В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.
Не знам дали вече е коментирано (ако е се извинявам). Интересува ме дали като велосипедист имам предимство (спрямо автомобилите) на пешеходна пътека на светофар, когато светне зелената светлина. Знам, че пешеходците са с предимство и предполагам, че и ние сме, но все пак в правилника, с който разполагам не пише нищо.
Изобщо знаете ли от къде може човек да се информира за правата и задълженията си на пътя като велосипедист?
Благодаря.
Нали се сещаш,че пред бесен селянин в лайновоз нямаш предимство дори и на пешеходна пътека(в такава ситуация са ме засичали с готовност за бой:D),а по принцип си с предимство..
По правилник се очаква, че с велосипеда ще се движиш с потока на автомобилите, а не с пешеходците. Ако си слязъл от велосипеда, си пешеходец и тогава за теб важат същите правила. Ако караш, нямаш място по тротоарите и пешеходните пътеки. Това е правилото. Друг въпрос е колко се спазва това и колко опасно може да бъде карането на пътното платно в някои пренатоварени или много бързи участъци.
тука у назе думата пешеходец не е на почит, камо ли колоездач. виж, думи като перник, враца, кюстендил, пловдив, самоков, голф две, голф три, ауди осемдесет, бе ем ве до 1990, опел астра са съвсем друго нещо
По правилник се очаква, че с велосипеда ще се движиш с потока на автомобилите, а не с пешеходците. Ако си слязъл от велосипеда, си пешеходец и тогава за теб важат същите правила. Ако караш, нямаш място по тротоарите и пешеходните пътеки. Това е правилото.
[/quote]
тука у назе думата пешеходец не е на почит, камо ли колоездач. виж, думи като перник, враца, кюстендил, пловдив, самоков, голф две, голф три, ауди осемдесет, бе ем ве до 1990, опел астра са съвсем друго нещо [/quote]
Аз пък като ги изпреваря по някое шосе, много се дразнят някои от гадинките. [/quote]
И с право... нямаш място отляво!
[/quote]
Няма такова нещо! След като си на пътя, ти си пълноправен участник в движението и при разрешено изпреварване изпреварваш отляво, сигнализирайки предварително за маневрата по установения в правилника ред.
Аз пък като ги изпреваря по някое шосе, много се дразнят някои от гадинките. [/quote]
И с право... нямаш място отляво!
[/quote]
Няма такова нещо! След като си на пътя, ти си пълноправен участник в движението и при разрешено изпреварване изпреварваш отляво, сигнализирайки предварително за маневрата по установения в правилника ред.
[/quote] Да де ама нали знаеш колко им пука,не стига че съм с колело ами ги и изпреварвам даже!Пукат се!
Да ама тия по-дългите ще ми се опрат.
[/quote] Тия по-дългите обикновено са сравнително равни отгоре, върти яко педалите до достигане на предната част и после правиш дроБ! В случай на съчленен автобяс (по-известен сред водачите му като "черво") може да ти се наложи втори bunny hop над щангите по средата, ама общо взето принципа е същия
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw!
[quote="TOYAGA"]
[/quote]
Ако става въпрос за задръстванията, може да си правим каквото искаме, но при всички случаи е важна и конкретната ситуация, като най-важното е да се убедим, че ни виждат. Тук правилата помагат само ако и двете страни ги знаят и ги [u]спазят[/u]. Като доскорошен единствено велосипедист имах една гледна точка по темата, но сега като шофьор разбирам защо като съм с колело ме обикалят отдалече дори при безпрепятствен път. Никой не би искал да удари някой с колело (поне аз ги пазя много) Ако някой ме изпревари само ще се изкефя, но това съм си аз. Всеки има характер и не се знае какъв е тоя в колата, така че очаквайте винаги че е пеУничанин по душа и не ви е видял заедно с това.
[quote="TOYAGA"]
[/quote]
тва не е така! Водач на немоторно превозно средство може да използва тротуара или най-дясната пътна лента по негова преценка (в зависимост от скоростта му). Ще намеря правилник(че моя беше на инструктора) и ще цитирам точно.
Можеш да използваш тротоара, ако си 'лапе под 12 години...Сега чета правилника и точно това ми направи впечатление.
Според Чл.81, ал.5:"На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци;тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години."