Нова верига, венец 12Т прескача, съвети?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Нова верига, венец 12Т прескача, съвети?

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Май 15, 2007 4:49 pm

Здравейте,

След неделния тур до Гърция и Турция днес реших да си сменя веригата. Тя беше на 6 месеца/2500км и шублерчето за мерене на вериги показваше удължение от ~0.3%.

Поставих нова Shimano HG за 40лв и покарах няколко км минавайки през всички задни венци. Всичко се чувстваше перфектно с изключение на втория 12T венец, който постоянно прескачаше през всеки зъб. На другите венци нямаше прескачане.

Задната касета е Shimano HG-50-9 на 12 месеца/5000км. Новата верига е третата поред.

Удивих се как така именно този венец ще се износи толкова, защото не бих казал, че е най-често ползваният от мен.

Какво да правя?

Да изчакам веригата да "улегне"?

Или да си потърся нов 12T венец или нова касета?

От касетите от клас XT и XTR, за които пише, че зъбите имат никелирано покритие, може ли да се очаква по-дълъг ресурс така че да си струват допълнителните 50+ лева?

Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Рейтинг: 2000

Re: Нова верига, венец 12Т прескача, съвети?

Мнениеот did » Вто Май 15, 2007 4:59 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Задната касета е Shimano HG-50-9 на 12 месеца/5000км. Новата верига е третата поред.

Честата смяна на веригата е чудесна практика, обаче тя не предотвратява износването на венците, а само прави така, че веригите и венците да се износват едновременно и равномерно.

vladimir.dzhuvinov написа:Удивих се как така именно този венец ще се износи толкова, защото не бих казал, че е най-често ползваният от мен.

:D Индженер Джувинов, не се излагай! Естествено е, че ако използваш еднакво венче 24 и венче 12, при равни други условия 12-ката ще се износи 2 пъти по-бързо!

vladimir.dzhuvinov написа:Какво да правя?

Намери си ново венче 12-ка от каквато и да е касета и избягвай много да караш тази предавка, щото проблеми като твоите не са изключение, а по-скоро - правило.

Сега като си вече закачен за педалите се старай да хващаш по-висок каданс, ва връткаш по-бързо и да избягваш тежките предавки. Това е спасението, пък и освен малките венчета, ще ти пази и коленете :)

Като гледам колко новички ти изглеждат големите венци, май това е най-добрия съвет, който мога да ти дам.

vladimir.dzhuvinov написа:Да изчакам веригата да "улегне"?

т.е. да почакаш новата ти верига да се разтегне? Bad idea...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Re: Нова верига, венец 12Т прескача, съвети?

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Май 15, 2007 5:50 pm

vladimir.dzhuvinov написа:
Удивих се как така именно този венец ще се износи толкова, защото не бих казал, че е най-често ползваният от мен.

:D Индженер Джувинов, не се излагай! Естествено е, че ако използваш еднакво венче 24 и венче 12, при равни други условия 12-ката ще се износи 2 пъти по-бързо!

Разбира се, че при еднакви условия малките венчета "виждат" повече верига. Но очаквах износването да е по-различно.

На село в Саарланд имам още едно колело, на което миналата пролет му смених веригата. След смяната се появи прескачане при няколко от венците, при това само отвреме-навреме.

Но в този случай сякаш цялото износване се е концентрирало само на венче 12, а прескачането е такова, все едно въобще липсват зъби - веригата направо се сурка! :bigeyes:
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Пища Хуфнагел » Вто Май 15, 2007 8:50 pm

Дължината?
Аватар
Пища Хуфнагел

Рейтинг: 1200

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Май 15, 2007 9:26 pm

Пища Хуфнагел написа:Дължината?

... на ...???

:D
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Пища Хуфнагел » Вто Май 15, 2007 9:43 pm

На веригата. ;) Да не би да имаш и други притеснения? Ммм?
Аватар
Пища Хуфнагел

Мнениеот jivkonik » Сря Май 16, 2007 8:44 am

Аз като сменях последния път верижната система подмених верига, задна касета и средна плоча отпред едновременно. Карам по системата 3 вериги с един комплект задна касета и средна плоча, сменям циклично веригите от комплекта през 400 до 600 към За сега съм на 7000 км по този начин и съм доволен от резултата. Имам видими следи от износване по често използваните задни венци, но веригите са улегнали по тях и почти нямам прескачане. Грешката ми е, че взех 3 вериги от различен клас (нямах пари на куп тогава да ги взема едновременно) и ще започне неравномерно износване на самите вериги, а и едната се държи по-лошо като работа от другите две. Съветвам те да минеш и ти на този начин на работа с оглед на пробега, който правиш. :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот chrome » Сря Май 16, 2007 9:36 am

мъка мъка...
Just Be!
chrome

Мнениеот bikerider » Сря Май 16, 2007 9:50 am

:offtopic:
Пища Хуфнагел написа:На веригата. ;) Да не би да имаш и други притеснения? Ммм?

Ахахахаха, аватара, аватара.... :rofl::rofl::rofl::thumb::thumb:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Пища Хуфнагел » Сря Май 16, 2007 10:17 am

:)
Аватар
Пища Хуфнагел

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Май 16, 2007 10:33 am

Ееех Пища! И на теб не ти е лесно!
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Чет Май 17, 2007 3:54 pm

Благодарности на всички за съветите! :beer:

Днес в магазина на Тандем ми поставиха нова касета Shimano Deore XT. Взех я с очакването, че ще има поне двоен ресурс, тъй като е два пъти по-скъпа от износената (Shimano Deore). Електронната везна в магазина също така показа, че е със ~100г. по-лека.

И евала, след смяната скоростите превключваха както когато колелото беше ново :)

Реших да приложа съвета за каране с ротация на 3 вериги през 500км. Първоначалната инвестиция за това ще е по-висока, но се надявам в крайна сметка да спестя :^:

Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот jivkonik » Чет Май 17, 2007 4:26 pm

Жив и здрав да си с новата касета! :beer:
Само вземи 3 еднакви вериги! :agree:
Ето от тук взех идеята:
http://realbiker.ru/Chain.shtml
Ползвам и разглобяеми звена за свръзката им, иначе с вадене на пинове според мен ще се разбие веригата.
Аватар
jivkonik

Мнениеот chrome » Чет Май 17, 2007 9:32 pm

vladimir.dzhuvinov написа:
Реших да приложа съвета за каране с ротация на 3 вериги през 500км. Първоначалната инвестиция за това ще е по-висока, но се надявам в крайна сметка да спестя :^:

мъка мъка... а ако те посъветвам да ги сменяш след всяко каране?...
Just Be!
chrome

Назад към Веломеханик