тЮлен... или как из(п)о(с)рахме природата

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

тЮлен... или как из(п)о(с)рахме природата

Мнениеот lacho_m » Вто Юли 04, 2006 11:27 am

Ето за ТОВА става въпрос. По дъртите, като мен..., сигурно помнят как изглеждаше това място навремето... преди урбани/селяни-зацията на Банско...

Без коментар...:unhappy:
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Рейтинг: 2000

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Юли 04, 2006 11:45 am

[quote="lacho_m"]

Ето за [url=http://www.kodakgallery.com/Slideshow.jsp?Uc=cgterxab.2j1mb7eb&Uy=ewgx2&Upost_signin=Slideshow.jsp%3Fmode%3Dfromshare&Ux=0&mode=fromshare&conn_speed=1]ТОВА[/url] става въпрос. По дъртите, като мен..., сигурно помнят как изглеждаше това място навремето... преди урбани/селяни-зацията на Банско...

Без коментар...

[/quote]

Като лапе много обичах тази част на Пирин.
Сега направо ми става лошо, като гледам какво са причинили на природара за нек`ви си кирливи писти!:puke:
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Teodor40 » Вто Юли 04, 2006 11:51 am

Ако са твой пистите няма да мислиш така ;)
А и трябва си инфраструктура за да влизат кинтите.Так или иначе българските туристи вече нямамт пари да пръднат. Сори ама кинтата е важна и природата го духа в световен мащаб.Това е и няма да се промени скоро положението.Ако бяхме скиори щеше да ни е кеф сигурно.А ако мислите, че за трасетата по екстрима не е имало подобно копане и сечене нящо се бъркате...
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот lacho_m » Вто Юли 04, 2006 12:14 pm

[quote="Teodor40"]

Ако са твой пистите няма да мислиш така ;)
А и трябва си инфраструктура за да влизат кинтите.Так или иначе българските туристи вече нямамт пари да пръднат. Сори ама кинтата е важна и природата го духа в световен мащаб.Това е и няма да се промени скоро положението.Ако бяхме скиори щеше да ни е кеф сигурно.А ако мислите, че за трасетата по екстрима не е имало подобно копане и сечене нящо се бъркате...
[/quote]

Teodor40... пак се изказваш неподготвен... виж как изглеждат лятото пистите, по БЕЛИЯ свят :
http://kite-surf.org/sunsande/img/Garmisch.jpg

Факт е че когато нещата се мислят, те могат да бъдат направени като хората... а онова там не е мислено и след няколко години, когато ерозията свлече всичко и собственика на пистата ще се чуди от къде му е дошло.
Аватар
lacho_m

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 12:27 pm

[quote="lacho_m"]
когато ерозията свлече всичко и собственика на пистата ще се чуди от къде му е дошло.
[/quote]

Ми нека бе. Нека се чуди. Защо ние да си късаме нервите? Нека му преебе инвестицията, нека му го върне природата, та да му остане само застраховката да си я чука в главата. Природа е имало преди нас, ще има и след нас.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Crimson » Вто Юли 04, 2006 12:28 pm

Мдаммм, българинът не може и не мисли, и също така му липсва чувството за естетика и по-добре да се спра до тук, че ще ми отнеме цял ден да плюя!!! И разбира се ще продължим да живеем в кочина, докато има индивиди като гореобадилият се неподготвен *******
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Юли 04, 2006 12:30 pm

[quote="bikerider"]

[quote="lacho_m"]
когато ерозията свлече всичко и собственика на пистата ще се чуди от къде му е дошло.
[/quote]

Ми нека бе. Нека се чуди. Защо ние да си късаме нервите? Нека му преебе инвестицията, нека му го върне природата, та да му остане само застраховката да си я чука в главата. Природа е имало преди нас, ще има и след нас.

[/quote]

:thumb:
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Alpina » Вто Юли 04, 2006 1:11 pm

Не съм много на ясно какво е точно положението, но смятам, че същите онези курорти, които давате за пример са изглеждали не по-различно от тези снимки. Не смятам, че положението ще е същото след една, две години, защото искренно се съмнявам всичко да бъде оставено така и да се разчита на снега, да покрие/замаже положението.
Просто нормален изглед за място, където кипят доста градивни дейности...
Е като знам колко сме загрижени за околната среда и природата, не съм огромен оптимист, но все пак смятам, че просто това е един етап, през който винаги се минава.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот halcor » Вто Юли 04, 2006 1:11 pm

[quote="Crimson"]

Мдаммм, българинът не може и не мисли, и също така му липсва чувството за естетика и по-добре да се спра до тук, че ще ми отнеме цял ден да плюя!!! И разбира се ще продължим да живеем в кочина, докато има индивиди като гореобадилият се неподготвен *******
[/quote]

За съжаление подобните индивиди са мнозинство :puke: Жалко, че няма начин да бъдат изтребени ефективно. Затова и природата просто ще се излекува от рака.

Edit: Подписът ми е особено актуален в тая тема...
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 1:34 pm

@Alpina: на Банско се строи от бая време вече... скоро да си обикалял из града? Оптимистичните ти прогнози изключват алчността... неведнъж сме виждали до какво води пестенето на разходи от елементарни предохранителни мерки. Не знам дали е такъв случая, но ако е така, аз съм спокоен - както каза halcor природата си знае работата.

natural selection...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 1:37 pm

[quote="Teodor40"]
Сори ама кинтата е важна и природата го духа в световен мащаб.
[/quote]

Да разбирам, че си обиколил световните курорти и говориш от личен опит?
Щото днеска един журналист беше изтипосал статия как глобалното затопляне било причинено от електрическите крушки, които, цитирам "излъчват по 0.5 тона въглерод". Та обобщенията на сляпо водят до глупости - аз самия съм бил потърпевш. Кротни се малко и виж свят, тогава може би ще видиш разликата. Ключова думичка за домашно - ерозия.
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Вто Юли 04, 2006 1:38 pm

помията не е приятна за всички, но най-добре се вижда и усеща отстрани, щото след няколко години в кочината с всичко се свиква.

който е свикнал с помията, тя не му прави впечатление.

хората, които строят по курортите, са свикнали с помията. тя е тяхната храна.

от 1 ден съм в кочината и вече ми се повръща.

единственото място без помия в кочината сега май са планините.

много се надявам след два дни, като ида на Планина, там да няма много помия.

май единствените начини да се бориш с помията е да излезеш от кочината или да извадиш прасетата оттам и да почистиш.

второто ми се струва ужасно трудно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alien » Вто Юли 04, 2006 1:41 pm

[quote="bikerider"]

Не знам дали е такъв случая, но ако е така, аз съм спокоен - както каза halcor природата си знае работата.

natural selection...
[/quote]

Абе, не знам дали това е така... за съжаление, вече природата не е по-могъщата сила... човекът може много лесно да я съсипе и, както се вижда, точно това се случва. Аз лично никак не съм спокоен като теб, че природата си знае работата. Тя си я знае, но не и когато има такива същества като хората, които да я унищожават. Но, тайм уил тел, аз лично съм адски песимистичен...
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 1:46 pm

[quote="did"]
второто ми се струва ужасно трудно.
[/quote]

Напротив - лесно е. Оставяш прасетата да изядат всичко в кочината и да се избият помежду си. Природата си е природа и дървета ще поникнат пак, а за прасетата никой няма и да си спомня.
Само трябва да не пускаш прасетата извън кочината.

У нас винаги е било така - хората бягат от прасетата, откриват хубави места, пазят ги, облагородяват ги за да се им се радват идните поколения, междувременно се разчува и тълпата консуматори-прасета се юрва към новата кочинка да прави ПАРИ, осира положението, а хората се спасяват по новите места. Някой ден нищо чудно да има и война между хората и прасетата.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 1:51 pm

[quote="Alien"]
Абе, не знам дали това е така... за съжаление, вече природата не е по-могъщата сила...
[/quote]

Забрави. Спомни си само последния уикенд и наводненията. Дали?

Разликата в мащабите е толкова огромна, че човека няма шанс. Може да сме овладели [b]околната среда[/b], може да сме подчинили природата в нашите си малки мащаби, но в планетарни мащаби сме далеч от подобно нещо. Усъвършенствали сме се до перфекционизъм в едно нещо - да унищожаваме собствената си среда, а не природата. Природата... да давам ли още примери?

Знаеш ли на какво ниво е например моделирането не метеорологичните процеси в планетарен мащаб??
На нулево. На ниво стъкмистика и хвърляне на кокалчета. И това е само моделирането, да речем след 5 години се появи суперпроцесор и стане възможно да се моделира. Ама другото...

Edit: още нещо, нашите мисли с теб не си противоречат, аз това имам предвид, че природата си знае работата. Толкова сме нищожни, а се мислим за велики заради едните технологии, че е неминуемо да си навлечем нещо голямо.

Аз съм казвал и пак ще кажа - за мен най-голямото, единственото и пораждащо всичко останало зло е консумеризма на хората подхранван от жадните за печалба корпорации и търговци. Такава е логиката на пазара. По-лесно е да си хвърлиш шишето и да си купиш в следващото село ново, отколкото да си го носиш и да си го чистиш. Излиза по-евтино да си вземеш ново. Точно тази логика доведена докрай и в нужните мащаби се олицетворява от онази наша позабравена поговорка "гъз глава затрива".
Аватар
bikerider

Мнениеот Crimson » Вто Юли 04, 2006 1:52 pm

[quote="did"]

много се надявам след два дни, като ида на Планина, там да няма много помия.
[/quote]

Не че искам да съм контра!!! Ама нали си спомняш как последния път на Паралелната събирахме по пътеките опаковките и боклуците, които съзтезателчетата хвърляха!!!
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 04, 2006 2:02 pm

[quote="bikerider"]

[quote="Alien"]
Абе, не знам дали това е така... за съжаление, вече природата не е по-могъщата сила...
[/quote]

Аз съм казвал и пак ще кажа - за мен най-голямото, единственото и пораждащо всичко останало зло е консумеризма на хората подхранван от жадните за печалба корпорации и търговци.
[/quote]
И това ми било капиталист? Не те е срам!:D:beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот lacho_m » Вто Юли 04, 2006 2:03 pm

@Alien... всъщност човека унищожавайки природата, унищожава себе си... в такъв смисъл не виждам как ще надвиеш някого, от когото самия ти се храниш...

А колкото до това, че природата ще си го върне, ще си го върне то е ясно, снимките достатъчно красноречиво показват именно това. Тъжното е, че ние сме принудени да гледаме грозотията и как някой се опитва безпредметно да надвие...
Аватар
lacho_m

Мнениеот did » Вто Юли 04, 2006 2:04 pm

[quote="lacho_m"]

Тъжното е, че ние сме принудени да гледаме грозотията и как някой се опитва безпредметно да надвие...[/quote]
... себе си.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 2:06 pm

[quote="NovemberCharlie"]
И това ми било капиталист? Не те е срам!:D:beer:
[/quote]

Аз съм от ония другите капиталисти ;):beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 2:08 pm

[quote="lacho_m"]
Тъжното е, че ние сме принудени да гледаме грозотията
[/quote]

не сме :)
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Вто Юли 04, 2006 2:14 pm

[quote="bikerider"]

[/quote]

тия ги обяснявай на баба си.
ние знаем!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот lacho_m » Вто Юли 04, 2006 2:15 pm

[quote="bikerider"]

[quote="lacho_m"]
Тъжното е, че ние сме принудени да гледаме грозотията
[/quote]

не сме :)
[/quote]

е да чудесно би било да си седим все у къщите и да гледаме само красиви картини от световно непознати художници от миналия век ;)
... пък и бирата е хладна :bulb::beer:
Аватар
lacho_m

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 2:24 pm

Мен ме успокоява, че мързеливите консуматори все още не могат да ходят нависоко. Технологиите още не са поевтинели толкова, че да им направят санаториуми и хотели с джакузи по алпийските части на планините. Едно към едно е с карането - горе има само скали, вятър, слънце и кислород. Мен ми стига. Ако започна да се измъчвам за всяко похабено кътче ще си съсипя живота. Аз така и правех де, ама добре, че спрях. Не зависи от мен, не мога нищо да направя, така че... спасявам се поединично и това е.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 2:25 pm

[quote="did"]

[quote="bikerider"]

[/quote]

тия ги обяснявай на баба си.
ние знаем!
[/quote]

:D
Аватар
bikerider

Мнениеот Lubo » Вто Юли 04, 2006 2:31 pm

Ehhhhh, а ено време там беше еда чудесна гора в която се караха много яко ски м/у боровете. Колкото до строенето без грам мисъл това е факт - прекомерното изсичане на горато е довело до покачване скоростта на вятъра и в резултат на това част от лифтовете не могат да се движат постоянно (това незнам колко е истина, но едни местни агенти ми го казваха).

