За Preload настройката...

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

За Preload настройката...

Мнениеот jivkonik » Чет Юли 08, 2004 3:01 pm

Здравейте! Простете за елементарния въпрос, отскоро имам вилка с възмоност за настройка на Preload -на какво влияе тази опция?
Другата настройка Rebound я разбрах как действа - регулира скоростта с която връща амортисьора след свиване, ама Preload нещо не мога да го усетя какво прави точно..:(
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот velco » Чет Юли 08, 2004 3:04 pm

[quote="jivkonik"]

Здравейте! Простете за елементарния въпрос, отскоро имам вилка с възмоност за настройка на Preload -на какво влияе тази опция?
Другата настройка Rebound я разбрах как действа - регулира скоростта с която връща амортисьора след свиване, ама Preload нещо не мога да го усетя какво прави точно..:(
[/quote]

Вилката ставa по-твърда. A каква вилка е?
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот jivkonik » Чет Юли 08, 2004 3:13 pm

Manitou Super Six 2002
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 08, 2004 3:53 pm

[quote="jivkonik"]

[/quote]

С тази опция [i]пред[/i]напрягаш (pre-load) пружината, с което намаляваш sag-а на вилката (sag е ходът, с който вилката потъва, когато седнеш на велосипеда). Увеличаването на preload-а втрърдява работата на вилката преди всичко в началото на сгъването и я прави доста по-нечувствителня на малки, резки неравности.

Затова не те съветвам да прекаляваш с preload-а - ако вилката/пружината ти е мека (т.е. прави ти прекалено голям sag и се дъни при сгъване) е далеч по-добре да смениш пружината с по-твърда, отколкото да гърбиш preload-а.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот jivkonik » Чет Юли 08, 2004 4:01 pm

Мерси за инфото, не ми потъва прекалено, само ми прави впечатление няколкото цъквания, които се чуват от нея когато стана прав и се набера яко - припуква няколко пъти при първите натискания на педалите после вече не издава звуци - това нормално ли е!?
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 08, 2004 4:12 pm

[quote="jivkonik"]

Мерси за инфото, не ми потъва прекалено, само ми прави впечатление няколкото цъквания, които се чуват от нея когато стана прав и се набера яко - припуква няколко пъти при първите натискания на педалите после вече не издава звуци - това нормално ли е!?
[/quote]

Нова ли е вилката? Ако е нова, би могло да е нормалното сработване на тръбите и уплътненията, а ако не е, нещата са малко по-сложни - първо трябва да установиш дали пукането идва точно от вилката (а не примерно от QR-a/лагерите/лапата/кормилото/командите/жилата) и второ (в случай, че си сигурен, че шумовете идват от нея) трябва да занесеш вилката да я погледне някой специалист.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Чет Юли 08, 2004 10:00 pm

Не е нова... дойде заедно с колелото, което си купих тия дни на старо, не знам човека преди мен как я е юркал та може всичко да е. А да ми кажеш добър майстор в СФ за вилки? В сервиза новия дето е в националния стадион дали правят профилактика на вилки, смяна на масло и дали добре го правят най вече!?
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 08, 2004 10:39 pm

Добър майстор според мен е bikerider, който можеш да намериш на бул. "Хр. Смирненски" 60 (май) в магазина на Иван Каймата. В момента обаче bikerider май си плацика задника в морето и твойта вилка му е последна грижа :D:D:D

Не мога да давам мнение за сервиза на стадиона и този на БАС (които са официалните вносители на Manitou), защото не съм ползвал услугите им досега, но предполагам, че ще има някой, който да сподели лични впечатления/мнения/насоки и за тях.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Пет Юли 09, 2004 8:31 am

Мерси за инфото!;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот jivkonik » Сря Юли 14, 2004 10:34 pm

Евала на bikerider!!!
Стана като нова тая вилка, страшен си човече, чудно работи!!! Все теб ще търся ако има грижи нещо с нея занапред!:8D::banana:
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Чет Юли 15, 2004 9:28 am

[quote="jivkonik"]

Евала на bikerider!!!
Стана като нова тая вилка, страшен си човече, чудно работи!!! Все теб ще търся ако има грижи нещо с нея занапред!:8D::banana:
[/quote]

cheers :beer::8D:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Юли 15, 2004 3:08 pm

[quote="jivkonik"]

Евала на bikerider!!!
[/quote]

Бреййй, само като нова! bikerider, нещо си ощетил човека ;)... при мен Z1-цата работи по-добре от нова, откакто й смени маслото :beer: :D:D:D
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Юли 15, 2004 3:26 pm

[quote="PtD"]
Бреййй, само като нова! bikerider, нещо си ощетил човека ;)... при мен Z1-цата работи по-добре от нова, откакто й смени маслото :beer: :D:D:D
[/quote]

признавам си без бой, бях на две :beer: :^::^:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Юли 16, 2004 12:00 am

[quote="bikerider"]

[/quote]

Хехе, чети внимателно, това беше комплимент. Ако обаче си го разбрал, не забравяй следващия път като дойда за смяна на маслото, да обърнеш две преди да започнеш :beer: :8D::8D:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Юли 16, 2004 9:58 am

[quote="PtD"]

[quote="bikerider"]

[/quote]

Хехе, чети внимателно, това беше комплимент. Ако обаче си го разбрал, не забравяй следващия път като дойда за смяна на маслото, да обърнеш две преди да започнеш :beer: :8D::8D:
[/quote]

по-скоро ти чети внимателно :deal::santa::P, щото исках да кажа че, когато правех неговата бях на две :beer:, а при твоята не бях :hbang::8D:

айде cheers :beer::beer::beer::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Пет Юли 16, 2004 4:03 pm

:angel:rakrita e tainata na baikara -parvo :beer:dokato ti se prividat:alien:,posle oste malko :drunk:do poluchavane na nujniq vid:nuts:,vargalqne :rofl::rofl:po poda ,molish :bowdown::praying:se da ne ti e tolkova zle i nainakraq:puke: i edva togava pochva rabotniq proces

:angel::angel::angel::peace::P

:thumb:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bikerider » Пет Юли 16, 2004 4:37 pm

май пак не си си пил хапчетата сутринта...:evil::evil::usclap:
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Пет Юли 16, 2004 6:45 pm

:peace:

хапчетата не деистват аз съм на силни инжекции иначе съм:dgrin:ама като ако ми я бият ставам :angel:
и няма проблеми ,знаеш как е хехехехехе:rofl::rofl::rofl:

:peace:

закачам се :santa::scatter::thumb:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Назад към Архив