Behemoth shte e , pak imam nujda ot suveti.

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 8:33 am

he he , tova za 4ervenata pandelka mi haresa kato ideq :D.a ot velomaniq dali shte blagovolqt da mi smenqt gumite i sedalkata pone.shtoto na taq sedalka nqma kak da karam.ili az shte trqbva da si gi smenqm?
Beginner

Рейтинг: 1200

Мнениеот F1-MAN » Сря Май 05, 2004 8:42 am

А, и още нещо. Колелото в магазина е достатъчно добре окомплектовано, така че като го вземеш не се ядосвай, че си дал толкова пари, а имаш и слаби компоненти. Ако първо караш главно градско, поне година, година и нещо няма да пипнеш нищо по-него. Пък и по планината доста ще ти издържат.
А и седалката не бързай да я сменяш, нищо че ти се струва твърда. Покарай и ще видиш(е, при първото каране сигурно ще те заболи гъза, ама това е защото от много време не си карал), ако не ти е удобна нищо не ти пречи да я смениш.
Аватар
F1-MAN

Рейтинг: 2000

Мнениеот КапитанПланета » Сря Май 05, 2004 9:06 am

Значи и аз се присъединявам към F1-MAN по отношение на седалката. Карах с такава около месец и останах много доволен (btw, нали става въпрос за Specialized BG ?). )Ако не си карал от доста време, 1-2 дни ще те ръби г**а, но после забравяш че имаш седалка. Ако решиш все пак да си взимаш някакъв мек фотьойл, запази си я и тази - след време може да си промениш мнението :D;):8D:.
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 10:15 am

e kakvo gi haresvate tolkova tiq tvurdi sedalki?ne vijdam kak moje da e po-udobna ot mekata:?:
Beginner

Мнениеот screamBoy » Сря Май 05, 2004 10:36 am

меките седалки освен че са безмислени са и вредни
полумеките седалки (с няколко меки участъка) са единственото нещо дето що-годе може да се използва (понякога и само за ХС) като заместител на истинската седалка
реално карача управлява колелото чрез контакт с 5 точки - 2те ръкохватки, 2та педала и седалката. Според мен има доста неща на които трябва да отговаря една читава седалка, защото освен да помага тя трябва и да не пречи !
трябва да можеш лесно и удобно да минаваш зад седалката (не става с широки); трябва да можеш да се плъзгаш по нея за да държиш най-добрия център и въпреки това не трябва да е хлъзгава за да може да те държи тя - не става с поркити с изкуствени материи и меки седалки, трябва да те поддържа а не да ти спира кръвта в дъното (не става с меки седалки)
като си с мека седалка за да мръднеш дори съвсем леко трябва първо да се надигнеш - загуба на време и контрол
като си с мека седалка изтръпва дъното (долната средна част на таза), независимо от псевдоканали - изключено при неколкочасово каране
Specialized Bodygeometry е едната позната ми седалка отговаряща на изискванията ми, както съм ги описал по-горе, с какъвто и панталон да съм не залепва и не се пързаля, мога съвсем леко и удобно да мина зад нея, канала е наистина канал - никога не опира в средата при нормално каране, другата е някво Velo, Admin кара с него
+ това е с мека основа докато повечето евтини седалки са твърди там и като скочиш и поемеш удара през седалката не се огъват а те наръмбват
+последно е с Cr-Mo релси - бая зор трябва за да започне само да се криви, но това е и недостатък защото става по-тежка

***лично на мен периода ми на свикване с нея беше около месец и половина (към 700км), въпреки че преди това карах колело с твърда задница, след този период вече всички по-меки по-широки по-лепкави или по-хлъзгави седалки ме дразнят (а това значи почти всички)
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот КапитанПланета » Сря Май 05, 2004 10:40 am

[quote="Beginner"]

e kakvo gi haresvate tolkova tiq tvurdi sedalki?ne vijdam kak moje da e po-udobna ot mekata:?:
[/quote]

В сайта има тест на една седалка. Там ще прочетеш и за някои общи положения относно твърдостта на седалката и други характеристики. Ако след това имаш още въпроси - питай. Само искам да подчертая, че авторът на тази статия в момeнта кара точно с обсъжданата Specialized BG :D:8D:.
Ето тук е теста :
http://mtb-bg.com/tests/comptest017.htm

Edit : Screamboy, мноо си бърз ве майна, пак ма придриди, пък и цял нАучен труд си разработил. Време е за пенсия... :xx(:
КапитанПланета

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 10:49 am

vqrvam 4e na selle royal vse nqkoq sedalka shte otgovarq na iziskvaniqta ti . pone po forma nqkoi modeli go dokarvat.a sa s gel , ne donapren.i kanal4etata mai sa dobri?
Beginner

Мнениеот КапитанПланета » Сря Май 05, 2004 11:05 am

Еееех... ти явно си си решил че не я искаш тая седалка и тва е... ОК, от седлата на Selle Royal съм карал с това :
[img]http://www.velomania-bg.com/selle/selle_look2007hg_b.gif[/img]

Ползвах го около половин година и не е супер зле, (това разбира се е най-твърдият вариант с гел [:p];):8D:).

След като и разказах играта (едно падане на асфалт доведе до изкривяване на релсите, а и се поразпори), минах на WTB Rocket V :
[img]http://www.chainreactioncycles.com/productimages/SaddlesWTBRocketVStealth.jpg[/img]
Просто перфектната седалка за моя...
КапитанПланета

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 11:17 am

taq dolnata ne sum q vijdal , kolko pari struvat i dvete?2-rata ot kude si q kupil?druga na selle ne stava li? ima edna s ventilaciounen otvor?
Beginner

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 11:22 am

ot tezi 2 gumi koq da vzema?
Schwalbe Maraton XR
Schwalbe Landcruiser
Beginner

Мнениеот F1-MAN » Сря Май 05, 2004 11:32 am

Имаш ли си напредстава как ще стой 1.75 гума(maraton) на Behemoth.
Старостта сигурно е повлияла на континентала, обаче какво ти пречи да си караш с тях. Като се качиш в планината и ако усетип липса на сцепление, сменяй. Съмнявам се че в град качеството на гумата има голямо влияние. А и са леки.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот КапитанПланета » Сря Май 05, 2004 11:32 am

WTB-то ми го пратиха от чужбина едни приятели. Ако ти харесва, може да провериш в БАС - някои от Giant-ите пристигат с такива и може да има изостанала. Тази с вентилационния канал поне на мен не ми харесва - доста е мека а и отпред някак ганичко стърчи и мисля че ще натиска къдет не трябва, ама не съм я ползвал, така че не мога да имам отношение.
Друг много добър избор са Selle Italia Flite, но не знам какво имат в момента веломаниаците, а и са скъпички.
КапитанПланета

Мнениеот КапитанПланета » Сря Май 05, 2004 11:35 am

Относно Schwalbe LandCruiser - за бога, не си купувай. Това е low-end туринг гума и ВЪОБЩЕ не става за MTB. Marathon също са туринг гуми...
КапитанПланета

Мнениеот screamBoy » Сря Май 05, 2004 11:43 am

Бегемота отазад може да носи гума 3.0 а със зокито отпред 2.7, това не е случайно, за тези швалбета е подходящо друг тип колело; получава се като на трактор да му сложиш гуми от микробус Латвия - възможно и дори ще работи някак, но неподходящо
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Shimana » Сря Май 05, 2004 11:44 am

[quote="КапитанПланета"]

[quote="Beginner"]

[/quote]

В сайта има тест на една седалка. Там ще прочетеш и за някои общи положения относно твърдостта на седалката и други характеристики. Ако след това имаш още въпроси - питай. Само искам да подчертая, че авторът на тази статия в момeнта кара точно с обсъжданата Specialized BG :D:8D:.
Ето тук е теста :
http://mtb-bg.com/tests/comptest017.htm

Edit : Screamboy, мноо си бърз ве майна, пак ма придриди, пък и цял нАучен труд си разработил. Време е за пенсия... :xx(:
[/quote]

Само до вметна, че Specialized Bodygeometry се произвежда от Selle Italia
Shimana

Мнениеот Admin » Сря Май 05, 2004 11:48 am

[quote="КапитанПланета"]
Само искам да подчертая, че авторът на тази статия в момeнта кара точно с обсъжданата Specialized BG :D[8D
[/quote]

Ха-ха, това съм аз! ;):D
Да, в момента съм с BG-то, през лятото пак ще сложа Вело-то, двете са напълно равностойни и много добри по критериите на моя гъз (:I), даже напоследък се чудя дали тази от теста не ми е малко по-удобна, ама може просто да съм я позабравил за половин година. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 12:00 pm

da qvno sa malki gumite , ne pishe razmer.no na men mi trqbva to4no turing guma shtoto to4no i za tova shte polzvam bike-a v na4aloto , za mtb shte si kupq drugi , sega mi trqbva dobra guma za asvalt,paveta i XC(kalnotiiki malko , 4erni putishta) no ne i kamanaci i drugi tejki tereni.

