Как се оправяте с кучетата?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот klmn » Пон Май 29, 2006 10:21 pm

Че кво да те е страх от плъховете,стават за футболни упражнения.:DМен като ме подгонят по-сериозно,спирам и се навеждам за камък(може и да няма такъв;))-99% от помиярите изчезват.
Тук има и друга теория-че кучето ти вижда основно краката(и самото въртене го дразни),и като се наведеш те вижда всъщност,че си ПО-големо животно от него.
Не знам така ли е,но обикновено подвиват опашки,важното е да не те е страх-животинки.:)
Моето куче,като го разтичвах с колелото в началото лаеше и ми се вреше пред гумата(играеше си).
Ако някой си мисли,че може да избяга от доберман/овчарка(с намерения да го догони),мога да кажа че бягат средно с около 45 км/ч
А,и като им креснеш върши работа,както се каза вече.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот v1adi » Вто Май 30, 2006 3:59 am

когато един доберман хукна да лае към мен от неква пресечка, спрях, наведох се да взема камък и го гоних 15 минути след това. Просто не знаеше горкия как мразя кучета. Ама ако са повече не знам кво ще правя тогава.
v1adi

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Вто Май 30, 2006 6:31 am

[quote="v1adi"]

Ама ако са повече не знам кво ще правя тогава.
[/quote]

Същото, само че срещу най-агресивния индивид, като с крайчеца на окото следиш другите да не се приближават твърде близо.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Lubo » Вто Май 30, 2006 1:13 pm

Имаите пред вид, че повечето кучета, които ви налитат са бездомни и те го правят това от страх. Колкото повче ги гоните и лаете по тях толкова повече те ще лаят по вас. Бездомните кучета по селата са ярък пример, поне за мен, те не лаят по колоездачи, защото не са виждали много такива :)

Като собственик на Пит Булл и притежател на куче от доста време мога да ви кажа, да изчезвате по най-бързия начин, ако кучето е сериозно (Немска Овчарка). Друг е въпроса, че едно сериозно куче никога няма да го хване старх от колоездач и респективно няма да нападне такъв, но винаги има изключения :)

Просто с тъпите бездомни няма проблем, а със сериозните кучета, ако са добре тренирани ви препоръчвам да се кръстите и да подлагате най-"удобната" за хапане част - ръката :) лично аз не съм имал проблем с такива кучета.
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот larry » Вто Май 30, 2006 2:34 pm

Аз имах много приятна подобна случка,но с мотор,карах доста бавно и пред мен се зъбеше един чорлав пудел, с който и друг път се бях срещал и не ми представляваше интерес. Да обаче... с първия му братовчед Несмката овчарка, още не се познавах. Изведнъж от един двор излетя гореспоменатия роднина... аз навих газта,ама 125 куб.см. /15 конски сили/ явно не могат да се равняват с 1 немса овчарка. Застигна си ме без проблем и зад гърба си чух само "Трак" ... "храааас" ... и леко подърпване назад. това беше. след 5 мин. взе да ми става хладно и когато спрях забелязах, че ми няма гърба на тениската :bigeyes: или поне половината от него го нямаше :boggled: добре че не возех никой с мен иначе можеше да има и жертви като се има предвид колко намалява и мощността на такава малка моторетка.
Иначе когато се конфронтирам с пес от подобен ранг и съм с колело, скачам на педалите, и тогава, смея да твърдя, колелото ми надминава по мощност и BMW 7, но все пак не винаги е по-мощно от кучето насреща :dunno:
"Inside my heart is breakin'
My makeup may be flakin`
but my smile still stays on...
THE SHOW MUST GO ON"
larry

Мнениеот PtD » Вто Май 30, 2006 3:37 pm

Много бих искал да видя как някой от форума с колело надбягва ловно куче... :emlaugh:

@Newone, колко залагаш? :o)
Аватар
PtD

Мнениеот klmn » Вто Май 30, 2006 3:39 pm

Забрави да избягаш от голямо куче,като разхождах моето(лека му пръст)доберман/овчарка,съм слизал от Бонсови поляни по хасвалта,и чак към 50-60 км/ч изостана.
Но както каза Lubo,изключително рядко може да те подгони сериозно куче(плъховете и помиярите не ги сметаме):D
"пришалец"
Аватар
klmn

Мнениеот did » Вто Май 30, 2006 3:51 pm

[quote="PtD"]

Много бих искал да видя как някой от форума с колело надбягва ловно куче... :emlaugh:

@Newone, колко залагаш? :o)
[/quote]

Песовете на Newone май не са фенове на бягянето. Те се оправят с проблемите си по по-друг начин, лежейки ;)

А по темата - според мен, за да тръгне да те гони куче, което има наистина цел и способност да те настигне и да ти навреди, трябва и ти (или друг колоездач!) преди това истински да си го предизвикал. Тия, дето си лаят за спорта всеки с колело, те не са интересни и за тях никакви мерки не се налагат, просто си караш. Ако обаче кучето има ясня идея да те ръфа, ... ми пак просто си караш, а може междувременно да се молиш - ако молитвата не помогне, поне ще знаеш, че си опитал всичко възможно.

По-голямата опасност за мен е свързана с непредпазливостта на помиярите. Мой приятел преди време си счупи ръката при падане, предизвикано от подплашен помияр, който неориентирано и в последния момент му изскочил пред колелото от един храсталак. Срещу това превантивни мерки няма, само застраховка.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Вто Май 30, 2006 7:46 pm

[quote="did"]

Песовете на Newone май не са фенове на бягянето. Те се оправят с проблемите си по по-друг начин, лежейки ;)
[/quote]

Нямах предвид да се надбягват с неговите песове. Просто индиректно го приканих като познавач на материята да изкаже компетентно мнение ;)
Аватар
PtD

Мнениеот root » Сря Май 31, 2006 11:22 am

[quote="larry"]

Аз имах много приятна подобна случка,но с мотор,............
[/quote]

В нормалните държави подобни кучета подлежат на незабавно унищожение и дори собственика е задължен да се погрижи затова иначе отива в затвора.
Един вид кучето е оръжие и незаконното притежаваяне на оръжие се наказва от закона.
Ама тук в България кой стазва закони ???
Затова на твое място е редно просто да намериш един ловджия и да приложиш този закон.
Да не говорим че и собствениците които говорят глупости че кучетата им били безобидни а всъшност мен лично точно такива са захапвали обувката ми докато си карам - е за тех трябва да се приложи законя.
I'm root, if you see me
laughting better have a backup.
root

Мнениеот did » Сря Май 31, 2006 11:30 am

Не знам как селектират, обучават и възпитават кучетата в Германия, но докато се моткам тук по алеите, а и по планински пътеки, постоянно срещам хора, които си разхождат кучетата, понякога не са вързани, породи има всякакви, но ....

... но нито ВЕДНЪЖ някое куче не ме е погледнало накриво, а за лаене, гонене, хапане и т.н. не говоря въобще.

Лошото при това положение е, че взех да свиквам и да си губя интстинкта за самосъхранение. Просто разчитам, че кучетата ще се дръпнат сами и ще се разминем поживо-поздраво, само като им звънна 1-2 пъти със звънеца. Просто всеки всеки път става така!

Тези навици може и да ми изиграят лош номер като се върна в района на тепетата...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Сря Май 31, 2006 11:40 am

@ PtD

За хрътка скорост от 60 км/ч на отсечка до половин километър не е никакъв проблем... Гончетата са още по-страшни, щото разчитат на експлозивност и улавяне на плячката със скорост и тактика в диапазон от 10-20 метра...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот TOYAGA » Сря Май 31, 2006 12:01 pm

@ did

Няма нищо странно в селекцията, породата или възпитанието. Просто повечето от тези кучета са ОБИЧАНИ и поради това са в мир със себе си и заобикалящата ги среда. Никога не са били пренебрегвани, бити, ритани, замеряни с камъни, преследвани, плашени, гърмяни и пръскани с CS...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот did » Сря Май 31, 2006 12:16 pm

[quote="TOYAGA"]

Никога не са били пренебрегвани, бити, ритани, замеряни с камъни, преследвани, плашени, гърмяни и пръскани с CS...
[/quote]

:agree:
сигурен съм в това!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Newone » Сря Май 31, 2006 1:43 pm

Съжалявам, и се извинявам на всички за късното включване...

