The latest... shit... literally

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

The latest... shit... literally

Мнениеот Alien » Нед Ное 05, 2006 9:32 pm

Който не знае за какво става дума, значи е живял в пещера последните седмици/месеци. За другите - това е интересен раунд ъп (уф, дори не мога да се сетя за подходяща дума на български... затъпявам много сериозно...):

http://torrents.data.bg/details.php?id= ... h8kg5dyaix

Това са една малка част от историите. Сега не ми се търсят другите, но ги има. В голямо количество.

Аз лично съм доста впечатлен. Не знам дали се вдига много шум за нищо, както, сигурен съм, ще кажат доста от вас. Знам само, че това е реалност, случва се непрекъснато и във все по-големи количества. Такива ли ще бъдат и нашите деца? От какво зависи - дали само от възпитанието? Дали от... гените, така да кажем? Или от "компанията", в която ще попаднат? Дали ще можем да направим нещо по въпроса? А дали, ако, недай си Боже, се случи такова нещо, ще можем да ги "насочим в правия път"? Аз лично съм доста скептичен. Дали съм песимист или реалист... само времето ще покаже.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Нед Ное 05, 2006 10:35 pm

Ся го телгя (от твоя акаунд, нали нямаш против, после ще ъплоудвам малко :)), така че не знам за кво става дума, ама подозирам. Преди да съм го изгледал ще кажа, че съотношението читави:"развалени" деца не се е променил. Просто това сега е пред очите ни, затова така реагираш. Като го изгледам пак ще пиша... :)

ПП: Таз репортерката от снимката, как и беше името... голема палавница е :eyebrow:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Prey » Нед Ное 05, 2006 11:08 pm

Директно по темата!!
Аз съм на мнението ,че нашите деца ще бъдат такива каквито сме ги възпитали ,което пък зависи от това какви сме ние и как са ни възпитали нашите родители.
Аз лично гледах предаването тази вечер и бах малко разтърсен(Виждал съм какви ли не неща...ама купичка с ла*на...)
:indiffe: Тъжно ми е ,защото цялата тая простотия отива на гърбовете на хората които искат ,да се реализират и издигнат по някакъв начин в обществото!!!
Мога да пиша още 30 минути по темата ,но едва ли ще има смисъл до го правя ,докъто нечии родители седят и пият ракия ,докъто децата им си веят простотията из България ,а органите на реда си веят х*я някаде си!!!
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот Harka » Пон Ное 06, 2006 12:11 am

За мен лично проблемът далеч не се корени само във възпитанието. Даже напротив, смятам, че възпитанието играе по-скоро малка роля. Когато родителите са селтаци какво "възпитание" мислите, че могат да дадат на децата си? В крайна сметка най-вероятно всичко опира до гени. Оттам нататък всички въпроси, относно това, какви ще бъдат децата ни и от какво зависи развитието им като личности, са производни на това какво им е заложено. Еднозначен отговор няма. Някои може да са податливи на "лоши компании", въпреки че произлизат от "добро семейство", на други може това изобщо да не им влияе... въобще, комбинациите са безбройни. Проблемът с агресията в днешно време е, че тя [b]вече[/b] може безнаказано да ескалира. Аз лично съм убеден, че хората в същността си не се променят кой знае колко, променят се моделите на поведение, вследствие на изменянето на средата, в която хората живеят. Ето защо аз не се притеснявам за днешната, утрешната или бъдещата младеж, а за "животът", който ще бъде наложен (и съответно изживян от всеки различно, в зависимост от това какво му е заложено) от съвременния, утрешния и бъдещия свят. Аз лично съм по-скоро оптимист. В крайна сметка е по-добре да виждаш, отколкото да се заблуждаваш...
Аватар
Harka

Мнениеот MAN6 » Пон Ное 06, 2006 12:26 am

аха, а според теб лично, така де, лично според теб, т.е. ти лично как мислиш- например имаш много готини гени, обаче нула възпитание, мама и тате също са много готини, обаче нямат пари да ти купуват каквото си поискаш, имаш готина компания, обаче не ти се предлага нещо готино... т.е. ти лично какъв би бил?
лично според теб... твоето лично мнение...
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bluskanie » Пон Ное 06, 2006 1:14 am

Изгледах го... и може да се каже, че не съм изненадан, шокиран или нещо такова. Случките, които се разглеждат във филмчето наистина не са приятни, но нека не твърдим, че това е масово явление по училищата. Преди десет години, когато бях на възрастта, на която са заснетите деца, също имаше побоища, гаври с някои ученици и подобни глупости. Разбирасе (както и във филма се казва) тогава се наказваше за такива работи. Сега - НЕ. Само погледнете директора на училището (там, дето онази се съблече) какъв пияндур е. Ми тва е, държавата не дава условия на учителите и на училищата, като цяло, от там на училището не му дреме за учениците, няма охрана, няма наказания... И пак твърдя, че това са единични случаи, които се наблюдават в определени учебни заведения. Мисля, че това ще се промени или по-скоро ще има ясно разграничение училищата първо от финансова гледна точна, а после и всичко останало... В скъпите(елитни) училища... не се случват такива работи или ако се случат, веднага се взимат мерки (изключване на провинилия се).
Alien, това не е тенденция и не става дума за "накъде отива младежта". А пък да търсим причините, поради които тези деца правят тези безумщини едни на други... според мен е безмислено. Дебили винаги е имало, има и ще има...

И все пак бих бил притеснен за детето си (когато имам), най-малкото за да не му се случи на него подобно нещо. За това ще направя всичко възможно , то да не попада в такава среда. Нека и татковците споделят притесненията си...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот marshall__ » Пон Ное 06, 2006 1:36 am

[quote="bluskanie"]

.. За това ще направя всичко възможно , то да не попада в такава среда..
[/quote]

И какво по-точно ще направиш?
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот bluskanie » Пон Ное 06, 2006 1:49 am

[quote="marshall__"]

[quote="bluskanie"]

.. За това ще направя всичко възможно , то да не попада в такава среда..
[/quote]

И какво по-точно ще направиш?
[/quote]

Всичко възможно...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот marshall__ » Пон Ное 06, 2006 2:10 am

... Аха. Стискам ти палци тогава :)
Аватар
marshall__

Мнениеот MAN6 » Пон Ное 06, 2006 10:53 am

[quote="bluskanie"]
.. В скъпите(елитни) училища... не се случват такива работи или ако се случат, веднага се взимат мерки (изключване на провинилия се).

[/quote]

хаха, да бе, верно ли? :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Alien » Пон Ное 06, 2006 11:16 am

[quote="bluskanie"]

Ся го телгя (от твоя акаунд, нали нямаш против, после ще ъплоудвам малко :))
[/quote]

Ъъъъъ какво значи го теглиш от МОЯ акаунт? :)

@Harka - не можеш да отречеш, че възпитанието също е важно. Може да имаш "най-добрите" гени, можеш да си в "най-добрата" компания, обаче ако не те възпитат като хората ще станеш пълно дебилче. "Животът" няма да се промени кой знае колко, но простотията ще наделее.

@bluskanie - разбира се, че това са отделни случаи. Но е факт, че ги има. Но, както казах в първия си пост, това са само малка част от всички простотии. Последния случай, отпреди няколко дена, беше за някаква група момчета, които в продължение на 7 месеца изнасилвали своя съученичка. Сега, там нещата бяха малко по-завъртяни, но е факт, че се случва. Преди това имаше за две момичета как БРУТАЛНО се бяха гаврили със своя приятелка. Или за побоя м/у 23 момичета с боксове и бухалки? И т.н., и т.н.
Сега, накъде отива младежта... ясно е на всички, че отива на зле. Не само по поведението си, ами и по... "интелекта" си, така да кажем. Децата затъпяват яко. Много малко са изключенията. Това можеш да го видиш навсякъде - от форумите до оценките от кандидат-гимназистки и -студентски изпити. Така че проблемът е повсеместен. А като добавиш и вече безумното поведение на някои... какво да ти кажа? И MAN6 -а е прав, в "скъпите" и "елитните" училища не е много по-различно.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот kotka12 » Пон Ное 06, 2006 12:11 pm

@Harka
тая работа с гените я остави - това бяха идеи на Хитлер
основна е средата /това май е прекалено от щколата на Макаренко в педагогиката, но е факт/
ако семейството отделя необходимото време и възпитава детето по правилен начин, то може и да не стане най-умния келеш на света, но няма и да стане антисоциален дебил
а какво означава "елитни" училища??
колко са в България????
не мисля, че има повече от 2-3 такива, така че просто не можем да ги сочим за пример и статистика въобще
истината е, че учителите са до такава степен преебани, че ви е бедна фантазията - също като с циганите е - може да си прави каквото иска келеша в училище, ама ако учителя му направи каквото и да е, родителите ревват, че е имало репресии и учителя си губи работата, а освен това яде и бой от всички близки и роднини
просто не трябва да е задължително образованието в БГ - който не иска да не ходи на училище
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот bluskanie » Пон Ное 06, 2006 12:41 pm

[quote="marshall__"]

... Аха. Стискам ти палци тогава :)
[/quote]

Благодаря за палците, но аз ще поработя, за да имам повече възможности, това имах предвид.

MAN6, убеден съм, че рано или късно ще стане така. Ще има училища за всеки джоб, и в скъпите ще има повече ред. Може да не е така в момента, въпреки че има хубави училища с високи финансови и други изисквания.

За мен най-голяма роля във формирането на детските характери е именно учлището, където е средата на всеки младеж. Не изключвам други фактори, като родители, интелект, финансови възможности. Ако средата на едно дете е лоша, то трябва да е изключително разумно и зряло за да не се въвлече в неприятности. А това е леко трудно за едно дете на 12-15г. Тъпите деца са също толкова, колкото и преди 10г, само че по различен начин тъпи... От друга страна има деца със знания за които сме си мечтали, когато сме били малки (не говоря за себеси, аз не бях примерен ученик)... Ще се оправят нещата вярвам
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот klmn » Пон Ное 06, 2006 1:04 pm

Нищо ново,а в американските у-ща се стрелят даже.
Който има пари си праща детето в "елитно" с охрана,бус и т.н.,кой няма-:finger:
Да го д*хат бедните,както е казано.:D
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот bluskanie » Пон Ное 06, 2006 1:14 pm

[quote="klmn"]

[/quote]

И много добре е казано, това е основен стимул...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Пон Ное 06, 2006 1:33 pm

Интересна тема: "какви са хората, как се променят, от какво зависи..."

Аз по принцип за "хората" или "младежите" нямам мнение. Ако имах и можех да го обоснова, това щеше да е революция в един куп науки.

Странно, обаче като че ли колкото по-сложен е един проблем, толкова повече [b]всички[/b] си вярват, че могат компетентно да говорят за него и да правят общовалидни обобщения.

Ако говорим за конкретен познат "човек", "младеж", "дете"... там може и да се коментират някои неща, но отново с голяма доза несигурност. Принципни спорове от типа "Кое е по-важно - наследственост или възпитание?" обаче аз бих оставил на същите хора, които се интересуват от дилемите кокошка-яйце, перхидрол-интелект и т.н. и т.н.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пон Ное 06, 2006 1:53 pm

[quote="kotka12"]
тая работа с гените я остави - това бяха идеи на Хитлер
[/quote]

Хм, ако разглеждаме детето като идиот, на който трябва да му се налее акъл в главата - да, евгениката е минало. Ако някой друг решава вместо детето, тогава евгениката е зло.
Ами ако искаме то само да се развива, да си изгради собствено мнение за света, за да не му тежат нашите предразсъдъци - тогава гените не са ли фактор? Ако поставим в еднакви условия две различни деца, дали ще се развият по еднакъв начин?
Лично аз смятам, че на едно дето трябва да се осигурят само условия да развие потенциала си. Всяко друго нещо е или заебаване на детето, или прекалено надзираване, което води до по-лоши резултати. Не може да се предпази едно дете от всички лоши неща на света без да се превърне в олигофрен, който не може сам да си избърше устата. Не може и да се изостави на произвола на съдбата, щото стават ей такива неща дето Alien ги е дал.

[quote="kotka12"]
ако семейството отделя необходимото време и възпитава детето по правилен начин
[/quote]

Тъжната истина е, че все повече такова отделено време е ЛУКС за повечето семейства. И това си идва от самата социална обстановка.
Не че отричам ролята на семейството, но в днешно време тя е сведена до минимум именно поради липсата на време - децата се оформят като личности пред телевизионния екран и в детската градина, а не в семейството.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Ное 06, 2006 3:27 pm

[quote="bikerider"]
Не че отричам ролята на семейството, но в днешно време тя е сведена до минимум именно поради липсата на време - децата се оформят като личности пред телевизионния екран и в детската градина, а не в семейството.
[/quote]

Почти съм съгласен. Но не е поради липсата на време, а е поради липсата на време, прекарано в семейството. За което причината не е само в родителите - децата също могат да избягват родителската компания.

Моето виждане е, че човек се формира както от своите собствени обусловености, така и като реакция на средата, в която се намира. Колкото повече израства човек, толкова повече се стреми да бъде самостоятелен, в което си стремление умишлено (макар и може би подсъзнателно) намалява пропорцията на родителско влияние (което той не може да избира), а се увеличава тази на приятелската среда (която е "изборна"). Т.е. от един момент нататък възможността родителите да повлияят е силно намалена.

Основна предпоставка за намаляването на дивотиите в училищата и изобщо в обществото е стриктното прилагане на законите - да знаеш, че няма начин да ти се размине.

[quote="klmn"]
[/quote]

Помисли - в кои квартали се стрелят в училищата? В тези на средните класи, или тези в гетата?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Пон Ное 06, 2006 3:31 pm

[quote="did"]

Аз по принцип за "хората" или "младежите" нямам мнение. Ако имах и можех да го обоснова, това щеше да е революция в един куп науки.

[/quote]

Това не е наука, а важен въпрос, който ние съвсем скромно и без претенции коментираме. Ако искаш се включи...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Zink » Пон Ное 06, 2006 3:35 pm

[quote="klmn"]

[/quote]

Аз под елитно училище разбирам училище, където преподават добри учители и получаваш качествено образование. Обикновено тези училища са държавните, в които влизат с най-висок бал умни ученици без значение дали са богати или бедни. А не някакви частни училища, където влизат само с пари тъпите деца на богаташите и където нищо не се учи (изключение прави Американският колеж).
Искам да ти кажа, че точно в тея частни училища има страшно много надменни и тъпи деца, както и такива без нужното възпитание.
Разбира се във всяко училище има деца идиоти, но в елитните те са значително по-малко.
True Riders Team
Zink

Мнениеот КънчоДамянов » Пон Ное 06, 2006 4:11 pm

[quote="Zink"]

[quote="klmn"]

[/quote]

Аз под елитно училище разбирам училище, където преподават добри учители и получаваш качествено образование. Обикновено тези училища са държавните, в които влизат с най-висок бал умни ученици без значение дали са богати или бедни. А не някакви частни училища, където влизат само с пари тъпите деца на богаташите и където нищо не се учи (изключение прави Американският колеж).
Искам да ти кажа, че точно в тея частни училища има страшно много надменни и тъпи деца, както и такива без нужното възпитание.
Разбира се във всяко училище има деца идиоти, но в елитните те са значително по-малко.

[/quote]

Немската рулз-з-з!Така ли беше? :D
КънчоДамянов

Рейтинг: 1200

Мнениеот Zink » Пон Ное 06, 2006 4:14 pm

Да :D
True Riders Team
Zink

Мнениеот Alien » Пон Ное 06, 2006 4:23 pm

[quote="bikerider"]

Ами ако искаме то само да се развива, да си изгради собствено мнение за света, за да не му тежат нашите предразсъдъци - тогава гените не са ли фактор? Ако поставим в еднакви условия две различни деца, дали ще се развият по еднакъв начин?[/quote]

Това за мен винаги е бил един изключително интересен въпрос. Аз лично смятам, че ще се развият абсолютно еднакво. За мен "околната среда" е всичко. Няма гени, няма наследство. Всичко е до това какво ти набият в кратуната. Разбира се това е до една възраст - 12-13 години, когато вече имаш мозък в главата и можеш да разсъждаваш що-годе трезво.
Какво разбираш под това да осигурим условия на едно дете да си развие потенциала? Как да стане това?
За развитието пред екраните - не си съвсем прав. Наистина почва да се губят връзките в семейството, но да обвиняваме телевизията е абсолютно неправилно според мен.

@PtD - като цяло съм съгласен с теб, но дали спазването на законите ще промени нещо? Това, че знаеш, че ако изнасилиш някого ще те хванат, не значи, че няма да го правиш. Дебили всякакви. Проблемът не е в законите и неспазването им.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот TokiWartooth » Пон Ное 06, 2006 4:25 pm

Като стана въпрос за побоищата в училищата...
... На племенникът ми му разбиха носа пред директорката на съответното училище; на всичко отгоре тъпата кучка така извъртя нещата, сякаш той си е изпросил 3 дни в Пирогов + операция
Do You Folks Like Coffee?
TokiWartooth

Рейтинг: 1200

Мнениеот MAN6 » Пон Ное 06, 2006 4:28 pm

[quote="TokiWartooth"]

Като стана въпрос за побоищата в училищата...
... На племенникът ми му разбиха носа пред директорката на съответното училище; на всичко отгоре тъпата кучка така извъртя нещата, сякаш той си е изпросил 3 дни в Пирогов + операция
[/quote]

за това табелката директор се сваля и се монтира на вратата у вас... :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот klmn » Пон Ное 06, 2006 4:52 pm

[quote="Zink"]

[quote="klmn"]

[/quote]

[/quote]
И според теб кавичките ("") за кво съм ги сложИл?
А по лични впечатления девойките от езиковите гимназии са мн.меко казано "резкрепостени" :eyebrow:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот PtD » Пон Ное 06, 2006 5:29 pm

[quote="Alien"]

@PtD - като цяло съм съгласен с теб, но дали спазването на законите ще промени нещо? Това, че знаеш, че ако изнасилиш някого ще те хванат, не значи, че няма да го правиш. Дебили всякакви. Проблемът не е в законите и неспазването им.
[/quote]

Винаги ще има кой да нарушава законите. Ползата от стриктното прилагане е във възпиращото действие върху "сивата маса", тези които искат да го нарушат, но не са готови да платят каквато и да е цена.

Например аз с удоволствие бих светил маслото на всеки, който на светофар ме изпревари отляво в насрещното и се пререди пред мен, но ползата за мен не е сравнима с цената която трябва да платя - ако ще трябва да го лежа като за човек.

Т.е. правейки цената прекалено висока за изгодата, която се получава, извършването на престъпление се обезсмисля. Стриктното прилагане е точно това - увеличава се цената, т.к. вероятността да те "олепят" нараства.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот marshall__ » Пон Ное 06, 2006 5:40 pm

[quote="Alien"]

.. Сега, накъде отива младежта... ясно е на всички, че отива на зле..
[/quote]

Всеедно минавам покрай натъпканата с бабички пейка до блока.. :D
Аватар
marshall__

Мнениеот kotka12 » Пон Ное 06, 2006 9:47 pm

@bikerider
считам, че евгениката е пълна глупост. Безспорно талантът и заложбите са важно нещо. Кой знае колко симфонии са ненаписано просто защото детето с музикалния талант се е родило в овчарско семейство в Перу, но в случая говорим за социална интеграция, нали???
Ненапразно има период в живота на детето, наречен период на tabula rasa /празна черна дъска/. В този период каквото напишеш, това остава. Може да е родено китайче, но ако го осинови племе по поречието на Конго /или Заир беше сега тая река???/, то ще има самочувствието на на африканче и толкоз.
Колкото до влиянието на семейството - то е ОГРОМНО. Това е базата, на която се гради всичко впоследствие.
По въпроса за елитните училища - ми посочете ми БГ елита??
кое му е елитарното????
това, че има пари???
това не го прави елит - това го прави класа на хората с повече пари. Нямаме традиция на класическия елит, с възпитанието му, със самочувствието му и прочее
с една дума темата е дълга

@did
в случая има смисъл да се обобщава. Именно затова съществуват детската психология, педагогиката и ред други науки и специалности, които изследват, разработват и прилагат методи за социализация на детето и налагане на поведение, което не е противообществено.
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот hlebarka » Пон Ное 06, 2006 9:49 pm

[quote="bikerider"]

[quote="kotka12"]
ако семейството отделя необходимото време и възпитава детето по правилен начин
[/quote]

Тъжната истина е, че все повече такова отделено време е ЛУКС за повечето семейства. И това си идва от самата социална обстановка.
[/quote]

Тъжната истина е , че родителите (и учителите) НЕ ЗНАЯТ какво да правят, мисля, че не е до времето.99% тъпчат, щото е висша ценност да се направи дете и после нещата просто се движат по течението. :D
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Следваща

Назад към Други