаш с някой лумпен, превъртял от филми и кокаин, нещата са различни.
Само ви разказвам кратка случка от миналото лято. Мои познати /7-8 души/ се прибират след рожден ден в заведение в Стара Загора около 3 и половина сутринта. Средното тегло на тези момчета е около 120 килограма, почти всички са охрана по разни кръчми. Нападат ги ДВЕ момчета на по около 16-17 години с нож, надрусани като Марадона. Картинката ви е ясна оттам-нататък. Колко трябва да си се омотал, за да не обърнеш внимание кого нападаш по дяволите????
А ако на тяхно място беше някой от вас с приятелката си???
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот onion » Сря Апр 26, 2006 8:35 am

[quote="kotka12"]

Освен това трябва да се постави ясната граница между правото ДА СЕ НОСИ оръжие и правото ДА СЕ ПРИТЕЖАВА оеъжие. Не мисля, че е проблем в твоя дом да притежаваш огнестрелно оръжие, но да го носиш по улиците - това вече е друга работа.
...
[/quote]

да , ама нали знаеш че оръжието в къщи трябва да е в неподвижно фиксирана огнеупорна каса. Влиза бандит раираш ли и ти му викаш "пич чей да отворим касата и да заредим пистолета и тогава да се разправяме" :)))

@[i]тези-с-превантивните-мерки[/i]
Превантивни мерки са да носиш пистолет и НИКОГА да не ти се наложи да го ползваш. А не да заобикаляш дадени улици "за по-сигурно". То каръка не пита , има случай на стрелба и ножове посред бял ден. Ами друсалниците по паркове и градинки , дето се събират на стада и само чакат с кои да се джанкат?! и тях ли да ги заобикалям и да карам по Цариградско примерно?
Риторични са ми въпросите.
www.zoo-info.org
сайтът за екзотични животни
onion

Рейтинг: 1198

Мнениеот klmn » Сря Апр 26, 2006 9:27 am

Бе,както се каза-трябва да внимава човек къде ходи,ама да влача жеУезото нон-стоп си е шейк ми параноя.:D
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот onion » Сря Апр 26, 2006 11:01 am

ако имах желязо бих го носил точно НОН-СТОП! По-добре да го нося 10 години и да не ми потрябва отколкото един път да го оставя в нас и после да съжалявам!
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот bikerider » Сря Апр 26, 2006 11:24 am

Ти за всяко възможно събитие ли се застраховаш?
Аватар
bikerider

Мнениеот velco » Сря Апр 26, 2006 11:52 am

[quote="klmn"]
трябва да внимава човек къде ходи
[/quote]

Не. Престъпниците трябва да внимават къде ходят.
velco

Мнениеот bikerider » Сря Апр 26, 2006 12:01 pm

[quote="velco"]

[quote="klmn"]
трябва да внимава човек къде ходи
[/quote]

[/quote]

Пълна утопия. Трябва ченгетата отново да станат 50% от населението за да се реализира такова нещо на практика. Ти искаш ли да е така?
Аватар
bikerider

Мнениеот Lubo » Сря Апр 26, 2006 12:43 pm

Нещо друго ми е интересно на мен.
Лятото в големите жеги повечето от нас (вкл. аз) ходим по бермуди и тънка блузка/ризка и т.н. Е тогава къде си носиш желязото? Аз бих предложил да си го заврат анално тези дето носят такова не по служба, но това сие моя гледна тояка :)

Нищо лично

П.П. да не говорим ако караш в планината с пистолет :) по време на спускаен падаш, търкаляш се и ХОП дулото ти влезнало някъде :) :)....има хора на които този сценарии би има харесал много, но се съмнявам тук да има много такива :)
:rofl::rofl::rofl:
Аватар
Lubo

Мнениеот velco » Сря Апр 26, 2006 1:23 pm

[quote="bikerider"]

[quote="velco"]
[/quote]

Пълна утопия.
[/quote]

Отбелязвам си личното ти мнение.
[quote]Трябва ченгетата отново да станат 50% от населението за да се реализира такова нещо на практика.
[/quote]

Нека хипотетично да допуснем, че ситуацията "престъпниците ги е страх да ходят на определени места" се постига с "ченгетата отново да станат 50% от населението". Как? По какъв начин ченгетата въздействат на ситуацията? Могат ли/не могат ли и обикновените граждани да въздействат по същия начин?
velco

Мнениеот velco » Сря Апр 26, 2006 2:03 pm

[quote="velco"]

[quote="onion"]
само да ви питам всичките които сте против носенето на оръжия- мислите ли че ако се забрани легалното носене на оръжия незаконните такива насени у криминално проявените типове ще намалеят ?
[/quote]

Заеби, няма смисъл. Можеш да излизаш с каквито и да било аргументи, ще бъдат посрещнати с разсъждения и умозаключения вместо факти, анекдотични примери от личния живот и изолирани случаи с широко медийно покритие вместо статистика, ще има позоваване на емоции, ще има изказвания от рода "България не е Швейцария", т.е. всяко сравнение с друга държава ще бъде отрязано и накрая всичко ще се изроди в лични обиди, поредната караница и Admin ще заключи темата. Been there, done that.
[/quote]

Да, темата се развива по обичайния начин, сега сме на етапа на анекдотите ...

