Спуканата гума 2

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Спуканата гума 2

Мнениеот ektelion » Вто Авг 29, 2006 2:19 pm

Ситуацията е следната...Няколко пъти ми се случва да пукам гума, последвано от доста продължително бутане... :-) Кажете като хора с опит, кой е по-добрия вариянт в такава ситуация:
1. Да си бутам и да не мрънкам
2. Да си купя лепенки някви (или нова гума) и помпичка и да си я оправям на пътя :-)...
ektelion

Рейтинг: 1200

Мнениеот halcor » Вто Авг 29, 2006 2:25 pm

Що задаваш отговори? Естествено, че е по-добре да си носиш помпа, лепенки, лепило, щангички и шкурка и да си я оправиш за няма и 10 минути като се наложи. Е, ако си падаш фен-пешеходец може и да не ме слушаш :)
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот ektelion » Вто Авг 29, 2006 2:33 pm

[color=beige]Ami da pitam az - ne se chustvam mongo v chas sled 4 meseca karane ... :-)
Dai nqkoi akyl za pompata...Naprimern gledam edna deto bila i kato kolche za sedalkata za 17 leva, ama kato ne znam nqkoi deto ne e pozlval ... :-)[/color]
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... cts_id=876
ektelion

Мнениеот bikerider » Вто Авг 29, 2006 2:33 pm

най-добре е да не пукаш :^:
ама пак трябва помпа :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот ektelion » Вто Авг 29, 2006 2:35 pm

Оф, съжалявам за латиницата, забравих :-)...
ektelion

Мнениеот mih » Вто Авг 29, 2006 3:58 pm

@ektelion
oптималният (за мен) вариант е резервна вътрешна + комплект за залепяне + помпа (аз лично предпочитам телескопичните, например тази: http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... cts_id=951)
При първо спукване просто слагаш резервната, при второ вече си лепиш и така.:)
Разбира се, има вариант да сипеш и специална течност в гумата, която сама запълва отвътре пробойните, но тъй като не съм го пробвал не смея да давам препоръки за него.
Ако забележиш, че често пукаш като прекълцваш с шината вътрешната (резултатът е сцепване на две места, подобно на змийско ухапване), тогава може би трябва да караш с малко по-напомпани гуми или да поработиш повече върху техниката си.
Добра защита от спукване е и превенцията.:) Добре е да избягваш свежи паднали клонки, пълзящи по пътеката клонки на храсти и други подобни носители на тръни по пътеките. На шосето пък не си позволявай да минаваш през натрошени стъкла/мигачи... Тоест, гледай да гледаш откъде ти минават гумите ;)
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот ektelion » Сря Авг 30, 2006 9:54 am

Здрасти, благодаря за отговорите :-)
Някъде по форума четох освен да се кара с напомпани гуми, че може да се сложи и отрязана вътрешна гума между външната и вътрешната...Има ли някои опит с това, и доколко е удачно? Пречи ли на вътрешната гума?

Благодаря пак :-)...
ektelion

Мнениеот bikerider » Сря Авг 30, 2006 10:20 am

[quote="ektelion"]

Здрасти, благодаря за отговорите :-)
Някъде по форума четох освен да се кара с напомпани гуми, че може да се сложи и отрязана вътрешна гума между външната и вътрешната...Има ли някои опит с това, и доколко е удачно? Пречи ли на вътрешната гума?

Благодаря пак :-)...
[/quote]

Не, не пречи, но както е казвано и преди, цитирам по памет: "тотално убива пъргавината на колелото".

препоръчвам ти разните продукти, които запушват дупки отвътре... сипваш и забравяш...
Аватар
bikerider

Мнениеот biker-kj » Сря Авг 30, 2006 11:05 pm

1.A тези продукти на колко време трябва да се сменят и по какво да разберем че е дошло време да сипя или да го сменя още(илитрябва да изхварля тази ватрешна и да си взема нова,че чак тогава да сипвм материал отново)???
2.И вторият вапрос е коя боза ще ми препорачате(от прочетеното до сега разбрах че на Стан била най-добра!)??
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот bikerider » Чет Авг 31, 2006 7:20 am

специално бозата на Стан в сухо време трябва да се долива на около 3 месеца, не е нужно да се сменя гумата (била тя външна или вътрешна)

с другите продукти нямам особен опит, но предполагам, че и те трябва да се подновяват периодично. лично аз използвам около 250мл боза на гума на сезон и не смятам да я сменям с нещо друго, защото си върши работата върховно.

в събота като карах, бях спаднал гумите прекалено (около 1.5 отзад и 1 отпред), карах си без проблеми, но на един остър ръб на скала перфорирах задната външна гума... като слязох долу не можах да намеря и следа от перфорацията... :)
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Чет Авг 31, 2006 7:29 am

[quote="ektelion"]
може да се сложи и отрязана вътрешна гума между външната и вътрешната[/quote]

Когато бях в Пловдив преди около месец и поразгледах байк-магазините, в бившия "Лидер" се оказа, че са представители на Weldlite. Показаха ми лента, която се слага между вътрешната и външната /по структура и дебелина напомня бандажите на Швалбе/. Тежеше около 100 грама и излизаше на цена около 20 лева за гума. Така изработена трудно може да бъде пробите с нещо /поне като я огледах/.
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот ektelion » Чет Авг 31, 2006 9:44 am

Благодаря за отговорите :-)
Това за бозата на Стан трябва да го проверя колко парички и къде... Но и лентата е готина идеика, само дето малко скъпичка :-)...
Иначе - за 3 дни, два пъти пуках гума, щото се набило някво стъкло, и първия път не съм го видял... :-))))Класика...:-))
ektelion

Мнениеот biker-kj » Чет Авг 31, 2006 10:43 pm

Айде,айде за 3 дни 2 пъти ам тва нищо не е аз карах не едно място с много ама много тръни три дни поред(защото мястото е наистина добро)и за тези 3 дни резултата беше около 10 дупки и около 15 извадени тръна така,че правете си изводите!!

И така кам същинската тема аз отзед сам с 2.3 а отпред с 2.5 и предполагам резлично количество трябва да се слага или греша и колко бих платил за бозата на Стан-250мл ,защото ми е наистина наложително и още по важно от каде да си я набавя!!
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот SPA » Пет Сеп 01, 2006 10:53 am

[quote="biker-kj"]

Айде,айде за 3 дни 2 пъти ам тва нищо не е аз карах не едно място с много ама много тръни три дни поред(защото мястото е наистина добро)и за тези 3 дни резултата беше около 10 дупки и около 15 извадени тръна така,че правете си изводите!!

И така кам същинската тема аз отзед сам с 2.3 а отпред с 2.5 и предполагам резлично количество трябва да се слага или греша и колко бих платил за бозата на Стан-250мл ,защото ми е наистина наложително и още по важно от каде да си я набавя!!
[/quote]

CST предлагат на българския пазар вътрешна гума с течност подобна на стан за цена около 7-8лв. Аз акрам с такава отпред. Досега не ми се е удало възможност да я тествам, но според веломания гумата си върши работата. Основен недостатък на гумата е, че хич не е лекичка - тежи над 300гр.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот PtD » Пет Сеп 01, 2006 12:24 pm

Абе аз имах такава, ама никаква работа не ми свърши, освен че изцапа всичко с оранжева течност.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пет Сеп 01, 2006 12:31 pm

[quote="PtD"]

Абе аз имах такава, ама никаква работа не ми свърши, освен че изцапа всичко с оранжева течност.
[/quote]

ти си друга порода. тая боза във вътрешната е против трънчета, а ти пукаш по други причини.

Карал съм с такава и не знам дали върши работа, щото докато я карах не съм я пукал или поне не съм сигурен, че съм я пукал. Просто вадех отвреме навреме трънчета от външната.

