Нещо като Critical mass

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Нещо като Critical mass

Мнениеот Venturine » Сря Май 03, 2006 2:10 pm

Critical mass е термин за нелегален протест на колоездачи и всякакви други хора, каращи нещо със собствено гориво :naughty:. Протестира се срещу незачитането на тяхното пространство от страна на "превозните средства", така както и срещу рисковете за свободното им придвижване в градски условия. В оригинала си е нелегално, защото не се иска позволение от съответните общински органи за ненадейното блокиране на улиците и спиране на движението...

У нас от години се случва едно протестно велошествие, което до ден днешен се опитва да привлече вниманието на столичани върху проблема, с тази разлика, че винаги се иска позволение за провеждането му и прилежно се охранява от силите на реда :irked:...

Тази година инициативата е следната:
На 15 май от 18.30 часа Екологично сдружение “За Земята” организира карнавално
шествие за байкари, скейтери и пешаци по централните софийски улици. Начална
точка на шествието ще бъде Паметника на съветската армия или с други по-свойствени думи –на баба Яга. Част от концепцията на шествието-протест е да се движи с пешеходна скорост... като вместо да карат возилата си, съответно байкарите ще бутат колелата си, ролерите ще закачат кънките си на рамо, а скейтерите ще държат бордовете си под мишница, за да покажат символично невъзможността да се придвижват с тях по улиците.

През последните години автомобилният трафик в София нарастна дотолкова, че въздухът, който дишаме има вкус, цвят и мирис... вместо да е просто чист.
Зелените площи, тротоарите и обществените места се превръщат в паркинги и бензиностанции... вместо в пространства за пешаци и други кракомобилни людетини!..
Ако се возим в бързата си кутийка по-малко, може да се движим и вдишваме повече, да уважаваме всички на пътя и да живеем повече...

Аз ще бъда там... :propell::propell::propell:
Да нюриш или да не нюриш, това е въпросът! -
из Записките на катерещия се охльов
Venturine

Рейтинг: 1200

Мнениеот Besen na Kolelo » Сря Май 03, 2006 3:51 pm

cool :) :) и аз ще дойда :)
I spit on the face of the people who don't want to be cool
Аватар
Besen na Kolelo

Рейтинг: 2000

Мнениеот Albinosko » Сря Май 03, 2006 4:07 pm

Бройте ме и мен :evil:
Ако не успееш от първия път, явно не си Чък Норис...
Аватар
Albinosko

Рейтинг: 1764

Мнениеот Phantom » Сря Май 03, 2006 5:43 pm

И аз съм там.:peace:
Лесно ми е, защото се задоволявам само с най-доброто.
Phantom

Мнениеот EmZo » Сря Май 03, 2006 6:09 pm

Това, е една наистина прекрасна, но за съжаление обречена кауза. Естествено не ми пречи да я подкрепя и твърдо бих я застъпил, но за съжаление нямам възможност.
Успех! Ще ви подкрепям морално.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот hlebarka » Сря Май 03, 2006 10:05 pm

:lol: Са, кво? и алеи за скейтъри ли? "скейт алея", "блейд алея", хехех? Той, петролът, щял да свърши скоро, какви са тия карнавални шествия , че и с концепция.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот mih » Сря Май 03, 2006 10:14 pm

[quote="hlebarka"]

и алеи за скейтъри ли? "скейт алея", "блейд алея", хехех?[/quote]

не е необходимо да се строят отделни алеи (макар да не е невъзможно), какво пречи алеите да се ползват не само от велосипедисти, ами и от останалите?

[size=67](поне тук често е така :dunno:)[/size]
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот hlebarka » Сря Май 03, 2006 10:19 pm

[quote="mih"]

[quote="hlebarka"]

и алеи за скейтъри ли? "скейт алея", "блейд алея", хехех?[/quote]

не е необходимо да се строят отделни алеи (макар да не е невъзможно), какво пречи алеите да се ползват не само от велосипедисти, ами и от останалите?

[size=67](поне тук често е така :dunno:)[/size]
[/quote]

Прав си, може да има маркировка в "байк алея"-та.
Аватар
hlebarka

Мнениеот mih » Сря Май 03, 2006 10:25 pm

а иначе може дори и три алеи... (една от едната страна на булеварда и две на двайсетина метра една от друга от другата страна), там вече кой където му е кеф, но пак се мешат, то и многото подреждане не е на хубаво...
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот hlebarka » Сря Май 03, 2006 10:28 pm

[quote="mih"]

а иначе може дори и три алеи... (една от едната страна на булеварда и две на двайсетина метра една от друга от другата страна), там вече кой където му е кеф, но пак се мешат, то и многото подреждане не е на хубаво...
[/quote]

Е, сега, като сме почнали, трябва като хората да се направи.
Аватар
hlebarka

Мнениеот mih » Сря Май 03, 2006 10:31 pm

[quote="EmZo"]

Това, е една наистина прекрасна, но за съжаление [b]обречена [/b]кауза.
[/quote]

бъркаш по две точки:
- погрешна нагласа;
- ще видиш, че велоалеите така или иначе ще се появят, и то най-вероятно по-скоро, отколкото очакваш.

Въпросът е да стане по-скоро, че става все по-наложително, и да се съобразят с мненията на велосипедистите.
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот bluskanie » Сря Май 03, 2006 10:38 pm

Аз предлагам да се изградят съоражения над всеки по-голям град...нещо като "Град над града" с цяла артерия от пътища, само за велосипедисти. После може "град над втория град" за скейтърите...и нагоре, докогато издържи конструкцията. Така никой няма да пречи на никой, а и ще бъде сложен [color=black]редът, който трябва да бъде сложен[/color]
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот klmn » Сря Май 03, 2006 11:05 pm

[quote="bluskanie"]

Аз предлагам да се изградят съоражения над всеки по-голям град...нещо като "Град над града" с цяла артерия от пътища, само за велосипедисти. После може "град над втория град" за скейтърите...и нагоре, докогато издържи конструкцията. Така никой няма да пречи на никой, а и ще бъде сложен [color=black]редът, който трябва да бъде сложен[/color]

[/quote]
Аз предлагам да бъде сложен първо РЕД в селянията по улиците,тогава няма да са нужни утопични съоръжения,,ех,утопия.:popcorn:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Venturine » Чет Май 04, 2006 11:30 am

[quote="bluskanie"]

[/quote]

That`s a spirit, Блъскание... с поглед в светлото бъдеще :jumpref:
...но дай първо да изместим колите в подземни и многоетажни гаражи в центъра -то пак хич не е проста конструкция :magnify:
Venturine

Мнениеот did » Чет Май 04, 2006 11:30 am

[quote="bluskanie"]

[/quote]

Поздрав за добрата идея с

It's Raining Men (The Weather Girls)
------------------------------------

Hi - Hi! We're your Weather Girls - Ah-huh -
And have we got news for you - You better listen!
Get ready, all you lonely girls
and leave those umbrellas at home. - Alright! -

Humidity is rising - Barometer's getting low
According to all sources, the street's the place to go
Cause tonight for the first time
Just about half-past ten
For the first time in history
It's gonna start raining men.

It's Raining Men! Hallelujah! - It's Raining Men! Amen!
I'm gonna go out to run and let myself get
Absolutely soaking wet!
It's Raining Men! Hallelujah!
It's Raining Men! Every Specimen!
Tall, blonde, dark and lean
Rough and tough and strong and mean

God bless Mother Nature, she's a single woman too
She took off to heaven and she did what she had to do
She taught every angel to rearrange the sky
So that each and every woman could find her perfect guy
It's Raining Men! Hallelujah!
It's Raining Men! Ame---------nnnn!

