[quote="did"]
@GOA:
Всъщност, ако наистина гледаш сериозно на това, много по-лесно е да се направи такова нещо с хидравлична дискова спирачка! Лостчето не се пипа въобще. Може понижението на налягането с цел отпускане на спирачката да стане в клапан, разположен другаде (само не знам като се отблокира автоматично веднъж после как пак ще се задейства, но това са подробности). Датчик за движение може да е коя да е от наличните на пазара главини с вградено динамо. Датчик за натисната спирачка е прост манометър на маслото с малък АЦП.
Какво печелиш: Възможност да изпишеш още две-три страници с подробно обяснение принципа на работа. Печелиш и още няколко нежни, слаби и чупливи места в най-важната система - спирачната.
Какво губиш: Контрол при спиране.
Освен това, ако стане нещо с теб в планината, като видят какво накипрено колело караш, спасителите лесно ще обявят инцидента за самоубийство и няма да се налага да ти се плаща застраховка.
EDITED 5 min later:
Пък аз като гледам какви ги пиша, явно наистина четенето на физика и математика ми се е отразило много зле и което е най-лошото, оправяне няма!
[/quote]
Ако трябва да го мислим това нещо, най-лесно е с предпазен клапан и допълнителен резервоар - като превиши дебита на флуида някакъв праг, клапана се отваря така че да поддържа изходното налягане под този праг, а щом входното му налягане падне под прага той се затваря (например с пружинка).
Освен това за липсата на контрол си абсолютно прав - мен все още ми е мътно защо GOA в крайна сметка му е дотрябвало това (не можах да разбера от големия му пост).
Лично за мен това е опасна линия на развитие (най-вече за спускане) - GOA ще го домързи да включва скорости, ще си измисли автоматик, после ще си измисли още някое приспособление и така нататък и къде остава кефа от карането, адреналина от риска да се пребиеш, когато знаеш че всичко от живота ти до колелото ти е в твоите ръце? Къде отива карането, не се ли изражда във возене?
Казвам опасна линия, защото вярвам, че този начин на мислене (за автоматизация на всичко де що може да се автоматизира) поражда фалшиво чувство на сигурност - от личен опит знам че в планина е най-сигурно да не зависиш от електроника или други сложни и нежни чаркове... KISS

:8D: