очила или маска ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

очила или маска ?

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 01, 2007 11:30 pm

Тъй като карам главно ХС , но с фулфейс , много се чудя с какво да се сдобия - с очила или маска , и двете имат преимущества и недостатъци , но при кое според вас положителните черти биха били повече ?
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Harka » Вто Май 01, 2007 11:32 pm

Определено очила...
Аватар
Harka

Рейтинг: 2000

Мнениеот Youngblood » Вто Май 01, 2007 11:33 pm

:agree: :rofl:

Хехех...ама не си поплюваш.
Сериозно по темата - мисля че трябва да вземеш пример от MAN6 и да се довериш на противогаз ;)
we are nature
Аватар
Youngblood

Рейтинг: 1265

Мнениеот boi4ka » Вто Май 01, 2007 11:40 pm

Аз предпочитам на 100% очила:)

:offtopic: Как въртиш с тоя шлем? Има толкова удобни каски за XC :dunno:
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот Harka » Вто Май 01, 2007 11:44 pm

Сега като се замисля преимуществата на маската са почти никакви.
Аватар
Harka

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 01, 2007 11:45 pm

добре може ли да ми кажете по какви признаци препоръчвате очилата , защото с маската( е по плътно, обхваща цялото лице , по удобно е, ако е мокро времето или вали... ) очилата пък ( не би трябвало да се запотяват, заемат по малко място , не ограничават периферното зрение ,не запарват главата като маската...)

боичка когато въртя шлема стои на раницата :)
Аватар
pe60t0

Мнениеот Harka » Сря Май 02, 2007 12:04 am

Препоръчваме ги по нЕколко съвсем логични признака:

1-во: Изборът на очила с тъмни/сменяеми плаки е далеч по-голям, т.е. имаш възможност да си избереш правилните очила.
2-ро: Хубавите очила се изпотяват много по-малко от маските с единична плака и се подсушават в пъти по-лесно от същите. Сам се досещаш, че при ХС маската ще се пОти яко.
3-то: За ХС очилата са крайно необходими И за нагоре. Отново идва момента да се досетиш, че варианта да въртиш с турена маска на муцината и без шлем просто не е вариант.

Мисля, че тези признаци са ти достатъчни да се откажеш от маската.
Аватар
Harka

Мнениеот jivkonik » Сря Май 02, 2007 1:28 am

Помисли и за каска тип "челадинка" - като знам с нея каква пот се лее нагоре с шлем мисля, че има реална опастност от топлинен удар! Това сериозно! :bigeyes:
Аватар
jivkonik

Мнениеот JoK3rA » Сря Май 02, 2007 7:59 am

1 Относно запотяването на маската ... има такива , които не се потят. :rofl: :rofl: (аз карам със Scott)
2 Kak караш ХC със Fullface :crazy: , но зависи от теб , ако ти е удобно ...
3 Мисля че ще ти е по-удобно да караш с очила , защото маската ограничава видимостта , а и е по тежка от очилата. :agree:
Аватар
JoK3rA

Рейтинг: 1447

Мнениеот FireFoXa » Сря Май 02, 2007 9:10 am

Отностно очилата, не е ли по-добре да са с "каишка", с която захваща по-добре за главата(задната част)... Незнам как се казват :)
А иначе маската не предпазва ли повече? От "трънки и глогинки", клончета и други изкачащи простотийки ?

ЕДИТ:
JoK3rA написа:1 Относно запотяването на маската ... има такива , които не се потят. icon_rofl.gif icon_rofl.gif (аз карам със Scott)

За да се изпоти маската трябва да има т.нар. процес "конденз" - трябва да има разлика в външната и вътрешната температура. Според мене ще се поизпоти маската ти ако пускаш през зимата на +4,5 градуса. (Лично Мнение).
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот JoK3rA » Сря Май 02, 2007 9:41 am

@FireFoXa зная какво е конденз , не сам толкова прост. :rofl: Просто исках да кажа , че не всички маски се потят така лесно.
Harka написа:2-ро: Хубавите очила се изпотяват много по-малко от маските с единична плака и се подсушават в пъти по-лесно от същите. Сам се досещаш, че при ХС маската ще се пОти яко.
Аватар
JoK3rA

Рейтинг: 1447

Мнениеот FireFoXa » Сря Май 02, 2007 10:27 am

:eyebrow: Аз пък не съм те виждал с маската да караш, ще те видя някой ден :D

П.П. И мене ме гложди същата дилема, защото мисля да карам с ФуллФейс но дали маска, дали очила да си вземам... Клоня към очилата :) :eyebrow:
Аватар
FireFoXa

Мнениеот airborneone » Сря Май 02, 2007 10:28 am

FireFoXa написа:трябва да има разлика в външната и вътрешната температура. Според мене ще се поизпоти маската ти ако пускаш през зимата на +4,5 градуса. (Лично Мнение).

