Размисли за правописа...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Размисли за правописа...

Мнениеот EmZo » Съб Апр 14, 2007 2:02 am

Ами да... доста поучително, като се загледаш в правописа, можеш да осъзнаеш, че огромна част от посещаващите форума нямат 5ти клас. :)

Бел.admin: Темата е отделена като полезен офтопик от тук:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=22938
Изображение
Аватар
EmZo

Рейтинг: 2000

Мнениеот TsvetanVR » Съб Апр 14, 2007 2:09 am

А като се сетиш, че има и хора които цял живот така си пишат ....
TsvetanVR

Рейтинг: 1321

Мнениеот Demo 9 » Съб Апр 14, 2007 2:19 am

и като се сетиш че на тия години поне моят клас бяхме грамотни... за другите не знам.... яко изтъпяване се получава напоследък :popcorn:
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот TsvetanVR » Съб Апр 14, 2007 2:23 am

Demo 9 написа:и като се сетиш че на тия години поне моят клас бяхме грамотни... за другите не знам.... яко изтъпяване се получава напоследък :popcorn:

Дам...... накъде отива този свят ..... :crazy: :bawling:

п.с. ае лека нощ че утре ня'а съм в състояние да карам
TsvetanVR

Рейтинг: 1321

Мнениеот boi4ka » Съб Апр 14, 2007 4:20 pm

Истината за правописа тежи с пълна сила :crap:

:offtopic: Виждал съм и контролни работи на въпросните петокласници...трябва да ви кажа, че в сравнение с нас, когато сме били на техните години, те чисто и просто не могат да пишат грамотно :V:

Иначе, майка ми каза, че не проявяват почти никакъв интерес към въпросната безопастност на движението и тя едва успява да ги накара да замълчаат за секунда. Тези деца после стават колоездачи, шофьори....и сами можем да видим до какво води тази тяхна апатия към правилата на улицата :V:
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот Demo 9 » Съб Апр 14, 2007 4:26 pm

boi4ka написа:Истината за правописа тежи с пълна сила :crap:
..........................безопасTност.......................

@boi4ka то понякога и от бързане става, ама си има индивиди дето и името не могат да си напишат името правилно..... а бях чел някъде че тая неграмотност отчасти се дължала на чатовете :dunno:
Изображение
Аватар
Demo 9

Мнениеот did » Съб Апр 14, 2007 4:49 pm

Demo 9 написа:а бях чел някъде че тая неграмотност отчасти се дължала на чатовете :dunno:

Не по принцип на чатовете. Дори с "чатене" сега уча голямата си дъщеря на правопис - често използваме Скайпа за да си пишем, независимо, че можем и видеовръзка да си правим. Неграмотността се дължи на прекаления либерализъм в повечето чатове.

В блога си Мъро с основание се възмущава от следното:

http://niilo.tophost.bg/chetene/91
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот boi4ka » Съб Апр 14, 2007 4:57 pm

Demo 9 написа:
boi4ka написа:Истината за правописа тежи с пълна сила :crap:
..........................безопасTност.......................

@boi4ka то понякога и от бързане става, ама си има индивиди дето и името не могат да си напишат името правилно..... а бях чел някъде че тая неграмотност отчасти се дължала на чатовете :dunno:
:agree:
:)изобщо не проверих...редовно си откривам грешки:)
Даже скоро някъде бях писал "асВалт" без да се усетя :^: :D

Човек се учи докато е жив:)
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот Alien » Съб Апр 14, 2007 8:24 pm

did написа:
Demo 9 написа:а бях чел някъде че тая неграмотност отчасти се дължала на чатовете :dunno:

Не по принцип на чатовете. Дори с "чатене" сега уча голямата си дъщеря на правопис - често използваме Скайпа за да си пишем, независимо, че можем и видеовръзка да си правим. Неграмотността се дължи на прекаления либерализъм в повечето чатове.

ц ц ц, изпуснал си запетая!

Само аз ли не разбирам за какво става дума, защото не виждам снимките?
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот Demo 9 » Съб Апр 14, 2007 9:42 pm

did написа: Не по принцип на чатовете. Дори с "чатене" сега уча голямата си дъщеря на правопис - често използваме Скайпа за да си пишем, независимо, че можем и видеовръзка да си правим. Неграмотността се дължи на прекаления либерализъм в повечето чатове.

Ставаше въпрос за тва че в повечето чатове се пише на латиница
пример: ръка-raka че е по-лесно... и почва да си пише и на български рАка. ;)
Изображение
Аватар
Demo 9

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Апр 16, 2007 12:49 pm

И е въпрос на лично желание. Аз например никога не съм учил в училище българска граматика, но съм се постарал на стари години да наваксам пропуснатото.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот brokicho » Пон Апр 16, 2007 6:44 pm

От скоро изучавам в детаили Българския езин. (ще кандидатствам с това) Та искам да ви кажа, че нашия език е доста, найстина доста сложен. Вярно, че има общи правила, но аз се сблъсквам непрекъснато с много изключения. Въпросът не опира само до, кога се пише а-ъ, о-у, а-я, к-г и др. нещата си имат пълен и кратък член, кога думата да завършва на "ме" или само на "м" в множествено число и много други правила. Да не говорим за пунктуацията, която пък е другото сложно. Вярно, някои от вас ще кажат, че има някои най-общи правила и е срамно да не ги знаем, да така е напълно съм съгласен.
Мисля, че трябва да се старам, за себе си да пишем правилно, и само да си правим изводи за хора, които пишат неграмотно.
Колкото до интернет комуникацията, мисля че наистина разваля правописа, поне при мен е така признавам. Също така съм доста неграмотен за 12-то класник, но се старая колкот се може по-малко грешки да допускам.
Евала на did, че така учи детето си, това е много правилно според мен, защото още от малки, ще тръгнат в правилна посока, за разлика от многото, като мен, да не знает да пишат.
:offtopic: Кой знае колко грешки пак съм нацвъкал в този си пост, но дано с всеки следваш да намалям проя им.
brokicho

Рейтинг: 1735

Мнениеот screamBoy » Пон Апр 16, 2007 8:46 pm

'източника' на проблема ни най-малко не е в това какво не~ се учи в училище, дома, кафето, градинката с масурчето или там където индивида получава своите навици за учене, и където ги практикува;
ако беше така, то отдавна ситуацията да е различна
'източника' е че този тип цивилизация (комбинация от всякакивите видове порядки - обществени, морални, религиозни, научни, политически, икономически ... сигурно и други има), та този тип цивилизация дори не признава за реални част от нуждите на съвременния човек; въпреки че предлага реални наркотици и наказания за търсещите удовлетворение на нуждите си ... въпреки доста интересните възможности на все повече хора стандартните наркотици и наказания не са им достатъчни да ги задържат в тази вече неактуална и пречеща представа за модалност на времето ... най-елементарен пример: колко от нас са зависими от телевизия ... сигурно много по-малко от родителите ни, нали, но пък сме масово зависими от 'компютрите' ... смяна на наркотика само за 1-2 поколения ... в миналото е имало случаи/концепции които са били по силите за оъзнаване на масата хора след стотици години, примерно разните църкви, особено като по-познатите ни секти на християнството - едва след Втората Световна война се появяват масово смилаеми алтернативни гледни точки, съответно възможност на почти всеки да направи осъзнат избор, докато за атентатите в САЩ от 11.Септември алтернативните гледни точки се появиха само 5-6 години след това (предполагам ако не всеки то поне всеки заинтересуван ги е намерил, дори да е само във филма 911)
какво сбито изводче мога да предложа - повишената телесна температура е реакция на болното тяло, което се знае от правремената; въпреки че и днес се предлагат наркотици и наркотични идеи че повишената температура е болест, съответно може и трябва да се лекува, то на всеки нормален човек е ясно, че това не е така.
Също както и че 'проблема с правописа' е само връхче от айсберга 'проблем с българския език' и още по-големия айсберг 'българско самосъзнание' - страничен ефект от глобализацията. Който проблем (на което и да е ниво) го има във всички глобализиращи се държави *

*глобализиращи се държави - с политика на приобщаване към разните свотовни неща, било то политически пактове за конвенционални оръжия или информационно свързване.

Иначе казано, съфорумци, използвайте малкото си енергия за нещо по-продуктивно от такива темички и специално към did - учи дъщеря си на нещо практически полезно. Ако само тя (както е видно е само тя) от масовката на нейните години пише по определен начин, дори на мен и теб да ни се струва нормален то той не е такъв. При преброяването през 1985-та населението на НРБ е било някъде 8,7 милиона а през 2002-3 та населението на РБ е към 7,2 милиона - числа по спомен, но разликата е над милион, към 2011 се очаква към 4 милиона да живеят в гр.София - със специфичните за това елементи на ежедневието - като супер променения български език е голяма, но не единствена промяна от когато ние бяхме деца. Ако не се сещаш: има една почти общосветовна насока - глобализацията - та специалните умения в локализацията едва ли ще са особено нужни, освен ако не искаш по някаква специална причина да направиш аутсайдер от дъщеря си.
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Admin » Пон Апр 16, 2007 10:33 pm

screamBoy, не съм съгласен с теб :) Неграмотността си е налице и е нещо доста неприятно - не може да се оправдаваме с това, че за новото поколение било нормално да е неграмотно, още по-малко пък да казваме, че грамотността била вече нещо безполезно - напротив, тя е едно от първите неща, които могат да отличат един тип хора от друг тип хора (мързи ме сега да им измислям определения) ;) Освен това грамотността винаги помага мислите и думите на човек да изглеждат подредено. Не познавам човек, който да "се е вътрил" заради това, че е грамотен. Освен това придобиването на грамотност не изисква кой знае колко усилия - тя обикновено си идва почти естествено заедно с другите неща, които изграждат качествения и културен индивид и които липсват при класическия простак например :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Мъро » Пон Апр 16, 2007 10:41 pm

@screamBoy...

Хипотетично погледнато, си прав за някои от нещата. Има нещо по-интересно обаче...
Правописа е елементарно едно от елементарните усещания за подреденост. А писменото слово е отражение на мислите ти, които са подчинени една на друга. Затова имаме толкова "небивали" правила в езика... защото той ни дава възможността да изразим мислите си невероятно точно. Малко езици го предлагат, впрочем.
Видяло се е, че писмената реч представлява една прекалено голяма част от комуникацията ни днес. Най-малкото защото това го обсъждаме тук, а не на някоя салата в квартална кръчма.

nima an niakoi mu pkua 4e tvoa es 4ete vse pak, макар и трудно? Не.
Защото веднага си представям как това го пише някой олигофренясал тип, дето си заплита езика и хвърля слюнка.
Правописа е елементарна култура.
Виждал съм безбожно грозно попълнени формуляри. Научи дъщеря си да е добра в дадена професия, пък да отиде да си пусне неграмотното CV и да видим дали някой ще й даде възможност да си покаже възможностите...

А правилния правопис често води и да правилен говор. Напоследък се усещам как след като си промених речника с малко софийски версии на думите взе и писменото ми слово да ме дърпа в по-различна посока. Хубаво, че поне ударения не ни се налага да пишем засега :D

П.П. Абе, щом се налага даже да обясняваме преимуществата на правописа... на зле вървят нещата.
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот SpoileR » Пон Апр 16, 2007 11:23 pm

NovemberCharlie написа:Аз например никога не съм учил в училище българска граматика, но съм се постарал на стари години да наваксам пропуснатото.

:agree:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот MpaBka ABuaTop » Вто Апр 17, 2007 10:35 am

мдааа , правописа на днешната младеж ( не че аз не съм част от нея ) е на много лошо ниво... на мнение съм , че "чатъ" е главния виновник , защото всеки като че ли нарочно пише грешно и това грешно писане в "чатъ" се запаметява и така се започва грешното писане в училище и въобще ... навсякъде. Та всички ме питат защо в скайп съм пишел на български и честно казано , причината е , че не си влошавам правописа, а дори си го подобрявам :)
"...Soul is shit! I sold my Soul for Rock'n Roll, Beach!"
Аватар
MpaBka ABuaTop

Рейтинг: 1677

Мнениеот Мъро » Вто Апр 17, 2007 12:22 pm

e.. to e qko ta pi6e6 v 4at stil :F staili6 yo =P
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот mih » Чет Апр 19, 2007 2:03 am

@screamBoy
не знам защо си решил, че всичко, що намираш за алтернативно и ново, трябва непременно да е правилно и оправдано.

Подрастващите, които пишат неграмотно, чисто и просто се излагат. Излагат се, както ако са облечени с кирливи дрехи или ако са с мръсна коса, ако миришат на пот или ако храчат и говорят с цинизми. Може да им се струва много куул, но си се излагат отвсякъде. Излагат се и като българи, излагат и родителите си.
Това трябва да им се набива в главите.
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Назад към Други