Лапа с голямо издигане

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Лапа с голямо издигане

Мнениеот Zozka » Пон Май 10, 2004 6:01 pm

От край време се чудя от къде да изкопам една здрава лапа с голямо издигане (средно дълга - не dh-ска), за да си пооправя геометрията на bike-a. Та въпросът ми е дали някой може да ми препоръча такава и/или добро 660+ мм кормило с около 5' издигане. Единият вариант е да взема от един колега Зоом с регулируемо издигане, ама много ме притеснява, щото ако се счупи ще има :B):/n-та степен...
Идат кат овци, бегат кат Офци
Аватар
Zozka

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Пон Май 10, 2004 8:55 pm

Миналата година имаше Pazzaz с доста голям наклон - може би 15 градуса да беше. Трябва да провериш обаче. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот KiZZo » Вто Май 11, 2004 9:47 am

Зависи какво разбираш под средно дълга. Аз карам Pazzaz с 20 градуса издигане, 60 мм. Май имаше и 90 мм вариант. Това обаче беше миналата година, сега не знам дали ги има още.
KiZZo

Рейтинг: 1700

Мнениеот Zozka » Вто Май 11, 2004 11:39 am

Мда, не съм се изразил добре: до 60-70 мм, ако е по-малко още по-добре, а идеята с големият ъгъл и дължината е да се повдигне максимално кормилото..
Аватар
Zozka

Мнениеот Admin » Вто Май 11, 2004 9:34 pm

Ето я лапата, за която говорех:
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... cts_id=249
25 градуса бил наклонът. Има 60 и 90мм дължини. :8D:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот kww » Сря Май 12, 2004 5:29 pm

az imam mnogo dobra lapa na GIANT koqto mislq 4e shte ti e idealna 15cm e i az sq smenih s nowa poradi towa 4e mi be6e mnogo dalga a karam dh ako te interesuwa drasni edin sms na 0889358888
I LIVE FOR THIS SHIT!
Аватар
kww

Рейтинг: 1687

Мнениеот Windstream » Чет Май 13, 2004 2:08 am

[quote="kww"]

mislq 4e shte ti e idealna 15cm e...[/quote]

Ей, малко по-полека, представяш ли си как ще изглежда байка с 660мм кормило и 150мм лапа? И което е по-важното, как ще се управлява? Аз съм пробвал 650мм riser със 130мм лапа на RM (от ония дето са като Thomson, с болтове пред стержена), добре че не се утрепах някъде. Човека щом иска по-висока лапа значи търси и повече маневреност, нещо което с толкова дълга лапа определено не се постига.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот Zozka » Чет Май 13, 2004 7:32 am

Абе знам си аз че няма да се мине тънкария, ама на...[url]http://www.chainreactioncycles.com/viewproduct.asp?category=Stems&ModelID=2553[/url] - ето това е за мене ultimate лапата:}):...Ама сега като свърших даскало, няма как да събирам пари от банички:xx(:
Аватар
Zozka

Мнениеот Windstream » Чет Май 13, 2004 8:22 am

@Zozka
Абе на мен ли само така ми се струва или тази лапа се осигурява против превъртане надолу само чрез стягането на двата вертикални болта отзад? Ако наистина е така аз лично никога не бих разчитал на нея за по-сериозно каране... Баси, тя и моята е регулируема, но поне си има зъби за заклинване (което пък става посредством 8мм болт навиващ се 15мм в плътен алуниниев блок - а върви го скъсай ;)).
Аватар
Windstream

Мнениеот Zozka » Чет Май 13, 2004 8:39 am

[quote="Windstream"]

@Zozka
Абе на мен ли само така ми се струва или тази лапа се осигурява против превъртане надолу само чрез стягането на двата вертикални болта отзад? Ако наистина е така аз лично никога не бих разчитал на нея за по-сериозно каране... Баси, тя и моята е регулируема, но поне си има зъби за заклинване (което пък става посредством 8мм болт навиващ се 15мм в плътен алуниниев блок - а върви го скъсай ;)).
[/quote]

Хъм, аз пък не бих си сложил регулируема на зъбци, просто защото напрежението от вибрациите и натиска се концентрира на тяхната (в общият случай) много малка площ...следва разлуфтване в добрия случай и счупване в лошия..:B):А и не виждам защо ще се превърти - справка: закрепването на самата лапа към стержена..стягаш и не го мислиш
Аватар
Zozka

Мнениеот Windstream » Чет Май 13, 2004 9:01 am

[quote="Zozka"]

Хъм, аз пък не бих си сложил регулируема на зъбци, просто защото напрежението от вибрациите и натиска се концентрира на тяхната (в общият случай) много малка площ...следва разлуфтване в добрия случай и счупване в лошия..:B):А и не виждам защо ще се превърти - справка: закрепването на самата лапа към стержена..стягаш и не го мислиш
[/quote]

Е, то зависи и от профила на зъбите - в общия случай обаче си прав, регулируемите лапи не са от най-здравите. Моята обаче мина през няколко доработки и сега си е относително надеждна. А аналогията със стержена според мен не е много правилна, въртящия момент на който трябва да устои трещата сглобка при него е значително по-малък от този при лапата.
Аватар
Windstream

Мнениеот axelmax » Чет Май 13, 2004 9:02 am

znachi i az sas reguliruema i ima luft ,super gadna e ,verno che ima znachenie kakva kato proizvoditel,no spored men te zlujat za namirane na vernata lapa za v badeste,,inache tazi na zozka koqto mai si e izbral

http://www.chainreactioncycles.com/view ... delID=2553

mi izglejda dobre ,ama ako pravish i extremno karane na dolu ,nema smisal ot reguliruema ,i az pone ne sam videl da ima hora sas takiva lapi koito karat i extremno
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Windstream » Чет Май 13, 2004 9:15 am

[quote="axelmax"]

znachi i az sas reguliruema i ima luft ,super gadna e[/quote]

Хе, ми така е, като директно ги слагате без изобщо да ги разгледате и да помислите къде и какво капанче ви е заложил производителя (сети се и за главините ХТ за които Toyaga разправяше че били сухи). Аз си имам принцип - всяко нещо с което се сдобия първо минава през основен преглед и едва тогава се вкарва в употреба :D - в резултат за половин година лапата ми не е мръднала, а не е като да не я тормозя (стълби, скокчета и т.н. всеки ден в големи количества). Пък това за намирането на подходящата "твърда" лапа си е абсолютно вярно, но в моя случай ще ми трябва 75мм дължина с 55 градуса наклон - е те такова нещо досега не съм виждал [:p]

Edit: под сериозно каране нямах предвид чак спускане, по-скоро нещо инцидентно с повече натоварване на байка - примерно кофти приземяване след DJ скокче.
Аватар
Windstream

Мнениеот Zozka » Чет Май 13, 2004 11:45 am

[quote="axelmax"]

mi izglejda dobre ,ama ako pravish i extremno karane na dolu ,nema smisal ot reguliruema ,i az pone ne sam videl da ima hora sas takiva lapi koito karat i extremno
[/quote]

За DH не, но за FR определено има смисъл да се кара с такава лапа
Аватар
Zozka

Мнениеот bikerider » Чет Май 13, 2004 4:46 pm

[quote="Zozka"]

[quote="axelmax"]

[/quote]

[/quote]

ако са ти се разхлабили леко болтовете без да усетиш (винаги има минимален шанс, съгласи се), дори при най-малкия скок можеш зловещо да си избиеш зъбите, дори още по-страшни неща могат да станат.
аз не бих разчитал САМО на някакъв си clamping механизъм да удържа теглото ми, особено надолу.

Edit: btw, какво и е на геометрията на байка ти, че искаш 5 ИНЧА riser bar - няма такъв. ако си имал предвид 5cm (2 инча), бих ти препоръчал Easton EA70 MonkeyBar, RaceFace RiserBar, ClubRoost, Roox, Azonic, Scott Strike Comp... има доста свестни кормила...

btw, а защо изобщо искаш толкова да си вдигнеш кормилото чрез лапата, не може ли със дистанционни шайби? или стержена е къс?

