@Sp3c7r3: Имаш пълните ми уважения, за това което написа. Всичко което пишеш е така. Имам само едно възражение:
Sp3c7r3 написа:И не е редно, ако на някой му е хрумнало, да се казва че всеки сам определя каква заплата взима. Някои хора просто нямат избор. А държавата ни е такава, че все още в 60% от случаите като станеш на 14 и вече си знаеш заплатата доживот. А това даже и от дядо/татко ти зависи.
За избора не ми се спори, защото ще задълбаем в тотално друг тема... Не оспорвам нещата, които казваш, те са 100% вярни от гледната точка на хората, за които говориш. Само че има и други гледни точки, на други хора, които се возят и плащат (защото могат и искат). Защо могат - ами защото бачкат. Защо бачкат? Ами защото са си намерили работа? Защо са си намерили работа? Ами защото са способни? Защо са способни - ами защото са се изучили и не са искали да се примирят с това което им се дава наготово.
Та неплащането от страна на тези хора (условно ги наричам бедни, по-долу пояснявам защо условно) в крайна сметка представлява возене на аванта за сметка на хората, които си плащат (защото никой от управата на СКГТ няма да позволи преразход, нали така?). И какво излиза, 60% от хората нямат избор, освен да живеят на гърба на другите 40% (даже съотношението е доста по-трагично). Та разбирам житейските проблеми на тия 60%, само че кой мисли за житейските проблеми на останалите? Лично аз не искам някой да живее на гърба ми ей така. Да, бих дал билетче на някой, който преценя, че реално има нужда, макар да зная, че така с нищо не помагам, но това реално не само не помага на ситуацията, а я влошава. Не разбирам защо трябва да издържаме тези хора? Хуманизма си е хуманизъм, но доведен до крайност е равен на самоубийство - усещал съм го нееднократно на собствения си гръб. Та пак опираме до двойни стандарти - хуманизъм за бедните, а за по-"имотните" - дискриминация. Това справедливо ли е?
Нямам нищо против да отделям по някой и друг билет/лев за благотворителност - така поставен въпроса има съвсем други измерения, но едно е сигурно - всеки има правото да ИЗБЕРЕ дали да подпомага другите, които по една или друга причина нямат възможност. Само че, недупчейки билети, тези които нямат възможност не предоставят избор на останалите, които би трябвало да имат право на избор да им помагат ли или не. И омагьосания кръг се затваря и отново се връщаме на това, което твърдя - тези които "нямат избор" чисто и просто си отмъщават за този свой мироглед на останалите, които "имат избор" (макар и да мислят, че отмъщават на общината, държавата и прочие). Нищо, че тия "останали" дето плащат са постигнали това си положение не с оплакване колко са бедни, а са работили, за да могат да плащат и да са спокойни. Та те ли са виновни за положението? Щото монетата има две страни.
Нека помислим и от тази гледна точка. Нямам нищо против да дам билетче на някой, който ме помоли. А как да позная той дали наистина няма възможност или чисто и просто е тарикат и хитрее на дребно като някои от пишещите тук? Дилема нали? Давал съм, давам и пак ще давам, защото наистина някои хора нямат избор. Но други хора просто не знаят граници, а трети съвсем съзнателно се изкарват по-бедни отколкото са, защото им е изгодно. Та как да отсеем просото от плявата? Как да помогнем точно на тия дето има реална нужда? Не и чрез поощряване на возенето на аванта, ако ме питаш мен. Това само затваря омагьосания кръг.
Горчивата истина е, че дори всички хора в България да могат да си позволят да дупчат редовно, много от тях пак няма да го правят, ей така напук на "държавата", защото се чувстват излъгани. Чувстват се излъгани, защото поколения наред са залъгвани със сладки приказки за Държавата-хранилка и Партията-закрилница, а сега се налага сами да се измъкват от блатото на уравниловката и да развиват сами себе си. Разбирам ги. Ама като си отмъщаваме един на друг ли ще се подобри положението? Дълбоко се съмнявам. Иначе е видно, че Партията-закрилница заеба грижите за "народа", юрна се да забогатява и да става Бог, а "народа", излъган след гигантския "експеримент", остана на грижите на едва прохождащата "средна класа" (разбирай нормалните хора, които искат да постигнат каквото искат със собствени сили) и се е увисил на врата й чрез споменатите по-горе механизми. Което тая "средна класа" едва напъпила я задушава в зародиш и още повече утежнява положението на висящите на врата й. Всичко това само помага на утвърждаването на олигархичния псевдо-пазарен посткомунистически модел - няколко избрани Божества, една малка част наречена условно "средна класа" и масата. Hallowed are the Ori
Любопитно ми е колко от тук пишещите знаят какво е стрела на Ариман??