Задават се промени в МТБ-БГ

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Задават се промени в МТБ-БГ

Мнениеот Admin » Вто Ное 14, 2006 11:53 pm

Драги приятели на МТБ-БГ,

За моя радост, пет години след създаването си, сайтът и форумите към него спечелиха доверието или най-малкото интереса на много хора. През целия този период показатели като посещения през началната страница, регистрирани посетители на форума и т.н. нарастваха трайно и устойчиво. Това е свидетелство за успеха на сайта и съдържанието му, и, колкото и банално да прозвучи, едно признание за усилията ни (не само моите, но и на други хора, които ми помагат от сърце) да го утвърдим като сериозна и полезна българска медия за това, което е любимо на всички ни - планинското колоездене в цялата му разностранност.

Разрастването на сайта обаче има и друг аспект - той иска все повече и повече сървърни ресурси. Да не говорим за това, че бидейки базиран на сървър в САЩ, МТБ-БГ е по-бавен за тези, които нямат достатъчно високоскоростна интернет връзка към чужбина. Години наред Васил Гунев и фирма Cravis предоставяха на сайта напълно безвъзмездно висококачествен хостинг и помощ във всяко едно отношение, но ето, че МТБ-БГ достигна критичен размер, при който надхвърля възможностите на тази услуга. Затова напоследък все по-често се появяват съобщения от типа "Service Unavailable" - казано най-просто, сървърът се "задъхва".

Затова се наложи да потърсим решение - трайно и с достатъчен резерв за бъдещето на сайта. Накратко: МТБ-БГ ще се мести на друг сървър, който ще е в България. Само толкова казвам засега, за да мога да съобщя повече поробности след преместването, когато всичко вече е сигурно и стабилно.

От друга страна, софтуерът, върху който е базиран форумът, също достигна границата на своите възможности. Големият брой потребители и повишаващите се изисквания и нужди от тяхна страна правят сегашния форум недостатъчно функционален и труден в някои отношения - не само от администраторска/модераторска гл.т., но и от потребителска. Мина много време откакто се чу първият призив за преминаване към друг форумен скрипт, но подобна промяна всъщност е много по-сложна от преместването на друг сървър, така че не беше лесно да се реша на тази стъпка. Но в същото време тя е неизбежна и колкото повече се отлага във времето, толкова по-сложно става. Затова решихме да я направим сега, заедно с преместването на сайта, за да може всички "спирания на излъчването" и други неудобства да минат наведнъж. Новият софтуер е добре познатият на мнозина от вас phpBB2. Знам, че и той не е идеален, но все пак, претегляйки предимствата и недостатъците му, реших че това решение крие най-малко и най-предвидими рискове и трудности в бъдеще.

И така, дойдохме си на думата! Промените са твърде сериозни и ще наложат спирането на сайта и форума за 1-2 дни. Датите все още не са уточнени, но наближават. Това обаче едва ли ще е единственото неудобство. Трудно е да се предвидят всички проблеми, които могат да възникнат, но ето някои от очакваните:

- За съжаление някои неща от досегашния форум ще се изгубят, например анкетите и личните съобщения, може би и снимките, качени в албумите, може би и други видове информация. За съжаление няма как да избегнем това. Най-важно е да се запазят потребителите, за да не се налага всеки да се регистрира наново. Следващ по важност приоритет са темите. Оттам нататък обаче всичко, което се явява "екстра" към базовия скрипт, може да се окаже непригодно за прехвърляне.

- Новият форум ще изисква много донастройване, добавяне на функции и т.н. Това ще е дълъг процес, който няма да приключи за ден-два. В началото вероятно ще има по-малко "екстри", отколкото сте свикнали, но от друга страна новият форум има по-добра функционалност, така че ще наваксаме.

- Ще се постараем да запазим досегашния форум, макар и заключен, достатъчно дълго време, за да може всеки да си съхрани ценните съобщения, теми и други видове информация.

- Все още не знам какво ще стане със секцията ЧЗВ - възможно е да възникнат проблеми с нея, които да отнемат повече време.

- Сигурно има и още, обаче ще спра дотук.

