Мъжете били по-умни от жените

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Мъжете били по-умни от жените

Мнениеот Alien » Вто Окт 03, 2006 4:48 pm

Няма дискриминация, има дефицит на интелект, установиха учени
Това изследване вероятно ще възхити мъжете и ще разлюти жените. Ново противоречиво проучване потвърждава, че мъжете наистина са доста по-умни от жените. Изводите от него са следните: коефициентът на интелигентност при мъжете (IQ) е почти с 4 пункта по-висок от женския.
Роденият във Великобритания изследовател Джон Филип Раштън, който преди време предизвика фурор с предположението, че интелектът зависи от расата, сега заявява, че новите му собствени открития му позволяват да обясни защо до самия връх на стълбата на кариерата достигат съвсем малко жени. Според него феноменът "стъклен таван" е може би свързан с по-ниския интелект на жените, а не с дискриминация или липса на възможности.
Психологът от университета в Западен Онтарио дошъл до този извод след внимателно изучаване на резултати от университетските тестове на способностите на 100 000 студенти от двата пола на възраст 17-18 години.
Анализът на такива фактори като способността за бързо схващане на сложни концепции, вербалната аргументация и креативността, които са ключови съставки на интелекта, показал, че младежите притежават

IQ средно с 3,63 пункта по-голям

отколкото девойките. IQ на средностатистическия човек е около 100 бала.
Тези открития, които са потвърдени във всички посоки и при всяко ниво на образование на родителите, заплашват да извършат преврат във вековната система от възгледи, съгласно която мъжете и жените имат приблизително еднакви умствени способности. Освен това те противоречат и на схващането, че девойките вземат по-лесно изпитите в училище от момчетата.
Въпреки това професор Раштън, който е роден в Борнмут и е доктор на науките по социална психология в Лондонската школа по икономика, твърди, че

все пак девойките засенчват момчетата в уилищните занятия

тъй като по-бързо израстват. "Създава се впечатление, че до края на пубертета жените имат преимущество над мъжете, защото по-добре се учат, което прикрива лежащите в основата различия", обяснява той. И тъй като почти всички предишни данни, показващи липса на различие между половете, са събирани сред ученици, разликите между тях са били нормално пропускани.
Въпреки че експертите като цяло са съгласни с това, че мъжете и жените мислят различно - мъжете показват по-високи резултати в тестовете за "пространствени способности", а жените - в тестовете за вербални способности, - предполагало се, че тези различия се уравновесяват и като цяло в интелекта няма разлика.
Професор Раштън обаче счита, че разликата е пряко свързана с размерите на мозъка: куп други изследвания свидетелстват, че мозъкът на мъжете е малко по-голям от женския. "Известно е, че

мозъкът на мъжа е по-голям

дори когато вземем под внимание съотношението с по-големия размер на тялото - разсъждава изследователят. - Това означава, че те имат и повече неврони (нервни клетки). Въпросът е какво правят тези неврони в организма на мъжа - най-вероятно му дават преимущество при обработката на информация."
Предполага се, че тази разлика е била заложена още през каменния век, когато жените са търсели мъже, по-умни от самите тях, за да предадат на своето потомство по-добри гени. "Някои хора предполагат, че това е резултат от еволюцията, защото жените са предпочитали да си избират по-умни от себе си мъже - коментира професорът. - Така както предпочитали по-високи от себе си мъже, така те си избирали и мъже с малко по-висок коефициент IQ."
Критиката допуска, че изводите на професор Раштън може да не са съвсем точни, тъй като той е анализирал повече женски тестове, отколкото мъжки. Професорът обаче остава категорично уверен в точността на своите резултати. Преди 4 г. експертът предизвика научен скандал с твърдението, че

расата влияе върху интелекта и поведението

поради което е вероятно чернокожите по-често да се замесват в престъпни действия, докато сред азиатците се срещат и хора с по-висок IQ от европейците. "Хората не трябва да се страхуват да изучават противоречивите въпроси. Всеки от нас има правото да открие истината.
Необходимо е просто да се изучат фактите", заключава професорът.
Неговата работа се потвърждава и от британски изследвания, които показват, че мъжете имат по-голям мозък и по-висок коефициент на интелигентност, отколкото жените, което обяснява защо гросмайсторите, лауреатите на математическите олимпиади, нобелистите и гениите са най-често мъже.
Сходно е също мнението на професор Ричард Лин и Пол Ървинг, чиито изследвания на IQ при 100 000 души ще бъдат публикувани след месец в British Journal of Psychology. Д-р Ървинг, старши преподавател от университета в Манчестър, разкри пред ВВС Radio Four, че

до 14-годишна възраст няма никаква разлика

между коефициентите на интелигентност на момчетата и момичетата. "След тази възраст обаче се появява разлика от пет точки, която е малка, но може да доведе до важни заключения", каза той. Според получените резултати два пъти повече са мъжете с IQ от 125 - ниво, което отговаря на хората, които получават отлични дипломи. Докато при 155 - нивото, което се асоциира с гениалността, на всяка жена се падат 5,5 мъже.
По-рано тази година пък президентът на Харвардския университет Лоурънс Самърс предизвика скандал с предположението, че една от причините, поради която мъжете надвишават жените по математика и науки, е генетиката. Няколко от гостите на конференцията напуснаха семинара възмутени. Поради което д-р Самърс се извини неколкократно за своите забележки, пояснявайки, че недостигът на старши преподавателки се дължи отчасти на задълженията, които жените имат към децата си, което от своя страна ограничава работното им време.
Жените обаче не бива да изпадат в униние: според учените те могат да постигнат същите резултати като мъжете... ако запретнат по-здраво ръкави.

хи-хи-хи, знаех си. :) :evil: Въпреки че съм срещал какви ли не индивиди от какви ли не полове. :)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Вто Окт 03, 2006 5:06 pm

Тц тц тц, не трееше да се разчува, ся в следващите 10 години ще ни се доказва обратното :sly:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Вто Окт 03, 2006 5:16 pm

Поредните глупости основани на представителна извадка от 100,000 човека, тоест на една деветдесетохилядна от населението на Земята (ако го приемем за 9 милиарда).

После, къде отиват понятия като емоционално IQ и социално IQ, в които както знаем жените определено водят мъжете?

Изобщо, пак някой журналист е чел статистическо изследване и търси сензация. Глупости на търкалета.

Edit: Alien, ако не ми вярваш, направи си сам проучване - виж колко са успешните жени-мениджъри и колко са били преди пет години.
Още нещо - излиза, че човечеството е преживяло рязка мутация за кратък период от време при замяната на матриархата с патриархат. Което са глупости. Изобщо... айде че се отплеснах пак.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Вто Окт 03, 2006 6:23 pm

[quote="Alien"]

куп други изследвания свидетелстват, че мозъкът на мъжете е малко по-голям от женския. "Известно е, че

мозъкът на мъжа е по-голям

дори когато вземем под внимание съотношението с по-големия размер на тялото - разсъждава изследователят. - Това означава, че те имат и повече неврони (нервни клетки). [b]Въпросът е какво правят тези неврони в организма на мъжа[/b]
[/quote]

"Въпросът е какво правят тези неврони в организма на мъжа" - да! Точно това е въпроса на въпросите!

Аз мисля, че невроните в повече се намират в центъра, управляващ растежа на брада и мустаци. Затова се проявяват чак след пубертета, както сочи и изследването.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Вто Окт 03, 2006 8:58 pm

[quote="bikerider"]

Поредните глупости основани на представителна извадка от 100,000 човека
[/quote]

Ммм... според социологията (която е все пак наука, все пак говорим за научни методи) 100 000 човека се явяват представителна извадка за популация от 9 000 000 000 (ако са избрани по случаен начин измежду 9те милиарда).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alien » Вто Окт 03, 2006 9:18 pm

@bikerider - населението на Земята не е 9, ами около 6,5 милиарда. За мен "статистиката" по принцип не е точна наука, защото от тия 50 000 жени може да са избрали петдесетте хиляди най-тъпи на Земята и тогава това проучване може да си гледа работата.

Разбира се, че това са глупости, поне за мен. Няма какво да не ти вярвам, прав си. Но шоу да става, а и е забавно да видиш жените как реагират на такива "изказвания". :)
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Вто Окт 03, 2006 10:59 pm

@Alien:
a, объркал съм нещо с цифрите в бързината - значи за извадката говорим за една шестдесетипетохилядна от населението на Земята.

страхотно забавление си си намерил де :nuts:

@PtD: интересно, интересно :)
тя социологията направо като Делфийския оракул :)

Значи излиза, че на всеки тъпанар от "извадката" отговарят 65,000 тъпанари по света, демек например ние с теб попадаме в тъпанарската група на Джо Ординари от Западен Онтарио.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Окт 04, 2006 1:39 am

Ами какво да направя, когато науката говори, дори и на мен ми се налага да млъкна ;)

P.S. http://www.osra.org/itlpj/bartlettkotrlikhiggins.pdf
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Metal_Psycho » Сря Окт 04, 2006 8:10 am

Ейлиъноф,така ли сфаляш жени?
Тези извънземни...методите им ще си останат загадка за нас.:)
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот halcor » Сря Окт 04, 2006 9:36 am

Явно на тоя журналяга му е малка оная работа и се е комплексирал нещо и е решил за компенсация да понапомпа егото на цялото мъжко съсловие...
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Сря Окт 04, 2006 9:43 am

[quote="PtD"]

Ами какво да направя, когато науката говори, дори и на мен ми се налага да млъкна ;)

P.S. http://www.osra.org/itlpj/bartlettkotrlikhiggins.pdf
[/quote]

Ма аз не споря с науката, просто вадя изводи.
А науката е доста сляпа по принцип - формулите са формули и нищо повече. Държа да уточня обаче, че цялата ми неприязън е към журналистите, които ВИНАГИ превръщат резултатите от едно изследване (което е научно и в него участват понятия като mean error) в сензация и абсолютна истина.

Изследването казва единствено това: може да се направи извод, че мъжете с IQ над еди-колко-си са повече от жените с такова IQ.

А журналиста звучи по съвсем друг начин: "мъже[b]те[/b] са по-умни от жени[b]те[/b]", демек произволно взет мъж е по-умен от произволно взета жена. Може да е така в повечето случаи, но не е във всички, следователно журналистическото обобщение е пълна глупост.

Това е което ме дразни. Дали изследването е вярно, коректно и прецизно ще кажат другите учени, а не тъпите журналисти. Затова и възразявам на Alien, щото copy-paste-ва журналистически материали, а не научни като тебе.

P.S. Сещам се за един диалог:
"And what's your purpose?"
"To unbalance it..."

Edit: а той halcor ме е изпреварил :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Сря Окт 04, 2006 9:54 am

@bikerider - чакай, де, аз просто намирам някакъв текст, при което решавам да го пусна тук. Нито казвам, че той е научно издържан, нито по някакъв начин му вярвам. Не случайно съм го пуснал в БЛА-БЛА. А и не си прав, защото журналистът не казва, че всеки мъж е по-умен от всяка жена - той казва, че средно-статистическия такъв е по-умен от средно-статистическата такава. "... показал, че младежите притежават

IQ средно с 3,63 пункта по-голям

отколкото девойките. ..."

Не протестирай, просто си правя майтап с момичетата тука. Ама те нещо не отговарят. :) Метала ме разконспирира веднага, обаче. :) НиииииШо не разбираш, младеж!
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот krasy » Сря Окт 04, 2006 12:15 pm

Не виждам смисъл от коментар. В това което правя се справям по-добре от повечето си "колеги".:beer:
krasy

Рейтинг: 1250

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Окт 04, 2006 12:26 pm

[quote="krasy"]

Не виждам смисъл от коментар. В това което правя се справям по-добре от повечето си "колеги".:beer:
[/quote]
Ама ти "женска" ли си?:DЩото в профила ти не пише. И ако това, което правиш е гледане на деца... Ми нищо чудно тогава?:D:beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот krasy » Сря Окт 04, 2006 12:33 pm

Много смешно. Интересното е, че сглобявам велосипеди. Знам доста по темите тук!:beer:
krasy

Рейтинг: 1250

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Окт 04, 2006 12:38 pm

[quote="krasy"]

Много смешно. Интересното е, че сглобявам велосипеди. Знам доста по темите тук!:beer:
[/quote]
Добре, добре! Продължавай в същия дух!:beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Назад към Бла - Бла