Материал за спирачни дискове?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Материал за спирачни дискове?

Мнениеот zpaz » Чет Яну 25, 2007 1:24 am

От каква стомана се правят спирачните дискове( твърдост, якост и т.н.) и имат ли допълнителна обработка ,като закаляване или нещо друго? Знам че повечето ще ме посъветвате да си купя диск вместо да се опитвам да си произведа, но да приемем че разполагам със почти всички машини за рязане и допълнителна обработка на метали и просто питам за технологията. Аз си мисля че се използва някаква твърда стомана с минимално топлинно разширение(при дебелина на диска 2 мм) и не се закаляват после, а само се шлайфат. Но това е мое предположение , а аз не съм специалист. Затова ако някой има представа какъв материал се използва да сподели. Благодаря ви предварително.
П.П. За най-изчерпателен отговор ще и ми награда естествено- ротор по желание :beer:
Да сме живи, щото много здрави си умряха!!!
Аватар
zpaz

Рейтинг: 1400

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 25, 2007 1:31 am

Използва се авангардния матерЯл каЩавал - зимаш една пита с подходящо Ф и бичиш! Ако има дупки като ементал още по-убаво, шото ше има вИнтИлация!
:agree:

Молим наГРАДата под форма на ГРАДуси! :beer:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот zpaz » Чет Яну 25, 2007 1:55 am

Градуси ще има , само се отбий до Асеновград ! :) Между другото с каЩавал пробвах ама...мани -бегай , много е мек
:cyclops:
Аватар
zpaz

Мнениеот Nazgull » Чет Яну 25, 2007 8:29 am

не прави глупости
дойчен комунистен мит трабантен

Последната промяна е направена от Nazgull на 29 Апр 2007 12:39; мнението е било променяно общо 17928 пъти
Аватар
Nazgull

Рейтинг: 1700

Мнениеот Black cat » Чет Яну 25, 2007 10:11 am

Nazgull написа:не прави глупости

Nazgull :agree: e прав не си прави опити със спирачките
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот did » Чет Яну 25, 2007 11:19 am

zpaz, ти не си първия, който ще опита такова нещо. Един пловдивчанин, Rotting, преди време беше навлезнал дълбоко из тия дебри, даже ... направи ротор!

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=8034&highlight=

Не знам доколко резултатът е бил успешен. Най-добре се опитай да се свържеш с него и го поразпитай какво е станало.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот zpaz » Пет Яну 26, 2007 12:46 am

Разбирам ви напълно колеги за съвета да не се ебава човек със спирачките и здравето си (,които и аз бих да на всеки непознат от форума), но ще се конкретизирам повече:
На 28 години съм и карам поне от 5 , за да знам ,че компромис със спирачките не се прави. Въпроса ми е прост:от каква марка стомана се правят роторите и имат ли допълнителна обработка ,като закаляване или шлайфане?Проблема ми не е е да го изработя, а от какво? Аз работя във цех със пълният( почти) набор от машини за METAL обработка:лазерно рязане , плазмено рязан, нишково рязане, ерозийно рязане( без водно, но мисля че не е проблем), струг , фреза и т.н.Технологично ,мисля че мога да си нарежа няколко ротор (безплатно ) , само да знам от какъв материал. Знам ,че риска от тяхното ползване си е за моя сметка , но ще го поема. Целият филм е от това ,че имам екзотична дискова спирачка , а нямам оригинален ротор. Искам да я изпробвам на MAX , а не мога.Така че ,ако някой знае нещо конкретно по въпроса или е чел повечко литература, да помага. И аз не искам да се претрепвам , повярвайте ми! Но все пак си мисля ,че и роторите , и рамките(особено PRO-тата), и каските ако щете ,се правят от хора- на точните машини , със точният материал. Моля бъдете сериозни, защото темата наистина е!!!
П.С. С английският съм скаран и затова първо пробвам във форума , а не в Google.
:beer:
Аватар
zpaz

Назад към Общ форум