Бяла черква - с. Косово (пътепис)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Бяла черква - с. Косово (пътепис)

Мнениеот BikeArea » Нед Мар 04, 2007 8:03 pm

Всичко започна около 5:00 сутринта навръх националния ни празник. Събудих се, потрих очички и си зададох въпроса, който винаги си задавам, когато тръгвам дакарам, а именно: “Откъде тоя мазохизъм у мен, че да ставам толкова рано, да се друсам върху велосипеда цял ден и после мръсен като прасенце да се връщам по тъмно...”. Обикновено сутрин не мога да си отговоря, но вечерта вече знам защо съм го направил.
След кратка закуска и размотаване/събиране на багаж излезох навън. С около 5 минутно закъснение прстигнах на х. Родопи и Мариан го нямаше... Както и да е, той все пак се появи и със свежи сили завръткахме педалите към Бяла черква.
Малко преди х. Здравец спътника ми реши, че влизамев последниязавой, но след като установи грешката си доста се отчая може би и придвижваше велосипеда си чрез тикане. Все пак оставаше малко, аз поизбързах и заръчах да му пекат двойка кебапчета, както и на мен 3. Хапнахме,постоплихме се с поедин чай и пак нагоре...
За щастие наклона вече не беше така свиреп и дори на места наложихме доста добро темпо! В последните 1-2 км ни писна да въртим и ги минахме на бутане. На летовището имаше учудващо много хора, както и баячка сняг (който ме пооплаши, честно казано). В началото на “спускането” се оказа, че опасенията ми са верни... Продължихме да тикаме и надолу в дълбокия сняг след повече от 30км катерене, това започна да ми говори защо имаше така слаб интерес към това каране във форума. На ски-пистата обаче разбрахме, че има надежда! Пътя, по който трябваше да продължим беше с южно изложение и проблемите ни със снега приключиха, освен мокрите ни крака разбира се...
След около километър и нещо хванахме пътеката за Косово. С отчетливо туристическа, а не “байкърска” насоченост тя имаше забележки, но като цяло давам оценка много добър! Много живописни гледки, една-две скоростни полянки, както и един своеобразен малък параклис.Той много меучуди с примитивната си архитектура и местоположението си, но пък евала на хората, които са го направили!
В Косово похапнахме доволно качамак, кисело мляко с боровинки и... вафли “Боровец” за десерт. Тръгването с претъпкани стомаси беше много много мъчително, особено с последвалия баир...
За наше щастие той свърши скоро и гепихме пътечката за Нареченски бани. Камениста и леко спускаща сетя не позволяваше развиването на високи скорости, но пък беше интересна, също панорамна и приятна. Тук-таме полянки, прекосяване на малки деренца, оценка отличен ;)! Завърши с едно екстремно, но кратко спускане по малки серпентини , колкото човек да се замисли, че му трябва нова предна гума... Доста заиграващи стълби,на които едвам не се пребих... :crap: И отново на хАсвалта...
На първия обособен търговски пункт сезаредихме с витамини с два банана и подпалихме гумите към Асеновград. Същинка касапница! На това шосе велосипедист да не си! Колите минават близо до теб, свирят ти... Крайно неприятно... От града на булчинските рокли цепихме през кърищата към Куклен,за даизбегнем още пои-опасното шосе към Пловдив. За късмет срещнахме един познайник от предишно каране – местен дружелюбен селянин,който пак ни зарибяваше с няк’ви мухабети, но нямахме време вече...
Противно на създалата се напоследък традиция при нас пристигнахме почти по светло в града. Малко след 7 се бутахме с хората по главната, отново мръсни като прасенца, пак изморени, гладни, но доволни. Вече знаех защо съм станал в 5:00 и съм се друсал с колелото по чукарите... Поредните весели 100км....
Да живее планинското колоездене! :beer:

П.П.: За съжаление за момента не мога да приложа снимковия матеиал. :V:
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот did » Нед Мар 04, 2007 8:09 pm

:beer: :beer: :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Мъро » Нед Мар 04, 2007 8:42 pm

Аз това за последния завой го научих от CECO...
Снега наистина беше доста на Бяла Черква. Ако не ви се е случвало, да ви кажа - много е неприятно да осъзнаеш, че маратонките ти имат дупки отдолу. Особено като вече си нагазил в 30-40см. снежна покривка... :bawling:
Освен да помогна със снимковия материал:

По пътя нагоре:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=12

Талибани покоряват Бяла Черква:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=1

Споменатия параклис (отвътре):
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=2

И отвън:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=3

Търтиш се по камениста пътека сума ти време и като вдигнеш глава... виждаш това:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=4
Уви, няма апарат и фотограф, които да могат да уловят красотата на живата картина. Да не говорим за цветовете...

Като си говорехме за фотографи, много сме некадърни в това отношение:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=5

... или може би мен ме бива в снимането:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=6

Ето през това слизахме с около 30км/ч:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=7

... добре де, лъжа:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=8

Косово е доста автентично:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=9

"Гарсон, маса за двама!":
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=10

Ядем банани, но в Нареченски бани:
http://snimka.bg/album.php?album_id=110809&photo=11

За съжаление, човек се захласва при карането и рядко се сеща да снима ;-)
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот Alien » Нед Мар 04, 2007 10:21 pm

Браво за разказа! До средата съм, утре ще го дочета и ще разгледам снимките! Завиждам! :)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот sto100jan » Пон Мар 05, 2007 8:02 am

Браво !!! ...и блазе ви :)
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот Admin » Пон Мар 05, 2007 9:30 pm

Докара ми се. Пак!
:beer:
Аватар
Admin

Мнениеот kagami » Вто Мар 06, 2007 11:16 am

Супер! Браво на вас! И на мен ми се докара на по-открито и на въздух.....
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот boi4ka » Сря Мар 07, 2007 1:23 pm

Браво :bowdown: , трябва някой ден да се видим и да покараме заедно, завиждам ви благородно:)

:offtopic: Kagami, ти на закрито ли караш? :dunno: :^:
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот did » Сря Мар 07, 2007 1:28 pm

@Мъро & BikeArea:

Тая тема наистина много ме радва. Повечето от хората, които четат какво сте писали, не могат да си представят картинката, защото просто не са били там. Когато преди около 2 години с Наката разчиствахме падналите дървета по пътеката към Нареченските бани, все се чудех дали има смисъл, дали някой ще иде да кара пак там.

Сега виждам, че е имало смисъл :)

Съвет от мен: Излизайте по-често да карате с Наката (като му минат бреветите). Има още много интересни пътечки, които той може да ви покаже.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Мар 07, 2007 2:04 pm

did написа:@Мъро & BikeArea:

Съвет от мен: Излизайте по-често да карате с Наката .

Ти да умОриш децата ли искаш?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Мъро » Сря Мар 07, 2007 2:35 pm

@did,

пътеката от Косово към Нареченски бани е разкошна. Браво :beer: В началото (където все още има изкачване) е камениста и леко неприятна, но после става бомба - бърза, виеща се и някак разнообразна. Даже не усещаш как се озоваваш на стълбите в "курорта" и се зарибяваш да дропиш... или падаш :rofl:
А картинката е наистина разкошна и неописуема. По някое време се чудех пътя ли да гледам, наоколо ли да се озъртам... Решихме да разчитаме на бързото слизане (заради усещането), а природата я забелязвахме лееекичко с периферното зрение.

@boi4ka, поканите за каране са отворени към всички ;-)
Аватар
Мъро

Мнениеот boi4ka » Сря Мар 07, 2007 2:59 pm

:agree: :) :beer: :beer: :beer: :beer:
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот naka76 » Сря Мар 07, 2007 5:47 pm

did написа:@Мъро & BikeArea:

Тая тема наистина много ме радва. Повечето от хората, които четат какво сте писали, не могат да си представят картинката, защото просто не са били там. Когато преди около 2 години с Наката разчиствахме падналите дървета по пътеката към Нареченските бани, все се чудех дали има смисъл, дали някой ще иде да кара пак там.

Сега виждам, че е имало смисъл :)

Съвет от мен: Излизайте по-често да карате с Наката (като му минат бреветите). Има още много интересни пътечки, които той може да ви покаже.

Мите пътекатата в темата е тази от Косово за Наречен, а ти говориш за тази от Бяла черква. Двета са съвсем различни! В края на миналата година ходихме с Владко и Савко, първо отново беше завардена с ловци, но този път се смелиха над нас и минахме и второ пътеката така беше развалена че там повече никой няма да карам да ходи да се бъхти по нея. :(!:

Колкото за каране с мен към края на месец Май съм замислин нещо та и други да могат да се порадват на моята приветлева компания по едно доста вълнуващо маршрутче. :beer:
Аватар
naka76

Мнениеот Persenk » Сря Мар 07, 2007 6:16 pm

naka76 написа: Колкото за каране с мен към края на месец Май съм замислил .... доста вълнуващо маршрутче. :beer:

Нали ще пуснеш едно ПМ. ;)
everything is fine
Аватар
Persenk

Рейтинг: 1765

Мнениеот Stuny » Сря Мар 07, 2007 6:35 pm

Persenk написа:
naka76 написа: Колкото за каране с мен към края на месец Май съм замислил .... доста вълнуващо маршрутче. :beer:

Нали ще пуснеш едно ПМ. ;)

ех , преди няколко дни си нямах работа и прегледах една стара тема , там първоначална идея беше на did , но поради липсата му този път може да заложим и само на naka76
хубаво ще е и да има подходящи водопади по пътя ;)
Stuny

Мнениеот naka76 » Сря Мар 07, 2007 6:57 pm

Ще има водопади, спокойно.
Аватар
naka76

Мнениеот did » Сря Мар 07, 2007 7:01 pm

След проведените току-що разузнавателни мероприятия, държа да кажа, че маршрутчето, което Наката го е намислил, е мнооого приятно. Сега отивам да си блъскам главата в стената, щото в края на май няма как да бъда с вас. :banghead:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Мъро » Сря Мар 07, 2007 10:42 pm

Края на Май? Някои от нас са абирутенти :popcorn:
Аватар
Мъро

Мнениеот Delurin_Imytholes » Пет Мар 23, 2007 6:10 pm

Много хубав разказ. :beer: :agree: :beer: :agree:
To ROAM is to search for something new.On a mountain bike, you can cover a great distance in a short period of time, or short distance in a great period of time.In mountain biking, there is no destination. Just a bike, a rider, and a place to ride.
Аватар
Delurin_Imytholes

Рейтинг: 1166

Назад към Общ форум