[quote="Harka"]
[quote="Metal_Psycho"]
Harka,kolkoto i prili4no da e oka4vaneto na Kona(za koeto az ne sporia),no FSR oka4vaneto na Kon4etata e puti po-dobro,garantiram ti za koeto!To4no zatova az smiatam,4e za po4ti ednakva cena mejdu dvete,otpisva6 Kona i zima6 Jeleznia Kon.A ako triabva pak da izrejdam i kakvi hubavi o6te 4arkoliaci 6te vurviat s IH,niama smisal,ZK ve4e ti obiasni kak sediat ne6tata.
No ti vse pak si proveri za Kona-ta de,ni6to lo6o niama:D
[/quote]
@Metal_Psycho:
За DH съм съгласен, че FSR окачването на Iron Horse е много по-добро от това на Kona-та, но за Fr мисля, че е обратното (надявам се да греша - вие кажете).Почти съм сигурен, че IH ще се суче повече и че ще поема по-лошо скокове и т.н. (кажете, че греша та да не се занимавам с доставки и простотии.ZK нали ти имаш IH - кажи какво ти е мнението

;):D:))
[/quote]
От къде да започна ... ще се постарая да бъда колкото мога по-обективен, макар да съм заинтересована страна.
Окачването на този модел на Kona май е регресивно, което в комбинация с Fox не знам колко добър вариант е за скокове, поне да беше с прогресивен амортисьор, който поне малко да компенсира регресивността на окачването. Докато окачването на SGS FR е леко прогресивно, комбинирано с прогресивен заден амортисьор. Хубавото на 5th element е, че може да го настроиш да е по-линеен или по-прогресивен.
Iron Horse-а е с horst-link (FSR), докато Kona-та е със става на стойките на седалката. Това ще се отрази повече на педалирането и не толкова на спирането, все пак за 7" ход плаваща спирачка не е наложителна, макар да е по-добре. Един малък + за SGS е, че за 04 геометрията на окачването (къде да бъдат осите и т.н.) е проектирана от Dawe Weagle ot e.13. Карал съм IH G-spot '02 и IH SGS Team '03, първата си беше просто с FSR окачване, на втората също е FSR, но "пипнато" от DW. Разликата в педалирането за мен беше осезаема, въпреки че SGS Team '03 е с 8" ход, а G-spot беше едва с 6" ход.
Относно сученето не мога да сравня двете рамки, не съм карал никоя от тях. DH моделите на Iron Horse имаха проблеми със сученето през 03 (но това не спря нито Nathan Rennie, нито Sam Hill

), но за 04 са с нови по-масивни стойки за веригата и нови планки (кобилици) на окачването. FR моделите имат същите планки като на DH моделите за 04 и това гарантира много по-малко сучене. Но колко точно и дали ще е по-малко или повече спрямо Kona-та си е гадаене и спекулаций докато някой не ги пробва и двете.
Геометрията на двете рамки трябва да я има из интернет и сам прецени кое ти пасва по-добре. Челото на SGS FR e 1.5, което ти дава по-голяма свобода и при избора на вилка (визирам Sherman Breakout Plus или новия Firefly). Коя е по-здрава ... не знам. Само знам, че дори G-spot '02 се справяше с 3.5м (пилешки) дропчета, но с попивка!!! Коя тежи повече ... не знам.
По-добре познавам качествата и характеристиките на Iron Horse, за това и повече писах за тях. Ако някой има впечатление от Kona е хубаво да го поразпиташ.
Заинтересована страна съм и ти препоръчвам Iron Horse SGS FR, няма да ти кажа че грешиш

, все пак изборът е твой. Ако се интересуваш повече от SGS-a, пусни един e-mail на Tepe Bike Shop и ще ти дадем повече информация. Още нямаме страница, в период на разработване е.