Предстои ми да взимам нов дерайльор и команда, но в последно време започнах да се колебая доста между двата, да речем, стандарта - Shimano и Sram.
Харесал съм си Derajlxor Sram SX-5 + команда X-7, но вече месец не успявам да намеря команда на старо, а нови излизат на 140лв. Колкото и добре да ми звучи тази комбинация, ако в скоро време не изникне нещо, май ще се преориентирам към Shimano.
От шиманските продукти съм си харесал дерайльор Tiagra + Deore SL M511 дясна команда. Тук нещата с финансите седят по малко по-благоприятен начин. Дерайльора + цената на дясната команда (мога да я намеря, имам начин), по мои груби сметки излзиа около 35-40лв. И така цената на нещата не надхвърля 100лв.
Но въпреки разликата в цените, съм предпочитател на Sram, прецизността на 1:1 технологията и по-малктоо люлеене, бих искал изпробвалите гореописаните компоненти да дадат мнението си за работата на частите, да изложат както негативните, така и положителните страни на двата комплекта.
Мисля, че е необходимо да спомена, че дерайльора ще се използва със зъбчатка с 9 предавки и курбели Hussefelt с една плоча и водач, касета с 9 зъбчатки 11-32 зъба.
П.П. Избрал съм Tiagra, защото е с късо рамо, в описанието се посочва, че е съставен от метални (не знам дали е изцяло, но по снимките така личи) елементи. Притеснява ме само клатенето нагоре към рамката, характерно за дерайльорите на Shimano, както и дали пружината на по принцип шосеен дерайльор, ще издържи на опъна на веригата от водача и вибрациите при планинско каране.