sega shte vi obqsnq kak stoqt neshtata po otnoshenie na mekosta na sedalkite.napulno vi razbiram 4e predpo4itate tvurdite , veroqtno sa po-udobni , no pri mene ima profesionalno izkrivqvane.prosto po 20 4asa na dan stoq na meki fotoili zaradi rabotata , na mladini mi iztrupvashe zadnika , no ve4e ne , prosto sviknah.i ne moga da svikna na tvurdi neshta da sqdam , bilo to sedalka, stol ili neshto drugo.prosto mi e adski diskomfortno i celiq iztrupvam.za kanal4eto sum suglasen 4e trqbva da e tvurdo.
Beginner

Мнениеот Newone » Сря Май 05, 2004 12:06 pm

[quote="Beginner"]

da qvno sa malki gumite , ne pishe razmer.no na men mi trqbva to4no turing guma shtoto to4no i za tova shte polzvam bike-a v na4aloto , za mtb shte si kupq drugi , sega mi trqbva dobra guma za asvalt,paveta i XC(kalnotiiki malko , 4erni putishta) no ne i kamanaci i drugi tejki tereni.

sega shte vi obqsnq kak stoqt neshtata po otnoshenie na mekosta na sedalkite.napulno vi razbiram 4e predpo4itate tvurdite , veroqtno sa po-udobni , no pri mene ima profesionalno izkrivqvane.prosto po 20 4asa na dan stoq na meki fotoili zaradi rabotata , na mladini mi iztrupvashe zadnika , no ve4e ne , prosto sviknah.i ne moga da svikna na tvurdi neshta da sqdam , bilo to sedalka, stol ili neshto drugo.prosto mi e adski diskomfortno i celiq iztrupvam.za kanal4eto sum suglasen 4e trqbva da e tvurdo.
[/quote]

Пробвай тогава някой полу-слик, например на Максис...Все пак вземи по-широк размер, защото на Бегемота, наистина ще стоят комично:8D:
Аз съм много доволен от Selle Italia Max Flite TransAm, за съжаление
май ги няма в България:V:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот velco » Сря Май 05, 2004 12:09 pm

[quote="Beginner"]

ot tezi 2 gumi koq da vzema?
Schwalbe Maraton XR
Schwalbe Landcruiser
[/quote]

Абе тука за пореден път нещо не се връзва - хем си купуваш колело за лек downhill, хем си купуваш градски гуми ? На това колело му трябват 2.3 гуми, така че най-добре си стой с оригиналните VerticalPro 2.3, които са всъщност 2.1 и ще са ти по-добре за града от истинска три-килограмова 2.3 гума:).
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот Windstream » Сря Май 05, 2004 12:44 pm

[quote="Beginner"]

[/quote]

- Maxxis High Roller Semi-Slick 2.35
- Maxxis Hookworm 2.5 (тия на Behemoth-a ще са му лика-прилика)
- Schwalbe не-знам-си-какво, онези гладките 2.5 гуми за UA
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот velco » Сря Май 05, 2004 1:57 pm

[quote="Beginner"]
sega mi trqbva dobra guma za asvalt,paveta i XC(kalnotiiki malko , 4erni putishta) no ne i kamanaci i drugi tejki tereni.
[/quote]

Оригиналните гуми са си отлични за настилките, които описваш. Според мен е безсмислено да слагаш по-големи от 2.1 гуми за този начин на каране, само ще се изкр`ивиш от в`ъртене.
velco

Мнениеот AgentOrange » Сря Май 05, 2004 1:58 pm

[quote="Beginner"]

...ima edna s ventilaciounen otvor...
[/quote]

Хахахах
Вентилационен отвор за отработените газове може би?
:D:D:D:D:D:D:D:D
Аватар
AgentOrange

Рейтинг: 1965

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 2:46 pm

eto kavo stana predi malko :

1-nqkoi me e izdal 4e sum ostanal nedovolen :D:(!: ,4oveka mi se izvini i mi obqsni 4e se e oburkal za amortisiora poneje e nov tam.kakto i da e i az se izvinih.
2-izvinqvam se 4e vi podlugah i za gumata , prosto zabravih da q pipna, okaza se 4e e meka , nqma deformacii.

natatuk - poruchah koleloto , sus marzocci zaden amortisior shte e , vzeh zaden stop , far , katinar , sedalka vzeh to4no taq s ventilacionniq otvor shtoto po-dobra s gel nqmashe,instrumenti + shtangi za gumi, speedomer s 10 funkcii, gumite ostavat no si kupuvam i oshte edni za asvalt(imashe podhodqshti samo na shwable ne se seshtam kva marka bqha no sa 2.1 sus diamanten sreden graifer , ne sa huricane).za drugo ako se seshtate kazvaite - az sega se seshtam za bandaj i eventualno olekoteni vutreshni gumi continetal , a i mai nqma kalnici , pone 1 nqma ne pomnq zaden ili preden(mislq 4e zaden nqma)
Beginner

Мнениеот velco » Сря Май 05, 2004 3:00 pm

[quote="Beginner"]
natatuk - poruchah koleloto
[/quote]

Предварително ЧЕСТИТО !!!

И не забравяй за каската.:)
velco

Мнениеот MOD » Сря Май 05, 2004 3:10 pm

[quote="Beginner"]

eto kavo stana predi malko :

1-nqkoi me e izdal 4e sum ostanal nedovolen :D:(!: ,4oveka mi se izvini i mi obqsni 4e se e oburkal za amortisiora poneje e nov tam.kakto i da e i az se izvinih.
2-izvinqvam se 4e vi podlugah i za gumata , prosto zabravih da q pipna, okaza se 4e e meka , nqma deformacii.

natatuk - poruchah koleloto , sus marzocci zaden amortisior shte e , vzeh zaden stop , far , katinar , sedalka vzeh to4no taq s ventilacionniq otvor shtoto po-dobra s gel nqmashe,instrumenti + shtangi za gumi, speedomer s 10 funkcii, gumite ostavat no si kupuvam i oshte edni za asvalt(imashe podhodqshti samo na shwable ne se seshtam kva marka bqha no sa 2.1 sus diamanten sreden graifer , ne sa huricane).za drugo ako se seshtate kazvaite - az sega se seshtam za bandaj i eventualno olekoteni vutreshni gumi continetal , a i mai nqma kalnici , pone 1 nqma ne pomnq zaden ili preden(mislq 4e zaden nqma)
[/quote]

Честито колело !!!
Със здраве да го караш !!!

А по въпроса какво си забравил - КАСКАТА си забравил ... не подценявай нуждата от нея ... не си сам на пътя ... а за планината е просто задължителна ...
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 3:12 pm

mersi predvaritelno , i kaska shte ima , sled mesec-2.
Beginner

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 3:22 pm

q mi kajete sega ako si ostavq koleloto nqkude bez nadzor , kak da si predpazq da kajem sedalkata ili neshto drugo koeto se svalq shto gode burzo, puk i samoto kolelo kak si pazite?krajbite sa neizbejni , pzi boje da ti haresat koleloto.az sum reshil da ne go ostavqm nikude bez nadzor ama vse nqkoga shte mi se slu4i , puk 4ovek ne mojde da si raglabq polovinata kolelo vseki put , kalnicite sushto lesno se svalqt.tva e mnogo vajen moment.jalko 4e nqma zastrahovki i za koleleta.
Beginner

Мнениеот KiZZo » Сря Май 05, 2004 3:43 pm

[quote="Beginner"]

q mi kajete sega ako si ostavq koleloto nqkude bez nadzor , kak da si predpazq da kajem sedalkata ili neshto drugo koeto se svalq shto gode burzo, puk i samoto kolelo kak si pazite?krajbite sa neizbejni , pzi boje da ti haresat koleloto.az sum reshil da ne go ostavqm nikude bez nadzor ama vse nqkoga shte mi se slu4i , puk 4ovek ne mojde da si raglabq polovinata kolelo vseki put , kalnicite sushto lesno se svalqt.tva e mnogo vajen moment.jalko 4e nqma zastrahovki i za koleleta.
[/quote]

НИКОГА не го оставяй без надзор :D
KiZZo

Мнениеот tuba » Сря Май 05, 2004 3:46 pm

Нека го кажем така.
Можеш да овържеш колелото цялото в катинари и вериги и ако
друго не успеят да ти открант ще ти свалят винтилите.
Така че НЕ ГО ОСАТВЯЙ БЕЗ НАДЗОР. Защото с ножица за арматура
веригара се реже моментално и пак ще ти го гепат. Веригата е да
забави крадците не да ги спре. И това е колело за 1000лв се пак.
Мераклий да ти го свият ще има бая.
tuba

Мнениеот Beginner » Сря Май 05, 2004 3:53 pm

ami to ne e veriga a sa stomaneni vujeta , koeto e po-dobriq variqnt . no vsi4ko se 4upi i naistina za tolkova pari kolelo vsi4ko shte napravqt za da go otkradnat , za nadzora qsno , a ako me presreshtnat 10-4oveka togava kak se reagira?slu4valo li vi se e takova neshto? to koleloto stana za 1500lv
Beginner

ПредишнаСледваща

Назад към Архив