Slyn4evi o4ila i o6te ne6to

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Slyn4evi o4ila i o6te ne6to

Мнениеот Arkaim » Пон Мар 29, 2004 2:57 pm

Imamm edin nestandarten problem - zna4i iskamm da si vzema slyn4evi o4ila za koloezddeneto no trqbva i da sa s dioptyr?kak 6te stane?
Arkaim ot moreto
Arkaim

Рейтинг: 1200

Мнениеот MOD » Пон Мар 29, 2004 3:04 pm

Виж това [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=729]тук[/url]
Прочети поста на @Jacket - предполагам, че това ще отговори на въпросите ти .. а и самата тема си струва четенето :D:D:D
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот TOYAGA » Пон Мар 29, 2004 3:05 pm

[quote="Arkaim"]

Imamm edin nestandarten problem - zna4i iskamm da si vzema slyn4evi o4ila za koloezddeneto no trqbva i da sa s dioptyr?kak 6te stane?
[/quote]

Има специални очила с възможност за закачане на нещо като диоптърно "пенсне" от вътрешната страна на рамките. Има и очила, чиито основни стъкла могат да бъдат направени с диоптър (с риск да досадя на обществеността с поредното споменаване на марката Oakley, ще отбележа, че такива правят само те). Лично аз не знам някой да е купувал очила от посочените два вида в BG-магазин, но пък знам, че и двата вида (особено втория) са УЖАСНО скъпи...

Но... очите да не са по-евтини?
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bio » Пон Мар 29, 2004 7:23 pm

без да повтарям Jacket да кажа, само че и аз карам с такива очила и съм много доволен .. имам зверска непоносимост към слънчевата светлина. Цената зависи и от диоптера .. до -2 е около 25-30 лева на стъкло. Естествено не защитават толкова добре очите .. не са като "мухите" да покриват напълно окото .. като гледаш странично те дразни пак. Очилата, за който говори TOYAGA сигурно струват колкото едно колело мечта ... мислих да си направя такива .. питал съм наляво надясно в Пловдив ... и навсякъде ми казваха, че не е възможно да се направи.
offtopic: много е важно рамката да не ти пада при силно натискане на спирачките .. а и да не ти стоят на лицето при удар.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Пон Мар 29, 2004 8:16 pm

[quote]Очилата, за който говори TOYAGA сигурно струват колкото едно колело мечта ... мислих да си направя такива .. питал съм наляво надясно в Пловдив ... и навсякъде ми казваха, че не е възможно да се направи. [/quote]

Пичове, не знам какво според вас означава "скъпо" и какво "колело-мечта", но си дадох труд да се поровя малко вместо вас и да проверя за какви цени всъщност става въпрос.

Давам ви един пример (по-нататък се ровете сами - на мен такива очила - Слава Богу! - не ми трябват)

Предполагам, че сте чували за фирмата bolle. Та тази фирма има два подходящи за велосипедизъм модела - Vigilante и Parole, (вижте тук http://www.bolle.com/performance_eyewea ... port.shtml), които могат да се дооборудват с диоптрични стъкла. Системата на Bolle за това дооборудване се нарича Sport Optical System (SOS) (може да се види тук http://www.bolle.com/technology/lens_technology.shtml). Изглежда ми доста смислено.

За цените - Vigilante и Parole вървят на цена от 76$, а адаптерите за диоптри - по 30 $. Това по мои сметки прави 106$ или около 170 лева. Ще ме прощавате, но за мен това е ЕВТИНО. СТРАШНО ЕВТИНО, имайки предвид, че става въпрос за нещо, което ще пази очите и здравето ви...

И накрая - очила bolle съм виждал в магазините на Rossignol в София (на "Черни връх" и в ЦУМ). Що не си дадете труд да си размърдате задниците и да отидете да попитате могат ли да доставят подобно нещо и на каква цена, вместо да седите и да мрънкате "тва е много скъпо", и "онова не е възможно"...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот SPA » Вто Мар 30, 2004 9:51 am

[quote="TOYAGA"]

[quote]Очилата, за който говори TOYAGA сигурно струват колкото едно колело мечта ... мислих да си направя такива .. питал съм наляво надясно в Пловдив ... и навсякъде ми казваха, че не е възможно да се направи. [/quote]

...Предполагам, че сте чували за фирмата bolle...

[/quote]

@TOYAGA
Хмм да има такова животно. Даже и в Пловдив се среща.

@bio
В един магазин за очила имаше един модел на bolle дето беше много як за каране - 60лв. Само, че има едно НО: със зелени плаки са - за голф. Магазина е за очила и се намира на "Отец Паисий" малко преди градинката на Джумаята в дясно.
Иначе в Пловдив видях на едно място слънчеви очила с възможност за комбиниране на нормални стъкла. Плаките бяха за полярния кръг. Цента им беше около 200лв. Имаха доста готин вид. Магазина е пак за очила и се намира срещ телевизията и радиото. До него има аптека и няколко магазинчета.

