Проблем с едни болтчета....к'во да правя?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с едни болтчета....к'во да правя?

Мнениеот Isidor » Съб Дек 30, 2006 1:19 am

Другари, кУеОто ми е Catycycle Typhoon- няква измишльотина дето мяза на Ф5. Проблемът ми е в болтовете при задницата, които свързват отделните части на рамката за да работи шока. Когато болтовете са стегнати, те буквално ми ръфат рамката и са си направили малки канлчета(за6тото когато се движи шока те правят полукръгчета), а в същото време и аморта е по-твърд, а когато са по-отпуснати шока е по мек, но се получава едно хлопане (тъй да се каже)
Какво да правя?... Хем искам да е меко, хем да не ми ръфа рамката.... bawling: :banghead:
Аз мн сложно обяснявам, за6тото ми е доста трудно да си обяснявам проблемите писмено. Надявам се някой да ме разбере за какво говоря и да помогне, че незнам вече.....
Какво би трябвало да се сложи между болтовете и рамката и дали изобщо трябва? На другите връзки има малки пластмасови шайбички и като ги отвартя няма канал4ета, зна4и трябва да си сложа нещо такова, ама от къде?
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот screamBoy » Съб Дек 30, 2006 4:38 am

тъпия начин е да си изрежеш, примерно от накакво по-тънко метално фолио ... ако имаш разрежи контейнерче от бира/безалкохолно, ако нямаш може и с 1-2 пласта изрязано от капака на кофичка кисело мляко (но се износват по-бързо)
мека пластмаса може да изрежеш от стара бутилка безалкохолно (като се стисне нищо че не е суперплоско), предполагам по 2 отвсякъде ще ти пасне екстра, а и се изрязват що-годе лесно.
Готиното да слагаш по 2 шайби вместо 1 е че между тях може да сложиш малко грес и спокойно да стегнеш колкото трябва. Металните деянат и до няколко месеца.
Как се изрязва шайба ? Изрязваш външния кръг, резваш малко навътре и правиш вътрешния кръг. Като са 2 нз че е срязана.
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Съб Дек 30, 2006 10:53 am

screamBoy написа:Готиното да слагаш по 2 шайби вместо 1 е че между тях може да сложиш малко грес.

Мда, след което всичката мръсотия летяща от задното колело ще полепне там, ще образува абразивна паста и ще започне да стърже още повече, където свари.

@Isidor: ако е както си го представям, би трябвало да им сложиш по една пластмасова шайба (най-добре от тефлонизиран найлон) под главите на болтовете, за да няма триене, но все пак да се обира луфта. Пусни снимки ако искаш по-подробен отговор.

След това не е никак зле си прегледаш всички лагери на задницата, най-вече главните, защото нищо чудно да заяждат заради клеясване или ръжда. Ако е така, трябва да ги смениш/смажеш, защото задницата се подлага на неравномерни усилия, което не е много добре.

Ако това не помогне и още чувстваш шока неотзивчив, напръскай шиша със силиконов спрей - така ще се махнат прахоляци от семерингите и е възможно да усетиш разлика.
Ако пак е неотзивчив, значи му трябва сериозна профилактика.

Ако и след профилактика няма промяна, възможно е от каране с разхлабени болтове някъде да имаш леко изкривяване, което да кара буталото на шока да влиза под лек ъгъл в тялото (да не е съосно) и оттам да чувстваш триене, когато болтовете са стегнати. Не е зле да се провери за този вариант преди да се охарчваш за профилактика.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Isidor » Съб Дек 30, 2006 4:06 pm

http://snimka.bg/album.php?album_id=89830 <<<--- Тук са снимките на колелото. Виждат се мн добре болтовете за които говоря от задната част. Та именно тези болтове ми ръфат рамката когато са по стегнати......
Нито не трябва да се стягат, нито да са отпуснати, за6тото тогава онзи средния болт от кУбилицата се движи сякаш дупките са разширени а не са. Опитах да го стегна но не може повече....
Шока си е добре, наскоро го смазвах, а главината е на около 3-4 седмици, дори не е карана много заради времето..
Аватар
Isidor

Мнениеот bikerider » Нед Дек 31, 2006 10:21 am

Така както го виждам на снимката, тези болтове не трябва да се въртят спрямо рамката, а трябва да са затегнати. Трябва да провериш защо движението на другата част ги движи. Има много варианти, но при всички положения ако при стегнати болтове ставата се движи трудно това трябва да се отстрани по друг начин и в никакъв случай с отхлабване на болтовете, защото рискуваш да разбиеш рамката непоправимо (в домашни условия).
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот TLD1 » Нед Дек 31, 2006 7:18 pm

Аз съм се сблъсквал с подобен проблем и те саветвам да потърсиш сервиз можеби BAS или........Но за да се въртят тези болтове имаш много сериозни грижи
TLD1

Рейтинг: 1200

Мнениеот Isidor » Нед Дек 31, 2006 7:56 pm

ауу, мн съм зле :banghead: :banghead:
Вчера гледах внимателно и се оказало, че каналчетата не са от вероятното въртене на болтовете, ами от това, че са били стегнати. И всъщност те не са се въртели, а просто така ми се е струвало - болтовете не мърдат обаче........ Хлопането е идвало от кубилицата която се е затягала с по-дълъг болт и това и е давало възможност да се движи неправилно. Смених средния болт на кубилицата с по-къс и го затегнах само колкото да не лопа, а отпуснах другите и сега всичко си се движи безпроблемно.....
Мерси за отговорите, аз просто съм бил разсеян.... :)
Sorry мнооооого! :banghead: :banghead: :banghead:
Аватар
Isidor

Мнениеот TLD1 » Нед Дек 31, 2006 8:02 pm

Абе човек болтовете не се отпускат всичко трябва да е стегнато иначе 6е и ебеш маиката.Просто рамката има нещо грешно или износено не си прави опити а отиди да открият проблема и да го отстранят В СЕРВИЗ
TLD1

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик