К'во мислите за семинарите

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

К'во мислите за семинарите

Мнениеот bluskanie » Пон Юли 17, 2006 10:48 am

Наскоро шефството на организацията в която си давам труда, сметна за добре да ни събере на работен/психологически семинар, за изясняване на проблемите и сплотяване на колектива. Нямах представа за какво става дума, но бях чувал, че е доста популярна практика на западните големи компании.

Очаквания нямах, но впечатления придобих. Голямо плюене настана от страна на работещите, насочена към началниците. Незапознат би решил, че тая компания е фалирала преди 5 години (всъщност е доста мощна). Психолозите водещи мероприятието доста елементарно се опитваха да въздействат върху аудиторията, измествайки реалните проблеми, които ние искахме да дискутираме. После слабо интересни тестове с 100-ина въпроса. Индивидуално степенуване на проблемите от страна на всеки присъстващ. И така 9 часа, разбирате ли???

Та на излизане от залата всички бяха, като пребити кучета и нямаше какво да си кажат освен "чао". Продължително, натоварващо събитие с неизвестни последствия...

Лично според мен едно (или повече) всеобщи напивания до козирката ще изгладят всички (или поне повечето) проблеми относно служебното комуникиране между колегите. Българите не са готови за подобен вид психологическо въздействие и са крайно скептични от самото начало. Резултат какъвто се иска едва ли ще се почувства... Има и хубави страни. Възможността за словестна изява не е за пренебрегване. От там и представата за някои възможности на хората с които работим се поизясниха. Има и други, ама не се сещам :)

Моля коментирайте, независимо дали сте присъствали на подобно събеседване. А тези, които са присъствали и то повече от веднъж, нека споделят какво следва т.е. каква е ефективността на подобен тип мероприятия.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот pascoff » Пон Юли 17, 2006 11:16 am

хората (особено когато са в колектив) си проличават какви са най-добре в екстремни ситуации ... освен напиването примерно един рафтинг или нещо подобно (отборно оцеляване) ще си покаже кой какъв е и какво му е отношението към останалите ... важното е да има някакво действие/екшън :) иначе словесната изява след екшъна + напиване и няколко психолога за зарибявка може би ще е много добър подход :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот onion » Пон Юли 17, 2006 11:27 am

мдааа , в team building-а лошо няма , стига да е на чашка (това практикуваме в нашата фирма) или отборни геймзз :) като баскетбол (това също го правим) или пейнтбол ...
семинарите не знам дали имат някакъв смисъл при нашето мислене и манталитет , всеки отива , слуша с половин ухо и файда няма!
www.zoo-info.org
сайтът за екзотични животни
onion

Рейтинг: 1198

Мнениеот screamBoy » Пон Юли 17, 2006 10:11 pm

и при нас тийм-билдинга е от този сорт - инцидентните изяви са със спортен характер - ходене по разни места (ходене, не возене с транспорт) или пейнтбол или картинг
а иначе има 2 пъти в годината сериозни мероприятия
веднъж есента един мн.мощен workshop, 2 или 3 дни, и декември празника на фирмата.
на веркшопа има 2 основни части и 3 основни насоки
1 част - отчет на ръководството
2 част - отчет на офисите (понеже са 20ина офиса в страната)
3те насоки са пари, техника, запознаване на хората

не че има някво голямо текучество, но реално работят над 500 човека а по тези мероприятия ходят под 200 т.е. все има с кого да се запознаеш

никакви масови хипнотизации, никакво отделено време за караници и безмислени въпроси. Въпросите се задават по региони, според насоката (напомням - пари, техника, хора)
та така
а, и тези 2-3 дни не е само седене в зала, ами има половин ден някакъв групов 'гърч' (примерно украсяване на залата, някаква разходка в района или подобно), има гала вечеря, има си обедни и следобедни големи почивки - въпреки че е работно мероприятие впечатлението е повече като за разпускане

ефекти има, започвайки от обмяна на опит

и така :) bluskanie това твойто ми се стори някво ужасяващо, сигурно фирмата ти е доста специализирана т.е. няма хора с широк обхват професии или пък личен състав са някви неориентирани :)
ефект и при теб трябва да има, просто почакай, звучи тъпо, но се свиква - все пак работата на ръководството е първо да ръководи а после всичко останало - не както на нас ни се иска - първо да ни се обяснява

какво следва - леко подобряване в комуникациите между отдели и офиси, и като цяло едно усещане за 'по-гладко вървене' на нещата, дългосрочно, е това може и само на мен да ми е, но като гледам и другите поне няколко месеца след това ги държи

все пак, който не успее да намери нищо струващо си - сигурно е на грешна позиция

***всъщност, пейнтбола и картинга до сега когато са били големи винаги са били 'отраслови', сиреч и с отбори и от други фирми, тези които са си само 'наши' са понякога по-слабо посетени от рождените напивания на някои колеги :)
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот bluskanie » Вто Юли 18, 2006 11:14 am

screamBoy, както го представяш изглежда направо приятно. Нямам нищо против дискусиите, и дори продуктивните, задълбочени спорове. Но в слабо осветена зала...9 часа - аре молятса.

Иначе и аз мисля, че комуникацията ще се подобри, както и толерантноста към работата на другия. Но както казах това се случва за пръв път във фирмата ни и има още ляб да се изруча, за да се намери правилния подход към благоразположението на хората.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот mih » Вто Юли 18, 2006 6:12 pm

@bluskanie
В България реално има твърде малко компании, които мислят истински за персонала си, в повечето случаи се хвърля прах в очите, което създава предпоставки за задълбочаване на проблемите. Това е така, защото сульо и пульо стават шефчета и си мислят, че много разбират нещата, и де факто много малко от ръководните кадри имат нужното образование И качества, за да бъдат мениджъри. Продължавайте да поставяте проблемите ребром, докато и шефовете ви се поошлайфат, процесът е двустранен, но в общия случай води до взаимно развитие в правилната посока. Всичко това произтича от собствения ми опит във фирма, в която човешкият потенциал е най-важното, но и най-малко цененото, защото шефовете ми и досега разчитат на текучество ("отвън чакат на опашка за вашите заплати, ако не ви устройва - ето вратата...") и определено политиката им към персонала е доста репресираща.
Създавайте си ядра въз основа на общи интереси, сдружавайте се, подкрепяйте се взаимно, и когато изградите сплотен колектив (но това сплотяване да стане извънкорпоративно и инициирано от самите вас, а не от по-горни инстанции!) почнете да излагате исканията си и недоволствата си.
Както казаха по-горе - спортувайте, излизайте заедно и т.н., за да създадете приятелски отношения, защото ако разчитате на шефовете да го направят - не става лесно, дори и да го искат.
Ще си позволя един вербален шарж:
Работници от всички корпорации - сприятелявайте се! :)
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот klmn » Вто Юли 18, 2006 7:04 pm

Лошото е че освен "шефчетата",самите служители гледат да си го сложат взаимно..:eyebrow:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот mih » Вто Юли 18, 2006 7:08 pm

определено...
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот bikerider » Сря Юли 19, 2006 10:28 am

[quote="mih"]
Създавайте си ядра въз основа на общи интереси, сдружавайте се, подкрепяйте се взаимно, и когато изградите сплотен колектив (но това сплотяване да стане извънкорпоративно и инициирано от самите вас, а не от по-горни инстанции!) почнете да излагате исканията си и недоволствата си.

[/quote]

Мисля, че имаш погрешна представа за целта на един teambuilding. Целта не е сплотяване на лично ниво в лично пространство, целта е сплотяване на лично ниво в колективно пространство, стимулиране на работата в екип.
Това е мероприятие целящо повишаване на качеството на работа на работещите, а не е семинар за обсъждане на фирмените проблеми. За решаването на фирмените проблеми си има висш мениджмънт и той решава кое как да бъде. Такава корпоративно-социалистическа представа за team bulding-а е странна, но с оглед на това, че все пак си българин (и франкофон ;)) е разбираема, което не я прави полезна, защото всъщност целта е съвсем друга. Например характерно е за големите корпорации, че освен отпускането и виждането на колегите в друг план, човек взима участие в определени игри, които стимулират определени модели поведение, които са полезни за екипа и работата като цяло. Такъв екип се мениджира по-лесно, по-отговорен е и по-сплотен.

Поправи ме ако греша, но мисля, че представата ти за team building като насърчаване на хоризонталните връзки е погрешна, дори опасна и мисля, че в крайна сметка води само до ядове за работещите.
Истинския team building-a се инициира от рабодотодателя (HR) и служи на целите на работодателя - повишава ефективността на работната ръка, позволява на хората да имат личен контакт в друга атмосфера, освен работната и предразполага към сплотяване.

Не е редно това да се смесва със синдикална активност била тя на работното място или не, защото са възможни много лоши недоразумения...

[quote="bluskanie"]
Психолозите водещи мероприятието...
[/quote]

Смятам подхода, който bluskanie описва, а именно "за изясняване на проблемите И сплотяване на колектива" за дълбоко погрешен. Явно в тяхната организация имат странна представа за team building-а като за соц-митинг плюс индивидуален психотест, което за мен поне е нещо ужасяващо и говори за крайна некомпетентност на HR отдела им.

[quote="bluskanie"]
Българите не са готови за подобен вид психологическо въздействие и са крайно скептични от самото начало.
[/quote]

Всеки нормален човек би бил скептичен и с основание. И става дума не за българите, а за качеството на HR кадрите излизащи от българските университети, специализиращи някъде. Има една стара поговорка, че хубост насила не става, но социалистическите командни методи (все пак социализма може да се разглежда в икономически план като държавна суперкорпорация) трудно отмират. Микро-мениджмънта и третирането на работещите като стадо е широко разпространен порок в България и е наследство именно от социализма. Това нещо рано или късно ще отмре.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Сря Юли 19, 2006 11:19 am

Заблудил съм те, относно разбирането си за въпросното мероприятие, bikerider. Но това не беше типичен teambuilding, чел съм някои книжки... Смятам, че дадената възможност на всеки един от нас да предложи решение на даден проблем е един вид четка/пясък в очите, за да си кажем "Ейй скивай бе и нас ни питат...". От друга страна във фирма с подобна структура, като в нашата... не е възможно 1 човек да "измисли" начин за подобряване ефективноста на 100-200 човека. Това ще помогне и на него да преосмисли отговорностите си, и да подхожда не както досега. Бе, от мног страни може да се погледне. Но наистина проблема е в работна среда, а не на маса, щото до сега не съм имал проблеми, когато съм се напивал с тия хора...:D

А психолози не е точната дума. Те СА психолози, но в сферата на фирменото консултиране. А, не свързано с душевни разстройства, които не липсват разбирасе :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Юли 19, 2006 1:18 pm

[quote="bluskanie"]
Смятам, че дадената възможност на всеки един от нас да предложи решение на даден проблем е един вид четка/пясък в очите, за да си кажем "Ейй скивай бе и нас ни питат...". От друга страна във фирма с подобна структура, като в нашата... не е възможно 1 човек да "измисли" начин за подобряване ефективноста на 100-200 човека.
[/quote]

Именно това имам предвид, това не е team building тва е company-wide митинг да се погъделичка "електората". Няма нищо общо със сплотяването. Отново е наследство от соц-методите.

[quote="bluskanie"]
щото до сега не съм имал проблеми, когато съм се напивал с тия хора...:D
[/quote]

Щото не сте работили на масата. Масата не е заместител, масата е предразполагащ фактор и е много важна, но не е единствения фактор за сплотяването (сега е момента *wolf да ме зачекне :lol:).

[quote="bluskanie"]
А психолози не е точната дума. Те СА психолози, но в сферата на фирменото консултиране.
[/quote]

Естествено, че HR кадрите трябва да са психолози. Акцентирах върху момента със спускането отгоре - отново наследство от соц-методите. Не може някой да ти казва какво да мислиш и как да се сплотяваш (имам предвид "въздействието", което описваш). Тяхна задача е да зададат рамките и да модерират мероприятието, нищо повече. Сплотяването не може да дойде отгоре, само отдолу. Отгоре може да дойде само инициативата, ресурсите и методиката. И като казвам методика имам предвид точно рамките, а не някой да ти казва "ти си еди-какъв си според теста, трябва да правиш еди-какво-си". Това са глупости и са плод на сбъркани мозъци.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Сря Юли 19, 2006 1:34 pm

[quote="bikerider"]

...Не може някой да ти казва какво да мислиш и как да се сплотяваш (имам предвид "въздействието", което описваш). Тяхна задача е да зададат рамките и да модерират мероприятието, нищо повече... [/quote]

И аз имах тази нагласа, преди да се нахакам в залата, но уви... въздействие имаше, дори манипулация, след като основният проблем на хората в повечето случаи е финансовото стимулиране, изведнъж на бялата дъска (не беше черна) като проблем Н:1 се изтипоса нещо, което дори не помня...

Да не говорим овцата какъв коментар направи за планинското колоездене, което споменах във връзка с интернет пазаруването в 21-ви век...

На кратко, моят съвет е да не се взимат предвид манипулативните "препоръки" на разни чикиджии, които халхабер си нямат как се прави бизнес.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Юли 19, 2006 1:52 pm

[quote="bluskanie"]
На кратко, моят съвет е да не се взимат предвид манипулативните "препоръки" на разни чикиджии, които халхабер си нямат как се прави бизнес.
[/quote]

Напълно съм съгласен. Бих сменил само "прави бизнес" с "работи с хора".

Лошото е, че когато се подходи по командния метод (тоест някой умник решава, че ще сплоти колектива и го спуска като професионална задача) се осира пейзажа тотално. Още по-лошо е когато някой новоизлюпил се Шеф (нарочно не казвам мениджър) тълкува липсата на резултати от командния метод като проблем на работещите... виждал съм с очите си до какво води това...
Аватар
bikerider

Мнениеот nk » Сря Юли 19, 2006 2:14 pm

Ако някой сериозно се интересува от успешни методи на управление на предприятие/производство/фирма, препоръчвам книгата "Пътят на Тойота". Шефът я беше оставил на бюрото си със заканата да ни чете разни принципи и примери от нея - как работели японците. Аз обаче го изпреварих, прочетох я и на няколко пъти му обърнах внимание че всъщност прави нещата наобратно от описаните в книгата :angel2:
nk

Рейтинг: 1200

Мнениеот mih » Пет Юли 28, 2006 10:51 pm

[quote="bikerider"]

[quote="mih"]

[/quote]

Мисля, че имаш погрешна представа за целта на един teambuilding... Поправи ме ако греша, но мисля, че представата ти за team building като насърчаване на хоризонталните връзки е погрешна, дори опасна и мисля, че в крайна сметка води само до ядове за работещите...
[/quote]

я, тази тема я бях позабравил, а то имало дори полемика с мен, че и научих нови неща за себе си чак:bigeyes:...:D

Разбира се, че от гледна точка на фирмата и фирменото управление си прав. Моята постановка изхожда от убеждението, че корпоративните човешки отношения са в разрез с някои от основните права на човека. Също, че взаимоотношенията във фирмата са по-важни за и съставляват по-голяма част от битието на съвременния човек от семейните, което е опасен обрат за обществото с най-вероятно мрачни последици. Работейки в корпоративната йерархия, човек в общия случай трябва да прави доста компромиси със съвестта и достойнството си за да се задържи на работа, още повече пък за да напредва. Така създадените отношения са лишени от човещина още в зародиш - защото в основата им стоят парите и материалната страна на нещата.
Тоест, моето е по-скоро бунтът на работника, който няма избор и се бори срещу липсата на избор, опитвайки се да запази [i]човешкото[/i], или поне добрата страна от него...

Тази дискусия става твърде философска (поне за мен), за да се изкуша да я проведа в текущите условия. Всъщност, и да исках да я проведа, след това изречение: "Истинския team building-a се инициира от рабодотодателя (HR) и служи на целите на работодателя" ми се струва излишна (edit: защото според мен интересите на работодателя винаги се разминават с тези на работника).
В заключение ще добавя, че досега съм участвал в много и различни по вид колективни дейности (спортове разни, хобита, работни места, уни...) От личните ми наблюдения съдя, че най-резултатни за колектива са тези отношения, които се крепят на приятелство и общи ( но не материални) интереси, демек налични са контакти и в личен план. Ето защо съм на мнение, че трябва да се насърчават точно тези отношения(диагонални ли са, паралелни ли са, ти ще кажеш;))
Революция в главата!
Аватар
mih

Назад към Други