[quote="Pe6o"]
Нова колело няма да взема, както казах съм по-скоро любител, ще си търся значи сносен V-brake, мисля обаче да сменя главината... Забелязах, че понякога (вече доста често) като карам с повече от 12-15 км се чува един много неприятен звук... Не мога да разбера дали е от главината (стоманена, no name) или от триенето на спирачката - едната гумичка на спирачката е леко крива... Ще разглобя и центровам главината и ако има нужда тогава ще ходя да я сменя...
То темата почна с лаф за дискова спирачка, ама да питам и за главина... За около 30лв какво е най-доброто? Трябва ли да е капсулована? Как са главините на тази фирма - Formula?
did, ако Шумахер кара такова колело определено ще ме накараш да го сменя

;);)
P.S. Стига се смяхте за моя сметка бре

[:p]:D
[/quote]
Пешо, един съвсем сериозен съвет:
Първо провери имаш ли луфт в главината (обърни или вдигни велосипеда и разклати задното колело). Ако няма луфт (абе то не може да няма, щом досега не си го обирал

) или е малък, завърти колелото и гледай дали опира в накладките на спирачката. Лесно ще разбереш къде е проблема. Според мен е и от двете по малко (обикновено така става:D) - първо се появява малък луфт, ти не му обръщаш внимание. После, поради накривяване на задното колело при каране, то започва в определени моменти да опира в накладките... Да добавим, че по правило, макар да имаш двойностенни капли, никой не се е постарал да ги изправи като хората, и това на теб е оставено. Накрая сменяш в най-добрия случай конусчетата на главината и накладките на спирачката и изправяш евентуално кривата капла, а в най-лошия - още ....... + ...... + .......+ ...
Според мен, щом от такъв рутинен симптом си се насочил към СМЯНА, а не регулиране и поддръжка на някой скапан компонент, не си за ново колело, поне не такова под 2000USD:8D:! Купи си по-скоро някои основни инструменти и се опитай на това колело да се научиш добре да регулираш, поправяш, поддържаш всичко по него. Така, след като придобиеш известен опит, ще знаеш и без да питаш по форуми и да вЕрваш на пишман-продавачи, от какво точно ново колело се нуждаеш. Всъщност, ПИТАЙ! В това лошо няма!
И да знаеш, никой не се смее за твоя сметка, просто си търсим повод:D:D:D:D:D. Важно е да приемаш нещата от смешната им страна - тепърва ще ти се налага:D:D:D!
Q. b. f. f. f. s.