Здравейте след почти 1 година отново в тази тема ^_^
Следва разказче точно по темата, затова който няма някакви диоптри може би е по-добре да чете другаде.
Значи след постовете на mih и kotka12 се реших да пробвам как са лещите.
Всичко се случи малко след тая тема - Януари.2007 - и повечето данни са от тогава.
Адреса на заведението е Клокотница 22
[email protected] (предупреждавам че дори и до сега yahoo не работи с кирилица) и телефоните са 9315149 8313176 8310156
Принципа е следния - там има лаборатория и кабинети на външни лекари, примерно на мен ми се падна Д-р Зайцева - много сладко русо и синеоко момиче, ако искате преглед конкретно при нея 0888400475.
На регистратурата може да си запишете час за който и да е кабинет/доктор (те май са жени повечето).
Прегледа до средата на годината струваше 10лв (след това не знам)
Лещите струваха около 25лв (двете)
2 разтвора - за съхранение и за измиване - около 15лв
1 кутийка за съхранение - мн. малка и удобна - 3-5лв
Обучение - 5лв
Това са 'задължителните неща' т.е. без тях няма как или по-точно това е минималния набор за достатъчно удобство - може да си държите лещите и в чаша, може да си ги миете с вода от бутилка и т.н. но с тези неща е много, много по-удобно (четете надолу).
Та, разказа.
Първо от преди доста години имам разни хора дето ми подмятат я да си ходя постоянно с очила, я да сложа лещи - с очила е абсурдно да ходя, дори като бях млад шофьор ги носех но после спрях (чети предните постове) а с лещи който съм разбирал да носи лещи все съм оставал с впечатлението че това е евасимамата Жозеф.
Както и да е, прочетох mih и kotka12, помедитирах и отидох там, прегледа ми беше на 9-ти Януари.
Резултати от прегледа:
дясно око: -3.25sph -1.25cyl
ляво око: - 2.25sph -0.75cyl
това ще рече че на едното око имах 3.25 диоптъра сферично късогледство и 1.25 цилиндрично, аналогично с дргите резултати за другото. Сега кое късогледство какво означава не ме питайте, теоретично ми е ясно, но практически не. В крайна сметка диоптрите бяха 4.5 на дясно око и 3 на ляво а и някви диаметри или разстояния не били еднакви, едното 66 другото 67.
Сладураната ми каза, че тъй като до сега не съм носил лещи е по-добре да 'започна' с меки, намери ми такива, бутна ми главата назад и точно когато си представях че ще ми затанцува в скута тя взе че ми хвана клепачите нежно и ми набута лещичката между тях. Ау. Психически бях готов, така че не се изненадах ни най-малко, неприятни усещания също почти нямаше, обаче окото взе много здраво да сълзи. Супер странно. Е, тя каза че е нормално и ми даде кърпичка. Разбира се картината се промени ужасно, всичко стана по-тънко и по-отдалечено, по-контрастно и с повече цветове, тя каза че и това е нормално. Тъй като не можех да контролирам сълзенето а и понеже трябваше да минат около 10мин преди да ме прегледа със лещите ме остави да се разхождам по коридора. Където, братя, аз видех какво ли не - дефекти по плочките, разни странни образувания по листата на фикуса (е няква папрат беше, ама се тая), бая табелки през прозорците, абе виждаше се да си такова таковата и дори повече.
Сложи ме после на няква машина дето ми показа малка къщичка в полето и се разфокусираше и беше мн. интригуващо и някви други неща ми гледа, каза че всичко е отлично. После ме заведе в имат си специална стая - пробна дето има много удобни огледала и отпред и отдолу и може там ако си купуваш нови лещи да си ги пробваш. Та в тази стая самотна и прохладна се надявах че най-после ще се отдадем на сладострастия, но не, там ме обучи как да си слагам и махам лещите сам. Разправи ми какво да правя, и т.н. сигурно 15мин я мотах. А преди това в кабинета й също поне 15. Седенето в коридора около 10. Прегледа с машините около 5. Е, всичко приключи за под час, но си пригответе около час свободен. О, да се върна на това как се забавлявахме. Обяснява ми тя, обяснява и естествено накрая внимаваше докато си ги сложа сам, а после ме остави да тренирам ако искам.
Тръгнах си с тия лещи. След като ми спря сълзенето в коридора изобщо не ги усещах, и после при слаганията и свалянията - нищо необичайно, само като си извъртя очите много настрани и усещах че все пак имам нещо чуждо в очите, но не е неприятно, просто е непривично.
Та върнах се у дома. Тя ми каза че трябва полека-лека да увеличавам времето с тях - първия ден час-два и всеки следващ ден с около час повече докато мине седмица и чак тогава мога да си ги нося цял ден. Меките лещи не се спи с тях, така че се свалят преди спане. Също и да мина след месец-два да види как ми стоят - дали все пак са наистина подходящи.
Моята умисъл никога не е била да ходя с тях постоянно, а само когато ми потрябват. Все пак ми беше ясно, че за да мога да си ги слагам когато ми трябват трябва да формирам навик за носене - т.е. трябва да се науча да ги слагам и свалям безгрижно.
Батенца да не се заклевам дясната успях да си я сложа чак след 2 седмици. Всеки ден през тия две седмици минумим (наистина !) по половин час се опитвам да я сложа, и не ще и не ще !!! С огледалтоо в банята, с огледало под мен, с огледало в стаята, с огледало в коридора, без огледало - неееее. Не че съм се отчайвал или нещо такова. Някакси исках да я сложа мн. бавно и внимателно, сътоветно докато се мотая окото ми изсъхва и започвам да мигам. А, и друго - нали нямам никакъв навик и не мога да преценя разстоянието, а и не мога да гледам с другото око - пак защото нямам навик. Тук малко ще избързам и ще вметна че сега ми трябват не повече от 15сек на око и мога да ги слагам без огледало. Но, да се върна на тогава. Опитвах се опитвах и накрая, естествено, сложих дясната ^_^. Сиреч сложих я веднъж. Не посмях да я махна. Опитах се да сложа лявата - таратанци. Постоях няколко часа с нея. Имаше много странни ефекти. Наблизо се вижда отвратително, на средна далечина - абе става, надалеч - то в града няма кво да се гледа надалеч. Значи постоях, махнах я. Успокоих се - ше го бъде ! На другия ден пак я сложих, на около 10-тия опит (т.е. за около 10-15мин). Лявата пак не можах. В следващата седмица успях да се науча да я слагам от 2ри-3ти опит. За каране на кола горе-долу помага (там се гледа на средна далечина). За каране на колело също горе-долу става (вече беше началото на Февруари и карах всяка седмица), но не е както трябва. Притрябва ли ми да видя нещо наблизо - да си отворя раницата, да направя нещо с ръце - зле. Хубу, оправих дясното око а лявото ? Фокусирах усилията на него, вече по-спокоен и уж с опит. И така още ДВА месеца ... супер смешно е, ама наистина два месеца не можах нито веднъж да си сложа лявата леща ! Е, вече не опитвах всеки ден по половин-един час, а само по десетина опита правех и като не става - не става. По едно време слагах лявата (по-слабата) на дясното око но не беше много по-добре, наблизо пак не се гледа спокойно.
Та, стана средата на Март и като няма какво пак при мацката. Отивам, казвам й че не мога да си сложа лявата леща. Тя - добре, дай да те прегледам как ти стои дясната - стоеше отлично, каза че е точно както написаха преди мен - има хора дето просто не са за лещи, но аз ако реша мога без никви проблеми да си ги нося. И хубу айде в пробната. Покажи ми сега какво правиш за да си сложиш лявата леща - веднага, от първи опит, без никаква нейна помощ я сложих ! Щах да загина от учудване, но реших че имам още доста да карам и се вкопчих в живота. Тръгнах си, постоях няколко часа с тях. На другия ден я сложих от 3тия път (дясната от раз, нали). За под седмица създадох навика който исках - да ги слагам веднага.
Носих ги винаги когато карам (колело), в началото и когато карах кола за по-дълго, но от лятото кола си карам пак без нищо - просто не ми трябват.
Та така, до тук приключенията, следва практическата част - какво може да очаквате като ефекти.
В ежедневния живот, за мен има 2 положителни ефекта - първо че нощем с тях мога да се разхождам спокойно по улиците, нищо не ме заслепява; второ че виждам табелките по спирките по-отдалече и самите табелки на рейсове и т.н. ги виждам отдалече, също и нощем такситата ги виждам. Без лещи най-големия проблем ми е именно това - не виждам кой е рейса докато не дойде пред мен и особено нощем съвсем не мога да отлича коя кола е такси, камоли дали е заето или свободно и затова просто не мога да изляза на улицата и да си хвана такси, трябва или да поръчвам или да ида до някоя стоянка.
Като карам кола е някакво удобство, наистина, защото виждам броячите от по-далеч, но не е нищо съществено, ако някой ще си взима лещи само заради карането на кола - според мен има смисъл само ако се кара доста на тъмно (повтарям , с лещи няма заслепяване), но за това може просто да се сложат жълти очила, така че не си струва.
В работата - безмислено, когато се почуствам уморен и почне да ми мътнее (веднъж седмично) си слагам очилата и толкова. Лещи и там не ми трябват.
Каране на колело - о, да. Тук ефекта е огромен. Карането ми се подобри повече, отколкото като минах на хубава вилка и дискови а после на маслен шок, и после на SS HT само че повече от ефекта на тези всичките заедно ^_^ Тази година съм пропуснал (за цялата година) не повече от 5 седмици, айде 6, но пък в тия дето съм карал често са по 3 и повече дни, така че разликата с предишни години е феноменална. Примерно 05-та имам под 20 дни за цялата година (тази са малко над 100 до сега) - толкова е голямо удоволствието от карането !
За колелото има няколко неща - първо и мацката ме предупреди, и практиката го потвърди - може да си ходиш е така спокойно,но опре ли се до нещо ... хм, по-екстремно да го наречем ... трябва си сериозен навик. Около месец ми трябваше да навикна да мигам повече. Това ще рече че в първия месец не може да се кара съвсем спокойно - много често забравях да мигам, съответно лещичката засъхва и почва да се размърдва, което не е проблем освен че картината малко играе ^__^
Друга особеност е че понеже защитава точно чуствителната част окото почти не се дразни, сиреч като влезе нещо в окото почти не се усеща, но и по-трудно се вади. Веднъж ми влезе кална пръска но вече бях в града и кво-кво не можах с ръка да го изкарам и айде у нас, та 20мин докато си стигна е така леко си ме дразни. В нас като видях кво имам в окото леле беше колкото троха ! Това без леща да съм полудял. Но с лещата - просто леко дразни и сълзи повече.
Каране в студ - никакви проблеми. Без лещи студа за секунди ми насълзява очите и трябва или супер да ги присвия или да си се мъча така, с лещи очите съвсем леко се насълзяват и е точно колкото да не изсъхват лещите така че може и да се мига по-малко. Много гот.
Спане - с тия лещи не се спи. Веднъж само си заспах с тях и после всичко се вижда в мъгла, наистина е една бяла мъгла и е много плашещо. Като видите мъглата лещите се свалят, измиват и няколко часа не трябва да се слагат. Мъглата като се свалят намалява доста, но изчезва след 2-3 часа чак. Мацката каза че и това е нормално. Освен тоя път като заспах с тях ми се случи още 2 пъти. Както писах нося ги само като карам колело, това ще рече най-вече петък/събота/неделя. Веднъж не бях карал около 12 дни и като ги сложих още към 10 сутринта някъде към 6 следобяд имаше лека мъгла, но понеже се прибрах към 8 ги свалих чак тогава. Не е нещо супер проблемно или такова, ама си пречи да се вижда добре и трябва да се кара по-бавно.
Разместване - само веднъж ми се размести и то дясната. Някак изведнъж ми се загуби фокуса на окото и нещо взе леко да ме дразни, реших че нещо ми е влязло, поразтрих - нямаше промени. Размигах се да се насълзи и да излезе - пак нищо. Еми хубаво, карах така до нас (щото беше тъмно и в огледалото на никоя кола не видях нищо) и там гледам че не мога да си видя окото - като съм без лещи не си виждам очите, в смисъл не им виждам детайлите, дори едната да я няма пак не мога да ги видя - и се сетих че трябва да се е разместила лещата. Мацката ме предупреди че това е възможно, но не е опасно или т.н., лещичката е с такава форма, че се залепва мн. добре точно на ириса (той е по-изпъкнал) така че като се размести от него пада от окото мн. по-лесно. И хубаво, разместила се е, ама къде е, настрани, под единия клепач или под другия ? Щото не се усеща много-много взех да пипам такъв, то обаче на бялото нали не се усеща нищо и въобще не мога да разбера. И ся квоо ? Реших да ми изсъхне добре окото и тя ще си изпадне. Хванах клепачите, разтворих ги и ги отдалечих от окото - да изсъхне и под тях. След около половин минута взе да ме дразни горния клепач, разбрах че е там лещичката, пуснах долния, поседях още половин минута така и го обърнах - падна си в мивката. Друг път не ми се е размествала нито тази нито другата.
Гледане на пейзажи - хехе, до сега винаги като съм карал пейзажите не са ме интересували особено - мъглата си е мъгла, все пак ми предписват очила още от 5-6 клас. Е, с лещи нещата въобще не стоят така. Винаги има какво да се види. Винаги някой като спре да се оглежда и аз виждам нещо интересно, много често и сам си виждам навсякъде супер интересни и красиви неща.
Хора - отврат. Хората като ги гледам с лещи са наистина отврат. Абсолютна гадост. Единственото хубаво е че са по-слаби, но са толкова отвратителни, че не може да се компенсира. Без лещи е пълно с хубави момичета, с лещи просто не трябва да поглеждам никоя. Всъщност старите хора с лещи изглеждат по-добре и май това е едничкото изключение. Всичко останало - деца, млади, мъже, жени - много много много ама много зле.
Други неща - също като и пейзажите, всичко друго е много по-красиво, животни, растения, сгради, машини, наистина всичко освен хората е много по-привлекателно за наблюдение.
Съхранение - принципа е следния - лещата се маха от окото, измива се с едното разтворче и се слага в кутийката, като в кутийката има от другото разтворче. Тъй като доста пъти тръгвам да карам направо от работата си нося само кутийката. Като ги сложа както са били в разтвора за съхранение - малко е гадничко, дразни като вода от басейна. Като ги измия с чешмяна или бутилирана вода - лещата някакси залепва като ципа и пак е гадно усещането. Лично на мен дори това ми е доста по-неприятно, затова в такива ситуации направо слагам от кутийката и съм наясно че следващите 2-3-5 мин очите ще сълзят и дори може и да се зачервят леко, след което обаче всичко е ОК.
Сенна хрема - при мен е от средата на Май до почти края на Юни, най-силна ми е от трева, особено окосена трева. Почват да ме сърбят очите, а ако пипам окосена трева ме сърби и кожата, като дори и съм се изприщвал. С лещите проблем няма, предполагах понеже в такъв период всяка прашинка се усеща много по-дразнещо че ще ги слагам и свалям трудно - ами. Нищо. Очите се дразнят по-малко, а и понеже като ги трия лещите се размърдват което пречи на фокуса имам още един стимул да не ги трия. В последните години ползвам Zodak което е мн. гот за мен лекарство срещу сенна хрема, така че реално има-няма 5 дни да се стигне до там че да ме засърби. Бъдете спокойни.
Алергии, конюктивити - ами нямам такива неща. Имам колежка, която е с доста по-сериозни диоптри от мен (около 10) и тя постоянно е с лещи. Каза ми, че тая точно лаборатория не струвала, лещите им били гадни, да съм си купувал от аптеките имално някъв разтвор който е и за почистване и за съхранение (16лв) ... обаче тя поне веднъж месечно е с някви конюктивити, при което ми каза че задължително лещите се сменят, така че - не знам.
Други - мацката (лекарката) ми каза че този тип лещи деянат около 6 месеца, след което се сменят. Каза че това се разбира като започнат да дразнят повече, да не се вижда добре с тях и въобще се усеща че не е както трябва. В последния месец при мен е точно така. Като ги слагам ме дразнят малко повече. Все пак открих нещо което помага - слагам, дразни ме 2мин, махам, изплаквам и пак слагам - след което всичко е точно. Т.е. някога скоро пак ще ходя за нови и да се преглеждам (не е задължително, каза че с бележката от старите мога да си взема само нови същите). Също питах и при нея има и цветни - само че цветни с диоптър трудно се намират. А и принципно са скъпички, нещо около 50лв едната май беше най-евтиното, иначе има мн. яки, не става дума за тези дето имитират ирис в друг цвят - такива има навсякъде - иде реч за тези дето са с личице, Х, змийски ирис и др. такива, има и отразяващи като на животно. Въобще доста неща.
Ми тва е. Ако някой има по-сериозно късогледство за каране въобще да не се мъчи с очила ами да си взима лещи.