Във всички постове дотук има много истина, но има и някои неточности..Lubo е прав, че когато имате насреща си сериозно куче, работата наистина става напечена...Уличните/бездомните/ кучета, както спомена Toyaga, от малки са подритвани и замервани с камъни и др. и затова имат страх от хората и рядко биха нападнали при едно твърдо противопоставяне...Когато са в глутница, обаче, нещата може да се променят в доста неприятна насока...При домашните кучета, страхът от хората липсва и те са по-склонни да ухапят.Все пак, ако тръгнете решително към кучето, симулирайки или атакувайки сериозно,много е възможно, то да изгуби решителност и да избяга....НО...Има едно голямо "НО"!Ако кучетата са от някои породи, а по-точно, ако са от групата на молосоидите, териерите или кръстоски между двете, нещата ще се влошат до степен "борба на живот и смърт".Не препоръчвам и предложението на Lubo да си подлагате ръцете, освен, ако не са защитени с предпазен ръкав.Все пак среден булмастиф,ротвайлер,кавказка овчарка или подобно куче, с лекота могат да счупят човешка ръка без особено усилие.А не искам да оставям на последно място манталитета на голяма част от притежателите на тези породи кучета, които допълнително развиват/или не потискат/ вродената агресия у любимците си.
Накратко няма универсална рецепта.Аз лично намалявам, ако се налага слизам от колелото и викам силно срещу кучето/зависи от породата;)/ или по-точно обозначавам се като човек, защото в планината повечето кучета не са социализирани в достатъчна степен да разпознават колоездачите като хора....
И накрая, ако все пак се срещнете с голямо, смело, домашно/овчарско../ куче от "крива" порода и нямате под ръка спрей за кучета, най-добре бързо слезте от колелото и го използвайте като щит срещу нападащото животно.:8D:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот Lubo » Сря Май 31, 2006 3:39 pm

Абе слизането и викането според мен не помага. Просто трябва да покажеш, че не те е страх. Както ти казах имам един добре възпитан Пит Бул, че ако реши да те нападне (НИКОГА не нападал човек до сега) просто ще те разкърти без да му мигле окото. Мога да гарантирам, че кучетата от порода имат старт като на Хрътка от състезание в Англия :) бягай ако можеш :)

Но според мен чуяетъата не са НИКАКЪВ проблем или поне този проблем е ПРЕНЕБРЕЖИМО малък в сравнение с [b]водачите на МПС[/b]. Кучетат или ги е страх и лаят от старх, а те не нападат, или просто няма да ви обърнат внимание.

П.П. Има и още един вид като моя пес :) тях ги е стах много от колелото и през ума никога няма да му мине дори да изръмжи на колкоездач или колело..... даже в асансюра едвам го вкарвам заедно с колелото.
Аватар
Lubo

Мнениеот Newone » Сря Май 31, 2006 4:18 pm

Досега само бездомни кучета са ме лаяли и при тях съм се оправял с викове безпогрешно, само веднъж ми се наложи да сляза от колелото..Проблем е, ако нагоре в планината срещнеш пастирски/овчарски кучета/, но досега на мене не ми се е случвало...Продават се и специализирани спрейове за кучета, но аз нямам опит с тях.Само отново искам да подчертая, че при твърдите породи пиперените спрейове не винаги помагат, а напротив, същото се отнася и за нервнопаралитичните спрейове, предназначени за хора...но това се отнася само за няколко породи, които са специално селекционирани за охрана, за останалите работи и най-обикновен деодорант, мухозол или всичко, що издава съскащ звук и мирише неестествено, за кучетата, разбира се.;)
Аватар
Newone

Мнениеот jivkonik » Сря Май 31, 2006 4:59 pm

[quote="Newone"]

Досега само бездомни кучета са ме лаяли и при тях съм се оправял с викове безпогрешно, само веднъж ми се наложи да сляза от колелото..Проблем е, ако нагоре в планината срещнеш пастирски/овчарски кучета/, но досега на мене не ми се е случвало...Продават се и специализирани спрейове за кучета, но аз нямам опит с тях.Само отново искам да подчертая, че при твърдите породи пиперените спрейове не винаги помагат, а напротив, същото се отнася и за нервнопаралитичните спрейове, предназначени за хора...но това се отнася само за няколко породи, които са специално селекционирани за охрана, за останалите работи и най-обикновен деодорант, мухозол или всичко, що издава съскащ звук и мирише неестествено, за кучетата, разбира се.;)
[/quote]

А какво им викаш? Т.е. "обозначаваш се като човек". Някакви специални реплики нещо?
Аватар
jivkonik

Мнениеот did » Сря Май 31, 2006 5:00 pm

[quote="jivkonik"]

А какво им викаш? Т.е. "обозначаваш се като човек". Някакви специални реплики нещо?
[/quote]

няма значение какво ще им кажеш, важното е да е на латински.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот jivkonik » Сря Май 31, 2006 5:05 pm

[quote="did"]

[quote="jivkonik"]

[/quote]

[/quote]

:}):
Те неговите мастифи сигурно знаят и латински, но някой овчарски пес в планината надали ще се впечатли особено.
Аватар
jivkonik

Мнениеот did » Сря Май 31, 2006 5:06 pm

[quote="jivkonik"]

Те неговите мастифи сигурно знаят и латински, но някой овчарски пес в планината надали ще се впечатли особено.
[/quote]

всичко зависи от тона, с който им говориш на латински!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Сря Май 31, 2006 5:09 pm

[quote="Newone"]

...най-обикновен деодорант, мухозол или всичко, що издава съскащ звук и мирише неестествено, за кучетата, разбира се.;)
[/quote]

Хе, деодорант с мирис на хамбургски салам, представяте ли си! :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Newone » Сря Май 31, 2006 6:33 pm

[quote="did"]

[quote="jivkonik"]

[/quote]

[/quote]

Имам предвид, че ако кучетата не са добре социализирани, т.е. не са свикнали с колоездачи, те не те приемат като човек/същество, което стои по-високо от тях в хранителната верига;)/, а като нещо необичайно, към което те реагират с активна или пасивна отбранителна реакция....Когато слезеш и ги заплашиш/говоря единствено за улични, бездомни, безпородни песове/, влизаш в стандарта и те се изнасят....освен в случаите, когато не го правят и.....:unhappy::angel2::angel2:
Аватар
Newone

Мнениеот mitakaman » Чет Юни 01, 2006 7:58 am

Ае с една немска овчарка съм се оправял ама 3 нз как ще стане. Немските овчарки важното е да не те е страх ако те погнат спираш колелото слизаш то ще те гледа ще те лае даже може да те души и после си тръгва това много пъти ми се е случвало. А пък ако те гони обикновена мастия тактиката е подобна слизаш правиш се че посягаш да земеж камък или наистина си земаш един камък от земята и то мастията е тъпа и като те скива и просто бяга в най-лошия случай я праскаш в тиквата и пак си тръгва
Аватар
mitakaman

Рейтинг: 1977

Мнениеот Lubo » Чет Юни 01, 2006 8:56 am

При големи кучета наистина е по-добре да се пробвате да го погалите и да говорите МИЛО, никакви намани, никакви викове. МНОГО е важно като се пробавш да погалиш кучето да не посягаш отгоре. Трябва да гооставиш то да те подуши и си държиш руката с дланта нагоре и посядаш бавно да галиш ОТДОЛУ.... иначе моеж да си помисли, че се държиш агресивно и си направо в кофите :)

П.П. и да не забравим, че НОК (Немско Овчар..)е моеж би най-миловидната и добра порода сред големите кучета :)
Аватар
Lubo

Мнениеот hlebarka » Чет Юни 01, 2006 7:49 pm

[quote="Lubo"]

посядаш бавно да галиш ОТДОЛУ....
[/quote]

Ами ако кучето търси сериозна връзка?
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот M1010X » Чет Юни 01, 2006 9:57 pm

[quote="hlebarka"]

[quote="Lubo"]

[/quote]

[/quote]

Предполага се, че то ще направи първата "стъпка"...
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот klmn » Чет Юни 01, 2006 10:41 pm

[quote="Lubo"]

При големи кучета наистина е по-добре да се пробвате да го погалите и да говорите МИЛО, никакви намани, никакви викове. МНОГО е важно като се пробавш да погалиш кучето да не посягаш отгоре. Трябва да гооставиш то да те подуши и си държиш руката с дланта нагоре и посядаш бавно да галиш ОТДОЛУ.... иначе моеж да си помисли, че се държиш агресивно и си направо в кофите :)

П.П. и да не забравим, че НОК (Немско Овчар..)е моеж би най-миловидната и добра порода сред големите кучета :)
[/quote]
:agree::agree:
"пришалец"
Аватар
klmn

Мнениеот Newone » Пет Юни 02, 2006 6:13 am

[quote="Lubo"]

[/quote]

Последното нещо, което бих направил, е да се опитам да погаля нападащо ме куче...:crazy::8D:
Аватар
Newone

Мнениеот bikerider » Пет Юни 02, 2006 7:17 am

[quote="hlebarka"]

[quote="Lubo"]

[/quote]

[/quote]

Ахахахахахахахахаха :rofl:
Изрод :D:agree::lol::roll2:

Онзи ден се надбягвах с две мастии в Южния парк (София) и се смях от сърце. Сигурно съм бил странна гледка - колоездач с по една мастия от всяка страна, който им вика "дръж" :D
Поиграхме си на Шумахер и Формула 1, стигнахме границата на територията и си казахме довиждане. Лично за мен най-важното е да не се страхува човек и както каза PtD да е наясно с правилата на глутницата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум