Каране около Велинград по празниците - 24 - 27 Май

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Каране около Велинград по празниците - 24 - 27 Май

Мнениеот БайКария » Чет Май 17, 2007 3:10 pm

Каранията за тези дни са базирани във Велинград със следната програма:

24 май. Трансфер София - Велинград. Кратка разходка в неопределена посока в околностите на града.
25 май. Каране по маршрут Велинград - долината на р. Абланица - с. Св. Петка - Велинград - около 40 км
26 май. Трансфер Велинград - креп. Цепина. Каране по маршрут Цепина - Свети Константин - стената на яз. Батак - курорт Цигов чарк - Ракитово. Трансфер до Велинград. - около 50 км
27 май. Каране по маршрут Велинград - с. Драгиново - гара Долене - долината на Чепинска река - около 15 км. Трансфер до София.

Настаняването във Велинград е в къща за гости.
Цената за участие е 188 лв.

Инфо: Краси 0889 622 417
Аватар
БайКария

Рейтинг: 1955

Мнениеот BikeArea » Чет Май 17, 2007 8:09 pm

Не знам дали включването ми в темата е уместно, но от чисто любопитство се интересувам за част от маршрута на 25-ти май.

А именно:
Участъка след м. Водни камък откъде ще го минете?
Лично аз веднъж цепих пряко в баира към вр. Острец и беше много трудно да се ходи, а аз влачех и колело със себе си. В друго ходене заеобиколих върха, но образно казано ходейки почти по "хоризонтала" ми беше много трудно да въртя и минах 1-2 километра в бутане. В този момент зверския баир от миналия път ми се видя доста по-лесен с оглед на това, че трудното поне мина бързо...

За 24-ти ви препоръчвам "разходката в неопределена посока" да направите до м. Стария чарк. Ще срещнете погледите и любопитсвото на много туристи! :D
Докато останалите се кефят на природата по-сериозната част от групата може да отскочи до м. Уличките! Изкачването не е много лесно и вероятно само майсторите ще прекарат учстъка върху велосипеда, но пък спускането (пътеката е друга) е стръмно и интересно (поне за мен). Тази добавка ще се отрази до +1 час във времето при нормално с тенденция към бързо темпо.

Далеч съм от мисълта, че ви "отварям очите", но споделям малко идеи, който надявам се ще ви бъдат полезни! ;)
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот БайКария » Пет Май 18, 2007 11:44 am

Благодаря за идеите !
и аз мисля първия ден да е в посока Стария чарк / Самоводица и евентуално да завърши на Баба и Дядо :beer:

Колкото за карането по билото на Острец...преди Водни камък има няколко отбивки в ляво, които са готини спускания до долината на Луковица и оттам по асфалта се прибираме към Велинград..вероятно пак Баба и Дядо :idea:
Аватар
БайКария

Мнениеот BikeArea » Пет Май 18, 2007 11:21 pm

Препоръчвам ви и друга кръчма - "При Дузпата" (на около 200-300м на запад от "Баба и Дядо"! Атмосверата вътрре е на ловна хижа-механа и е много приятно! Скоро не съм ходил, но правиха грандиозен ремонт и май добавиха и малка хотелска част. Предполагам,че е станало много по-добро от преди, но "Баба и Дядо" ( :bowdown: :bowdown: :bowdown: ) остава ненадминато! Нищо, че лъха на мастика и мента от 100м :D .

Иначе направо не ви знам как ще изпуснете спускането надолу по билото от връх Острец! Като изключим малкото изкачване преди Вазова поляна там е просто култово! Тесните улейчета изкопани от влаченето на дървета, добре отъпканите от туристи пътечки, на места игривите и бързи завойчета, да не забравяме и правата хикс малко преди града, където по едни каманаци можеш да развиеш доста доста солидна скорост (поне за моите представи) - далеч по-интересно от стръмно спускане до реката и оттам по асфалта... (съъкс)! Но пък допускам, че и там не е лошо, понеже не съм го минавал. Възможно е и да съм го минавал, но в много малка част и то отдолу нагоре. Дали говорим за пътя, който започва от заслона на 6-ти километър?

Разбира се вие ще карате - вие ще си решавате! ;)

Ще бъде голяма радост за мен да покарам около Велинград с вас някой път - било то организирано или не. :)
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Мнениеот БайКария » Съб Май 19, 2007 10:59 am

Винаги съм се чудел какво ме привлича към Баба и Дядо, а то какво било ..."миризмата на мастика и мента"...май и третия ден ще завърши там :)
За спускането от Острец си напълно прав, само че много от туристите се депресират изключително от пасажа преди връх Гергевана (така се казва стръмния връх съсед на Острец, където личат останки от голямо светилище / манастир.
От друга страна спусканията в ляво въобще не са за подценяване и всъщност са чудесна алтернатива на "оригиналния" маршрут при наличие на уморена група.
Наистина бих се радвал да покараме заедно и мисля, че това лято се задават добри възможности, като се има предвид, че ще разработваме интерес маршрут по направление Велинград - Качаков чарк - Беглика - яз. Васил Коларов - Каратепе - Сютка - Велинград.
Аватар
БайКария

Мнениеот BikeArea » Съб Май 19, 2007 3:26 pm

БайКария написа:... връх Гергевана (така се казва стръмния връх съсед на Острец, където личат останки от голямо светилище / манастир...

Пфуууу колко съм непросветен! :crap:
Като се качих на въпросния връх имах желание само да псувам дупките и ямите по върха, а то било останките на крепостта!
После пък останах в пълно недоумение като видях плоча, намираща се на самия връх Острец, на която пишеше "Гергевана". Самата месност и параклис Гергевана е малко над Велинград тръгвайки от Военния санаториум в посока Стария чарк...
Иначе сред местните връх "Гергевана" (цитиран по-горе) е известен като връх "Малък острец".

БайКария написа:разработваме интерес маршрут по направление Велинград - Качаков чарк - Беглика - яз. Васил Коларов - Каратепе - Сютка - Велинград

За съжаление в тази посока познавам планината много слабо, но пък имам познат (комшия ми е), който работи в ДДС "Беглика" и може да се окаже полезен информатор! :D

Ще направя своеобразно оповестяване във форума кога се прибирам към Велинград, но ако преди това можете да приемете мен като компания в някое каране по маршрута пишете ми! Току-виж разместя програмата малко! ;)

Успех и весели емоции ви желая по празниците на 24-ти! Аз няма да дойда! Тогава ще съм абориген! :beer:
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Назад към Мероприятия - архив