от velco » Нед Май 09, 2004 6:00 pm
[quote="bio"]
По принцип ми бяха ясни доста от "икономическите" причини за по- високите цени (данъци, такси, мита, бюрокрация и т.н.).
[/quote]
В това отношение България не се различава много от EU или USA (макар че в USA sales tax е обикновено доста по-малка от VAT).
[quote]
Просто не ми е ясно едно тъпо правило ... защо нещо струва толкова колко можеш да му вземеш.
[/quote]
Просто хората смятат, че икономика, основана на този принцип е по-жизноспособна и осигурява сравнително по-голямо "благоденствие" на обществото, сравнено с алтенативните опити за икономическо устройство.
[quote]
Наистина просто е глупаво ... мисля че в "цивилизованият" свят има закони който те ограничават и не можеш да продадеш една стока с 50% над производствената цена ... Наистина не знам как стои тоз въпрос, но е глупаво човекът, който е произвел един продукт и е вложил, както умствен така и физически труд да печели по-малко от прекупвача.
[/quote]
Закони има, но те се отнасят за продукти с над определен пазарен дял и "злоупотреба" с монополното положение. Друг е въпросът, че напоследък те не се спазват никъде (напр. AT&T беше разцепена на няколко компании в края на 70-те и и беше забранено да развива някои дейности, докато Microsoft успешио обжалва решението за разцепване, беше символично "наказана" и подължи да си работи с между 75-85% margin).
[quote]
Защо продавачите ми се сърдят ??? Мое право като купувач е да избирам. Защо си викат "ебахти тъпака загуби ми 1 мин и нищо не си купи".
[/quote]
Ами щото такъв продавач е Ганю.
[quote]
2. НЕ МИ Е ЯСНО ЗАЩО КАТО СИ КУПИШ ЕДНО КОЛЕЛО ТО СТРУВА 500 лв, А АКО ГО КУПУВАШ НА ЧАСТИ ИЗЛИЗА НАПРИМЕР 1500 лв ?? При търговията с компютри има подобно нещо, но ... там тази разлика е от порядъка на 10%.
[/quote]
Много просто - защото могат. А могат защото търсенето далеч надвишава предлагането. Основен икономически закон - при отсъствие на регулация, цените са на нива определени от търсенето и предлагането.
Даже няма нужда да броим, че само две-три фирми осигуряват предлагането.

Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"