В началото малко предистория, разбира се: Преди 2 месеца от четирите накладки сглобихме един що-годе добър комплект,който турнахме на задната, а отпред – нови. Тези бяха изкарали около 1000км. И ето резултата днес отзад останах съвсем без накладки (това беше очаквано), което е обвързано с разходи в размер на 33 лева за нови. Те не ми се дават, не са ми и излишни, но погледнато в перспектива измислих план, който се надявам да намали разходите ми за този консуматив.
Ето за какво говоря: В магазина, от който пазарувам има накладки за Avid BB7 на цена от 15лв. (представят ми ги за Барадини). Продавача твърди, че два комплекта от тях (30лв.) карат повече от 1 комплект оригинални (пак 30 и кусур). Накладките на седмицата са по-големи по-площ, което предполага и по-бавното им амортизиране от тези на BB5.
На база на тези факти измъдрих следното: Хипотетично купувам Avid BB7 (140лв.) и продавам 5-цата, която е на търкалото ми в момента за около 40. В замяна на това получавам по-качествено спиране, нови накладки и по-малко разходи в бъдеще, надявам се. Сегашната ми предна отива отзад, на мястото на тази, която ще продам, а отпред идва BB7. След елементарна клакулация установявам, че текущите ми разходи се увеличават с 67 лева. Тъжно наистина, но... току виж занапред не давам кинти толкова често.
Велосипеда се кара в стил XC.
Въпросите ми са следните:
1. Има ли смисъл цялата тази врътка? Едносрични отовори не са желателни, вашето мнение е важно за мен.
2. Ще сменям ли наистина по-рядко накладки на 7-мицата?
3. Имате ли по-добро решение?
След около 500 или по-малко километра ще сменям и на спирачката, която остава при мен, но... това е друга история.
Всичко свързано с обсъждане на посочените модели на Авид, което има връзка с казаното по-горе може да се каже спокойно. Искрено ви моля да няма оффтопик, така или иначе той не е приятен никому. Извинявам се за дългите писания ама...
Предварително благодаря!