Въпросче за ПДП

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот GECKO » Сря Авг 16, 2006 10:58 am

Технически погледнато на тротоара можем да се движиме само пеша а на пътя да се возиме, НО с изправно превозно средство. Иначе казано трябва да имаме каска, светлоотразители/осветление и да сигнализираме адекватно. Та в този ред на мисли колко имат светлоотразители/светлоотразителни жилетки и ползват каските си в града, че да искат да се движат по улиците? :D
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот airborneone » Сря Авг 16, 2006 11:15 am

[quote="TOYAGA"]

Труто... трето... троту... :D:D:D
Намери правилник.
[/quote]

:uhh:май и правописен речник....:uhh:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот TOYAGA » Сря Авг 16, 2006 11:18 am

[quote="GECKO"]

Технически погледнато на тротоара можем да се движиме само пеша а на пътя да се возиме, НО с изправно превозно средство. Иначе казано трябва да имаме каска, светлоотразители/осветление и да сигнализираме адекватно. Та в този ред на мисли колко имат светлоотразители/светлоотразителни жилетки и ползват каските си в града, че да искат да се движат по улиците? :D
[/quote]

Лично аз в 90% от случаите карам велосипед по улиците/пътищата, но в 99,9% от случаите съм с каска и дрехи със светлоотразителни елементи. Осветление нямам, защото такова не ми е нужно.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Авг 16, 2006 11:25 am

[quote="TOYAGA"]

[quote="GECKO"]

[/quote]

.. но в 99,9% от случаите съм с каска и дрехи със светлоотразителни елементи. Осветление нямам, защото такова не ми е нужно.
[/quote]
И аз така, ама гледам поне някаква червена светлина има отзад вечер, по възможност мигаща, че знам ли кой идиот ще се е заблял на някъде.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот airborneone » Сря Авг 16, 2006 11:33 am

Раздел XVIII
Особени правила за някои участници в движението
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
Чл. 80. [size=200]Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение[/size].
Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

Тва намерих в нета, ще потърся и на друго мяасто нещо да не се различава, че то в интернет всичко пише...:peace:
Аватар
airborneone

Мнениеот Besen na Kolelo » Сря Авг 16, 2006 11:52 am

боже гоподи!
Какви са тия глупости?Имал право,нямал право...
По улицата карам без ръце,правя no footer,по "алейте" за хора също карам,а не съм на 12 и к'во от т'ва ? Каточели някой ще ми направи забележка...Колко пъти съм минавал покрай полицай карайки без ръце или правейки някакви глупости...В България за продажба на наркотици нищо не ти правят камоли за каране по улицата или тротоара....

edit: демек:защо трябва да се "затормозяваме" с някакви си правила,като те не се спазват от никой тук-малко или много :)
I spit on the face of the people who don't want to be cool
Аватар
Besen na Kolelo

Мнениеот TOYAGA » Сря Авг 16, 2006 12:09 pm

[quote="Besen na Kolelo"]

боже гоподи!
Какви са тия глупости?Имал право,нямал право...
По улицата карам без ръце,правя no footer,по "алейте" за хора също карам,а не съм на 12 и к'во от т'ва ? Каточели някой ще ми направи забележка...Колко пъти съм минавал покрай полицай карайки без ръце или правейки някакви глупости...В България за продажба на наркотици нищо не ти правят камоли за каране по улицата или тротоара....

edit: демек:защо трябва да се "затормозяваме" с някакви си правила,като те не се спазват от никой тук-малко или много :)
[/quote]

Изборът на новото поколение... :puke:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Crimson » Сря Авг 16, 2006 12:12 pm

[quote="klmn"]

Нали се сещаш,че пред бесен селянин в лайновоз нямаш предимство дори и на пешеходна пътека(в такава ситуация са ме засичали с готовност за бой:D),а по принцип си с предимство..:popcorn:
[/quote]
Тъй като 99.999% от българските шофьори са като горе споменатите аз лично избягвам да карам по пътното платно !!!
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот airborneone » Сря Авг 16, 2006 12:29 pm

[quote="Crimson"]

[quote="klmn"]

Нали се сещаш,че пред бесен селянин в лайновоз нямаш предимство дори и на пешеходна пътека(в такава ситуация са ме засичали с готовност за бой:D),а по принцип си с предимство..:popcorn:
[/quote]
Тъй като 99.999% от българските шофьори са като горе споменатите аз лично избягвам да карам по пътното платно !!!
[/quote]

<s>Срещат</s> Срещаме се и свестни...:D:beer:
Аватар
airborneone

Мнениеот balki » Сря Авг 16, 2006 12:53 pm

[quote="GECKO"]

[/quote]

Един брой тук :-) Аз карам 99,9% с каска когато съм навън с колелото(в интерес на истината си спомням едно излизане без каска), и имам един светлоотразител на предната гума и един под седалката.
Аватар
balki

Рейтинг: 1242

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Авг 16, 2006 1:15 pm

[/quote]
Защото като не ги спазваш умират хора. Може и ти да си сред тях.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот airborneone » Сря Авг 16, 2006 1:27 pm

[quote="NovemberCharlie"]

[/quote]
Защото като не ги спазваш умират хора. Може и ти да си сред тях.
[/quote]

:thumbu::unhappy:
Аватар
airborneone

Мнениеот kotka12 » Сря Авг 16, 2006 1:43 pm

бла бла бла....мноо съм велик....бла бла бла.. ша прая кот си искам...бла бла бла
[/quote]

Държавата ни е на това дередже, щото всички мислят като теб. Дано някога ти просветне какво означава "гражданско съзнание".
Бъди здрав
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Crimson » Сря Авг 16, 2006 1:44 pm

[quote="airborneone"]

[quote="Crimson"]

[quote="klmn"]

[/quote]
[/quote]

<s>Срещат</s> Срещаме се и свестни...:D:beer:
[/quote]
Всички така казват!!!
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот airborneone » Сря Авг 16, 2006 1:57 pm

[quote="Crimson"]
Всички така казват!!!
[/quote]

чИ ко мИ е:D
Аватар
airborneone

Мнениеот bikerider » Сря Авг 16, 2006 6:16 pm

[quote="airborneone"]
Чл. 80. [size=200]Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение[/size].
[/quote]

Добре де, хем го цитираш хем не мислиш.
Според теб как се тълкува "[b]възможно[/b] най-близо" ???
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Гост » Пет Авг 18, 2006 11:30 am

[quote="bikerider"]

[quote="airborneone"]
[/quote]

[/quote]
Аз го тълкувам като "възможно най-близо".;)
Гост

Мнениеот bikerider » Пет Авг 18, 2006 11:32 am

добре ще попитам като за идиоти - а как тълкуваш "възможно"???
Аватар
bikerider

Мнениеот Гост » Пет Авг 18, 2006 11:38 am

[quote="bikerider"]

добре ще попитам като за идиоти - а как тълкуваш "възможно"???
[/quote]
Като "колкото може".Така, че да не ти задират педалите в бордюра.
Гост

Мнениеот airborneone » Пет Авг 18, 2006 12:24 pm

[quote="bikerider"]
[/quote]

Нещо не ти разбирам въпроса, сори. Това, че казах, че велосипедист НЕ може да изпреварва...кое???:peace:
Аватар
airborneone

Мнениеот bikerider » Пет Авг 18, 2006 1:06 pm

намеквам, че думичката "възможно" е оставена нарочно именно, защото е НЕвъзможно велосипедиста ВИНАГИ да се движи максимално вдясно до канавката/тротоара.

По вашата логика велосипедист престроил се преди светофар с три ленти от дясната лента в средната за да продължи направо няма място там. Така ли? Тоест велосипедиста трябва да стои плътно вдясно, да чака всички, които ще завият вдясно на светофара и чак тогава да пробва да продължи направо????
Влизате в елементарно противоречие, а именно, не може хората които завиват да имат предимство пред хората каращи напред, независимо от превозното средство с което са. Затова са измислени лентите и затова е измислено престрояването.

Какво означава изпреварване? Задминаване отляво на спряло или достатъчно бавно движещо се превозно средство (да речем каруца). Велосипедиста трябва ли да яде лайната на коня или пушека от камиона/рейса до последно?

Не ме разбирайте погрешно, аз съм на мнение, че велосипедистите имат ПЪЛНОТО право да изпреварват, това не влиза изобщо в противоречие със закона, обясних по-горе защо. Има обаче един друг тънък момент, че не е благоразумно да се изпреварва на всяка цена, защото велосипеда има по-малко ускорение дори от каруца по отношение на изпреварване на движещо се превозно средство, съответно изпреварване с велосипед аз поне си позволявам САМО на дълги и стръмни участъци, където нещото пред мен се влачи по обективни причини.... и то САМО при перфектна видимост.

Недейте да гледате на закона като нещо абсолютно и дефинирано докрай - мислен е и е писан от хора все пак...
Аватар
bikerider

Мнениеот halcor » Пет Авг 18, 2006 1:19 pm

Искам да допълня, че вдясно често има разни шахти, някои не особено равни, някои дори отворени. И спрелите коли се изпреварват поне на 1 отворена врата разстояние. Предполагам също така, че ако до тротоара има локви ги заобикаляте - иначе най-малкото можете да нарушите закона като опръскате някой пешеходец :D
И, разбира се, винаги добре се оглеждайте като мърдате по-вляво, а и не само тогава.
Аватар
halcor

Мнениеот airborneone » Пет Авг 18, 2006 1:51 pm

@bikerider
кой ти спори за тва на светофарите... възможно най-дясно се предполага "възможно" най-дясната пътна лента,която те устойва.... вооооообще не искам нито да споря, нито пък смятам, че съм казал нещо в противоречие с възгледите ти. И без тва е жега по-добре:beer:.
То тази тема от къде тръгна къде отиде (колеги по колело да се караме за глупости). Единственото важно е да се внимава като си на улица(и не само) и да се надяваме, че хората зад волана поне малко им пука за нас:peace:
Аватар
airborneone

Мнениеот bikerider » Пет Авг 18, 2006 11:02 pm

[quote="airborneone"]

@bikerider
"възможно" най-дясната пътна лента,която те [b]&gt;&gt;&gt;устойва&lt;&lt;&lt;[/b]....
[/quote]

Значи има субективна преценка, значи не е безусловно забранено да си в средната лента, сам виждаш. Тоест изпреварването не е забранено. Или? :dunno:

[quote="airborneone"]
То тази тема от къде тръгна къде отиде (колеги по колело да се караме за глупости).
[/quote]

Караме??? :dunno:
Глупости?????? :drool:
Аватар
bikerider

Мнениеот airborneone » Пет Авг 18, 2006 11:12 pm

[quote="bikerider"]
[/quote]

Да за глупости.... правилници колкото искаш, кой ти ги спазва...(като шофъор мога да кажа, че познавам много ама много малко хора, които да спазват правилата във вцяка ситуация). Ще си караме по планини и паркове, улици и тротоари и туй положението, са какво като не са направени специални "алтернативни" улици за придвижване с колела, кО да мреме ли?
Аватар
airborneone

Мнениеот Besen na Kolelo » Пет Авг 18, 2006 11:36 pm

[quote="kotka12"]

бла бла бла....мноо съм велик....бла бла бла.. ша прая кот си искам...бла бла бла
[/quote]

Държавата ни е на това дередже, щото всички мислят като теб. Дано някога ти просветне какво означава "гражданско съзнание".
Бъди здрав
[/quote]

дам :) личи ли си,че съм велик ? Аз си мислех,че само аз така си мисля,но явно се забелязва и от други :)
Супер :) :) аз съм велик :) :)
Аватар
Besen na Kolelo

Мнениеот bikerider » Пет Авг 18, 2006 11:39 pm

[quote="airborneone"]
кО да мреме ли?
[/quote]

Ми не бре, караме по улиците, изпреварваме само когато се налага и е безопасно и това е. В крайна сметка казвах само, че закона не забранява изпреварването...
Аватар
bikerider

Мнениеот mih » Пет Авг 18, 2006 11:46 pm

[quote="kotka12"]

[/quote]

Бъди здрав
[/quote]

дам :) личи ли си,че съм велик ? Аз си мислех,че само аз така си мисля,но явно се забелязва и от други :)
[/quote]

освен това си и много cool, уау! :usclap:
:emlaugh:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот bikerider » Пет Авг 18, 2006 11:51 pm

не е дори cool, той е бесен :rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот Besen na Kolelo » Пет Авг 18, 2006 11:52 pm

[quote="mih"]

[quote="kotka12"]

[/quote]

Бъди здрав
[/quote]

[/quote]

освен това си и много cool, уау! :usclap:
:emlaugh:
[/quote]

охаааа,момчета спрете се,изчервих се :I:rofl::rofl::rofl:
Аватар
Besen na Kolelo

ПредишнаСледваща

Назад към Архив