Към горното бих искал да добавя и разказване на вицове и осмиване на една или друга теза и на поддържащите я личности.
velco

Мнениеот bikerider » Сря Апр 26, 2006 2:37 pm

[quote="velco"]
Отбелязвам си личното ти мнение.
[/quote]

Да, това е мое лично мнение, не задължавам никого с него.

[quote="velco"]
Нека хипотетично да допуснем, че ситуацията "престъпниците ги е страх да ходят на определени места" се постига с "ченгетата отново да станат 50% от населението". Как? По какъв начин ченгетата въздействат на ситуацията? Могат ли/не могат ли и обикновените граждани да въздействат по същия начин?
[/quote]

Действат възпиращо, защото напомнят за полицейската машина, която стои зад тях.

Един гражданин или група граждани не могат да имат такъв възпиращ ефект върху престъпниците, освен ако не им се дадат полицейски правомощия.
За което и говорех - 50% от населението да слухти...

Алтернативата, която (доколкото разбирам) предлагаш е всеки да си носи оръжие. Не виждам обаче какво ще спре престъпниците да ходят на групи с по-тежко оръжие и гатанката започва отначало само че в по-тежък вариант. Нека предположим, че пак я решим така - гражданите и те започват да носят автомати.
И така докога? Докато всички започнем да носим nightvision, гранати и автомати?

Ескалацията е лесно да започне, а къде завършва?

Наистина не може да се разчита на полицията в момента, по-"разумния" начин е да се въоръжим. Хубаво. Последствията за индивида са по-голяма сигурност или поне усещане за нея. А за обществото от индивиди? Като се въоръжим всички, как ще разпознаем престъпника от невинния въоръжен гражданин стрелял при самоотбрана?

Не знам, не искам да споря с никого, но темата е сложна, по-точно предвиждането на последствията.
Ако просто искаме оръжие без да ни пука за последствията вече въпроса е друг.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Апр 26, 2006 2:54 pm

Има и друг момент, който пропускате да отбележите. Разглеждате само ситуациите въоръжени граждани срещу въоръжени престъпници. Взимайки предвид народопсихологията, обаче, може да се стигне и до ситуация една група въоръжени граждани срещу друга група въоръжени граждани - заради синури, заради булка, заради какво ли още не... Ами че те синове и бащи се колят с брадви за нива или просто ей-така заради едното уважение, а като се разреши носенето на оръжие съвсем ще отиде коньо у ряката.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот velco » Сря Апр 26, 2006 3:27 pm

Не мисля, че полицаите действат чрез напомняне. Ако това беше така, то бихме могли просто да поставим напомнящи знаци по рисковите райони - "Ей, брато, сещай се за полицията". Така предполагам, ако е известен случай в световната практика, в който поставянето на напомнящи знаци е имало ефект за нивото на престъпността, ще коригирам мнението си.

Склонен съм да мисля, че полицаите (и гражданите) въздействат чрез непосредствената си възможност да предотвратят извършването на престъпление. Стигнал съм до това убеждение след прочитането на изследвания, които посочват че има обратно пропорционална зависимост между наличието на лично оръжие в гражданите и нивата на престъпност (в САЩ, и да, Америка не е България, дайте български изследвания и тях да видим, с други думи put up or shut up ;)).

По отношение на "големината" на оръжията - най-разпространеното огнестрелно оръжие, употребявано за престъпления в САЩ е пистолет - независимо от либералния режим за законно придобиване на оръжие от гражданите престъпниците не ходят с базуки. Вероятно причината е, че възможността за скрито носене на оръжие и удобството въобще надделява над евентуалното желание за по-голяма огнева мощ.

Наистина е трудно за се предвидят последиците от едно или друго решение - но пък е лесно да се видят последиците (или липсата им) от едно или друго решение post factum - в други държави.

