Здравей Nightbringer,
имам Duro E от малко повече от година и съм го разглабял де-що може да се разглабя по него, и ще ти обясня как аз му сменям маслото (правил съм го два пъти до сега).
Първо, ще кажа, че въобще не е нужно да сваляш вилката от колелото!
1. Смяна на маслото:
-Развиваш врътката на preload-а на десния крак докрай.
-Развиваш тапата с ключ! (не помня размера, аз си купих френски ключ, който става)
-Ако имаш пружина в крака с маслото - внимателно (и бавно) я вадиш (аз карам без тази пружина) защото тя повлича със себеси масло.
-Намираш си шише от минерална вода половин литър (празно!).. май с това трябваше да започна
-Забождаш шишето в отвора на крака! Размера пасва идеално!
-Обръщаш внимателно колелото, като заставаш зад него, стискаш задната спирачка и дърпаш кормилото към себеси.
-Изчакваш да се стече всичкото масло. Ако оставиш колелото обърнато (стоящо върху кормило и седалка) и натиснеш отгоре леко вилката - ще изтече още малко масло!
-Махаш шишето с маслото от вилката и обръщаш колелото в нормалното му положение, ма по-бързо, че може да капе
-Наливаш новото масло! Ако си с пружина в крака с маслото - слагаш първо пружината и тогава наливаш, че иначе може да го прелееш, като сложиш пружината
-Завиваш внимателно тапата и притягаш леко с ключа! Не трябва да се пренатяга! Ако трябва го стегни леко и го наклеждай и дозатягай по малко първите няколко карания.
2. Профилактика на другия крак (с пружината)
- Там няма кой-знае какво да се прави, освен, че може да се омаже хубаво с грес пружината и еластомера, че да не се трият много в крака на вилката. Стандартно не беше добре гресирана.
-Разглабянето на този крак става по аналогичен начин на този с маслото - отхлабваш preload-а, развиваш капачката и вадиш пружината. После по обратния ред
3. Почистване и гресиране на вилката (ботуши)
-Обезателно при сглобена вилка с пружините в нея! Иначе може да си имаш малко ядове при сглобяването!
-Сваляш си спирачката от вилката!
-Изваждаш пружинките от семерингите и ги оставяш свободно да стоят над семеринга!
-Обръщаш колелото на седалка и кормило.
-Сваляш врътката за реглаж на rebаund-а. Става с дърпане. Няма какво да и счупиш - та дърпай смело!
-Развиваш двата болта с шестогран на няколко оборота.
-Намираш си чук! По-добре е да е гумен, ама става с къвто и да е.
-Със шестогран поставен в болта - удряш няколко пъти с чука по шестограна. Повтаряш върху другия болт и после пак и пак... докато не усетиш, че шишовете са се отделили от ботушите! Това се проверява, като след всеки удар - пробваш да дръпнеш ботушите нагоре! Ако тръгват и болтовете ги спират - си ОК, ако не е така - продължаваш с чука.
-След като си отвил болтовете и ботушите са отделени от шишовете - внимателно издърпваш ботушите нагоре.
(При мен имаше теч на масло в ботуша и греста се беше разредила и изглеждаше така)
-Почистваш краката и ботушите отвътре.
-Мажеш добре с новата грес.
-Сглабяш по обратния ред! Тука тункия момент е да хванат резбите на болтовете, защото шишовете не си идват сами на мястото срещу дупките на ботушите!
-Слагаш пружинките обратно на семерингите.
Това е! дано съм бил полезен
Edit: Хах, докато напиша тоя дълъг Users Manual си ме изпреварил. Отговорил съм на въпросите ти

Ааа, за болтовете - напъваш повечко - ще се развият.. ако имаш WD40 може да ги напръскаш за да си помогнеш.