Абе каквото и да си говорим в случая парите определят нещата, на доста хора им е през центъра за природата когато от другата страна на везните са парите.

Кучето си лае кервана си.... ерозира
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот Alien » Вто Юли 04, 2006 3:25 pm

[quote="bikerider"]

[quote="Alien"]
[/quote]

Забрави. Спомни си само последния уикенд и наводненията. Дали?[/quote]

Така е. А сега ти си спомни един Виетнам. Това е първото нещо, което ми идва наум. Веднага след него - Хирошима? Във вицовете и глупостите бях пуснал един пост с линк към статия за Северна Корея. Ако, не дай си Боже, се сбъдне това, което пише в статията... тая природа, която виждаме сега няма да я бъде. Разбира се, в крайна сметка тя ще остане, ние ще си отидем, но със сигурност имаме възможността да съспием всичко живо по тая планета. И някога ще стане, за съжаление. Но как да е, това е друга тема. На мен лично много-много не ми пука какво става в Банско. Има и други планини и други места. Ще го преживея.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот lacho_m » Вто Юли 04, 2006 3:36 pm

[quote="Alien"]

Така е. А сега ти си спомни един Виетнам. Това е първото нещо, което ми идва наум. Веднага след него - Хирошима? Във вицовете и глупостите бях пуснал един пост с линк към статия за Северна Корея. Ако, не дай си Боже, се сбъдне това, което пише в статията... тая природа, която виждаме сега няма да я бъде. Разбира се, в крайна сметка тя ще остане, ние ще си отидем, но със сигурност имаме възможността да съспием всичко живо по тая планета. И някога ще стане, за съжаление. Но как да е, това е друга тема.
[/quote]
Май говорим за едно и също...[quote]
На мен лично много-много не ми пука какво става в Банско. Има и други планини и други места. Ще го преживея.[/quote]
все още има да... все още... и въпроса не е в това, ами до кога ще продължават да се правят глупости, след като има и "по-умни" решения.

Но както каза @Lubo, кучетата си лаят а кервана...

...за жалост трябва да се съглася с него.

и все пак хубаво място беше навремето...
Аватар
lacho_m

Мнениеот bikerider » Вто Юли 04, 2006 3:37 pm

[quote="Alien"]
тая природа, [b]която виждаме сега[/b] няма да я бъде.
[/quote]

А, напипах разликата. Ти говориш за природата каквато е сега, а аз говоря за природата по принцип, с или без хората.

[quote="Alien"]
Разбира се, в крайна сметка тя ще остане, ние ще си отидем
[/quote]

E недей с чак такъв песимизъм. Индукцията е полезен инструмент, ама води до крайни мнения :)

[quote="Alien"]
На мен лично много-много не ми пука какво става в Банско. Има и други планини и други места. Ще го преживея.
[/quote]

:agree::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Вто Юли 04, 2006 3:47 pm

[quote="bikerider"]

[quote="Alien"]
тая природа, [b]която виждаме сега[/b] няма да я бъде.
[/quote]

А, напипах разликата. Ти говориш за природата каквато е сега, а аз говоря за природата по принцип, с или без хората.[/quote]

Хъм, като се замисля, може би е така. В смисъл, надали човекът може да избие всичкия живот що е на Земята, все ще остане някоя гадинка. Например хлебарките. :) Проблемът е в това, че въпреки това СЕ ОПИТВАМЕ всячески. :) Гадно племе сме, ей.

@lacho_m - ми хората искат пари, ние искаме места за каране. Аз нямам против - пичовете ми строят повече писти, по които да се суркам с коолото. Ако искам девствено (все още) място - ей ти ги Рилските Езера. Например. Юлен са голяма компания, но не достатъчно, за да скапят цялата планина. Спокойно, винаги ще има и места за нас, простите планинари.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Следваща

Назад към Други