Това така , но се слува и когато има малка/никаква разлика в температурата. Аз ползвам маска на Брико "двойностенна" :D , много трудно се изпотява/кондензира, обаче за сметка на това се зпотява качествено(направо тече). Да не говориме какво става когато спра за да почивам или катеря..... та то си е водопад.
За мен по-добрия избор е маска, просто защото обичам да "преследвам " на пусканията и често този който е пред мен "бута" с тяло някое клонче и аз го обирам(къде през ръце ,къде през лице), но за хц , с не много агресивни пускания определено е по-добре очила.
п.п.
ако си вземеш и челадинка ще ти стане съвсем арно за стила, който караш.
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот pe60t0 » Сря Май 02, 2007 12:20 pm

карам с фулфейс защото челадинката за мен не е каска...пази само малка част от главата...и просто не искам да рискувам ..и пак казвам ,че когато въртя на горе каската стои на раницата , слагам я когато се спускам , а и мойто ХС не е точно ХС тъй че нямам проблеми

а по темата за очилата , май периферното зрение и запотяването са достатъчни факти за да се избегне маската и да се насочи човек към очила :popcorn:
Аватар
pe60t0

Мнениеот jivkonik » Сря Май 02, 2007 12:26 pm

pe60t0 написа:карам с фулфейс защото челадинката за мен не е каска...пази само малка част от главата...и просто не искам да рискувам ..и пак казвам ,че когато въртя на горе каската стои на раницата , слагам я когато се спускам , а и мойто ХС не е точно ХС тъй че нямам проблеми

а по темата за очилата , май периферното зрение и запотяването са достатъчни факти за да се избегне маската и да се насочи човек към очила :popcorn:

НЕ искам да ти казвам колко случаи има и при въртене нагоре да се пада, пък наоколо камъни, дървета..... но ти си знаеш...... :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Harka » Сря Май 02, 2007 12:53 pm

@jivkonik:

:agree:

@pe60t0:

Не знам защо така лесно реши да игнорираш "3-ти признак"... :dunno:
Аватар
Harka

Мнениеот kotka12 » Сря Май 02, 2007 1:30 pm

мхм
за ХС- категорично очила
освен това си има доста хубави шлемове за ХС
например MET Parchute
аз лично с удоволствие бих въртял с такъв
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Мнениеот pe60t0 » Сря Май 02, 2007 1:52 pm

Harka ..не съм го игнорирал , просто не го споменах

jivkonik ...аз като въртя на стръмен наклон рядко развивам скорост над 10км/ч и някакси ако не невъзможно , то поне почти би било падане от такова състояние ,а пък за контузии и повреди не ми се говори..ама незнам всичко се случва :) когато самия наклон не е от най-стръмните се внимава повече .Аз лично не съм виждал някой да пада докато върти нагоре

ПП Harka според теб какви стъкла са по-добри за общо практикуване - тъмни или по светли ?
Аватар
pe60t0

Мнениеот jivkonik » Сря Май 02, 2007 2:18 pm

pe60t0 написа:Harka ..не съм го игнорирал , просто не го споменах

jivkonik ...аз като въртя на стръмен наклон рядко развивам скорост над 10км/ч и някакси ако не невъзможно , то поне почти би било падане от такова състояние ,а пък за контузии и повреди не ми се говори..ама незнам всичко се случва :) когато самия наклон не е от най-стръмните се внимава повече .Аз лично не съм виждал някой да пада докато върти нагоре

ПП Harka според теб какви стъкла са по-добри за общо практикуване - тъмни или по светли ?

ААааа не си ме виждал мен на наклон нагоре с автомати като спра в някоя бабуна и като не мога да откача как се меткам и жуля лакти, не е истина просто! :rofl:
Вземи очила със сменяеми плаки - светли (без цвят, незаменими вечер и в лошо мрачно време) и тъмни (достатъчно тъмни да караш в ярко слънце на открито, а защо не и зимата да си ги ползваш за планина ако не си скиор). Опция е да вземеш и жълти плаки за тях (за мъгливо време са много удобни). Веломанията още чака доставка от шимано очила (то сезона преполови :crap: )
Жалко, че Сигма Спорт спряха преди години да правят очила, имам едни техни на 4-5 години с 3 вида плаки и още са живи... с някои дребни надирания.
Аватар
jivkonik

Мнениеот pe60t0 » Сря Май 02, 2007 2:26 pm

не карам с автомати :)

а то аз и в другата тема писах ама и тук да питам пак :D в диапазона 30+-лв могат ли да се намерят такива очила с сменяеми плаки и къде ? иии няма ли в някой магазин останали едни сигма случайно :)
Аватар
pe60t0

Мнениеот jivkonik » Сря Май 02, 2007 2:30 pm

pe60t0 написа:не карам с автомати :)

а то аз и в другата тема писах ама и тук да питам пак :D в диапазона 30+-лв могат ли да се намерят такива очила с сменяеми плаки и къде ? иии няма ли в някой магазин останали едни сигма случайно :)

Сигми няма поне от 2 годинии бяха към 80 лв!
Аватар
jivkonik

Мнениеот pe60t0 » Сря Май 02, 2007 3:03 pm

а сега нещо да препоръчаш
Аватар
pe60t0

Мнениеот jivkonik » Сря Май 02, 2007 3:22 pm

pe60t0 написа:а сега нещо да препоръчаш

Шиманските не изглеждат лоши - поне тук:
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... th=118_122
но се чакат още във Веломания, а цената не знам как ще ти дойде.
Ефтините алтернативи са миналогодишен Полароид - ако намериш със сменяеми плаки - супер!, ако не взимаш тъмен. Трябва да обикалаш по оптики за разпродажби на миналоговишни неща.... Поне ще ти е в бюджета....
Само гледай каквото и да взимаш - да е с поликарбонатни плаки и рамки, препръчително модела да е от спортна колекция на призводителя - това гарантира устойчивост на счупване или поне да не стане на режещи парчета при инцидент - НИКАКВИ СТЪКЛА И МЕТАЛНИ РАМКИ!!!
:nono:
Успех!
Аватар
jivkonik

Мнениеот pe60t0 » Сря Май 02, 2007 4:24 pm

на 2 места видях едни полароид които бяха за ~25лв и ми казаха ,че били правени по тяхен лиценз и затова били толкова по евтини и доста добре изглеждаха , предполагам че не са фалшиви ...и най-вероятно ако не намеря нещо друго това ще да е , а ти можеш ли да ме насочиш конкретно към някой магазин/модел ?

ПП видях в оптиките едни очила с марка OZZIE изглеждаха доооста прилично и бяха по 35лв ..някакви впечатления ?
Аватар
pe60t0

Мнениеот skiman » Сря Май 02, 2007 4:42 pm

pe60t0 написа:на 2 места видях едни полароид които бяха за ~25лв и ми казаха ,че били правени по тяхен лиценз и затова били толкова по евтини и доста добре изглеждаха , предполагам че не са фалшиви ...и най-вероятно ако не намеря нещо друго това ще да е , а ти можеш ли да ме насочиш конкретно към някой магазин/модел ?

ПП видях в оптиките едни очила с марка OZZIE изглеждаха доооста прилично и бяха по 35лв ..някакви впечатления ?

Тези "полароид" са най-голямото менте на земята. НЕ си купувай такива боклуци. Вземи си истински Полароид от специализиран магазин!
Икономията е майка на мизерията :D
Аватар
skiman

Мнениеот pe60t0 » Сря Май 02, 2007 4:57 pm

точно това питам дали са ментаци или не са...гледах ги в оптика , не на сергия на илиенци
Аватар
pe60t0

Мнениеот Antares » Нед Яну 06, 2008 3:00 pm

Пиша тук, за да не отварям нова тема и защото въпроса ми е сходен.

По финансова принуда в момента карам със скиорска маска, със сменяеми плаки, с която съм пускал доста... със ски.
Обаче с колелото... падне ли ми скоростта под 15 km/h - веднага централната част на плаката се запотява до такава степен, че трябва да гледам с извита глава, като кокошка, за да видя нещо.
Самата маска има два въздухосъборника отгоре, с регулатор и по един отвор в ъглите и долната страна.

Да, знам, най-добрия вариант е да взема сносни очила или маска, но не разполагам с 50+ лева за такава инвестиция. В момента обмислям варианта с нагорещена игла да пробия в плаките няколко дупки за по-добро проветрение в централната част горе, над мястото, където най-често се запотяват.
Имате ли мнение относно тази манипулация или по-добри идеи?
Последна промяна Antares на Нед Яну 06, 2008 3:21 pm, променена общо 1 път
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот VOVA » Нед Яну 06, 2008 3:18 pm

щом караш xc взимай очила, тъй като със маската ще се запотяваш и през лятото ще бъдеш като във фурна :^: :dunno: :dunno: :dunno:
Аватар
VOVA

Рейтинг: 1850

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Нед Яну 06, 2008 3:56 pm

Определено очилата са по функционлни. Принципно има маски който се водят анти фог , но не съм ги пробвал за да изразявам мнение. Относно цената, поне 60 лв си приготви за истински очила.Виж дали тъмни или светли, аз предпочитам да карам със светли.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот tweety » Нед Яну 06, 2008 6:39 pm

то си зависи и от маската каква е и аз също поради финансови ричини карам със маска за ски,но има мн повече дупки за въздух и тряа да съм спрял за да се изпоти и то повече от 10 минути :agree: а за очилата нищо немога да кажа не съм карал :dunno:
Мy Fear is My only Courage
Аватар
tweety

Рейтинг: 934

Назад към Общ форум