спици?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

спици?

Мнениеот christ728 » Съб Юли 23, 2005 8:47 pm

ако може някой да ме светне какви размери спици има по пазара??? тръгнах да наплитам Ремеркс Джъмбо по метода 3cross (по леко различна система -> http://www.sheldonbrown.com/wheelbuild.html#lacing , от тази, която ми е на други капли) и не ми достига дължината... спиците ми са към 25 см. да търся ли нови по-дълги спици? 'щото иначе пак става, наплел съм я по малко по-различен начин (пак 3cross, малко труден за обяснение: просто спиците отляво и отдясно не са огледален образ, а са като летите джанти на колите-от едната страна сочат "надясно", а от другата - "наляво". не зная дали се досещате. повечето колела са с такъв начин на наплитане). та к'во да правя?!
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
christ728

Рейтинг: 1200

Мнениеот christ728 » Нед Юли 24, 2005 10:12 am

по-скоро от едната страна сочат "надясно", а от другата-пак "надясно" (така са на колите, пообъркал съм се)
та какви размери спици има след 25 см?
christ728

Мнениеот KiZZo » Нед Юли 24, 2005 10:26 am

Размерите на спици се дават в мм :) Аз лично съм си ги изчислявал с [color=red][url=http://www.dtswiss.com/spokescalc/welcome.aspx?language=en]калкулатора на DT[/url][/color] и стана доста точно (по-точно отколкото с листчето на Нина ;)).
За системата на наплитане - съветвам те да използваш плетката в Barnet's Manual. Щото има една друга , която не е подходяща за дискови спирачки. В момента даже не помня каква точно е разликата , но тази в Барнет'с е за диск ...
KiZZo

Рейтинг: 1700

Мнениеот christ728 » Нед Юли 24, 2005 2:06 pm

предполагам, че след като можеш да работиш с толкова сложен калкулатор, можеш да сметнеш 25х10.... :)
по сериозния въпрос: ич хабер си нямам от тия изчисления. отивам в магазина и казвам "дай ми 36 спици за еди каква си капла". дори и да ги изчисля трябва да си играя да правя резба на тия спици, така ли? няма ли просто стандартни мерки в магазините?
и къде да го намеря това Barnet's manual?
christ728

Мнениеот KiZZo » Нед Юли 24, 2005 2:20 pm

[quote="christ728"]

предполагам, че след като можеш да работиш с толкова сложен калкулатор, можеш да сметнеш 25х10.... :)[/quote]

Исках да кажа , че има размери - примерно 257 , 258 ... и т.н. , т.е. стъпката им е през милиметър

[quote]
по сериозния въпрос: ич хабер си нямам от тия изчисления. отивам в магазина и казвам "дай ми 36 спици за еди каква си капла".
[/quote]

Да ти кажа единствения път когато се доверих ми дадоха кофти размер. Иначе освен шината има значение и главината ...

[quote]
дори и да ги изчисля трябва да си играя да правя резба на тия спици, така ли? няма ли просто стандартни мерки в магазините?
[/quote]

Е имат си резба не са чак такива садисти производителите им :)

[quote]
и къде да го намеря това Barnet's manual?
[/quote]

[url=http://screambikes.tobulgaria.info/modules/sections/index.php?op=viewarticle&artid=2]ТУК[/url]
16 глава. Добре е описано и ако имаш търпение няма да имаш проблеми сам да си наплетеш колелото.
KiZZo

Рейтинг: 1700

Мнениеот christ728 » Нед Юли 24, 2005 2:59 pm

нито един от тези линкове не бачка вече, но калкулаторчето е джиджаво. щом и спиците са на такъв принцип ще се справя за това, което искам. инфото ти беше много полезно, благодаря.
christ728

Назад към Архив