Верно е че в Пловдив се намират по трудно очила но има. Въпрос е да потърсиш повечко и то в специализираните магазини за очила. Даже често се случва да има останали хубави модели от предни години на сносни цени. Аз така си намерих един много як модел на RayBan. Оранжеви плаки без рамка. Само за 35лв.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот Arkaim » Вто Мар 30, 2004 1:09 pm

Az sym ot Plovdiv i sym hodil na tezi mesta na koito spomena, no tam mi kazaha 4e ne mogat da mi pomognat - ramkata na o4ilata ne trqbva da e sys sferi4na forma ot pred za6toto se poly4aval nqkakyv ygyl na pri4ypvane koito ne e dobyr za o4ite i se poly4aval efekta"da stypva6 v panici(pone taka mi kazaha prodava4ite v optikite :) )"
????
Arkaim ot moreto
Arkaim

Мнениеот KiZZo » Вто Мар 30, 2004 2:07 pm

Imam edin vypros. Vredno li e da se kara bez o4ila? Ot gledna to4ka na tova, 4e ti duha vqtyr v o4ite, ina4e e qsno, 4e ako te perne nqkoi klon e po-dobre da imash o4ila, no za tova donqkyde pomaga i kaskata.
KiZZo

Рейтинг: 1700

Мнениеот bikerider » Вто Мар 30, 2004 2:58 pm

[quote="KiZZo"]

Imam edin vypros. Vredno li e da se kara bez o4ila? Ot gledna to4ka na tova, 4e ti duha vqtyr v o4ite, ina4e e qsno, 4e ako te perne nqkoi klon e po-dobre da imash o4ila, no za tova donqkyde pomaga i kaskata.
[/quote]

а ако те заслепи слънцето може да гушнеш клона доста по-болезнено...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Вто Мар 30, 2004 4:57 pm

[quote="Arkaim"]

Az sym ot Plovdiv i sym hodil na tezi mesta na koito spomena, no tam mi kazaha 4e ne mogat da mi pomognat - ramkata na o4ilata ne trqbva da e sys sferi4na forma ot pred za6toto se poly4aval nqkakyv ygyl na pri4ypvane koito ne e dobyr za o4ite i se poly4aval efekta"da stypva6 v panici(pone taka mi kazaha prodava4ite v optikite :) )"
????

[/quote]

Е те точно заради тоя ефект на "ходене в паници", RX-очилата на Oakley са толкова скъпи - хем стъклата са силно извити и по трите координатни оси, хем са диоптрични, хем не кривят... Не знам как го правят, но очевидно става въпрос за някаква специфична разновидност на стандартната им патентована технология XYZ Optics® , с каквато се правят и стъклата на нормалните им очила. Факт е, че Racing Jacket са единствените извити отвсякъде очила, които съм имал и които не кривят дори незначително в периферната област. ВЪОБЩЕ не кривят - няма ташак...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот SPA » Вто Мар 30, 2004 5:00 pm

[quote="KiZZo"]

[/quote]

Ами проблема не е само да те пазят от физическо попадение на трети обект. Тръгни да се спускаш с голяма скорост и ще видиш как присвиваш очи заради силниа насрещен въздушен поток - вятър. И ако това ти попречи да видиш нещо навреме а от тука доведе до падане и физическо нараняване - то отговора е ДА.

За съжаление винаги с вятара вървят и прашинките които се удрят в очите. Това води до появяването на леки микроскопични надрасквания по тях. Заприличват на малака луна с кратери.

Каската не може да ти помогне много от гадно закривен клон. Даже често може да те подлъже в обратно и да си мислиш нищо не може ме спре.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот TOYAGA » Вто Мар 30, 2004 5:46 pm

[quote="SPA"]

[quote="KiZZo"]

[/quote]

Ами проблема не е само да те пазят от физическо попадение на трети обект. Тръгни да се спускаш с голяма скорост и ще видиш как присвиваш очи заради силниа насрещен въздушен поток - вятър. И ако това ти попречи да видиш нещо навреме а от тука доведе до падане и физическо нараняване - то отговора е ДА.

За съжаление винаги с вятара вървят и прашинките които се удрят в очите. Това води до появяването на леки микроскопични надрасквания по тях. Заприличват на малака луна с кратери.

Каската не може да ти помогне много от гадно закривен клон. Даже често може да те подлъже в обратно и да си мислиш нищо не може ме спре.
[/quote]

Не трябва да се забравя и отрицателния ефект от изсъхване на роговицата от насрещния вятър - не казвам, че без очила ще увредиш очите си веднага, но в този случай важи максимата "капка по капка - вир"...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Вто Мар 30, 2004 5:49 pm

[quote="bikerider"]

[quote="KiZZo"]

[/quote]

а ако те заслепи слънцето може да гушнеш клона доста по-болезнено...
[/quote]

А можеш да гушнеш и друго след клона... да пази Господ!
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Arkaim » Чет Апр 01, 2004 3:18 pm

[quote="KiZZo"]

[/quote]

Ами работата е че нося очила 6тото без тях почти нищо не мога да къора....:|)::|)::|):
Arkaim ot moreto
Arkaim

Назад към Архив