Едно е сигурно - каквото и да става в следващите 1-2 седмици, бъдете спокойни - проблемите няма да са във вашия "телевизор". Надявам се обаче, че след това всички ще се радваме на по-добро качество на "картината"! :thumb:

Някои от вас вече знаят повече подробности около преместването, но е по-добре да си "траят", за да може да има поне малък момент на изненада за някои от нещата. ;)

Стискайте палци всичко да мине гладко и бързо! :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Shady™ » Сря Ное 15, 2006 12:04 am

Ами супер чакаме :evil:
А в този ред на действия преди нали ставаше дума че може сайта да стане "платен"... Очаква ли се скоро такова нещо. Не че има значение (поне за мене), но да си знам какво следва информативно :)
ПС: А дано новия сърч да работи :)
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот Redhat » Сря Ное 15, 2006 12:06 am

Пожелаваме успех!
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот Albinosko » Сря Ное 15, 2006 12:08 am

Еми ще си правя back-up от Screen Shots за да си припомням за доброто старо време :D Надявам се да мине безпроблемно всичко или поне да се сведат загубите до минимум ;) Щом е въпрос до стискане на палци... вече си имам извинение защо няма да пиша в час в близко бъдеще :thumb:
Ако не успееш от първия път, явно не си Чък Норис...
Аватар
Albinosko

Рейтинг: 1764

Мнениеот Admin » Сря Ное 15, 2006 12:14 am

[quote="Shady™"]

А в този ред на действия преди нали ставаше дума че може сайта да стане "платен"... Очаква ли се скоро такова нещо. [/quote]

Не се очаква и се надявам, че никога няма да става нужда да поставям отново подобен въпрос :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот drdre » Сря Ное 15, 2006 12:24 am

Много се радвам, че най-накрая ще има подобрения по сайта и форумния скрипт. Аз лично съм администратор на няколко сайта и знам колко е трудно пренасянето и колко са различията м/у скриптовете.

Но както се казва всяко зло, за добро.

Може ли само да попитам на каква система(за форум) сте се спряли ?

А сайта пак ли ще си остане хтмл или ще има някаква портал система ?

И между другото, ако имате нужда от помощ в настройките на форума и т.н., свиркайте ! Веднага ще помогна на любимия си сайт :P .

Айде Успех !
Е па я си карам за удоволствие ;)
Аватар
drdre

Рейтинг: 1200

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 15, 2006 12:25 am

Чудесни новини!
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот elfa » Сря Ное 15, 2006 12:31 am

[quote="Albinosko"]

Щом е въпрос до стискане на палци... вече си имам извинение защо няма да пиша в час в близко бъдеще :thumb:
[/quote]

So am I;):rofl:
Успех в "акцията":D!!!

ПС:И както каза drdre, всяко зло, за добро:)
:beer:
elfa

Рейтинг: 1705

Мнениеот EmZo » Сря Ное 15, 2006 12:34 am

Еее страхотно. :) Ще правите ремонт на всеобщия дом :). Пожелавам ви успех и възможно най-малко пробелми по-преместването. Чудесно съвпадение на обстоятелствата, че днес пак се зарибих по commandos, така че ще бъдат преживени по-леко двата дни отсъствие :).

Още веднъж: Успех!
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Shady™ » Сря Ное 15, 2006 12:37 am

[quote="Admin"]

[quote="Shady™"]

А в този ред на действия преди нали ставаше дума че може сайта да стане "платен"... Очаква ли се скоро такова нещо. [/quote]

Не се очаква и се надявам, че никога няма да става нужда да поставям отново подобен въпрос :)
[/quote]

Абе ако питаш мене и това ще реши доста проблеми. Ако се плаща за правенето на акаунт(дори да е еднократкоама да го има) и месечно - форума ще се поизчисти от доста простотии. Да не говорим че тоя твой труд и на другите трябва да се оцени не само с думи и смайлита.
Във всички случаи е редно:
1. Трябва ми информация - давам пари за да я получа(както е навсякъде)
2. Аз съм тъпак и няма какво да правя, я да направя някоя мизерия или подбно - ми плащам си за създадените главоболия и т.н.
Помисли си отново...Според мене ще е добра идея. А дали таксата ще е 1-2-5лв(както преди се обсъждаше/казваше) според мене и в 3те случая е поносима за абсолютно всеки.
Все пак си помисли. Една такава промяна ще е за добро на сайта и участницте в него и ще е напълно заслужена за теб. Аз гласувам за.
Аватар
Shady™

Мнениеот baribal » Сря Ное 15, 2006 12:45 am

[b]Като се замисля на казаното от Shady™ смятам че е доста прав все пак едни лепенки и едно лепило са 2 лева...Нещо като годишен членски внос примерно. С две думи ПОКРЕПЯМ ИДЕЯТА[/b]
let's go where eagles dare...
Аватар
baribal

Мнениеот Redhat » Сря Ное 15, 2006 12:57 am

[quote="Shady™"]

[quote="Admin"]

[quote="Shady™"]

[/quote]

Абе ако питаш мене и това ще реши доста проблеми. Ако се плаща за правенето на акаунт(дори да е еднократкоама да го има) и месечно - форума ще се поизчисти от доста простотии. Да не говорим че тоя твой труд и на другите трябва да се оцени не само с думи и смайлита.
Във всички случаи е редно:
1. Трябва ми информация - давам апри за да я получа(както е навсякъде)
2. Аз съм тъпак и няма какво да правя, я да направя някоя мизерия или подбно - ми плащам си за създадените главоболия и т.н.
Помисли си отново...Според мене ще е добра идея. А дали таксата ще е 1-2-5лв(както преди се обсъждаше/казваше) според мене и в 3те случая е поносима за абсолютно всеки.
Все пак си помисли. Една такава промяна ще е за добро на сайта и участницте в него и ще е напълно заслужена за теб. Аз гласувам за.
[/quote]

Интересен казус.

Аз лично гласувам против от чисто практически съображения:

1. Ако ще се плаща през интернет всички трябва да се оборудват с кредитни карти, и-пей акаунти и серия подобни.:banghead:

2. Ако не МТБ-БГ ще трябва да отвори офис и да събира членски внос.:beer::drunk:

3. За малко да забравя: "Ако искате да разгледате тази оферта от пазара, моля изпратете sms на кратък номер хххх. Цена 2лв. Без ДДС":rofl:

Според мен това по скоро ще създаде проблеми на администраторите, отколкото да им даде наистина заслуженото възнаграждание.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот Shady™ » Сря Ное 15, 2006 1:10 am

Мани ти офис. София не е България ;)
А това с изпратете номер на - мисля че си е най лесно и т.н. и безпроблемно. Абе все едно.
Ако Любо сметне за добре - ще го измисли и направи.Просто давам мнение,както и ти, и го обосновавам.
А относно товоята 1-ва точка - според мене това ще е супер краен вариант.
Аватар
Shady™

Мнениеот bluskanie » Сря Ное 15, 2006 1:23 am

Admin и другите знайни и незнайни, трудещи се по сайта - :agree:

Относно идеята за платен акаунд. Твърдо против (разбира се, че бих платил колкото и да е), защото по този начин ще се ограничи популяризирането на спорта, що се отнася до интернет, а не вярвам някой тук да иска това...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Shady™ » Сря Ное 15, 2006 1:28 am

[quote="bluskanie"]

Admin и другите знайни и незнайни, трудещи се по сайта - :agree:

Относно идеята за платен акаунд. Твърдо против (разбира се, че бих платил колкото и да е), защото по този начин ще се ограничи популяризирането на спорта, що се отнася до интернет, а не вярвам някой тук да иска това...
[/quote]

Да ти кажа напълно си прав, НО:
Неможе всичко да идва на готово,а тея пари не са болка за умиране.
Всичко си има цена, вече няма подаръци поне не тоя век ;)
Аватар
Shady™

Мнениеот PtD » Сря Ное 15, 2006 5:39 am

@Shady
Това с "изпратете текст на номер" нямаш идея каква част ще остане при мобилния оператор и каква при Любо... Далеч от 50/50, само това ще ти кажа. Защо да пълним джоба на операторите?

А за платена регистрация - аз съм за. Достатъчно информация може да се получи и без регистрация, така че не виждам защо да се възпрепятства популяризирането на спорта по тази линия, а от друга страна ще се появи естествен филтър за малоумните пубери, които напоследък наводниха пейзажа. Може да е еднократно или годишен абонамент, все едно. Всеки може да отдели 2-3-4-5 лв на година.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Admin » Сря Ное 15, 2006 8:43 am

Хаха, де го чукаш, де се пука! :D
Няма лошо, че възродихте тази стара дискусия, но, да чукам на дърво, мисля че в момента сайтът получава финансиране по най-нормалния за една интерент медиа начин - чрез реклама. И преди, когато поставих въпроса, и сега смятам "платения" вариант за краен, т.е. само за случай, ако няма друг начин да се финансира поддръжката и развитието на сайта. Както казах, в момента сме извън подобна заплаха, така че няма причина да "затварям" сайта по такъв начин. :beer:

@drdre - аз съм написал, че става дума за phpBB2 ;)
Аватар
Admin

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 15, 2006 9:43 am

[quote="Shady™"]

Всичко си има цена, вече няма подаръци поне не тоя век ;)
[/quote]

Кой казва, че в момента не плащаш цена и че получаваш подаръци? ;)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот ilinkolov » Сря Ное 15, 2006 9:52 am

А дали не може да се пренапише ЧЗВ-то в някакво Wiki? Сигурен съм че доброволци ще се намерят.
от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov

Рейтинг: 1251

Мнениеот airborneone » Сря Ное 15, 2006 10:17 am

стискаме палци всичко да мине гладко.
[size=67][color=beige]п.п.
пост 600 [/color][/size]:banana:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот pascoff » Сря Ное 15, 2006 10:56 am

[quote="ilinkolov"]

А дали не може да се пренапише ЧЗВ-то в някакво Wiki? Сигурен съм че доброволци ще се намерят.
[/quote]

Е те това е една много добра идея, трудна но осъществима (имайки предвид обема информация) ... някой да се сеща как може да се автоматизира прехвърлянето на информацията от ЧЗВ-то към Wiki система (и каква да бъде тя) ?
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот sstefanov » Сря Ное 15, 2006 11:35 am

[quote="mite_pascoff"]

[quote="ilinkolov"]

[/quote]

Е те това е една много добра идея, трудна но осъществима (имайки предвид обема информация) ... някой да се сеща как може да се автоматизира прехвърлянето на информацията от ЧЗВ-то към Wiki система (и каква да бъде тя) ?
[/quote]

Wiki-то е MediaWiki. А за автоматизация - според мен няма да е необходимо. Просто ще трябва да се обработи информацията от FAQ-а постепенно, за да стане Wiki-образна. Иначе при всеки автоматичен import ще се загубят ценностите на формата Wiki (хиперлинкове, оформяне, сходни теми и т.н.).

Стефан
sstefanov

Рейтинг: 1745

Мнениеот plcb » Сря Ное 15, 2006 12:30 pm

Аз имам едно желание- саита от страна на форума да стане по ефективен т.е. лесно да се качват снимки, нещата да ся ясни и лесни за всеки! Сега са нужни доста познания с които не всеки разполага за да се спретне една читава обява!:( Този форум не е прецедент, така че има от къде да се вземе пример...успех от мен!!!
Аватар
plcb

Мнениеот halcor » Сря Ное 15, 2006 12:38 pm

Аз съм пробвал PmWiki и върши добра работа. MediaWiki си е голям и известен engine и предполагам, че е готин.
А що па да не може да се автоматизира прехвърлянето на информацията, запазвайки структурата й? Тука има линкове и уикито има линкове. Ще помедитирам над факюто да измисля как ще стане :)

Edit: Оммм, резултати от медитацията: Python скрипт, който рекурсивно обхожда фака, прави по 1 уики страница за всяка категория, турга в нея съотвените теми, обхожда ги и тях, прави за всяка уики страница и преписва дословно каквото пише в съответната тема (качва на уикито картинките) и евентуално рекурсивно проследява линковете в темите, които сочат към форума. Надявам се, че има лесен начин за конвертиране на html do MediaWiki markup (доста е вероятно). Та ако някой подкара wiki да ми прати account да поекспериментирам :angel2:
Аватар
halcor

Мнениеот КънчоДамянов » Сря Ное 15, 2006 1:39 pm

Въпросът който ми е най-интерес е "Как ще се реши проблема с така наречените 'пубери'?"
КънчоДамянов

Мнениеот Redhat » Сря Ное 15, 2006 2:18 pm

[quote="КънчоДамянов"]

Въпросът който ми е най-интерес е "Как ще се реши проблема с така наречените 'пубери'?"
[/quote]

Ами как, сайта става 18+;)
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот ilinkolov » Сря Ное 15, 2006 2:25 pm

[quote="halcor"]

Аз съм пробвал PmWiki и върши добра работа. MediaWiki си е голям и известен engine и предполагам, че е готин.
А що па да не може да се автоматизира прехвърлянето на информацията, запазвайки структурата й? Тука има линкове и уикито има линкове. Ще помедитирам над факюто да измисля как ще стане :)

Edit: Оммм, резултати от медитацията: Python скрипт, който рекурсивно обхожда фака, прави по 1 уики страница за всяка категория, турга в нея съотвените теми, обхожда ги и тях, прави за всяка уики страница и преписва дословно каквото пише в съответната тема (качва на уикито картинките) и евентуално рекурсивно проследява линковете в темите, които сочат към форума. Надявам се, че има лесен начин за конвертиране на html do MediaWiki markup (доста е вероятно). Та ако някой подкара wiki да ми прати account да поекспериментирам :angel2:
[/quote]

Точно това рекурсивното е кофти, защото по темите има бая офтопик. Но пък би могло след това да се изредактира.

Ти имаш ли такъв скрипт или ще го пишеш?
от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov

Рейтинг: 1251

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Ное 15, 2006 3:27 pm

Моля IT спецовете да говорят на български.:D:beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Сря Ное 15, 2006 4:03 pm

@NC: ти да мълчиш!

@Admin: Подкрепям всичко замислено. Такива мащабни промени обикновено се нуждаят и от малко късмет, така че ще стискам палци всичко да се получи добре. С друго, за съжаление, не бих могъл да съм полезен.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот halcor » Сря Ное 15, 2006 4:45 pm

@ilinkolov
Нямам такъв скрипт, но бих се заел да напиша. И сега темите, индексирани от фака са си с оффтопика, не виждам как автоматизирано може да се филтрира. Точно последващо ръчно редактиране върху едно добро базово уики имах предвид. Сървъра ще изпита известен load докато скрипта обходи всичко, де, той просто ще е един по-специализиран web spider.
Аватар
halcor

Следваща

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта