фантастика, или?...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

фантастика, или?...

Мнениеот bikerider » Пет Юли 14, 2006 2:25 pm

Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот ene » Пет Юли 14, 2006 2:31 pm

чакай да си измия очите ... :bigeyes:
DaRe To DrEaM
Аватар
ene

Рейтинг: 1198

Мнениеот nikitzo » Пет Юли 14, 2006 2:34 pm

Бе не е фантастика, а е защита която би била меродавна преди 25-30 години в разгара на студената война.

Сега заплахите са много по-подли и мръснишки и имат за цел масова смърт на невинни хора - тероризъм както го наричат по талавизията.:angfire:
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот bikerider » Пет Юли 14, 2006 2:40 pm

[quote="nikitzo"]

Бе не е фантастика, а е защита която би била меродавна преди 25-30 години в разгара на студената война.
[/quote]

Заеби тая работа...

[quote="nikitzo"]
Сега заплахите са много по-подли и мръснишки и имат за цел масова смърт на невинни хора
[/quote]

Анджак де, това е тактически лазер точно за такива цели - да защитава граждански и военни обекти от тактически заплахи като ракети и мортири. Ефективния радиус на защита е 5км!
Аватар
bikerider

Мнениеот nikitzo » Пет Юли 14, 2006 2:51 pm

Незнам малко ми е безсмислено. Няма да спре някой фатмак да взриви нюйоркското метро или айфеловата кула и т.н. Как и да е аз съм пацифист!
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот Гост » Пет Юли 14, 2006 3:20 pm

[quote="bikerider"]

[u][url=http://www.spacewar.com/reports/Northrop_Grumman_Develops_Skyguard_Laser_Defense_System_For_Local_Defense_999.html]Northrop Grumman Develops Skyguard Laser Defense System For [b]Local Defense[/b][/url][/u]

WOW! :bigeyes:
[/quote]
Не си ли гледал по дискавъри за това?след време така ще се водят воините,за сега било много слабо.
Гост

Мнениеот bikerider » Пет Юли 14, 2006 3:24 pm

[quote="nikitzo"]

Незнам малко ми е безсмислено. Няма да спре някой фатмак да взриви нюйоркското метро или айфеловата кула и т.н. Как и да е аз съм пацифист!
[/quote]

Естествено, никой не го е предвиждал за такова нещо. Виж обаче ще спре фатмак да взриви цял град с ОМП.

Както и да е де, аз акцентирах върху технологията.

[quote="Werewolf"]
Не си ли гледал по дискавъри за това?
[/quote]

Не не съм, щото избягвам да се осведомявам за новите неща от художествен канал като Дискавъри.

[quote="Werewolf"]
след време така ще се водят воините,за сега било много слабо.
[/quote]

[size=67]Lockheed Martin announced Wednesday that its latest test of the Terminal High Altitude Area Defense weapon system either [b]met or exceeded[/b] all objectives in intercepting a missile target. THAAD is designed to defend U.S. troops, allied forces, population centers and critical infrastructure against short- to intermediate range ballistic missiles.

...
The THAAD interceptor uses hit-to-kill technology to destroy targets, and it is the only weapon system that engages threat ballistic missiles at both [b]endo- and exo-atmospheric altitudes.[/b]
[/size]

Това е другия конкурент. Слабо казваш...?
Намеквам ти, че "след време" в случая е години, най-много десетилетие докато технологията поевтинее и се усъвършенства достатъчно за да влезе на въоръжение...
Аватар
bikerider

Мнениеот Brave » Пет Юли 14, 2006 3:44 pm

Айде сега ще се развие технологията на пластмасовите, стъклените или бетонните снаряди, мини и ракети... Всяка защита си има слаби страни, мисля, че и на тази ще и измислят, за да не спира потока пари към фирмите от военната промишленост.

П.П. Байкрайдър, мисля, че на български, "mortar", когато става дума за съвременно въоръжение е "миномет", а не мортира. Мортирата, е вид старовремско късоцевно, едрокалибрено оръдие, стрелящо под много висока парабола. Не че, съвременните миномети не са техни наследници, като идея, но в съвременния език, струва ми се, че е неточен превода ти.
Brave

Мнениеот Alien » Пет Юли 14, 2006 3:53 pm

Нали скоро имаше подобная защита и за танкове, имаше даже и филмче. Уж било като щитовете в Стар Уорс.

Що да е фантастика, какви ли не неща започват да измислят хората... интересното как е всичко се хвърля към въоражение, обаче.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот Гост » Пет Юли 14, 2006 4:01 pm

[quote="bikerider"]

Намеквам ти, че "след време" в случая е години, най-много десетилетие докато технологията поевтинее и се усъвършенства достатъчно за да влезе на въоръжение...[/quote]
Да де,и аз имах това предвид.Когато става дума за унищожение хората са Оникално изобретателни,но лекарства срещу СПИН,рак и тн. няма.:banghead:
Гост

Мнениеот bikerider » Пет Юли 14, 2006 4:02 pm

[quote="Alien"]
Що да е фантастика, какви ли не неща започват да измислят хората... интересното как е всичко се хвърля към въоражение, обаче.
[/quote]

To това никога не е спирало, технологиите си се развиват. Въпроса е, че некои умници си нарязаха ракетите, други умници пък правят противоракетни лазери... абе ясно е за кво става дума.

@Brave: мерси за поправката, миномет наистина е по-добре, макар че всъщност миномета не е наследник на мортирата, а е частен случай на мортира, демек ниска начална скорост и стръмна балистична траектория както сам каза :)
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Юли 14, 2006 4:07 pm

:offtopic:

[quote="Werewolf"]
Когато става дума за унищожение хората са Оникално изобретателни,
[/quote]

На първо място става дума за пари, ма ти пак си циклиш постарому с обобщенията.

[quote="Werewolf"]
но лекарства срещу СПИН,рак и тн. няма.:banghead:
[/quote]

Я помисли пак... пардон прочети още малко...

Да ти дам пример с безсмислено обобщение като твоето:

"Когато става дума за храна хората са Оникално изобретателни, а хиперпространствен двигател няма.:banghead:"

Демек, какво - хората са тъпи лакомници. Знаеш ли колко е плосък и изтъркан тоя номер да събереш две неща, които нямат нищо общо и да вадиш произволни изводи? Така можеш да докажеш каквото си искаш. Извод - наблегни върху логиката, преди да обобщаваш, иначе те чака маниакална депресия...
Аватар
bikerider

Мнениеот Brave » Пет Юли 14, 2006 4:18 pm

[quote="bikerider"]

@Brave: мерси за поправката, миномет наистина е по-добре, макар че всъщност миномета не е наследник на мортирата, а е частен случай на мортира, демек ниска начална скорост и стръмна балистична траектория както сам каза :)
[/quote]

Имах предвид, че минометите са наследници на старовремските мортири, поне откъм тактическо приложение, доколкото може да се прави паралел между 19-ти и 21 век. Неслучайно на английски, все още се казват еднакво.:beer: btw, дължа ти две хубави бири, дай да измислим нещо, че много мразя да вися с пари/услуги на някой.
Brave

Мнениеот Гост » Пет Юли 14, 2006 4:21 pm

@bikerider
Извинявай ако те засегнах,не е нужно да ми се караш и да се хващаш за всяка моя дума.Разбра какво искам да кажа.Не обобщавам,просто не можеш да ме разбереш защото комуникираме чрез писане а не водим диалог на живо.Не взимай всичко толкова навътре и насериозно.Съвет.;)
Гост

Мнениеот bikerider » Пет Юли 14, 2006 4:45 pm

:offtopic:

Не, не разбрах защо изпитваш нужда да вменяваш някво чувство на вина, че хората сме лоши, че се унищожаваме, а лекарства не правим. Пуснах темата, за да я обсъдя с някой, който се интересува от оръжия, а не за да ми правиш обобщения в стил know-all и "последна инстанция". Ако искаш да не те приемам лично избягвай да пишеш такива неща в моите теми и да накланяш нещата към "морал", "човещина" и други подобни абстрактни глупости, ясен ли съм!!!
Обясних ти културно, защо съждението ти е силно некоректно и ужасно тенденциозно. Познато, нали?... Казах ти и преди - и в мек и в твърд вариант си личи кой пише.

[quote]
Не обобщавам,просто не можеш да ме разбереш защото комуникираме чрез писане
[/quote]

Добър опит, още веднъж показва колко си зле с логиката - излиза, че просто не можеш да си изразяваш мислите писмено. Поработи върху това - съвет ;)

Както и да е, благодаря, че ми осра темата с вайкането си.
Аватар
bikerider

Мнениеот Гост » Пет Юли 14, 2006 9:44 pm

@bikerider Извинявай,какво ти е?:dunno:
Гост

Мнениеот GECKO » Пет Юли 14, 2006 10:34 pm

Когато американците се набутали с 1млн долара за да се разработят химикалка която да пише в космоса, руснаците използвали моливи.

Когато американците направили "невидими самолети" руснаците ги "виждали" с стари релеини станции, които работят на пропуск в сигнала вместо на върнат сигнал.

В този ред на мисли май е само въпрос на време да се измислят ракети с огледални глави, или още по-зле, такава светлоотразителна система която да пренасочва силата на лазера обратно към източника (щом може да бъде насочено, значи може да бъде пренасочено :D)

Щом човек го е измислил значи човек може да му измисли и противодействие, та.... какъв ли е смисъла. Докато влезе на въоражение ще има толкова адекватен отговор, че ще му се загуби смисъла. А и балистична ракета с ядрен заряд на 5км дори да няма взрив пак ще нанесе достатъчно щети...

Абе какво ли разбирам аз, освен да пия една биричка и да не ми пука за някфи пушеци и огледала :beer:

P.S. ами това почти забравено изобретение за подаване на непрекъснат артилерииски огън (иначе наричано "катюша") как ли ше повлияе на един такъв лазер, и колко НУРС-а ще може да свали този лазер преди да изпуши :D
Аватар
GECKO

Мнениеот PtD » Съб Юли 15, 2006 12:11 am

@GECKO
Абе нали трябва да се въртят парички в икономиката :fight:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот abc » Съб Юли 15, 2006 11:23 am

Абе не знам за какви точно заплахи са предвидени тези защитни лазери, но имах предвид, че все ще се намери начин да им се противодейства, но чукнем на дърво и да си пожелаем да не се налага...

Все пак, да се надяваме, че САЩ и Канада никога няма да изградят съвместен антиракетен щит, че тогава положението би се изменило съществено, а пък всички тия локални лазерни истории са бошлаф работа докато са локални.

Не съм спец-всичколог, но ми се струва, че да изключиш политиката от сметката е малко по американски наивно, без да се засягаш:peace:.
Все едно да повярваш, че чеченците са толкова могъща нация, че могат [i]сами [/i]да удържат десетки пъти пъти по-силната, втора в света, руска армия...
Аватар
abc

Рейтинг: 1221

Мнениеот Windstream » Съб Юли 15, 2006 4:16 pm

[quote="GECKO"]

Щом човек го е измислил значи човек може да му измисли и противодействие, та.... какъв ли е смисъла. Докато влезе на въоражение ще има толкова адекватен отговор, че ще му се загуби смисъла. А и балистична ракета с ядрен заряд на 5км дори да няма взрив пак ще нанесе достатъчно щети...[/quote]

По принцип е така, да, но суперскъпите и ефективни оръжия които биха издържали на обстрела от тази система не са много вероятни да попаднат в терористични ръце, точно щото са суперскъпи и ефективни (демек никой не ги иска под контрола на извратени садисти). А това за ракетата не е вярно, ядрения взрив на бойната глава се получава в резултат на активирането и, което пък става в непосредствена близост до обекта - ако "изпържиш" ракетата преди главата й да се е активирала всичко е ОК, освен отломките дето ще ти падат отгоре де. Виж ако беше конвенционална бойна глава нещата стоят по друг начин, ама те пък на 5 километра височина най-много някой заблуден самолет да закачат.

[quote]
P.S. ами това почти забравено изобретение за подаване на непрекъснат артилерииски огън (иначе наричано "катюша") как ли ше повлияе на един такъв лазер, и колко НУРС-а ще може да свали този лазер преди да изпуши :D[/quote]

Въпрос на охлаждане, скорост на презареждане, и дължина (като време) на импулса - при добро охлаждане, големи генератори, и кратки импулси стой та гледай фойерверки. За насочването не се тревожи, самолетоносачите имат едни радарчета специално за контрола на "Вулкан"-ите за близка защита, които не са точно най-бавните и непрецизни системи на въоръжение в момента ;) А има и по-добри от тях, доста по-добри. Конкретно при обстрел от система за залпов огън пък работата им даже е улеснена защото всичките им обекти следват сходна траектория, т.е. въпреки големия им брой всичките идват от едно място и само леки отклонения на защитната стрелба са необходими за да ги неутрализират.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот mih » Съб Юли 15, 2006 5:40 pm

Windstream, не ми казвай, че и ти вярваш в мита за тероризма...:bigeyes:

моите 2 стинки по темата:
- тия лазерни защити се знаят баят отдавна;
- знае се също, че при ядрена война победител няма, затова и не е почната, нищо, че от маса време вече си има ядрени оръжия;
- всичко е пари и пропаганда.
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот TOYAGA » Съб Юли 15, 2006 5:45 pm

- и секс
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Windstream » Съб Юли 15, 2006 6:03 pm

[quote="mih"]

Windstream, не ми казвай, че и ти вярваш в мита за тероризма...:bigeyes:[/quote]

Имам приятели в Израел (израелци и американци), Ирак (американци) и Африка (африканци, американци и разни други) - не знам "терористите" ЗАЩО десйтват, обаче знам от първа ръка КАК действат и НА КАКВО са готови.

[quote]тия лазерни защити се знаят баят отдавна[/quote]

Поправка, знае се за разработката им и съществуването на прототипи. Това което не се знае от простолюдието вече е съвсем друга тема.

[quote]знае се също, че при ядрена война победител няма, затова и не е почната, нищо, че от маса време вече си има ядрени оръжия[/quote]

Никъде в статията не пише че Skyguard системата е предназначена за защита в случай на атомна война (макар че очевидно до известна степен може да се използва като такава), това за ядрените бойни глави го написах само защото GECKO ги спомена.

[quote]всичко е пари и пропаганда[/quote]

И секс, както добави TOYAGA :D
Аватар
Windstream

Мнениеот mih » Съб Юли 15, 2006 6:08 pm

Windstream, не ми казвай, че и ти вярваш в мита за тероризма...:bigeyes:

моите 2 стинки по темата:
- тия лазерни защити се знаят баят отдавна. (ред.: ) интересно как ще се справят срещу [i]живи [/i]обекти-заплахи...:)
- знае се също, че при ядрена война победител няма, затова и не е почната, нищо, че от маса време вече си има ядрени оръжия;
- всичко е пари и пропаганда
[color=beige](ТOYAGA: нещо съм снощен ;-/)[/color]
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот TOYAGA » Съб Юли 15, 2006 6:12 pm

[color=beige]Хо хо хо хо![/color]
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот GECKO » Съб Юли 15, 2006 6:43 pm

Ох изписах един куп глупости за американската политика но...

...не ги разбирам аз тия неща, а всичко започна да запличва на един голям C&C :crazy:
Аватар
GECKO

Мнениеот mih » Съб Юли 15, 2006 6:51 pm

[quote="GECKO"]

всичко започна да запличва на един голям C&C :crazy:
[/quote]

по-скоро е обратното - C&C е имитация на една евентуална (а по някои места напълно реална) действителност
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот Windstream » Съб Юли 15, 2006 8:01 pm

[quote="mih"]

тия лазерни защити се знаят баят отдавна. (ред.: ) интересно как ще се справят срещу [i]живи [/i]обекти-заплахи...:)[/quote]

Ами живите обекти-заплахи обикновено не летят на няколко километра височина, все пак тази система е предназначена защита от въздушно нападение. Всъщност какво като обектите имат биологични функции, това прави ли ги по-малко уязвими? Докато зад контролния пулт има живо човешко същество системата ще стреля по всичко към което е насочена, ако премине към компютър контрол пък още по-зле - самозащитата на автономните военни комплекси следва горе-долу следната логика:
1. всичко приближаващо е враг и като такъв трябва да бъде унищожен;
2. ако приближаващия обект е "свой" той ще знае как да се легитимира (кодове и т.н.) още преди системата да открие огън;
3. ако приближаващия обект е "свой", но не знае как да се легитимира, то допускането му в комплекса представлява заплаха за комплекса и целта с която е изграден/поставен там => приближаващия обект реално е враг => :qright:

GECKO, политиката в случая няма нищо общо, горим си за самите технологии, а не кой и защо плаща разработката им и за какво всъщност ще ги използва. BTW единстваното значение на С&С което знам е "Command & Conquer" (серия компютърни игри), това ли имаш предвид?
Аватар
Windstream

Мнениеот mih » Съб Юли 15, 2006 9:46 pm

@Windstream
пу, дее*а, писах, писах, пък той форума се скапа и всичко се затри...
карай, някой път можем да бистрим нещата на по бира :beer:
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот Alien » Съб Юли 15, 2006 9:56 pm

Нищо не може да ни спаси от идващия Fallout. :)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Следваща

Назад към Други