Велосипеди от бъдещето

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Велосипеди от бъдещето

Мнениеот Yavkata » Сря Мар 14, 2007 8:27 pm

За последните двайсетина години в конвенционалното велосипедоконструиране насъпиха значителни промени: нови матеряли, геометрия , амортесьори, спирачки.... Как си представяте различни части от велосипеда след 30- 40 години, какво искате да купите от "Метро" на своя внук? :D
Имаше някой интересни темички със хумористични снимки, но може да помечтаем и сериозно. ;
Например: Металите като основен матерял за производсто ще бъдат изместени от въглеводороди- Колелата ще са по 3- 4 кг.
Веригата ще бъде заменена от друг вид предавка- синтетична корда скрита в рамката.
Матерялите ще са достатъчно здрави за да се появи "еднокрака" "вилка" :rofl:
Вградената електроника ще следи пътя и ще променя твърдостта на окачването.
Имам и други хрумки, но ми се ще да чуя и вас! :agree:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Re: Велосипеди от бъдещето

Мнениеот Editor » Сря Мар 14, 2007 8:56 pm

Yavkata написа:За последните двайсетина години в конвенционалното велосипедоконструиране насъпиха значителни промени: нови матеряли, геометрия , амортесьори, спирачки.... Как си представяте различни части от велосипеда след 30- 40 години, какво искате да купите от "Метро" на своя внук? :D
Имаше някой интересни темички със хумористични снимки, но може да помечтаем и сериозно. ;
Например: Металите като основен матерял за производсто ще бъдат изместени от въглеводороди- Колелата ще са по 3- 4 кг.
Веригата ще бъде заменена от друг вид предавка- синтетична корда скрита в рамката.

Не бъди толкова сигурен че няма еднокраки вилки от вече 3 години насам ако не се лъжа....а името им винаги ми излиза от главата....ако се сета ще едитна :)
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 14, 2007 9:14 pm

Cannondale Lefty:

Изображение

А и доколкото знам има колела под 5 кг и то не от сега...

Дали може по някакъв начин при велосипедите са се "внедри" ел.магнитно поле и да се намали до минимум триенето на някои части? Пфф баси глупостта, няма енергия за това...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Nazgull » Сря Мар 14, 2007 9:17 pm

Editor написа: Не бъди толкова сигурен че няма еднокраки вилки от вече 3 години насам ако не се лъжа....а името им винаги ми излиза от главата....ако се сета ще едитна :)

от 3 години насам ти знаеш, че ги има :rofl:
дойчен комунистен мит трабантен

Последната промяна е направена от Nazgull на 29 Апр 2007 12:39; мнението е било променяно общо 17928 пъти
Аватар
Nazgull

Рейтинг: 1700

Мнениеот Editor » Сря Мар 14, 2007 9:22 pm

Nazgull написа:
Editor написа: Имам и други хрумки, но ми се ще да чуя и вас! :agree:

Не бъди толкова сигурен че няма еднокраки вилки от вече 3 години насам ако не се лъжа....а името им винаги ми излиза от главата....ако се сета ще едитна :)

от 3 години насам ти знаеш, че ги има :rofl:[/quote]
Не помня точно ...някъде четох но съм забравил :)
така е Васе не всички сме учени като тебе :^: :D
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот Jabsco » Сря Мар 14, 2007 10:03 pm

Предполагам карбонът ще е поевтинял още повече и изработката му ще е усъвършенствана дотам, че и спускането ще започнат да се появяват все повече леки и здрави моноКОКови рамки.Скоростните кутии ще бъдат в над 60-70% от колелата.Ония лудаци от NIKOLAI ще пуснат нов G-Box с някоя хидравлична смяна на скорости.Ще станат и по-леки главините със скорости в тях и конкуренцията мажду двата вида предавки ще бъде много голяма.Каплите пък ще бъдат гъзарски некви лети, нема спици вече, всичко карбон.Спирачките ще им измислят някое серво, дали електрическо, дали не :dunno: , ама ако е на ток ще набъкат всичко с електроника-вилки дето се настройват сами, такива шокове, некви синхронизатори по кутиите, абе дано няма жица, че ще стане тъпо.Въздушните шокове ще заменят напълно пружинните и ще станат невероятно сложи, с по няколко камери за всекви настройки каквито си харесаш.Също така сигурно на някой умник ще му хрумне идеята да сканира пътя пред колелото с лазер в движение и компютъра да управлява окачването без никакви пружини да има в него и така ще се возиш като по асвалт надолу...
Аватар
Jabsco

Рейтинг: 1925

Мнениеот Teodor40 » Сря Мар 14, 2007 10:08 pm

В ледниковия период, който предстои, не знам колко ще са практични колелата. Вече се замислям за друг спорт :rofl:
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот sss » Сря Мар 14, 2007 10:15 pm

bluskanie написа:

Дали може по някакъв начин при велосипедите са се "внедри" ел.магнитно поле и да се намали до минимум триенето на някои части? Пфф баси глупостта, няма енергия за това...

Гледай повече Дискавъри :agree:

А иначе по по-горния пост - какъв е смисълът от толкова електроника при положение , че си излязал сред природата именно , за да се отървеш за малко от компютрите и ежедневието. И ако тази електроника извършва всички тези настройки по колелото, къде отива удоволствието от карането в планината :dunno: Като искаш да ти е комфортно и да не друса си караш по шосето :idea:
Каската не е само за красота ;-)
Аватар
sss

Рейтинг: 1837

Мнениеот Jabsco » Сря Мар 14, 2007 10:24 pm

sss написа:А иначе по по-горния пост - какъв е смисълът от толкова електроника при положение , че си излязал сред природата именно , за да се отървеш за малко от компютрите и ежедневието. И ако тази електроника извършва всички тези настройки по колелото, къде отива удоволствието от карането в планината :dunno: Като искаш да ти е комфортно и да не друса си караш по шосето :idea:

Ми аз затова казах, че с всичките жици ще стане тъпо ;) Но ако се развие поече като спорт нали всеки отбор ще иска по-бързо без значение за удоволствието и ще стане като във Формула 1-въртиш кормилото и натискаш 2 педала както си искаш почти, а останалото го върши компютъра. :crap:
Аватар
Jabsco

Мнениеот Admin » Сря Мар 14, 2007 11:02 pm

Хаха, ебаси, колко им е лесно на тия от формулата, то като на електронна игра почти :rofl:
Струва ми се, че не си съвсем в час по въпроса ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Jabsco » Сря Мар 14, 2007 11:14 pm

Admin написа:Хаха, ебаси, колко им е лесно на тия от формулата, то като на електронна игра почти :rofl:
Струва ми се, че не си съвсем в час по въпроса ;)

Наистина формулата не я гледам почти, но пак не е както са били "едно време"- една по-голяма количка за картинг без почти никакви помощни системи.Разбира се, че и сега е трудно да държиш колата при такива скорости и то в завой и да понасяш тези натоварвания, но примерно веднъж гледах по Дискавъри точно за болидите и един конструктор каза нещо от рода на:"Ако не бяха ограниченията много бързо щяхме да подобрим времената с по-няколко стотни" и "На практика шофъорът не е нужен, ако искаме можем да програмираме колата да се движи почти сама"
Затова се изказах така :)
Аватар
Jabsco

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 14, 2007 11:19 pm

sss написа:
bluskanie написа:

Нещо конкретно ли знаеш по въпроса? Все си мисля, че захранването на каквато и да било ел.система без кабел е голям проблем. Общо взето най-големия проблем пред прогреса на човечеството... Но говорим само за колела... та какво знаеш?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот naso » Чет Мар 15, 2007 1:01 am

оооо аз за у бъдещето си мисля като съм на лифта и си мислех един път че може да се измислят някви вилки с вградени сензори които да сканират трасето и съответно неравностите(което трябва да става много бързо) и няква технологиика вътре във вилката да я згъва нарочно преди удара с камъка или нещо такова но ест да има достатъчно контакт със земята за стабилност.Общата идея е да има сканиращи "очички" които да имат информация за трасето и да карат вилката да се згъва сама от части а не да чакат да дойде неравността и тогава да згъва с 2 думи да помага по някакъв начин.

после имах една идея с динамо в главината което да произвежда ток и да се преобразува в ел. магнитни вълни и вместо вилки с пружини и масло да са на електромагнитна възглавница като магнити "-" и "-" или "+" и "+" (единия полюс ще е долу а другия горе при короните)и ако може да се ограничат в тъбата без да се разпръскват ще е още по добре.

и май само за вилки съм мислил и то предимно за DH :crazy:
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот Demo 9 » Чет Мар 15, 2007 2:25 am

и докато се осъзнаеш си пак на долната станция :D
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот LOWRIDER » Чет Мар 15, 2007 8:16 am

Editor написа:
Yavkata написа:За последните двайсетина години в конвенционалното велосипедоконструиране насъпиха значителни промени: нови матеряли, геометрия , амортесьори, спирачки.... Как си представяте различни части от велосипеда след 30- 40 години, какво искате да купите от "Метро" на своя внук? :D

моновилка му се викаше май
страшно нема...ако има, файдъ нема
Аватар
LOWRIDER

Рейтинг: 1769

Мнениеот Lazy » Чет Мар 15, 2007 9:57 am

А можеби ще има спирачки, които вместо да превръщат механичната енергия в топлина посредством триене, ще я превръщат в някякъв друг вид енергия, която ще се съхранява в акумулатор. Така когато спускаш и държиш спирачките акумулатора ще се зарежда, а после нагоре няма да ти се налага да въртиш много :-D.
Тогава няма да ти пука особено колко тежи колелото, защото чувството ще е все едно че винаги караш по равно.
Уточнение:
Като казвам акукулатор не си представяйте акумулатор от ЗИЛ тежащ 20 кила. Изобщо не става дума за електрическа енергия а ЗА НЯКАКЪВ ВИД
Lazy

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Чет Мар 15, 2007 9:58 am

Yavkata написа:Металите като основен матерял за производсто ще бъдат изместени от въглеводороди

Аз тогава бих си поръчал колело от метан или най-много пропан или бутан. По-сложните въглеводороди ще направят колелото излишно тежко.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kotka12 » Чет Мар 15, 2007 10:06 am

и не го пази далеч от огън :D
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот SpoileR » Чет Мар 15, 2007 10:13 am

did написа:Аз тогава бих си поръчал колело от метан или най-много пропан или бутан. По-сложните въглеводороди ще направят колелото излишно тежко.

:D
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот FireFoXa » Чет Мар 15, 2007 11:11 am

naso написа: после имах една идея с динамо в главината което да произвежда ток и да се преобразува в ел. магнитни вълни и вместо вилки с пружини и масло да са на електромагнитна възглавница като магнити "-" и "-" или "+" и "+" (единия полюс ще е долу а другия горе при короните)и ако може да се ограничат в тъбата без да се разпръскват ще е още по добре.

И аз съм си го мислил това нещо... За целта ботушите на вилката не трябва да привличат магнити и подобни... а пък и напрежението ще е огромно в самата вилка... Кофти ще се получи да ти се пръсне вилката с 40-50км/ч... :dunno:
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот sss » Чет Мар 15, 2007 6:34 pm

bluskanie написа:
sss написа:
bluskanie написа:

Нещо конкретно ли знаеш по въпроса? Все си мисля, че захранването на каквато и да било ел.система без кабел е голям проблем. Общо взето най-големия проблем пред прогреса на човечеството... Но говорим само за колела... та какво знаеш?

Да имаше една реклама, където един военен катери едно баирче без много да си дава зор и около главините на колелото бяха инсталирани точно подобни магнити.
Каската не е само за красота ;-)
Аватар
sss

Рейтинг: 1837

Мнениеот did » Чет Мар 15, 2007 6:40 pm

sss написа: един военен катери едно баирче без много да си дава зор и около главините на колелото бяха инсталирани точно подобни магнити.

Ей, мързели, вижте колко много фирми И В МОМЕНТА са готови да ви вземат парите за разни магнити, батерии и други простотии:

http://www.bicycle-power.com/electric.html
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Чет Мар 15, 2007 8:02 pm

Мен идеята не ми беше да се ползват тия магнити за двигателна сила, ма карай :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот КънчоДамянов » Чет Мар 15, 2007 8:19 pm

naso написа:оооо аз за у бъдещето си мисля като съм на лифта и си мислех един път че може да се измислят някви вилки с вградени сензори които да сканират трасето и съответно неравностите(което трябва да става много бързо) и няква технологиика вътре във вилката да я згъва нарочно преди удара с камъка или нещо такова но ест да има достатъчно контакт със земята за стабилност.Общата идея е да има сканиращи "очички" които да имат информация за трасето и да карат вилката да се згъва сама от части а не да чакат да дойде неравността и тогава да згъва с 2 думи да помага по някакъв начин.

после имах една идея с динамо в главината което да произвежда ток и да се преобразува в ел. магнитни вълни и вместо вилки с пружини и масло да са на електромагнитна възглавница като магнити "-" и "-" или "+" и "+" (единия полюс ще е долу а другия горе при короните)и ако може да се ограничат в тъбата без да се разпръскват ще е още по добре.

Ама с такива динамото няма да може да се дроБи => не стаа! :dunno:
КънчоДамянов

Рейтинг: 1200

Мнениеот Yavkata » Чет Мар 15, 2007 9:44 pm

За ДроБене ще си купите колело с предна и задна катапултиращи вилки. Нагласяш на каква височина да се катапултира колелото , какво да е смекчаването и ДроБиш ;)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот LOWRIDER » Чет Мар 15, 2007 9:50 pm

FireFoXa написа:
naso написа: после имах една идея с динамо в главината което да произвежда ток и да се преобразува в ел. магнитни вълни и вместо вилки с пружини и масло да са на електромагнитна възглавница като магнити "-" и "-" или "+" и "+" (единия полюс ще е долу а другия горе при короните)и ако може да се ограничат в тъбата без да се разпръскват ще е още по добре.

И аз съм си го мислил това нещо... За целта ботушите на вилката не трябва да привличат магнити и подобни... а пък и напрежението ще е огромно в самата вилка... Кофти ще се получи да ти се пръсне вилката с 40-50км/ч... :dunno:

ам Сашо, а кой ти я разкри таз идея?
страшно нема...ако има, файдъ нема
Аватар
LOWRIDER

Рейтинг: 1769

Мнениеот RAM-FR » Чет Мар 15, 2007 9:52 pm

КънчоДамянов написа:Ама с такива динамото няма да може да се дроБи => не стаа! :dunno:

Що бре дроБиш и динамото става на дроБ > следващото
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Назад към Общ форум