Хобитата ни и как успяваме да се справим с тях

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Хобитата ни и как успяваме да се справим с тях

Мнениеот Nymphetamine » Нед Дек 31, 2006 1:34 pm

Предполагам, че тук има доста хора, като мен, които имат интереси не само в една единствена област.
При мен, например, интересите ми засягат теми като фотографията, колоезденето, фентъзи книжки, рисуване и т.н. И разбира се, за да изпиташ пълно удоволствие от това, с което се занимаваш, поне за мен, е необходимо всичко да бъде изпипано перфектно - както оборудването, така и крайния резултат.
При колоезденето, примерно, за да изпитам пълно удовлствие са важни фактори както като трасето, настроението ми, природата около мен, условията, така и малко по-значителни, като колелото под мен, екипировката.
При фотографията, поне според мен, за да стане една снимка, така както я искам, ми е необходима по-качествена техника
Дори при четенето на горе описаните книги, за да е добър резултата, след прочитането на книгата, необходимо е тя да бъде качествено написана.
И тези неща разбира се са свързани с разходи. Много разходи.
Написах тази тема, за да разбера вие с какви хобита се занимавате и също така как успявате да се справите с тях от финансова гледна точка.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот screamBoy » Вто Яну 02, 2007 10:40 pm

казвали са ми, че като по-млад човек се води от основния си зодиакален знак, а като по-възрастен от допълнителния (асцендента)
като по-малък имах разни хобита, в смисъла на 'любими занимания в свободното време'
като по-голям нямам хобита а няколко страсти, съответно финансите са по-концентрирани щото се делят между по-малко пера :)))
стига - не стига, колкото - толкова !
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Nymphetamine » Пет Яну 05, 2007 11:15 pm

Ами аз именно хоби наричам в случая тия страсти. Както вече казах при мен са колелото, книжките на определена тематика и напоследък налагам фотографията или поне опитвам. Докато в свободното си време човек може да прави много неща - от губене на време, през четене на книжки, разхождайки се и т.н. и т.н., до занимавайки се с някоя от страстите. И при мен финанските се делят между сравнително малко неща, ама пак не стигат... но трябва да се има и финансово зависимото ми състояние. ;)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот brokicho » Съб Яну 06, 2007 12:04 am

освен колоезденето което ми излиза доста скъпо на последък се занимавам и със ски когато има условия за това (сняг) ските също не са от ценово ориентираните спортове :) и изискват сериозна инвестиция както Nymphetamine каза техниката трябв да ни е на високо ниво за да изпитаме и удовоствие, за карането на ски кантовете трябва да са добре наточени защото обичам заледените участъци (малко реисарче си падам :) въпреки че си правя сметка от догодина да мина в пудрата :D ) ако има драскотини да са запълнени и така... панталоните и якето също да са на ниво но едни добри дрехи от "дишащи" материи не са много евтини и за това постепенно събирам екипировката но при ските трябва и пари за карта а цените растят с всяка изминала година пари за превоз до избрания ски курорт и така списъкът не е кратък :)
Да и хобито което е най-скъпо това са така наречените бегачки много ме влекът двигателите и силовият им тунинг но за сега това са си само мечти и четене на някоя техническа статия за силов тунинг на двигателя или за техниката на каране
все скъпи хобита(страсти) но някъкси успявам дори с някои лишения да заделя някои и друг лев за тях за да може удовоствието от практикуването на любимия спорт с добре дори иделано подготвена екипировка да беде максимално
brokicho

