Как процедирате...?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Как процедирате...?

Мнениеот boi4ka » Вто Май 01, 2007 12:45 pm

Винаги съм се чудел, как процедирате с нещо такова:)Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Карането беше страхотно, после заваля...последва нещо като изгубване и яко бутане и пускане в кал до коленете.

Имайте предвид, че това, което виждате е бледо копие на калта в разгара на бутането...колелото почти не се виждаше:)

Повечето кал падна, когато пускахме по асфалт, за съжаление, поради липса на време :crap: :bawling:

Мисля си да не разглобявам главините и вилката, а да си го почистя както обикновенно - с парцали и малко водичка :popcorn:

Мисля си само да махна жилата и обтегачите и да почистя броните обстойно.

Айде споделете, разглобявате ли след такова каране :popcorn: :popcorn:
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот Krismars » Вто Май 01, 2007 12:53 pm

чак така не ми се е случвало, ама с водоструйка, пазейки лагерите и всички места, които са податливи на прецакване заради водата , я измиваш хубаво красавицата и смазваш жилата и веригта и там др места и си готов, не виждам как ще стане добре с парцал :dunno:
Аватар
Krismars

Рейтинг: 2000

Мнениеот nikitzo » Вто Май 01, 2007 1:10 pm

Изображение
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот Yavkata » Вто Май 01, 2007 1:29 pm

Моята животинка онзи ден беше такава. Лекичко с парцалче и водичка изчистих всичко. Най - идиотското беше , че когато тръгвахме пренасях колелото през две рекички за да не се нахвърля с кал :crazy: ...Е, после си заваля както трябва...и докато се намери кой е верния път... поне попътно зачистих гумите докато оправях последствията от тръните. Весело общо взето :D
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот bluskanie » Вто Май 01, 2007 1:51 pm

Изображение

Фани си кака, да те отрака ;)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот shepo » Вто Май 01, 2007 3:05 pm

:agree: :beer:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот URNEST » Вто Май 01, 2007 3:50 pm

Есента и аз имах такъв случай.Просто нямах друг избор качих го в банята и внимателно измих колелото с ръчния душ, а след това и банята.Естествено следваше смазване на осоновните места и нямах проблеми занапред.
Аватар
URNEST

Мнениеот jivkonik » Вто Май 01, 2007 4:14 pm

Автомивка с водструйка и СЪС СТУДЕНА ВОДА - за лев - два го мие младежа и светва, а на ОМВ мисля, че срещу монета или жетон за известно време ти пуска вода машинката и сам си го миеш. Не акцентираш много със струята върху лагерите и другите ключови места, където не е хубаво да се мокри. :agree:
После профилктично можеш и да смажеш където трябва.
Аватар
jivkonik

Мнениеот boi4ka » Вто Май 01, 2007 6:31 pm

Ами хубавото е, че когато карахме не валеше, просто калта от гумите се натрупа навсякъде... :^:

Не искам да разглобявам вилката и се надявам да не е попила влага и мръсотия.
А за водоструйката мисля да пропусна...ще си го измия бавничко с гъба и чиста вода, без да го обливам и да вкарвам капки навсякъде. Но жилата, обтегачите и броните ще се свалят и на чешмата :D

Ще падне веселба :D :D
Аватар
boi4ka

Мнениеот airborneone » Вто Май 01, 2007 8:54 pm

boi4ka написа:Не искам да разглобявам вилката и се надявам да не е попила влага и мръсотия.

До колкото си спомян , препоръчителната смяна на масло е след 100часа каране в "нормални" условия или 50 часа в кал/вода/шитни. (това пише за цоки роко и рс тотем)
Просто трябва да имаш предвид че сега маслото на вилката трябва да го смениш малко по-рано (да я отвориш за профилактика)
Иначе за цялостното почистване, аз винаги процедирам с студена вода на ниско налягане, четка, и 3 вида парцали и след като приключиш свинската част > смазка.
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Demo 9 » Вто Май 01, 2007 9:45 pm

аз пък си карам така докато си засъхне калта и си падне сама при някой скок :popcorn: :popcorn:
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот caspar » Вто Май 01, 2007 10:04 pm

Я се стегнете, малко кал, какво толкова? Въобще не е много, аз от нормално каране се калям толкова. Тук вече всяка тема е за дебили!
"He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man."
Аватар
caspar

Мнениеот naso » Вто Май 01, 2007 10:32 pm

пресен съм и аз по темата. е до сега смазвах чистих бърсах и т.н. но с 2 думи позамижате го грубо с вода студена! щото от топлата по лесно пада греста кадето я има,слазвате тук там кадето трябва и некви такива профилактики позамивате лагерите да няма по тях кал.слагате си грес4ица тука там абе еба ли му мамата и аз кво да правите :rofl:
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот nikoto » Вто Май 01, 2007 11:07 pm

Btw можеш да се позамислиш трябва ли ти толкова дългоходова и съответно по тежка вилка...
Oко за око, паста за зъби!!!
Аватар
nikoto

Рейтинг: 1225

Мнениеот boi4ka » Вто Май 01, 2007 11:33 pm

caspar написа:Я се стегнете, малко кал, какво толкова? Въобще не е много, аз от нормално каране се калям толкова. Тук вече всяка тема е за дебили!
:offtopic: Е, айде да не се обиждаме, ако не ти харесва, просто не пиши/чети :D :D ;)

Просто ми е интересно да чуя мнения, дори и на "дебили" :D
Аватар
boi4ka

Мнениеот jivkonik » Сря Май 02, 2007 1:40 am

nikoto написа:Btw можеш да се позамислиш трябва ли ти толкова дългоходова и съответно по тежка вилка...

:offtopic: Екстра си му е вилката, колелцето не е баш недохранено ХС ами отива към Ендуро - АМ твърдак! Пушка!
А вилката е Маниту някакво, но какъв модел и колко ход?! Само информативно питам.
Аватар
jivkonik

Мнениеот SpoileR » Сря Май 02, 2007 7:20 am

caspar написа:Я се стегнете, малко кал, какво толкова? Въобще не е много, аз от нормално каране се калям толкова. Тук вече всяка тема е за дебили!

Ти при нормално каране се каляш толкова, защото си ненормален! ;) :D
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот CYBER » Сря Май 02, 2007 8:19 am

Ами прави сте,една водоструйка ще оправи нещата,все пак не е голям проблем,нали :dunno: Ако си от София отиди в БАС,там за 1-2 лв ако не и безплатно ще ти измият колелото :agree:
CYBER

Рейтинг: 1539

Мнениеот jivkonik » Сря Май 02, 2007 9:00 am

CYBER написа:Ами прави сте,една водоструйка ще оправи нещата,все пак не е голям проблем,нали :dunno: Ако си от София отиди в БАС,там за 1-2 лв ако не и безплатно ще ти измият колелото :agree:

ЕЕЕЕ ти пък на веломивка ги направи тия хора от БАС!!! :bigeyes:
Последна промяна jivkonik на Сря Май 02, 2007 9:16 am, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот kotka12 » Сря Май 02, 2007 1:35 pm

@boi4ka

душчето му е майката
и после смазваш
нЕма друг начин
:beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот 4getcredo » Сря Май 02, 2007 1:50 pm

caspar написа:
SpoileR написа:

Ти при нормално каране се каляш толкова, защото си ненормален! ;) :D

Калям се, защото карам, а не се ВОЗЯ за разлика от повечето тук!

Поизпусни малко въздуха!! Не е хубаво да се кара на голямо налягане! :)

Я, модерираха ни! :) Трийте!
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот boi4ka » Съб Май 05, 2007 1:20 pm

kotka12 написа:@boi4ka

душчето му е майката
и после смазваш
нЕма друг начин
мдааааааам, тая седмица няма свършване...баси :D :D :crap: сега идвам от мивката :) :agree: свалих двете капли и казах на пича да внимава с вилката...изми се доста добре. Сега смятам да си купя жила и да си смажа всичко основно и работата ще заспи.

Момчето на мивката ми вика:
- ...абе ти т'ва колело от кой язовир го извади...?!?!?!? :D :D :rofl: :beer:
Аватар
boi4ka

Мнениеот jivkonik » Съб Май 05, 2007 6:38 pm

Е нямаше нужда да разглобяваш чак!! Аз от планината с калта го карам на автомивката директно цялото. Като недостатък забелязвам, че влиза вода в гумите отвътре през ниплите и 2-3 дни клокочи докато изсъхне ;) , но стоя до миещия и му казвам къде да пръска повече, къде не много - избягвам средното и главините. С Джагуайр спирачни жила и брони съм, с Шимано скоростни и нямам ядове с мръсотия в тях. Ти защо ЩЕ ГИ СМЕНЯШ след тази кал?! Толкова ли и зле работят вече?! :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот kotka12 » Съб Май 05, 2007 10:57 pm

като казах "душчето"
бях буквален:)
в банята в къщи:)
после е тотална свинщинка
ама се почиства доста лесно
и има няколко позитива
1. не даваш пари за водоструйка
2. сам определяш колко водичка
и къде да отиде
3.може и с топла вода, да не настине магаренцето:)
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Brave » Нед Май 06, 2007 12:17 am

За подобни ситуации, аз лично си взех една водоструйка Керхер К2 - 119 лв. беше в Метро. Вързва се към вода и ток и върши чудесна работа. Миеш си сам колелото и не разчиташ на някой полуумен индивид, да не ти вкара вода в средното и главините. Струята е толкова силна, че калта изчезва за секунди, цялото колело може да се измие за под 3-4 мин, дори ако изпадаш в подробности.
Brave

Мнениеот oho » Нед Май 06, 2007 10:04 am

И мен ме светнаха да влизам с колелото под душа и после няма проблеми.
Аватар
oho

Рейтинг: 1200

Мнениеот zImage » Нед Май 06, 2007 11:34 am

Brave написа:За подобни ситуации, аз лично си взех една водоструйка Керхер К2 - 119 лв. беше в Метро. Вързва се към вода и ток и върши чудесна работа.

А къде я ползваш? Може би имаш двор?

Аз бих си взел, но не мога да я ползвам пред блока, нито имам подходящо помещение у дома :crap:
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Brave » Нед Май 06, 2007 4:44 pm

zImage написа:Аз бих си взел, но не мога да я ползвам пред блока, нито имам подходящо помещение у дома :crap:

Имам двор. Наистина ако живееш в блок без гаражи, не ти върши работа. Евентуално би могло да се ползва на някаква тераса (дебитът поне на моята е 5,5 l/min и няма да я наводниш, ако оттичането й не е запушено).
Brave

Мнениеот Antares » Пон Май 07, 2007 8:24 pm

С риск да прозвуча като абсолютен глупак и да създада малко смях - (относителен глупак съм, прохождащ) моята рецепта. Случвало ми се е да се прибера, чистейки кал от ушите си.
Аз процедирам с четка за зъби, след като е засъхнала калта - прониква почти навсякъде. За механиките (спирачки, дерейльори) - имам един 'вълшебен' спрей - WD40. След механично изчистване напръсквам движещите се части - прониква навсякъде и изтласква мърсотията. След това задължително с парцал почиствам остатъка, който е останал по външните части. Веригата я чистя с вездесъщата четка за зъби и парцал - колелото обърнато и въртя бясно, задържайки четката от двете страни на веригата, а после - пак въртейки с едната ръка, с другата хващам веригата с парцала. С четката, въртейки изчиствам и венците.
Освен това, след обстойното почистване минавам цялото колело с парцал, напоен с нафта. Може и да мирише известно време, но си създава един защитен филм, върху който мърсотията залепва по-трудно.
А сега - чакам подигравките :)
Аватар
Antares

Мнениеот jivkonik » Пон Май 07, 2007 10:46 pm

Antares написа:С риск да прозвуча като абсолютен глупак и да създада малко смях - (относителен глупак съм, прохождащ) моята рецепта. Случвало ми се е да се прибера, чистейки кал от ушите си.
Аз процедирам с четка за зъби, след като е засъхнала калта - прониква почти навсякъде. За механиките (спирачки, дерейльори) - имам един 'вълшебен' спрей - WD40. След механично изчистване напръсквам движещите се части - прониква навсякъде и изтласква мърсотията. След това задължително с парцал почиствам остатъка, който е останал по външните части. Веригата я чистя с вездесъщата четка за зъби и парцал - колелото обърнато и въртя бясно, задържайки четката от двете страни на веригата, а после - пак въртейки с едната ръка, с другата хващам веригата с парцала. С четката, въртейки изчиствам и венците.
Освен това, след обстойното почистване минавам цялото колело с парцал, напоен с нафта. Може и да мирише известно време, но си създава един защитен филм, върху който мърсотията залепва по-трудно.
А сега - чакам подигравките :)

Нафтата тепе рибата в тая рецепта! :bowdown: :rofl:
Аватар
jivkonik

Следваща

Назад към Общ форум