Днес след петото си падане по една и съща причина взех, че се убедих, че има смисъл в платформените педали. Става дума за следното :
Имам ето тези педали от 9 лева :
На шосейния бегач имам подобни, но без зъбите. С тях не съм имал проблем вероятно заради носниците (с които се стягат краката към педалите). Явно е време да помисля за педали с по-голяма площ, защото при всяко следващо падане, последствията са все по-лоши. Добре, че не ми се е случвало да ми се изхлузи крака от педала при висока скорост, че тогава не знам какво ще стане и даже не ми се мисли за това.
Карах съвсем бавно и тъкмо реших да ускоря, изправих се и натиснах педалите. Миг по-късно десния ми крак загуби сцепление с педала в предната му част. Педала се завъртя и крака ми отиде пред него. Тъй като бях прав стъпих на земята и педала задра със зъбите си в крака ми. За да избегна по-тежки наранявания при спирането по такъв груб начин се наложи да натисна спирачка. Не коя да е, а предната, за да се вдигне колелото и да ми освободи крака веднага. Резултата беше изплющяване пред колелото. Подпрях се на ръце и ръкавиците помогнаха да не си съдера кожата, но пък единия ми пръстя авно е прилепнал добре към асфалта и нокътя леко се беше отлепил от кожата и имаше мъничко кръв, нищо сериозно. Колелото обаче се бе вдигнало високо и следваше да падне върху мен макар да бях минал вече пред кормилото. Вдигнах си лявата ръка, за да се предпазя от удара и колелото се стовари върху нея като причини доволни натъртвания, които ще се радвам ако не станат синини. Педала причини падането и най-тежките от нараняванията. От по-голям проблем ме спасиха само бързите реакции
. Иначе можеше и каската да спасява положението. Ето защо смятам, че е добре да се кара с педали с по-голяма площ или с механизъм за закрепване.
Ето резултатите от падането при скорост около 10-12км/ч :
Натъртванията по лявата ръка над лакътя:
Съдраното по крака ми:
Сега със сигурност няма да карам утре
, че може и докато не си купя нови педали да не карам, за да не се претрепя повече.
П.П.
А колелото се размина с почти незабележими одрасквани отгоре на командите и на едната тапа на кормилото. Явно днес не ми беше ден, но пък на колелото му вървеше
"Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен." - Айнщайн