Рейтинг: 1735

Мнениеот EmZo » Съб Яну 06, 2007 1:54 am

Значи при мен нещата са следните: Като цяло в последно време най-голямата страст ми е планинското колоездене. Друга по-сериозна стратс - това е фотографията, на която преди обръщах и повече внимание. За съжаление в момента мини фото-лабораторията ми събира прах на една таванска стая. :crap: Преди да се запаля, по-сериозно по планинското колоездене, когато имах време и възможност имах и леки трекинг забежки, във Врачанския Балкан и малко във Рила. Като цяло винаги планината ми е била страст. Други не много сериозни забежки са свързани с уеб дизайна и по конкретно със направата на сайта ми. Снимането с камера и обработката на видео матеряла също предизвиква интерес у мен. Колекционирането на музика и киното също бих ги прибавил като хоби. Имам и няколко опита в създаването на съвсем прости, но добре звучащи миксирани компилации с музика, на две от които много се радвам :) И стандартните занимавки за един младеж игри, по-конкретно куест/адвенчъри, сърфиране из интернет и тн... :)
Изображение
Аватар
EmZo

Рейтинг: 2000

Мнениеот Windstream » Съб Яну 06, 2007 2:07 pm

- дигитална фотография - все още съм още начинаещ некадърник де, Мишел е pro-то в тази област и съответно аз си я ползвам за частен учител, само дето някак си се оказа че оборудването трябвало аз да го осигурявам. С видеоклипове не се занимавам, рано ми е още :angel:

- автомобили - старите коли и пикапи са относително евтини, реставрацията и модването им са по-скоро въпрос на усилия и търпение. Наличието на стабилна колекция инструменти е желателно, но не задължително, същото и с гаража. Семейно одобрение на проекта обаче в никакъв случай не е за пренебрегване - ако си изиграете картите правилно получавате поне един чифт помощни ръце, ако се издъните обаче в зависимост от момичето и/или родителите ви целия град може да ви отеснее ;)

Финансирането на тия неща всъщност е много лесно, през седмицата аз тормозя МПС-та на едната работа, през уикенда оправям чужди глупости на другата, жената пък по цяла нощ бърка коктейли и преди 2-3 рядко се прибира - всяко удоволствие се плаща, по един или друг начин.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот Nymphetamine » Съб Яну 06, 2007 10:32 pm

Верно е т'ва, за жалост, което казва Windstream - всяко удоволствие се плаща...
Преди време и аз се бях зарибил по разните му там бегачки, силови тунинги и т.н., но наистина излиза прекалено скъпо за момента. Аз общо взето гледам като се зарибя с нещо, да анализирам добре ситуацията и да преценя: "Ще се занимавам ли продължително време с това? Ще ми омръзне ли бързо? Наистина ли и завбъдеще ще ми е толкова интересно?" Така гледам да си отсявам интересите и да се старая да редуцирам бройката, като запазвам най-интересните. Иначе за колоезденето и фотографията - едва ли ще си променя мнението - това наистина си е страст за мен. А книжките - те са по-скоро за развлечение, което все пак не е е толкова скъпо, макар че ако една книга ми хареса, мога да я изям с кориците за ден-два. И после...?
Надеждата ми сега се гради главно на това, че от есента, дай Боже, ще съм студент, малко по-независим и с по-големи въжмосности за осигуравяне на по-големи доходи (тоест да си ги осигурявам сам, понеже сега завися главно от родителите ми). А в най-лошия случай - няма да съм студент и ще работя. Пак е добре. :)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Rancid » Съб Яну 06, 2007 11:13 pm

@Nymphetamine
Пожелавам ти го!Къде мислиш да кандидатстваш?
Изображение
Аватар
Rancid

Рейтинг: 1710

Мнениеот brokicho » Нед Яну 07, 2007 1:03 am

Nymphetamine поне в тази тема сме двама кандидат студенти Упесх на кандидат студентската кампания наистина ти на къде си се насочил
а колкото до хобито с колите то просто е някакси на второ място не е чак в така първостепенна важност както колелото защото то наистина е голямата страст :)
brokicho

Мнениеот climb » Нед Яну 07, 2007 2:04 am

Ами при мен има няколко хобита :) те са:катерене, ходене по пещери, гмуркане(в пещери, море и въобще навсякъде където има вода :) )колоезденето(на 1-во място де :) )ии ските.В последно време харчовете са насочени към гмуркането и колоезденето.Катеренето и ските са на по задни планове :)
Аватар
climb

Мнениеот Nymphetamine » Нед Яну 07, 2007 10:57 am

@Rancid, brokicho:
Благодаря за пожеланията! Brokicho, упех и на теб, ти пожелавам! :)
Инче съм се насочил към медицината, ама още не е ясно към кой град. На първо място е МУ в Пловдив, ама в зависимост от дадтите на изпитите може и в Плевен и София да се пробвам. Това по-нататък ще видим. ;)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Windstream » Нед Яну 07, 2007 1:39 pm

Nymphetamine, тя вашата автомобилна ситуация всъщност е малко тип "омагьосан кръг" - грубо казано hi-performance компонентите са толкоз скъпи щото просто нямате тукашната традиция за "гаражни проекти" (т.е. липсва търсенето), която пък няма и как да я имате щото частите са безбожно скъпи (предлагането не съответства на икономичестака ситуация за повечето ентусиасти). Само офроуда като че ли е по-достъпен поради факта че там повечето машини са си е custom изпълнения, ама пък от друга страна ако всьо българско говедо (т.е. май вече към 75% от народонаселението) се юрне с джипка по баирите след няколко годинки какво ще остане за туристите и другите любители на дивата природа? Ни тъй, ни инак работа...

BTW медицина каква, в смисъл ще кълцаш ли хора? ;)
Аватар
Windstream

Мнениеот Nymphetamine » Нед Яну 07, 2007 5:56 pm

Хехехе....за т'ва има време. За сега основната цел е влизането, за нататък ще мислим сериозно като му дойде времето. Като идея в главата ми се върти детска хирургия, по-рано беше гинекология, пък още по-рано беше кардиохирургия, но нещата се менят. Предполагам, че във всеки случай ще е нещо с рязане. ;)
За тунинга и разните други занимания с коли не мога да кажа нищо кой знае какво, освен да потвърдя това, което казваш. Не съм особено зарибен, щото и т'ва е скъпо...поне за сега. Завбъдеще, ако не ни изгонят от ЕС-ето, може и да просветне положението. ;) Ако това стане...можеи да се зарибя. :D
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Nymphetamine » Нед Яну 07, 2007 5:56 pm

Пък и тук, в България никога няма да има ход-род култура, а и тоя тип коли толкова гълтат... Нищо лошо няма в това, просто за България...едва ли ще просъществува. А другото са си лигавщини...
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот brokicho » Нед Яну 07, 2007 6:18 pm

при нас доста "спецялисти" си тълкуват тунингът погрешно мисля си че като сасложили някоя лепенка са много бързи или кърне от пазара което вади по грозен взук от наща кола или други които сложат брони и наплякат кит(незнам дали с Т или с Д се пие)то стане доста грозно и в същото време на първата дупка или залегнал полицаи се спука но тези си мислят че кат са сложили тая купчина пластмаси много е стана бърза колкото за силовият виж там до сега съм бил свидетел на много малко както Windstream каза "гаражни проекти" просто някои купи спортен филтър забие го там без да знае че примерно тези в които няма хартия са за по мощни двигатели над 1.8 примерно или че трябва да го изолира от топлината на двигателя и си мисли малеее моя голф бяга та се къса.... мътно е но нека окажем и полагаемото се внимание на хората разбиращи и наистина знаещи за какво става на въпрос в това начинание
Nymphetamine аз също съм спецялност биология и химия но по ред причини се отказах отдавна от лекарството иначе ме натискаха за ветеринарен лекар и така...
brokicho

Мнениеот klmn » Нед Яну 07, 2007 6:20 pm

ъъъ,кво значи ХОД РОД? :confused: :rofl:
Добре че некои спецЯлисти се отказват навреме от докторството... :popcorn:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот brokicho » Нед Яну 07, 2007 6:42 pm

еи винаги ще се намери някой да се заяде
brokicho

Мнениеот klmn » Нед Яну 07, 2007 6:44 pm

:beer: ;) :agree:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Nymphetamine » Нед Яну 07, 2007 11:00 pm

Хот-род, се тая!
Brokicho, а защо се отказа?
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Rancid » Вто Яну 09, 2007 12:56 am

Трима сме :) .
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот Windstream » Сря Яну 10, 2007 5:04 am

Rancid написа:Трима сме :) .

Пишман-докторите ли? Малиий, да му мислят болните (че и здравите де) ;) :beer:
Аватар
Windstream

Мнениеот GNK » Сря Яну 10, 2007 8:34 am

Моето хоби си е MTN байка, но също се кефя на колите, и по точно на тези които запазват оригиналния външен вид, а в това време са си и господарите на пътя! ( Класиката си е класика) ;)
С П А Р Т А А А А А Изображение
Аватар
GNK

Мнениеот Windstream » Сря Яну 10, 2007 10:30 am

GNK написа:Моето хоби си е MTN байка, но също се кефя на колите, и по точно на тези които запазват оригиналния външен вид, а в това време са си и господарите на пътя! ( Класиката си е класика) ;)

Класика... като тази например?
Изображение
Пълен sleeper, до момента в който врътнеш ключа, после първо не можеш си чу собствените мисли, и второ трябва да си изключително внимателен с газта, че доста завои ще ги вземаш "с вратите напред" ;)

Edit: yeah, I'm a show-off post whore, I know, I know :rofl:
Аватар
Windstream

Мнениеот Rancid » Сря Яну 10, 2007 12:17 pm

Windstream написа:
Rancid написа:Трима сме :) .

Пишман-докторите ли? Малиий, да му мислят болните (че и здравите де) ;) :beer:

Кандидат-студентите ;).Не съм се насочил към медицината,свързана е с прекалено много отговорност и неприятна(поне за мен)работа.
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот bikerider » Сря Яну 10, 2007 12:29 pm

Windstream написа:Edit: yeah, I'm a show-off post whore, I know, I know :rofl:

:rofl: keep on, bitch :D:beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Nymphetamine » Сря Яну 10, 2007 1:02 pm

Windstream написа:
GNK написа:Моето хоби си е MTN байка, но също се кефя на колите, и по точно на тези които запазват оригиналния външен вид, а в това време са си и господарите на пътя! ( Класиката си е класика) ;)

Класика... като тази например?
Изображение

Според мен, по-скоро като тази:
Изображение
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот balki » Сря Яну 10, 2007 10:18 pm

Nymphetamine написа:Според мен, по-скоро като тази: ...

:offtopic:

Винаги съм се чудил с каква цел се поставят тези "халки" (не знам точно какво представляват и как се наричат) на капака, някой може ли да ми обясни? (ТУК се виждат по-добре, ако са същите де :-) )

Аватар
balki

Рейтинг: 1242

Мнениеот Jabsco » Сря Яну 10, 2007 10:46 pm

balki написа:
Nymphetamine написа:Според мен, по-скоро като тази: ...

Винаги съм се чудил с каква цел се поставят тези "халки" (не знам точно какво представляват и как се наричат) на капака, някой може ли да ми обясни? (ТУК се виждат по-добре, ако са същите де :-) )

Ми те са направени, ако случайно при висока скорост ти се отвори капака от голямото натоварване, да не ти хвръкне в стъклото, а тези неща да го задържат.Те преставляват един "шиш", който е закачен някъде под капака за купето.Шишът минава през дупка на капака и халките играят ролята на шплент, който минава през дупка на шиша. :) Само да знаеш едва ли наричат тези работи шишове, халки и т.н., но не изнам истинските наименования.
Аватар
Jabsco

Рейтинг: 1925

Мнениеот balki » Сря Яну 10, 2007 10:55 pm

Jabsco написа: ...

Благодаря за разяснението :). И аз не знам истинското им наименование, но това ми дойде на ум :I.
Аватар
balki

Рейтинг: 1242

Мнениеот Admin » Сря Яну 10, 2007 11:41 pm

За въпросните халки и шплентове имаше подробни обяснения в една друга тема на същия форум (Други) - ако някой от писалите в нея се сети заглавието й, може да те снабди с линк ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Следваща

Назад към Други