I feel stormy weather / Moving in about to begin
Hear the thunder / Don't you lose your head
Rip off the roof and stay in bed

God bless Mother Nature, she's a single woman too
She took off to heaven and she did what she had to do
She taught every angel to rearrange the sky
So that each and every woman could find her perfect guy
It's Raining Men! Yeah!

Humidity is rising - Barometer's getting low
According to all sources, the street's the place to go
Cause tonight for the first time
Just about half-past ten
For the first time in history
It's gonna start raining men.

It's Raining Men! Hallelujah! - It's Raining Men!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Venturine » Вто Май 09, 2006 11:48 am

Привеждам съобщението на За Земята до медиите във връзка с новостите около събитието...

[color=green]Столична Община ограничава законовите права на гражданите: Законност или самовол?
Днес за пореден път Столична Община превиши правомощията си като забрани провеждането на мирно велосипедно шествие в центъра на града, предлагайки абсурден алтернативен маршрут.
Представител на СО категорично отказа да дискутира маршрута на провеждащото се вече за 8-ма поредна година в София велосипедно шествие. Предложеният от организаторите ЕС “За Земята” маршрут, включващ булевардите Цар Освободител, Патриарх Евтимий и Витоша беше отхвърлен безапелационно, като от СО ограничиха шествието до техен резервен вариант - единствено бул. Цар Освободител в отсечката между Паметника на съветската армия и пл. Ал. Батенберг. По изчисления на организаторите дължината на отсечката е приблизително 900 метра. Общинарите също така забраниха музиката по време на шествието, което е в абсолютно противоречие със Закона за събранията, митингите и манифестациите!
Целта на Велосипедното шествие е да насърчи свободното и спокойно придвижване на пешеходци и велосипедисти в центъра на града. На това намерение СО отговори с аргумента: “бул. Витоша е само за пешеходци и градски транспорт”. :dunno:
Намерението на организаторите беше през тази година да приветства СО в обявяването на бул. Витоша за пешеходна зона, но последните събития навеждат на мисълта, че СО прикрива налагането на самоволни решения зад маската на грижа за интересите на гражданите.[/color]

[color=red]...направо си просят Critical mass!!![/color]
Venturine

Мнениеот RAM-FR » Вто Май 09, 2006 2:18 pm

[quote="Venturine"]

[color=red]...направо си просят Critical mass!!![/color]
[/quote]

така е :beer:
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот hlebarka » Вто Май 09, 2006 8:17 pm

Да внимавате като го направите Критикал Мас-а, щото някъде по куриерските сайтове имаше филмче, където завърши грозно, скандално и трагично 1:0 за автомобилите.
Аватар
hlebarka

Мнениеот klmn » Вто Май 09, 2006 11:26 pm

[quote="hlebarka"]

Да внимавате като го направите Критикал Мас-а, щото някъде по куриерските сайтове имаше филмче, където завърши грозно, скандално и трагично 1:0 за автомобилите.
[/quote]
Ъхъ,най-добре е рАзтвори бузки,сфирка на Сельо с Голфа и "га ше ни напраите алеии,бее...":puke2::roll2:,щот афтомобилите са по-силни..
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот bluskanie » Сря Май 10, 2006 9:34 am

Изостреното внимание на улицата (независимо дали сте пешеходец, с кола, или с велосипед) би помогнало изключително много. Също не съм съгласен, че когато стане инцидент, то вината винаги е само на шофьора. Всички трябва да внимават и това е. За алеи...да се помолим задружно...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Phantom » Сря Май 10, 2006 3:42 pm

Мисля че ако направим Critical mass няма да се промени нищо,но за сметка на това ще покажем че неможе туко-така да ни погазват правата.
Лесно ми е, защото се задоволявам само с най-доброто.
Phantom

Мнениеот hogata » Чет Май 11, 2006 10:16 am

Extra! I az idvam!
hogata

Мнениеот Venturine » Чет Май 11, 2006 11:56 am

[quote="bluskanie"]

Изостреното внимание на улицата (независимо дали сте пешеходец, с кола, или с велосипед) би помогнало изключително много. Също не съм съгласен, че когато стане инцидент, то вината винаги е само на шофьора. Всички трябва да внимават и това е. За алеи...да се помолим задружно...
[/quote]

...то вниманието си е жизнено необходимо, но така най-много да развиеш свърсензитивност към дебнещата те зад всеки ъгъл опасност:
- позитивни страни -ставаш вундеркинд, без да си си го търсил;
- негативни страни -тъкмо си бил на ръба да станеш вундеркинд :hypnoti:, бушона ти взима, че гръмва :wiltel: и веднага се намира доброволец, който да те прегази :dark:

Аз лично предпочитам екстремиите да ги търся другаде!..
Venturine

Мнениеот bluskanie » Чет Май 11, 2006 12:02 pm

[quote="Venturine"]

...то вниманието си е жизнено необходимо, но така най-много да развиеш свърсензитивност към дебнещата те зад всеки ъгъл опасност:
- негативни страни -тъкмо си бил на ръба да станеш вундеркинд :hypnoti:, бушона ти взима, че гръмва :wiltel: и веднага се намира доброволец, който да те прегази :dark:

[/quote]

Интересно мислене. Не съм чувал думата свърсензитивност и затва не знам какво си имал предвид. А и какво точно ще те направи вундеркинд? А и...бушона откъде накъде ще гърми:dunno:? А и въобще...къде са тия опасности зад вески игъл? Ти ако излизаш от вас със страх...по-добре не излизай:)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Venturine » Чет Май 11, 2006 12:14 pm

[quote="bluskanie"]

[quote="Venturine"]

[/quote]

Интересно мислене. Не съм чувал думата свърсензитивност и затва не знам какво си имал предвид. А и какво точно ще те направи вундеркинд? А и...бушона откъде накъде ще гърми:dunno:? А и въобще...къде са тия опасности зад вески игъл? Ти ако излизаш от вас със страх...по-добре не излизай:)
[/quote]

Еее, ти пък взе, че се засегна! Съгласявам се с теб, само малко ти опонирам :beer:

Свръхсензитивност = свръхчувствителност;
Вундеркинд = геният е човек, който е с доказано по високо ниво на концентрация от обикновенния човек;
На достатъчно много ПТП-та съм свидетел, както на сгазени пешеходци, така и на немалко велосипедисти;
А за страх не става дума... всеки носи отговорност за своя живот!

:peace:
Venturine

Мнениеот bluskanie » Чет Май 11, 2006 12:35 pm

Ааа свръхсензитивност по-става:) А вундеркинд и гений според мен са различни неща. Ма да не издребняваме толкос. Важното е, като караш - не теб да правят луд, а ти да ги правиш луди:^:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Psyho » Чет Май 11, 2006 6:21 pm

[quote="bluskanie"]

Важното е, като караш - не теб да правят луд, а ти да ги правиш луди:^:
[/quote]

За това съм напълно съгласен, май добре се спрявяме. А за шествието какво остава последно? Иначе идвам и аз.
Изображение
Psyho

Мнениеот Dreadnought » Чет Май 11, 2006 8:16 pm

[quote="Psyho"]

[quote="bluskanie"]

Важното е, като караш - не теб да правят луд, а ти да ги правиш луди:^:
[/quote]

За това съм напълно съгласен, май добре се спрявяме. А за шествието какво остава последно? Иначе идвам и аз.
[/quote]
Ми надявам се да се съберем хора :)
Dreadnought

Мнениеот Psyho » Пет Май 12, 2006 9:15 pm

Ми да се съберем ако ще се прави нещо, да го направим па да идем за по бира-2-3 някъде и после кой от където е.
Изображение
Psyho

Мнениеот Dreadnought » Пет Май 12, 2006 9:52 pm

Именно :)
Dreadnought

Следваща

Назад към Архив