другия момент е, ако кормилото ти е ниско, пробвай да свалиш седалката, така ще си по-стабилен, щото като вдигнеш кормилото си вдигаш и центъра на тежестта, ставаш и по-неустойчив странично...

зависи и от стила ти де, не зная какво точно караш...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Чет Май 13, 2004 8:08 pm

@winstream ,lapata si hlopa oste ot parviq sobsvenik ,takache az ne nsam vinoven :D

mislq vav nai skoro vreme da q smena zaedno sas kormiloto ,moje bi sas lapata na behemoth za 22 leva i kormilo tip chaika scott strike comp za 39 leva ,vie kak mislite moga li da mina po tanko ili ste treba da dam oste pari:?:karam ,mi az veche neznam kakvo karam:Dda kajem che obicham da skacham ,spuskam chat pat katera ,no nai mnogo po ulicite [:p]mnogo eq ko [:p]
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Zozka » Пет Май 14, 2004 7:53 pm

[quote="bikerider"]

[quote="Zozka"]

[quote="axelmax"]

[/quote]

[/quote]

1.)ако са ти се разхлабили леко болтовете без да усетиш (винаги има минимален шанс, съгласи се), дори при най-малкия скок можеш зловещо да си избиеш зъбите, дори още по-страшни неща могат да станат.
аз не бих разчитал САМО на някакъв си clamping механизъм да удържа теглото ми, особено надолу.

2.)Edit: btw, какво и е на геометрията на байка ти, че искаш 5 ИНЧА riser bar - няма такъв. ако си имал предвид 5cm (2 инча), бих ти препоръчал Easton EA70 MonkeyBar, RaceFace RiserBar, ClubRoost, Roox, Azonic, Scott Strike Comp... има доста свестни кормила...

3.)btw, а защо изобщо искаш толкова да си вдигнеш кормилото чрез лапата, не може ли със дистанционни шайби? или стержена е къс?

4.)другия момент е, ако кормилото ти е ниско, пробвай да свалиш седалката, така ще си по-стабилен, щото като вдигнеш кормилото си вдигаш и центъра на тежестта, ставаш и по-неустойчив странично...

зависи и от стила ти де, не зная какво точно караш...
[/quote]

1.) То това важи за почти всички болтове, освен това при конкретната лапа резултатът от евентуално развиване на болтовете е потъване на кормилото и дзверски лупинг[:0], не вярвам чак да си избие зъбите човек (е ако е без каска рискът клони към 100%, но това е друг въпрос).

2.) Аве малко ми е дълъг шока, та основният проблем беше слабата спирачна сила на VBR-тата (надолу); но утре като закача Hayes-a това ще е минало; ще мина с една къса лапа и точка. За кормилото имах точно това предвид (5 см, не инча:xx(:)

3.) Сам си се досетил

4.) Мда, ама нема на къде повече - mnogo DIY е понесла рамчицата ми:|):
Аватар
Zozka

Мнениеот MAN6 » Пет Май 14, 2004 11:17 pm

MNOGO QKO E OZAGLAWENA TEMATA- LAPA S GOLQMO IZDIGANE
MOJESHE DA SE KAZWA- GYLTA S NISKO PRIKLQKANE
az sym zle :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Metal_Psycho » Пет Май 14, 2004 11:22 pm

[quote="MAN6"]

az sym zle :)
[/quote]

Ave deepthroat s gultane mu e maikata we:D:D:D[:p][:p][:p]
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот MAN6 » Пет Май 14, 2004 11:24 pm

ne, ne, ne!
neshtata izlizat izwyn kontrol! :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот TOYAGA » Пет Май 14, 2004 11:25 pm

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот MAN6 » Пет Май 14, 2004 11:31 pm

ah ti podyl mrysen chichko... :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Metal_Psycho » Пет Май 14, 2004 11:34 pm

Ne!Toi ne e prosto "podyl mrysen chichko",a podyl mrysen chichko,koito kara NeReS ;)))))
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот TOYAGA » Пет Май 14, 2004 11:44 pm

@ MAN6 & MP

Зимам си бележка :D:D:D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот axelmax » Пет Май 14, 2004 11:49 pm

ahahahahehhehehe mnogo qko hahhahahahahaha