Ще има ли скоро каталог на Ram Bikes за 2007?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот hlebarka » Чет Фев 22, 2007 11:01 pm

bikerider написа:Моето мнение е, че един велосипед е повече от механичния сбор от частите си. Някой трябва да определи какво се търси на пазара, да подбере необходимите компоненти и да окомплектова велосипеда. Това все още е една малкоизвестна професия у нас и е нормално да не й се обръща внимание. Само дето това далеч не означава, че не съществува. Та този процес на подбор, преценка, ежегодни корекции и прочие не е ли съвсем ясна част от производството на велосипеди?

Е, ако това е основното, то RAM в България са произведени в България, а RAM в UK са произведени в UK. Мисля, че това, за което говориш е свързано повече с търговията, маркетинга, :dunno: и др.
Аватар
hlebarka

Рейтинг: 2000

Мнениеот spinsession » Пет Фев 23, 2007 11:13 am

Колкото и да се пенявим всички,колелата РАМ са Български! Рамките РАМ също! Еййййй начи хем не разбират хем спорят!
@Байкрайдър що се хабиш да пишеш? надали са много тези дето разбират и им пука! те си знаят тяхното и толкова!
****LEKSUTAN PO DEFAULT****
Аватар
spinsession

Мнениеот bikerider » Пет Фев 23, 2007 11:26 am

zero knowledge написа:... ами зависи от дефиницията! :D

Определено, за нея говорим през цялото време :D:agree:

zero knowledge написа:Криптографите какво правят - дават дефиниция на нещо ново (когато е нужно да се дефинира) и продължават. Ако се сблъскат с проблеми, връщат се и променят малко дефиницята и пак пробват. Така след известно време на ръчкане и обсъждане се оформят дефиниции, които нямат нужда от повече промени. И така. :D

Едва ли имаш представа колко съм съгласен с теб! :agree:
От моя страна е налице виждането, че в момента дефиницията е дълбоко погрешна, дори повечето хора просто приемат каквото им се каже и мислено си лепват един етикет. Някой дудне, че рамката X е тайванска (и леекичко намеква, че видите ли аз продавам американски рамки, за какво са ви тия "тайвански боклуци за по 20 долара") и иди обяснявай после, че нямаш сестра. Та тоя някой (съзнателно или не) разчита на това, че дефиницията се разминава с реалностите. Е, аз от началото на темата се боря (общо взето кучето и кервана де, ма тва е друга тема) да се върнем и да променим малко дефиницията, щото е безнадеждно остаряла. Единственото твърдо нещо, на което можем да се опрем засега е документа, който NovemberCharlie цитира, но той не е достатъчен, щото покрива само един аспект.

zero knowledge написа:Та ако според дефиницията на някой-си Рам (в случая) не са български велосипеди, то този някой-си ще се сблъска с други проблеми, произтичащи от дефиницията си.

Отново съгласен - мисля, че горе-долу успях да изразя един типичен парадокс, който се получава от остарялата дефиниция.

zero knowledge написа:А дали Рам си поръчват off-the-shelf рамки или ги правят изцяло сами in-house (или нещо по средата) това е по-различен въпрос.

Да, това е отделна тема, която по разбираеми причини засяга предимно (ако не и единствено) RAM. Всичко което аз казвам е, че е доста гадно хора, които продават (очевидно според тях по-хубави) стоки да дефинират с презрение произхода на конкурентните стоки като "тайвански". Съответно немалка част хора с оскъдни икономически познания приемат това наготово и започват да пригласят и да говорят глупости наляво и надясно.
Що се отнася до мен, аз не съм никакъв на РАМ, Драг, Спринт, Балкан или Робифир (дано не пропускам някого), a чисто и просто се дразня от тази "традиционна" черта на балканския манталитет.
Последна промяна bikerider на Пет Фев 23, 2007 11:54 am, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Фев 23, 2007 11:47 am

spinsession написа:@Байкрайдър що се хабиш да пишеш? надали са много тези дето разбират и им пука! те си знаят тяхното и толкова!

щото някои хора се забравиха, а въпроса не е маловажен ;)
виждаш резултата - днеска ddevil каже нещо мъдро за РАМ и Азоник, утре някой друг мъдрец ще изръси нещо за Драг, после някой за Спринт... не искам да квалифицирам повече това явление, щото ще бъде против правилата на форума.

@hlebarka: не, това далеч не е основното разбира се, просто давам пример за проблем от рода на тези, за които zk говореше :)
Аватар
bikerider

Мнениеот spinsession » Пет Фев 23, 2007 11:59 am

Ми за тези дето са се забравили поне това да прочетат:
http://www.business.bg/cgi-bin/page.cgi?page=articles&article=239
Аватар
spinsession

Мнениеот halcor » Пет Фев 23, 2007 12:07 pm

Електронът вълнА ли е или частица? :popcorn:

E-Prime
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Пет Фев 23, 2007 12:35 pm

@spinsession: е ти направо издъни кокошкарника :rofl::lol:
Аватар
bikerider

Мнениеот spinsession » Пет Фев 23, 2007 12:43 pm

@bikerider: хах ми поне да се сетят че на рамката пише РАМ съвсем не случайно! писна ми от изказвания от типа на "РАМ са РАМ ама всъщност са АСТРО ама даже и това не са"! има си в това текстче препратки,който го касае да се рови! има много по темата в нет-а!
Какво имаш пред вид че съм издънил кокошкарника между другото?
Аватар
spinsession

Мнениеот bluskanie » Пет Фев 23, 2007 12:48 pm

Имал е предвид, да внимаваш да не издъниш и нещо по-голямо с тоя размах...

Спорът беше не за марката РАМ, а за рамката РАМ или по-точно къде е произведеня тя. Като продукт в завършен вид, както си я купувате от магазина тя е българската РАМ. Но е произведена (поне голямата част от нея) в азиатска страна, което я прави с не до там български произход. Всичко останало е неяснота около термините "производство" и "продукт"...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пет Фев 23, 2007 12:51 pm

spinsession написа:Какво имаш пред вид че съм издънил кокошкарника между другото?

Имам предвид че изби рибата и изкърти миФката :D:agree::beer:

@bluskanie: ти осъзнаваш ли, че марката е есенцията на продукта?
Защо си се втренчил в завода на Astro, а пропускаш основното, което е тук в България, поне доколко се отнася до рамките RAM?
Да си outsource-неш рамките изобщо не те превръща от производител в търговец!

Между другото, извинявам се - по-горе съм пропуснал LB... :ashamed:
Последна промяна bikerider на Пет Фев 23, 2007 1:02 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот spinsession » Пет Фев 23, 2007 12:56 pm

@bluskanie: не питах тебе,но все пак ме заинтригува! какво да издъня? защо да внимавам? :popcorn:
и още: алуминия от който са направени тръбите на рамката е добит в хуйменистан; това прави ли рамката РАМ хуйменистанска? :popcorn:
ти май си поредния дето си мисли че разбира...

@байкрайдър: :beer: туй с кокошкарника не го бях чувал :)
Последна промяна spinsession на Пет Фев 23, 2007 1:02 pm, променена общо 1 път
Аватар
spinsession

Мнениеот bluskanie » Пет Фев 23, 2007 1:01 pm

spinsession написа:и още: алуминия от който са направени тръбите на рамката е добит в хуйменистан; това прави ли рамката РАМ хуйменистанска? :popcorn:

Явно ще издъниш и някой обор... :)

Алуминият не знам къде е добит, но ръбите най-вероятно са изработени, нарязани, заварени, обработени, рамката е проектирана и излязла от завод, собственост на фирма, която няма никакви отношения, различни от търговски с нашенската фирма производител на велосипеди РАМ.

bikerider, обясних къде според мен е спорът. В дефинирането на продукт, производство, търговска марка и т.н.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пет Фев 23, 2007 1:05 pm

bluskanie написа:ръбите най-вероятно са изработени, нарязани, заварени, обработени, рамката е проектирана и излязла от завод, собственост на фирма, която няма никакви отношения, различни от търговски с нашенската фирма производител на велосипеди РАМ.

За трети път ми се налага да обърна внимание върху понятието outsourcing.

bluskanie написа:bikerider, обясних къде според мен е спорът. В дефинирането на търговска марка и т.н.

Спор няма, има документи за целта. Ето един акцент:
"Класификацията от Ница е многостранен договор, сключен под шапката на Световната организация за интелектуална собственост. Използването на Класификацията от Ница от националните ведомства по индустриална собственост дава предимство при подаване на заявката с позоваване на единната система за класифициране. Ето защо подготовката на заявката е много опростена, тъй като стоките и услугите по отношение на които се кандидатства за марка, се класифицират по един и същи начин в държавите, приели класификацията."

RTFM!!!

bluskanie написа:Явно ще издъниш и някой обор... :)

обор???? :rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот spinsession » Пет Фев 23, 2007 1:15 pm

@bluskanie: хахаха! ....НАЙ-ВЕРОЯТНО.... ? а дали? ;) а ако не? абе като бъкел идея си нямаш що настоявашщ на своето? вземи прочети малко и тогава говори!

@bikerider: няма смисъл,няма да разбере! надали някой без минимални икономически и юридически познания ще разбере! не че е сложно де... абе обори да се къртят,туй е важното :D
Аватар
spinsession

Мнениеот bikerider » Пет Фев 23, 2007 1:32 pm

spinsession написа:не че е сложно де...

:propell:

spinsession написа:абе обори да се къртят,туй е важното :D

:rofl::rofl::bowdown::rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Фев 23, 2007 2:28 pm

bikerider написа:[quote="zero knowledge. Единственото твърдо нещо, на което можем да се опрем засега е документа, който NovemberCharlie цитира, но той не е достатъчен, щото покрива само един аспект.
Така е. :agree: Очевидно имаме проблем с дефиницията :)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Пет Фев 23, 2007 2:58 pm

spinsession написа:@bluskanie: хахаха! ....НАЙ-ВЕРОЯТНО.... ? а дали? ;) а ако не? абе като бъкел идея си нямаш що настоявашщ на своето? вземи прочети малко и тогава говори!

За какво говориш, човече...? :dunno:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Мъро » Пет Фев 23, 2007 3:42 pm

:popcorn:

Нека спорим с книги, вместо с рамки.
Издателството Баймозлер от Германия решава да издаде книга на тематика "Арктиншнен Студишен" (арктически студ, сиреч). За целта се свързва с писателя Хуймлер Ваганзе от Бавария и за месец той написва ръкописа. Този ръкопис отива в издателството, където назначават редактори, които работят известно време над книгата. Когато е оформена, тя се праща за предпечатна подготовка при екипа на ЗизихомлерПринт, които в последствие я печатат.
Книгата е готина и успешна.
Поради тази причина към нея започват да проявяват интерес и фирми, които не са германски - имат желанието да закупят авторски права за нея, да я преведат и да я продават в Италия, Испания и България (примерно). Супер - сключват сделката, готовия текст им се предоставя за превод. Ако говорим от българска гледна точка, книгата се връчва на Гошко Перонковски, който я превежда, след което фирмата, закупила частично правата на книгата (ДжиДжи Принт) я оформя и я пуска на българския пазар под името "Ледената целувка на Арктика". Готина корица, хубаво заглавие - продукта е 6. Клиентите му се кефят.
Обаче някъде там, в началото на книгата, седи името на автора - споменатия вече Хуймлер Ваганзе.
Така и така заговаряш за интелектуална собственост, я кажи сега книгата българска ли е?

Лактобацилус булгарикус. Страхотно българско кисело мляко. Събирано от мандри в български села, след това приготвяно и пастьоризирано в българска фабрика. Изнасят се големи метални бидони в Германия, след което някой немски производител слага млякото в кофички, слага му немски етикет и якия надпис "Немско кисело мляко, произведено в Германия". Яко, а?

И въобще не разбирам как едва ли не се засягаш от твърдението, че рамките на РАМ не с българско производство. Нелепо е.
И на мен би ми било по-голям кеф да знам, че Аполона дето карам, се е родил в индустриалната зона на Пловдив. Че по него са се трудили българи, които са му измислили геометрията, тествали са я, след това са поръчали нужните машини за серийната изработка на тръбите, после българи са ги заварявали, след това българи са я тествали...
Е да, ама не ми се дават 500 кинта за една смешна рамка.
И затова предпочитам да ми е пределно ясно, че горния процес е извършен в Тайван, а в индустриалната зона на Пловдив е извършено едно боядисване, лепнати са лепенки (и двете с български интелектуален труд, защото и красивата като геометрия рамка може да погрознее солидно без добра козметика) и на мен това нещо ми излиза 50 лева (примерно).

Да живеят българските производители на колела и да се надяваме, че един ден ние ще сме заможни клиенти, че да можем да си позволим лукса да купуваме изцяло българска стока :beer:
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот bikerider » Пет Фев 23, 2007 4:06 pm

Мъро написа:И въобще не разбирам как едва ли не се засягаш от твърдението, че рамките на РАМ не с българско производство. Нелепо е.

Нужно ли е да се засягам, за да оспорвам невярно твърдение?

Мъро написа:И на мен би ми било по-голям кеф да знам, че Аполона дето карам, се е родил в индустриалната зона на Пловдив. Че по него са се трудили българи, които са му измислили геометрията, тествали са я, след това са поръчали нужните машини за серийната изработка на тръбите, после българи са ги заварявали, след това българи са я тествали...

Би бил напълно валиден бизнес-модел, както и outsourcing-a. Това ти говоря през цялото време. И двата модела са еднакво валидни и легитимни, събуди се. Като наемеш подизпълнител отново ли стоката е с неговия произход?

Мъро написа:Е да, ама не ми се дават 500 кинта за една смешна рамка.

Въпрос на избор - някои хора дават пет пъти по толкова за една "смешна" рамка. Но не в това е въпроса - въпроса е, че и за двата модела има място под слънцето, има всякакви таргет групи. Не знам дали е случайно обаче, но що се отнася до масовия пазар outsourcing-a забележимо измества in-house продуктите и това е стабилна тенденция в цял свят. Защо отричаш легитимността на outsourcing-a? Ем не ти се дават 500 лева за една "смешна рамка", ем искаш всичко да се прави тук. Дали е реално това? ;)

Забележи, че ако искаш сравнението с книгата да е коректно, трябва да включиш един втори писател, който помага на първия с части от романа (колко точно големи части не касае тази полемика). Да - името на втория също ще седи на корицата, но чие име ще бъде най-отгоре? На моята рамка пише канадска фирма и стои канадско лого, както и един дискретен малък надпис "Handbuilt with pride in Taiwan by Pacific, ISO 9002". Обърни внимание на едно нюансче - "built", a не "manufactured".

Мъро написа:И затова предпочитам да ми е пределно ясно, че горния процес е извършен в Тайван, а в индустриалната зона на Пловдив е извършено едно боядисване, лепнати са лепенки (и двете с български интелектуален труд, защото и красивата като геометрия рамка може да погрознее солидно без добра козметика) и на мен това нещо ми излиза 50 лева (примерно).

Аргумента с цената ми е ясен - на него също се дължи факта, че ако искаш рамка, която да не погрознее поне 5 години трябва или да не я караш (събуди се) или да платиш значително повече за анодизирана рамка.

Мъро написа:да се надяваме, че един ден ние ще сме заможни клиенти

Бе то с надежди не става, ама айде, това е друга тема...
Мъро написа:изцяло българска стока :beer:

Dream on :):peace::beer:
Последна промяна bikerider на Пет Фев 23, 2007 4:29 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот Мъро » Пет Фев 23, 2007 4:22 pm

Ох :)
Тия хора, дето дават 5 пъти по толкова, очакват C-mo. Тук говорим за една елементарна алуминиева рамка със стандартна геометрия, която и гъза да си скъсаш, няма да котираш за повече от 150 лева на пазара (при наистина добър маркетинг и дизайнерски екип). Защото това са железа, които заедно със заварката и цената на труда излизат около 15-20 кинта.
Всъщност заебавам тази насока, че тотално се насрахме с офтопика.

Твоята канадска рамка се предполага, че е проектирана в Канада, от канадски инженери. Но за да имаме по-добра печалба, пускаме производството в Тайван. Защото данъците ще са ни по-ниски, работната ръка ще ни е по-евтина и доста по-ентусиазирана и така от всяка рамка ще можем да вземем по още $100 отгоре, отколкото ако я произвеждаме в Канада.
Това вече е фифти-фифти рамка и ако клоним към интелектуална собствност, то тя определено е канадска.
Обаче пак казвам, рамките РАМ не са проектирани в България. Нито в Германия, сигурно. Нито пък в Канада или Уругвай. И в нито една от изброените страни не са произвеждани.
И какво става - 5 различни фирми от 5 различни страни купуват тайландско желязо, слагат му лепенки с логата си и тръбят, че желязото е германско, уругвайско, канадско, българско или финландско...
Ми... не :) Защото би било смешно да си го помислят дори.
Всъщност, на кой му пука...
Стига сме спорили за простотии :crazy:
Аватар
Мъро

Мнениеот bikerider » Пет Фев 23, 2007 4:27 pm

Мъро написа:Ох :)

Ох, ами :)

Мъро написа:Но за да имаме по-добра печалба, пускаме производството в Тайван. Защото данъците ще са ни по-ниски, работната ръка ще ни е по-евтина и доста по-ентусиазирана и така от всяка рамка ще можем да вземем по още $100 отгоре, отколкото ако я произвеждаме в Канада.

И кое точно е лошото в това? Точно това е централния въпрос - не може да се обвързва бизнес модела с качеството на продукта. Не може да се вменява, че някой по-гъвкав производител, който практикува това продава по-лоши/слаби/гадни и прочие рамки. Това беше причината за дискусията на първо място, поне от моя страна.

Мъро написа:И какво става - 5 различни фирми от 5 различни страни купуват тайландско желязо, слагат му лепенки с логата си и тръбят, че желязото е германско, уругвайско, канадско, българско или финландско...

Там е въпроса, че за теб явно продукта е просто механичен сбор от съставните си компоненти. Но нека спрем дотук, щом нямаш желание :):peace:
Аватар
bikerider

Мнениеот Мъро » Пет Фев 23, 2007 5:08 pm

И кое точно е лошото в това? Точно това е централния въпрос - не може да се обвързва бизнес модела с качеството на продукта. Не може да се вменява, че някой по-гъвкав производител, който практикува това продава по-лоши/слаби/гадни и прочие рамки.

А аз какво ти разправям от няколко страници насам?

Там е въпроса, че за теб явно продукта е просто механичен сбор от съставните си компоненти.

Неее... в алуминиевите тръби витае духа на тайвандския работнически дух, а заварката е символ на напредничевата тайвантска техническа мисъл, напрегнала се с едничката цел да ни донесе удоволствие в този иначе толкова сив и нихилистичен свят :)
Последна промяна Мъро на Пет Фев 23, 2007 5:12 pm, променена общо 1 път
Аватар
Мъро

Мнениеот spinsession » Пет Фев 23, 2007 5:11 pm

Айдееее поредния! Мъро браво бе! не чете ли писаното до тука? и ти си далече от тия неща ама говориш упорито! навлизаш и в съвсем различни отношения с примера за книгите-нищо общо няма!

@байкрайдър: ох,ами :)
отново и отново....

@блъсканйе: знаех си че няма да разбереш ;)
Аватар
spinsession

ами

Мнениеот NikR » Пет Фев 23, 2007 7:42 pm

гледах, четох 5 страници и кво... единия се засяга (определено се засяга) че РАМ не е точно БГ колело, другите се опитват да му обяснят че РАМ е толкова БГ колело, колкото и Драг и Спринт. РАМ прави (сглобява) обаче по-висок клас колелета, каквито доста хора биха искали да карат. Това не прави РАМ велика марка. Велики марки са били и ще бъдат тия които са изобретили нещо или направили иновации. РАМ са общо взето най-добрите колелета в БГ, поради липса на избор на добри колелета в БГ.
(прочетете отдолу кво пише със зелено) :bowdown:
Не мога да разбера как някои мъже се подмокрят, като видят парче тръба, заварено там където му е мястото.
Аватар
NikR

Рейтинг: 1220

ами

Мнениеот NikR » Пет Фев 23, 2007 9:27 pm

забравих да питам защо като РАМ е БГ марка не се казва ОВЕН или КОЧ : :confused:
Не мога да разбера как някои мъже се подмокрят, като видят парче тръба, заварено там където му е мястото.
Аватар
NikR

Рейтинг: 1220

Re: ами

Мнениеот mitakaman » Пет Фев 23, 2007 10:06 pm

NikR написа:забравих да питам защо като РАМ е БГ марка не се казва ОВЕН или КОЧ : :confused:

Маркетинг...
Аватар
mitakaman

Рейтинг: 1977

Мнениеот Мъро » Пет Фев 23, 2007 10:08 pm

Щото нямаше да ми е кеф да пия черен коч :beer:
Аватар
Мъро

Мнениеот bikerider » Съб Фев 24, 2007 8:04 am

@Мъро:
Ахааа, продължаваме :D:D:D

Неее... в алуминиевите тръби витае духа на тайвандския работнически дух, а заварката е символ на напредничевата тайвантска техническа мисъл, напрегнала се с едничката цел да ни донесе удоволствие в този иначе толкова сив и нихилистичен свят :)

Ох сладур... още малко ще изкараш производството на велосипеди един гол внос-износ... само да попитам, професията product manager говори ли ти нещо? ;) Бранд-мениджмънт говори ли ти нещо? Продукт-мениджмънта и бранд-мениджмънта съществуват ли и част ли са от производствения процес? Не виждам как можеш да твърдиш, че всичко опира само до внос. Само до внос нещата опират да речем при Corratec ;)
RAM обаче са производител и собственик на марка, колкото и да не ти се ще да го признаеш и логото върху рамките символизира марката, която е доста повече от механичния сбор от компоненти. Ма кво ли верно се абя, вече повтарям едно и също 5 страници - магарешкия инат е голяма работа... ;)

@spinsession: Oх, ами :D
Аватар
bikerider

Re: ами

Мнениеот bikerider » Съб Фев 24, 2007 8:19 am

NikR написа:забравих да питам защо като РАМ е БГ марка не се казва ОВЕН или КОЧ : :confused:

Очевадно е защото си нямаш и бегла представа какво значи RAM като съкращение. Типичен мироглед като тоя на Мъро - коментираме само това, което виждаме или пипаме... :)
Аватар
bikerider

Мнениеот klmn » Съб Фев 24, 2007 8:27 am

Real Adventure Machinery? :D
:popcorn:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

ПредишнаСледваща