Заден амортисьор?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Заден амортисьор?

Мнениеот F1-MAN » Съб Май 15, 2004 12:26 pm

Значи скоро сигурно ще си взимам заден амортисьор(до 170мм). Значи един приятел сега продава този амортисьор, може би за 100 и нещо лева. Ще го видя как работи(е пред училището така че може да кажете ако имате някакви впечатления от работата му), обаче основният ми въпрос е за здравината му, защото на някои места четох, че не издържа много, а като го взема искам да ми изкара повече от 2(и повече) години(той сега е на няколко месеца). Заслужава ли си да го взема или да събирам още пари за Marzocchi Boss, например?
Аватар
F1-MAN

Рейтинг: 2000

Мнениеот Beginner » Нед Май 16, 2004 12:57 pm

ti za tova li me pita za onzi boss sus prelivnika???vuv velomaniq imashe gazovi ne loshi , daje ediniq beshe mnogo qk ama e 500lv :xx(:.dokolkoto razbrah moq boss e 200lv , a DNM-a koito svaliha beshe 20lv:?::?::?:.kakto i da e , vuzdujnite ne sa li po-izdrujlivi , v screambikes imeshe edin za 140lv mai:?:.
Beginner

Рейтинг: 1200

Мнениеот F1-MAN » Нед Май 16, 2004 1:08 pm

Не смятам, че въздушен ще отива на мойто колело, а и мисля че са по-слаби от пружините.
Искаш да кажеш, че си доплатил 190лв. за Boss? Възможно ли е найстина този DNM да е толкова евтин?
Аватар
F1-MAN

Мнениеот Beginner » Нед Май 16, 2004 1:27 pm

doplatih 180 za boss , i az se o4udih 4e e samo 20lv , neznam kolko e 4itav no po nishto ne se razli4avashe(pone na vunshen vid) ot zadnite amortisiori na drugite po-evteni bikove.ina4e zashto s projinite da sa po-zdravi , to4no prujinata im e slaboto mqsto.dokato vuzduha si e vuduh , ina4e za vunshniq vid si prav , dosta se razli4avat.
Beginner

Мнениеот TOYAGA » Нед Май 16, 2004 1:37 pm

[quote]ina4e zashto s projinite da sa po-zdravi , to4no prujinata im e slaboto mqsto.dokato vuzduha si e vuduh...[/quote]

Направи си труда да поровиш малко из старите топици и ще разбереш, че нещата изобщо не стоят по този начин. Темата е разисквана доста подробно - заслужава си да се пообразоваш малко!
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Metal_Psycho » Нед Май 16, 2004 1:44 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote]ina4e zashto s projinite da sa po-zdravi , to4no prujinata im e slaboto mqsto.dokato vuzduha si e vuduh...[/quote]

Направи си труда да поровиш малко из старите топици и ще разбереш, че нещата изобщо не стоят по този начин. Темата е разисквана доста подробно - заслужава си да се пообразоваш малко!
[/quote]

Oxxx,men ostavi gi,tolkova puti im obiasniava6,a te pak obratnoto.Ako 6tat da razberat!

No vse pak-S prujinata e po-zdrav,to4ka.
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот Zozka » Нед Май 16, 2004 1:45 pm

[quote="Beginner"]

:o)doplatih 180 za boss:o) , i az se o4udih 4e e samo 20lv , neznam kolko e 4itav no po nishto ne se razli4avashe(:o)pone na vunshen vid:o)) ot zadnite :o)amortisiori:o) na drugite po-evteni bikove.ina4e :o)zashto s projinite da sa po-zdravi:o) , to4no prujinata im e [:p]slaboto mqsto[:p].dokato :8:vuzduha si e vuduh:8: , ina4e za vunshniq vid si prav , dosta se razli4avat.
[/quote]

А доматите и марулята се различават по цвета...
ХАХАХАХАХАХХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХ:xx(::xx(::xx(::xx(:
Идат кат овци, бегат кат Офци
Аватар
Zozka

Мнениеот Beginner » Нед Май 16, 2004 1:48 pm

m dam , ne sum se interesuval ot amortisiorite za koleleta , no za koli sum se interesuval malko , sega sum s gazovi na kolata i sa mnogo po-dobri ot originalnite masleni.ama tam sigurno stoqr po drug na4in neshtata.no fizi4eski poglednato bi trqbvalo gazovite da sa po-zdravi.
Beginner

Мнениеот TOYAGA » Нед Май 16, 2004 1:52 pm

[quote="Beginner"]

m dam , ne sum se interesuval ot amortisiorite za koleleta , no za koli sum se interesuval malko , sega sum s gazovi na kolata i sa mnogo po-dobri ot originalnite masleni.ama tam sigurno stoqr po drug na4in neshtata.no fizi4eski poglednato bi trqbvalo gazovite da sa po-zdravi.
[/quote]

Имаш ли въобще представа каква е разликата между т.нар. "газов" и т.нар. "маслен" амортисьор за автомобил? И не говори за физика, щото вече ще се пръсна от смях...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Zozka » Нед Май 16, 2004 1:56 pm

[quote="Beginner"]

[/quote]

човеко кви ги връщолевиш ве????
Това че си с газови амортесьори не значи че те не са маслени/хидравлични/...Просто се използват два вида пружини - въздух и метална/титаниева и т.н. и т.н...
Аватар
Zozka

Мнениеот Beginner » Нед Май 16, 2004 1:57 pm

e nishto , smeha e polezen , vajnoto e 4e sega sum s dvoino reflexni gazovi amortisiori, po tozi na4in pri zavoj ne mi se naklanq kolata tolkova kato s maslenite i tova q pravi mnogo stabilna.osven tova obirat po-dobre vibraciite po paveta.za dvoino reflexni masleni ne sum 4uval , i da ima qvno nqma smisul ot tqhnata upotreba spored Monroe.
Beginner

Мнениеот Newone » Нед Май 16, 2004 2:15 pm

[quote="Beginner"]

e nishto , smeha e polezen , vajnoto e 4e sega sum s dvoino reflexni gazovi amortisiori, po tozi na4in pri zavoj ne mi se naklanq kolata tolkova kato s maslenite i tova q pravi mnogo stabilna.osven tova obirat po-dobre vibraciite po paveta.za dvoino reflexni masleni ne sum 4uval , i da ima qvno nqma smisul ot tqhnata upotreba spored Monroe.
[/quote]

Извинявай, приятел, но Monroe не е върха на технологиите в автомобилните амортисьори....:8D:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот Beginner » Нед Май 16, 2004 2:20 pm

4e az kude sum kazal takova neshto:?:.za vruh na dali moje da se opredeli nqkoi.kakto i da e , mnogo se otplesnahme.
Beginner

Мнениеот axelmax » Нед Май 16, 2004 3:18 pm

a beginner kolko hod imashe tvoq dmn ,koito sa go oceni li na 20 leva
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот rujiru » Нед Май 16, 2004 4:24 pm

Начи в момента ако треа да си купувам заден амортисьор бих си купил с външна пружина и защо :
от няколко дена имам X-Fusion Shox 02 от велосмачкания при "Ел Леля Нина" който на място го напомпахме на 11-12 атмосфери... тъй...
днеска 6 дена по късно след 4 спускания, и Н-на брои минавания през стълби нагоре и надолу имам чуството че КОП***ЛЕТО е за помпане пак, просто е по меко... леко ме е яд да го.. , ако требе да го помпам през седмица мноооооого че се зарадвам "да не споменавам роднините на продавачите и дилърите в веломания чее.."

Амин
rujiru

Рейтинг: 1700

Мнениеот Zozka » Нед Май 16, 2004 9:04 pm

[quote="rujiru"]

Начи в момента ако треа да си купувам заден амортисьор бих си купил с външна пружина и защо :
от няколко дена имам X-Fusion Shox 02 от велосмачкания при "Ел Леля Нина" който на място го напомпахме на 11-12 атмосфери... тъй...
днеска 6 дена по късно след 4 спускания, и Н-на брои минавания през стълби нагоре и надолу имам чуството че КОП***ЛЕТО е за помпане пак, просто е по меко... леко ме е яд да го.. , ако требе да го помпам през седмица мноооооого че се зарадвам "да не споменавам роднините на продавачите и дилърите в веломания чее.."

Амин
[/quote]

Спокойно, няма да ти се наложи да го помпаш още много пъти - то просто ше цъфне, ама нейсе продавачите са виновни, за това че си неук и инат на сичкото отгоре.
Не всичко е идиотоустойчиво!
Аман от Abuser-и
Амин
Аватар
Zozka

Мнениеот F1-MAN » Нед Май 16, 2004 9:18 pm

[quote="rujiru"]

Амин
[/quote]

Този амортисьор не е за тази цел, за която е колелото(не че Бехемота става за спускане, мисля че може да поеме повече от едно ХС колело), а за ХС и по-лек велосипед.

DNM-а мисля че има ход 35мм и дължина 165мм.

Пак да питам- найстина ли е вярно че DNM-те(и специално този, който моят приятел продава) не са много издръжливи?
Аватар
F1-MAN

Мнениеот velco » Нед Май 16, 2004 9:18 pm

[quote="Zozka"]
Спокойно, няма да ти се наложи да го помпаш още много пъти - то просто ше цъфне, ама нейсе продавачите са виновни, за това че си неук и инат на сичкото отгоре.
Аман от Abuser-и
Амин
[/quote]

@Zozka:
Та за какъв abuse става дума?

@rujiru:
Според manual-а на X-Fusion, обикновено налягането е около 150-200 PSI и в никакъв случай не трябва да надхвърля 300 PSI, т.е. ~20 атмосфери. Нагласи си налягането, така че като си седнеш внимателно и станеш внимателно от велосипеда компресията да е 20-30% от максималния ход на амортисьора.
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Мнениеот Beginner » Нед Май 16, 2004 9:24 pm

[quote="axelmax"]

a beginner kolko hod imashe tvoq dmn ,koito sa go oceni li na 20 leva
[/quote]

- заден амортисьор DNM с регулируемо маслено смекчаване (ход на буталото 35мм, ход на задницата 105мм)

m dam , az popitah i poslushah suvetite , sega shte vidim rezultata , puk ina4e , izglejda za koleletata vaji praviloto - kolkoto po-skupo tolkova po-zdravo.i kato 4e li mai nqma 4itavi amortisiori za pod 200lv.
Beginner

Мнениеот rujiru » Нед Май 16, 2004 9:41 pm

[quote="Zozka"]

[quote="rujiru"]

Амин
[/quote]

Аман от Abuser-и
Амин
[/quote]

аи ся да не съ обиждами, квот имало за тез пари туи взело, ако съм тръгнал да си купувам скъпо кололо въобще няма да си докупувам какво и да било, па камо ли да пестим
кат започна да взимам 1500$ ще видиме :))
rujiru

Мнениеот rujiru » Нед Май 16, 2004 9:46 pm

@F1-MAN - да знам че не е за спускане но аз все пак карам бабешката не се правя на специалист ;))

@velco - да прочетох колко може да се напомпа, аз мисля да му бодна още 3-4 атмосфери за да мога да си скачам, па колкото издържи аи сия нема да му ревеме. ;)
rujiru

Мнениеот rujiru » Пон Май 17, 2004 9:43 am

Ммм, това е друго,
шокчето не беше спаднало както си мислех, беше си на толкова атмосфери на колкото го оставих преди 7 дена, напомпах го до 17-18 и го тествах на скок от 4-5 стълби ;), перфект се държи, малко съм прибързал със заключенията че е скапано ;))
става вече може да го юркам ;))
благодарение на яката помпа на бат @velco ;))
rujiru

Мнениеот Metal_Psycho » Пон Май 17, 2004 9:46 am

[quote="rujiru"]

Ммм, това е друго,
шокчето не беше спаднало както си мислех, беше си на толкова атмосфери на колкото го оставих преди 7 дена, напомпах го до 17-18 и го тествах на скок от 4-5 стълби ;), перфект се държи, малко съм прибързал със заключенията че е скапано ;))
[/quote]

A taka,vidial li,4e ne ti e vinoven magazina,a?:D

Pozdravlenie i neka si se metka6 ot stulbi o6te mnogo vreme s nego:DAgrarriding rulz:8D:
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот rujiru » Пон Май 17, 2004 10:35 am

[quote="Metal_Psycho"]

[quote="rujiru"]

Ммм, това е друго,
[/quote]

Pozdravlenie i neka si se metka6 ot stulbi o6te mnogo vreme s nego:DAgrarriding rulz:8D:
[/quote]

Нее, глеи ся, отивам в веломания и казвам на Нина какво ми е колелото и че искам да ми препоръча заден шок, а тя ме пита : Ама каде ще го караш ?? на Витоша ли ??
и аз и казвам : Е не В парка !

т.е не съм доволен от това че тя не ми каза : глеи ся, този шок ще ти свърши работа, но за спускан вземи си купи еди кои си ...
е за тва ме е яд
по принцип аз много добре си знаех като отидох там шока що за чудо е но не ме кефи отношението че и тя много добре знае кое за какво става и въпреки всичко си мълчи...
аре
rujiru

Мнениеот bikerider » Пон Май 17, 2004 11:16 am

[quote="Zozka"]

[quote="Beginner"]

[/quote]

човеко кви ги връщолевиш ве????
Това че си с газови амортесьори не значи че те не са маслени/хидравлични/...Просто се използват два вида пружини - въздух и метална/титаниева и т.н. и т.н...
[/quote]

Е те тука ти се изложи... При колите изобщо не става дума за пружините - няма серийна кола БЕЗ СТОМАНЕНИ ПРУЖИНИ на амортисьорите.
Термина газов там се отнася до damping-а. Поразгледай най-леките въздушни амортисьори на FOX например - rebound damping-a e реализиран с въздух, compression damping-a също.

Освен това те не случайно се казват газови, щото наистина е по-добре да се помпят с азот, за да не кородират вътрешностите и за да не се променя damping-а от температурата. Разбира се никой тук не го прави заради цената и сложнотията, но при OEM-ските амортисьори (на коли и колела) нещата са различни - те си идва така от фабриката, карат се и хвърлят. А на момчето му е харесало повече с газови амортисьори на колата, щото те имат по-прогресивен ход от хидравличните, т.е. повече damping при същото тегло, т.е. по-подходящи за тежки неща (sprung weight) като автомобилите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Май 17, 2004 11:17 am

[quote="Zozka"]
Аман от Abuser-и
Амин
[/quote]

Отново не си прав - може на момчето просто да му изпуска вентила и толкова...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Май 17, 2004 11:20 am

[quote="F1-MAN"]

Значи скоро сигурно ще си взимам заден амортисьор(до 170мм). Значи един приятел сега продава [url=http://www.dnmsuspension.com/index_st8.html]този[/url] амортисьор, може би за 100 и нещо лева. Ще го видя как работи(е пред училището така че може да кажете ако имате някакви впечатления от работата му), обаче основният ми въпрос е за здравината му, защото на някои места четох, че не издържа много, а като го взема искам да ми изкара повече от 2(и повече) години(той сега е на няколко месеца). Заслужава ли си да го взема или да събирам още пари за Marzocchi Boss, например?
[/quote]

Marzocchi Boss (всъщност за Boss или BossVR говориш?) е на светлинни години от този DNM-a - ще ти издържи МИНИМУМ две години при правилна експлоатация. Имай само предвид, че пружините на Boss-a са тумбести в средата и трябва внимателно да огледаш рамката си, за да видиш дали ще ти стане, не като размери, а дали нещо няма някъде да опира...

Иначе ако търсиш компромис, вземи си X-Fusion - доста по-добър и издръжлив от DNM и на по-приемлива цена от Boss-a.
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Пон Май 17, 2004 11:27 am

[quote="rujiru"]

[quote="Metal_Psycho"]

[quote="rujiru"]

Ммм, това е друго,
[/quote]

Глей ся пич, нема да се косиш! Бития-бит, е.ания-е.ан... Рекламации само на касата в момента на плащането

[/quote]

Нее, глеи ся, отивам в веломания и казвам на Нина какво ми е колелото и че искам да ми препоръча заден шок, а тя ме пита : Ама каде ще го караш ?? на Витоша ли ??
и аз и казвам : Е не В парка !

т.е не съм доволен от това че тя не ми каза : глеи ся, този шок ще ти свърши работа, но за спускан вземи си купи еди кои си ...
е за тва ме е яд
по принцип аз много добре си знаех като отидох там шока що за чудо е но не ме кефи отношението че и тя много добре знае кое за какво става и въпреки всичко си мълчи...
аре

[/quote]

Глей ся пич, кефи те, не кефи те, тва е положението. Рекламации само на касата в момента на плащането...;)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Пон Май 17, 2004 11:38 am

@ bikerider

[quote]...няма серийна кола БЕЗ СТОМАНЕНИ ПРУЖИНИ на амортисьорите...[/quote]

OFFTOPIC

Има предостатъчно серийни автомобили С ПНЕВМАТИЧНИ ПРУЖИНИ, има и такива С ХИДРОПНЕВМАТИЧНИ. Има и един (засега), при който пневматични са и пружините, и амортисьорите. Иначе за "газовите" амортисьори си абсолютно прав, разбира се.;)

ОFFTOPIC
Аватар
TOYAGA

Мнениеот rujiru » Пон Май 17, 2004 11:53 am

@TOYAGA - мъдааа ташаци всичко ;)), тва е положението, BTW доволен съм от банера ;)), не вярвах че ще направиш нов, поне се махна онова досадно Невер Раид Слол ;))), добра тактика да те накарам да си смениш малко картинката ;)))
аре с здраве и мнооого бтр-и да има ;))
rujiru

Следваща

Назад към Архив