Обаче наистина тежи почти колкото 3 леки вътрешни.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 01, 2006 2:21 pm

Аз пък съм сипал на девойката по 30мл боза във вътрешните гуми и вече спасихме три големи дупки по 3мм.
Между другото, какво е "трънче"? :evil::D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Сеп 01, 2006 2:30 pm

[quote="bikerider"]

Между другото, какво е "трънче"? :evil::D:8D:
[/quote]

Остро дребно нещо, най-нагло растящо из планините. За по-подробна класификация питай някой ботаник.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 01, 2006 2:44 pm

Ахааа, сетих се. Ми забравил съм какво да правя :dunno::D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Сеп 01, 2006 3:20 pm

[quote="bikerider"]

Ахааа, сетих се. Ми забравил съм какво да правя :dunno::D:8D:
[/quote]

Вече и в България ли са почнали да метат, мият и прахосмучат планинските пътчета и пътечки?

Или са забранили тръните със закон, та да се уеднаквим с Европа, понеже в Европа, както е известно, отдавна няма тръни? ;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот octane » Пет Сеп 01, 2006 3:36 pm

Като говориме за ленти, искам да ви споделя за един интересен продукт на небезизвестната в БГ марка ambrozio. Това е специален бандаж, който има вентил и оплътнява толкова добре, че на шината може да се монтира безкамерна гума. Мисля, че въвеше и шишенце "боза" към бандажа.
Иначе моита стратегия срещу пукане на гума е следната: 1. карам с нови гуми; 2. Държа ги добре напомпани (около 2 атмосвери, но все пак говориме за 26х2.5 по-малките гуми препоръчвам да се опмпат доста повече). Незнам дали това е случайност или не, но винаги като спукам гума съм останал почти без грайфер. Вътрешните гуми също трябва да се сменят. Една вътрешна гума нетрябва да се лепи повече от 2 пъти (имам в предвид, че ако има повече от 2 лепенки, значи е за смяна).
Аватар
octane

Рейтинг: 1260

Мнениеот did » Пет Сеп 01, 2006 3:41 pm

[quote="octane"]

Това е специален бандаж, който има вентил и оплътнява толкова добре, че на шината може да се монтира безкамерна гума.[/quote]

Сериозно ли има такива неща?
Невераятно измислено!!!

Откога ги произвеждат италианците?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 01, 2006 4:03 pm

@did: покрай бозата на Стан наистина съм забравил какво е трънче и колко е досадно да спукаш от трънче. да не говорим, че и ми излиза сумарно доста по-евтино да долея през 4-5 месеца по 20мл боза отколкото да пукам, да лепя, да купувам нови вътрешни и подобни...

@octane: хубаво ли е с топла вода? по-голям кеф е нали? :bulb:
Аватар
bikerider

Мнениеот balki » Съб Сеп 02, 2006 11:08 am

[quote="octane"]

Една вътрешна гума нетрябва да се лепи повече от 2 пъти... да бе да...
[/quote]

:rofl: Лелее, ми сега аз като имам четири лепенки на гумата за хвърляне ли е? :-) Извинявай, но въобще не съм съгласен с теб, задната ми гума е с четири лепенки, от които две по-големички в следствие на snakebite, и така вече почти година. Странно а? Не знам на теб ли не ти харесва да лепиш гума та сменяш или не успяваш добре (нищо лично и аз не ги лепях добре в началото), но определено с практиката се трупа опит :peace:
Аватар
balki

Рейтинг: 1242

Мнениеот screamBoy » Съб Сеп 02, 2006 1:14 pm

бозата на Стан е напълно излишно да пробвате да я слагате във вътрешна гума - предимството е че от цепката почва да белее и веднага се вижда къде е, недостатъка е че ако има малка цепка по вътрешната не я затваря а само подлъгва ... продукта е за безкамерни гуми, каквито мойте някога скоро трябва да станат :0
както добре и разбираемо ми обясни едно от форумните фенерчета, вътрешната се раздува а бозата прави не чак толкова еластичен слой, външната не се раздува, така че нема файда в първия случай. За дупки 'може би' върши работа

Накратко - Стан е за безкамерни само, тествано
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Назад към Веломеханик