(следва продължение ...)
velco

Мнениеот onion » Сря Апр 26, 2006 3:43 pm

[quote="bikerider"]

[/quote]

това не е застраховка , това е подготовка , ти като тръгваш да караш примерно не се ли подготвяш ?
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот bikerider » Сря Апр 26, 2006 3:47 pm

@velco:
PtD ме е допълнил съвсем на място. Бих се съгласил с теб моментално ако живеехме в друга държава.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Апр 26, 2006 4:00 pm

Абе я имам у дома едно джепане 12 cal. Magnum ама ми е малко тежко да го нося у Софето оти е три оки и половина. Ама ако сички рекът да съ пуцаме и я моем.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Сря Апр 26, 2006 4:03 pm

[quote="onion"]

[quote="bikerider"]

[/quote]

това не е застраховка , това е подготовка , ти като тръгваш да караш примерно не се ли подготвяш ?
[/quote]

подготовка за какво? за стрелба по улиците?

прощавай, но оръжието не е пасивна защита като шлем и наколенки, не можеш да ги сравняваш просто ей така, щото ти подкрепя тезата.
ако искаш такива сравнения дай да си говорим за бронежилетки.
не виждам пистолета с какво ти дава повече чувство за сигурност от една бронежилетка.

Но няма да те убеждавам, само ще ти напомня за третия закон на Нютон.
Аватар
bikerider

Мнениеот velco » Сря Апр 26, 2006 5:05 pm

(продължение...)

За информация, това е резултата от изследване на ООН на регулационните режими в страните членки.

http://www.uncjin.org/Documents/6comm/4e.pdf

Да вземем пет страни с горе-долу най-много лицензи на човек (Финландия, Швеция, Н.Зеландия, Испания, Австралия) и петте с горе-долу най-малко лицензи на човек (Гърция, Япония, Румъния, Полша, Молдова) и да ги сравним с общото ниво на убийствата и нивото на убийствата, извършени с огнестрелно оръжие.

[code]
A. Country
B. Licencees (per 1K)
C. Homicide Rate (per 100K)
D. Gun Homicide Rate (per 100K)
E. Ratio D/C

A B C D E
Finland 215 3.25 0.87 26.77%
Sweden 88 1.35 0.31 22.96%
N.Zealand 70 1.35 0.22 16.30%
Spain 63 1.58 0.19 12.03%
Australia 68 2.4 0.56 12.03%
Average 100.8 1.986 0.43 23.33%

Greece 0.3 1.33 0.55 41.35%
Japan 1.91 0.6 0.03 5.00%
Romania 2.69 4.32 0.12 2.78%
Poland 3.4 2.61 0.27 10.34%
Moldova 6 17.06 0.63 3.69%
Average 2.86 5.184 0.32 6.17%
[/code]

Какво се наблюдава? В страните с най-много оръжия на глава от населението броят на убийствата е значително по-малък (260%) в сравнение със страните с най-малко оръжия на глава от населението. За сметка на това, по-голям процент от убийствата се извършва с огнестрелно оръжие. Гърция се набива в очи с нищожен брой лицензирани оръжия и цели 40% от убийствата извършени с огнестрелно оръжие.

С други думи оръжията в населението предотвратяват убийства.

А откъде идва увеличението на процента в колона Е? Ако съпоставим тези резултати с широко известния факт (не ми се търсят конкретни данни сега), че престъпленията се извършват предимно с незаконно придобито оръжие (което не влиза в горната статистика) можем да предположим, че увеличението се дължи на убийства при самозащита - с други думи освен, че убийствата като цяло намаляват, нарастват случаите, в които гражданите успяват да се защитят. И това не включва успешната самозащита с нелетален изход за нападателя (e, не включва и неуспешната такава). Дали това предположения наистина е вярно можем само да гадаем, но на мен ми звучи убедително. Дори да не е така, лично на мен намаляването на общия брой убийства е достатъчен - мен ме интересува да не бъда убит, а не специално да не бъда убит с огнестрелно оръжие.

[Така, минахме на фазата на статистиките. След кратка и неползотворна дискусия следва фаза на емоциите - как лудите/пияните ще вземат оръжие и ще почнат да избиват децата в училищата и детските градини или колегите си по офисите или просто случайните минувачи на улицата)]
velco

Мнениеот onion » Сря Апр 26, 2006 5:07 pm

не , не е пасивна защита , по скоро е за "ако се наложи" демек като резервната гума. Измъква те от "ситуация" ако се наложи!

а за бронежилетките - ми кво предлагаш ми ако някой ми извади нож да го бия с нея по главата или?
С бронежилетката не мога да неутрализирам противника за определено време , което с газовия мога да направя.
www.zoo-info.org
onion

ПредишнаСледваща

Назад към Други