Закон за въоръжените сили

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Закон за въоръжените сили

Мнениеот nk » Пет Авг 04, 2006 11:48 am

След последната промяна на този закон са отпаднали изцяло всички членове от раздела "Наборна военна служба". Вече не пише нито продължителността на службата, нито в кои случаи се отлага/освобождава... Някой има ли идея как точно се тълкува това? Гледах, гледах закона и единственото ми задължение по него като гражданин е да се явя при повикване. Никъде не пише че трябва да служа :-) Някой има ли си идея какво следва от последните промени в този закон? Предполагам доста народ чака "честитка" :-)
nk

Рейтинг: 1200

Мнениеот TOYAGA » Пет Авг 04, 2006 11:57 am

[quote="nk"]

Някой има ли си идея какво следва от последните промени в този закон? [/quote]

Следва рязко увеличаване на броя на путките!

[size=67][i]NB. Противно на някои широкоразпространени схващания, терминът "путка" не обозначава вид женски полов орган, а тип мъжки характер.[/i][/size]
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Гост » Пет Авг 04, 2006 12:50 pm

Гост

Мнениеот RedHawk » Пет Авг 04, 2006 12:57 pm

Казармата не е само губене на време както е
според някои.
Аватар
RedHawk

Рейтинг: 2000

Мнениеот Гост » Пет Авг 04, 2006 1:01 pm

[quote="RedHawk"]

Казармата не е само губене на време както е
според някои.

[/quote]
В сегашния и вид-си е чисто губене на време.
Гост

Мнениеот Admin » Пет Авг 04, 2006 1:14 pm

[quote="nk"]

Някой има ли си идея какво следва от последните промени в този закон?
[/quote]

Следва, че от 1 януари 2008г. наборната военна служба отпада и остава само кадровата, т.е. преминаваме към професионална армия. Дотогава обаче вероятно ще има още няколко емисии честитки.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот RedHawk » Пет Авг 04, 2006 3:54 pm

Werewolf2 : "В сегашния и вид-си е чисто губене на време."

В сегашния да, но преди няколко години не.
Аватар
RedHawk

Мнениеот lacho_m » Пет Авг 04, 2006 4:14 pm

Добре-зле, казармата си е глупост... Губене на време и научаване на простотия, преди и сега... Ако някой толкова не може да се подготви сам за живота... ами да си ходи в казарма, но не всички сме така, има и други начини.
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот PtD » Пет Авг 04, 2006 8:58 pm

:thumbu:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Пет Авг 04, 2006 9:23 pm

:disagree:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Пет Авг 04, 2006 9:54 pm

Хехе, сега... група хора като са прецакани, не е задължително всички останали да се прецакат :sonar:
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Пет Авг 04, 2006 10:55 pm

"Прецакани" в случая е едно доста фриволно определение. :)

Ако се тръгне по линията на подобни обобщения, аз например бих могъл да кажа, че повечето изклинчили от казармата индивиди от мъжки пол, които познавам, са мухльовци и духльовци...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Пет Авг 04, 2006 11:07 pm

[quote="TOYAGA"]
Ако се тръгне по линията на подобни обобщения, аз например бих могъл да кажа, че повечето изклинчили от казармата индивиди от мъжки пол, които познавам, са мухльовци и духльовци...
[/quote]

Може и така да стоят нещата. От друга страна пък аз бих могъл да кажа, че тези които са били са завършени скатавки и са загубили некой и друг умствен багаж при фуражките.

Абе изобщо обобщения не трябва да се правят (което изречение се явява обобщение, Doug Hofstadter може да го включи в следващата си книга).

Добре, да поставим нещата по друг начин - твърдиш ли, че тези които са били в казармата, в болшинството си НЕ СА мухльовци и духльовци?
Аватар
PtD

Мнениеот hlebarka » Пет Авг 04, 2006 11:46 pm

[quote][i]Originally posted by[/i]

Губене на време [/quote]

А, щото иначе времето се оползотворява ефективно?, или бързаме за някъде? А и простотията не е за подценяване.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот screamBoy » Пет Авг 04, 2006 11:47 pm

твърдя че тези с които съм се запознал и зная че са били в казармата са били и все още са 'по-малки' мухльовци и духльовци от тези които познавам и не са били в казарма.
За мен това беше едно голямо междучасие между ученето и работенето, предполагам който само учи и после работи ще види нещо различно чак на пенсия, абе скука.
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот TOYAGA » Пет Авг 04, 2006 11:48 pm

Не. Не твърдя. Бих обобщил необосновано.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Съб Авг 05, 2006 12:10 am

[quote="TOYAGA"]

Не. Не твърдя. Бих обобщил необосновано.
[/quote]

:beer: ;)
Аватар
PtD

Мнениеот Nymphetamine » Съб Авг 05, 2006 12:58 am

Интересно какво да правим тези, на които ни се служи...?
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот PtD » Съб Авг 05, 2006 3:32 am

Кандидатствай за професионален войник.
Аватар
PtD

Мнениеот Windstream » Съб Авг 05, 2006 4:25 am

[quote="PtD"]

[/quote]
Точно! На който му се служи има си начин, даже и заплатите ще са по-добри уж. Иначе из тукашните околности светването на т.нар. floodlights по малките часове обикновено не е нищо друго, освен сигнал за излитане на терасата по шорти, със зловеща усмивка на физиономията, и нещо грозно и леееко животоотнемащо в ръката от страна на мъжкото народонаселение на къщата, и за спринт към телефона и евентуално набиране на 911 от страна на женското - не че престъпността е чак толкова голяма де, ама все пак тия детектори за движение из дворовете колкото и рядко да се задействат никога не го правят ей без причина. А всъщност доста малък процент от тия среднощни герои са били в казарма... Тъй че реално погледнато проблем с решителността доста народ нямаме, проблем имаме обаче с мотивацията - заплаха за личната собственост или нечия сигурност е напълно достатъчна за дърпане на спусъка, заповед на база на нечия луда приумица или политически амбиции според мен определено не.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот PtD » Съб Авг 05, 2006 10:08 am

Тъкмо това щях да приведа като аргумент - на практика в САЩ няма задължителна военна служба. Това прави ли ги нация от мухльовци? Не мисля.
Аватар
PtD

Мнениеот mih » Съб Авг 05, 2006 4:29 pm

Еми да, много по-удобно е да пратиш на война професионален войник. Все пак в САЩ добре помнят обществените настроения по време на войната във Виетнам, когато са пращали наборни войници.
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот TOYAGA » Съб Авг 05, 2006 6:06 pm

[quote="PtD"]

Тъкмо това щях да приведа като аргумент - на практика в САЩ няма задължителна военна служба. Това прави ли ги нация от мухльовци? Не мисля.
[/quote]

По-добре да не казвам какво мисля...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот did » Съб Авг 05, 2006 8:08 pm

Някой от коментиращите чел ли е "Хора на лъжата" на Морган Скот Пек и по-конкретно главата за колективното зло?

Питам, щото аз поне не съм срещал друго четиво (не че съм търсил), базирано на доклади на групата психоаналитици, на които е било възложено от Пентагона да посочат психологическите причини, принуждаващи на вид нормални хора, като идат на война, да стават на скотове и да убиват без да им мигне окото.

Там същата група психоаналитици завършват със заключението, че най-лесния начин да се избегнат подобни проблеми е да се премине от професионална на изцяло наборна армия. В резултат тия доклади виждат бял свят чак 20 години по-късно, когато темата не е актуална.

При нас също не е актулна, щото на практика България няма армия, а и не и трябва.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Съб Авг 05, 2006 8:18 pm

Хм, не съм чел книгата, но ще я потърся. Звучи интересно.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Нед Авг 06, 2006 12:18 am

[quote="TOYAGA"]
По-добре да не казвам какво мисля...
[/quote]

Що бе, кажи си. На мен лично са ми силно антипатични, но в никой случай не бих ги определил за мухльовци. Иначе са егати умствено ограничената пасмина (поне 2-3-тото поколение след емиграцията).
Аватар
PtD

Мнениеот Windstream » Нед Авг 06, 2006 5:12 am

[quote="PtD"]

Иначе са егати умствено ограничената пасмина
[/quote]

Не че същото не може да се каже и за огромна част от българите де. Причините може и да са различни, ама крайния резултат си е същия :xx(:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот Nymphetamine » Нед Авг 06, 2006 6:57 am

[quote="PtD"]

[/quote]

Но не ни се работи това, забравих да уточня. ;)
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот bikerider » Нед Авг 06, 2006 9:24 am

Колкото и да им е смешно на някои хора, аз подкрепям TOYAGA като ходил в казармата. Вярно, че бях на 25 години, но оценявам какво е да те пъхнат там на 18 години да свикнеш на РЕД. Хората, които се радват, че са си спестили казармата си нямат и понятие всъщност колко повече се печели ако влезеш в казармата с ясното съзнание какво те чака и какво трябва да направиш за да нямаш проблеми. Спестилите казармата нямат представа колко помага после такава нагласа. Изобщо - No pain, no gain.
PtD е прав естествено, че има и други начини, но лично за мен казармата има едно огромно преимущество - то се осъзнава точно когато човек излезе оттам в началото на самостоятелния си живот и разбере, че не е бил прецакан, а наопаки.
Изобщо не става дума за военната служба, става дума за ред и ОТГОВОРНОСТ!

Това сам трудно се учи...

Това е. Иначе наборната служба си е изпяла песента отдавна, но това не значи, че има само отрицателни черти. Който успее да се адаптира в такава среда, значи че може да се адаптира в доста много други среди безболезнено. Ако за някого това е без значение - жив и здрав...

Истината е, че с отмирането на ужасно скъпото удоволствие да поддържаш наборна армия и с въвеждането на професионална армия трябва да има някаква подобна организация (например като US бойскаутите), която да учи хлапетата на чувство за ред и [b]отговорност[/b], но това като политическа платформа е малко по-консервативно от масово популярния в България див либерализъм...

Edit: ...който съвсем закономерно ни се връща на главите, с последствията които did описва - просто професионалните войници плащат за кефеца на средния либерален пикльо.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Нед Авг 06, 2006 9:40 am

[quote="PtD"]
Абе изобщо обобщения не трябва да се правят (което изречение се явява обобщение, Doug Hofstadter може да го включи в следващата си книга).
[/quote]

A ти що обощаваш тогава? :clown:

[quote="PtD"]
Може и така да стоят нещата. От друга страна пък аз бих могъл да кажа, че тези които са били са завършени скатавки и са загубили некой и друг умствен багаж при фуражките.
[/quote]

Естествено. Хубост насила не става. Скатавките си остават такива за цял живот. Естествен подбор :nuts:

[quote="PtD"]
Добре, да поставим нещата по друг начин - твърдиш ли, че тези които са били в казармата, в болшинството си НЕ СА мухльовци и духльовци?
[/quote]

Процента на немухльовците е клонял към 100% в златните времена на наборните армии. С постепенното отмиране на наборния принцип обаче е съвсем нормално да се наблюдава и увеличаване с годините на каралите служба, но останали си мухльовци (путки :D). Нека разглеждаме тенденции, а не изолирани във времето факти.

Edit: ********* В миналото немухльовците са били нужни за строежа на великата социалистическа нация. В днешно време това вече го няма, светът е друг и тези качества не са нужни масово. Всичко, което казвам е, че самите качества на немухльовците като хора са неоспорими - те се виждат с просто око. Вече за кого и за какво и дали изобшо са нужни, всеки сам си решава за себе си...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Други