Еко тема

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bluskanie » Сря Юли 25, 2007 3:57 pm

NovemberCharlie написа: А до колкото ми е известно хотелите по черноморието вече имат проблем сприходите.

Леко манипулативна информация... Има хотели, които са построени на крайно неподходящо място (неудобни за достъп, далеч от света) и никак не държат на реклама и обслужване. Те вероятно не печелят много. Но да се говори, че хотелиерския бизнес не е доходоносен е пълна измишльотина. :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Сря Юли 25, 2007 4:06 pm

NovemberCharlie написа:хотелите по черноморието

bluskanie написа:хотелиерския бизнес

Или аз съм сляп, или ти не можеш да четеш...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Сря Юли 25, 2007 4:14 pm

Оф, на теб все трябва да ти се обяснява. Говорим точно за морето... ДА, ЗА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Юли 25, 2007 4:24 pm

Добре, господин всезнайко. Млъквам.
Аватар
bikerider

Мнениеот shaggy86 » Сря Юли 25, 2007 9:59 pm

Изображение
:dunno: трудно е да се определи кой има право.Но хората трябва да не се ебават толкова много с природата ,защото ефектите са на лице.Дали ще е Краш или някой друг не винаги трябва да се максимира печалбата,тъжното е ,че в България няма баланс :bawling:
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот agent_Jekov » Сря Юли 25, 2007 10:30 pm

@bikerider :agree:
@shaggy86 :agree:

И по този повод:
http://www.darik.net/view_article.php?article_id=166333

Нищо ново под слънцето...Къде са еколозите, защо няма протести срещу тези "инциденти" ми е интересно на мен?
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 8:22 am

Нема бизнис у тая работа... нема враг срещу когото да се протестира, ерго нема маси за събиране, ерго нема парички за лапане от рекламодатели... и други.

Истинските еколози като Екогласност действат, завеждат дела и се ангажират с политическа позиция.
Пишман еколозите врещят, задръстват движението, манипулират романтично настроените, лапат нечии пари и се спасяват после по дупките си.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 8:46 am

Или по-скоро едните имат кинти да водят дела и да изглеждат 'сериозно", а другите, за да им обърне некой внимание, требе да блокират София...
Нямам нищо против намеренията на тези хора. Дори са ми по-симпатични от "истинските" еколози с неясното финансиране и дебелите връзки.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 11:36 am

:rofl::crazy:
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Юли 26, 2007 12:51 pm

Така е, bluskanie, както е казал народа: (извинявам се, но това е народна поговорка) "Лице п*че продава" :rofl:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот halcor » Чет Юли 26, 2007 12:52 pm

http://news.ibox.bg/news/id_2018429208

Хм, ако имаха план за събиране на средства за завеждане на дело срещу политически отговорните лица, дето не си вършат работата и съответно да бъдат пример за следващите политически лица, че няма да е здравословно за тях да не си вършат работата, аз бих дарил.
Аватар
halcor

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 12:54 pm

Ма много са смешни тез хипарчета :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Admin » Чет Юли 26, 2007 1:52 pm

bluskanie написа:Ма много са смешни тез хипарчета :D

Абе същински злодеи са, заеби! Деебиш и мизерниците скапани!
Да живеят обобщенията! ;)

А сега сериозно: докато всички се надпреварват да обобщават по най-груб и манипулативен начин, смислена тема и смислена дискусия няма да има. Аз поне така смятам, без да съм нито еколог, нито антиеколог. Като човек, заинтересуван от темата, ми е крайно неприятно дори да я чета, защото почти няма нормален пост в нея - всичко е противопоставяне на крайна основа, доста смели и не докрай отговорни приказки (според мен, тъй като не виждам да са подплатени особено). Наистина не разбирам какво харесвате в подобен тип разговори, ама щом ви влече...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 3:34 pm

@Admin: при цялото ми уважение (гледам те в очите, докато казвам наздраве ;)), бих приветствал едно включване от твоя страна, което внася малко баланс. Не че не си прав, прав си, аз съм един от тези, които са крайни и го правя съвсем умишлено, защото трябва да има контра на другите крайни мнения.

Та с две думи - помогни на дискусията ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 3:41 pm

Admin написа:
bluskanie написа:Ма много са смешни тез хипарчета :D

Абе същински злодеи са, заеби! Деебиш и мизерниците скапани!

Не бе, викам, че не събуждат уважение, изглеждайки ТАКА. Иначе сигурно са много добри хора :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Admin » Чет Юли 26, 2007 5:19 pm

Марто, не си представям заемането на крайни позиции като търсене на баланс, ама знам ли, може пък и да помага :)
Аз бих се включил в темата и досега, обаче нямам време, защото е достатъчно сериозна и многостранна, а и не претендирам да съм специалист по екология.
Ето само няколко кратки нюанса от многото мисли в главата ми, като предварително се извинявам за това, че едва ли ще имам възможност да споря по-нататък по тях, ако се наложи. Все пак статията за Рудопията някак си ми е по-важна, а и по-приятна ;)

- От една страна имаме едно количество хора, които не харесват това, което се случва с природата в България вследствие на инвеститорските интереси и бездействието на държавата. Нарочно казвам държавата, защото министърът например наистина е един човек, но той е държавен орган, т.е. представлява държавата по даден въпрос. Тези хора протестират, те обикновено си имат работа или друго някакво занимание и нямат възможност да отделят повече време и усилия от това да излязат на улицата и да заявят гражданската си позиция. Познавам десетки такива хора и е смешно и жалко да ги наричате по начина, по който го правите. Не си мислете, че тези хора не осъзнават повечето от нещата, за които стана дума тук. Напротив, те знаят, че тези протести не са перфектното решение, но все пак считат, че е по-добре да заяват поне по този начин позицията си, отколкото нищо да не заявят. Що се отнася до разните намеци за облекло, навици и др. (като хипари били и т.н.): първо, всеки има право да бъде такъв, какъвто се харесва; второ, бих казал, че на протестите, на които бях, хората в хипи-облекла, бяха толкова, колкото и хората в дрехи за планина, колкото и тези в обикновени дрехи. Да, костюмите и официалните облекла бяха по-малко, но това не прави хората лоши.
Главната идея - тези хора правят каквото могат според времето си. Няма как да се очаква от тях да пишат писма, да организират протести, да обжалват административни актове, защото нито им е работа, нито имат време за това. И все пак те са решили да направят нещо и какво... биват охулвани затова.

- втори момент - етикета "природозащитници" и "еколози". Типичен прийом. Както се твърди, че въпросните са манипулирани, така монетата има и друга страна - лепването на този етикет е не по-малка манипулация. Като сложиш етикет на нещо, с него идват и епитетите, и обобщенията и какво ли още не. На повечето хора не им е изгодно да кажат, че това не са "еколози" или "природозащитници". ТОВА СА ГРАЖДАНИ! Не го казвам с идеята за гръмкост, напротив, опитвам се да кажа, че това са си най-обикновени хора, които имат позиция по някакъв въпрос. Никой не използва "граждани" обаче, защото това би убило възможността за обобщаване и оттам вече за изопачаване на нещата. Аз пък държа на това, че са граждани, защото повечето от тях не са нито еколози, нито природозащитници по образование, по служба или по нещо друго. И, както вече отбелязах, тези хора са най-различни.

- екологичните организации - ти за колко такива знаеш? Запознат ли си с дейността им, с членовете им, с финансирането им? Тук кашата с терминологията е особено голяма и манипулациите също не са малки. И са от всички страни. Смешно е да се твърди че екоорганизациите са идеални или дори добри. Смешно е да се твърди, че са лоши. Смешно е да се твърди че работят или не. Смешно е да се правят каквито и да било обобщения, защото:
Какво е екоорганизация? Някои сами са се провъзгласили за такива. Други пък са ги нарочили за такива. Трети ги набутват в кюпа само защото като организация или дори като отделни членове са взели участие в протести или в объсждането на екологични проблеми.
В темите дотук се изсипаха много критики към екоорганизациите, че не организират достатъчно протести или че не ги организират както и когато трябва или че им се плаща, за да вгорчават живота на милите инвеститори. А защо не говорите с конкретни примери? Не ви ли е хрумвало, че много от тези организации всъщност НЯМАТ ЗА ОСНОВНА ЦЕЛ В УСТАВА си организирането на протести и т.н. Аз не претендирам да съм наясно нито с броя, нито със състава и дейността на повечето екоорганизации в България. Но имам идея за няколко, които имат отношение по един или друг екологичен проблем - дейността, която те са си заложили, по принцип е изцяло позитивна. Те си разработват проекти, търсят си начини и финансиране да ги реализират и т.н., и т.н. Никое от тези сдружения не си е записало в Устава, че има за цел да организира протести. Но когато държавни органи действат или бездействат срещу природата, тези сдружения прибягват и до участие в протести.
Видях цял куп обвинения, че "еколозите" си траели за едни неща, пък протестирали за други. Да, така е. А преди да ги наплюете, потърсихте ли повече от един отговор защо това е така. Най-лесно е да кажем, че са манипулирани, че ги мързи, че няма кой да им даде тон, че няма кой да ги нахрани - все унижаващи и недостойни приказки, все обобщения... Пак питам - колко са екологичните организации в България? Кои са? Говоря за организации, чиято основна и единствена цел е опазване на природата и то опазване от посегателства. Нарочно наблягам на последното, повтарям, че повечето сдружения, за които аз знам, всъщност целят опазване чрез позитивни дейности, а не опазване от негативни такива и смея да твърдя, че те си работят по позитивните дейности. Т.е. и на тях организирането на протести, писането на писма, обжалването на административни актове не им е съвсем пряка задача. Затова питам - колко са и кои са екологичните организации, чиято основна задача е да се борят с беззаконията и посегателствата срещу природата? Аз не знам отговора, то броят им вероятно е нищожно малък. Ако сравним всяка от тях като капацитет с едно малко или средно търговско дружество и ги изправим срещу истинските търговски дружества (инвеститори), готови да навлязат с гръм и трясък и в най-спокойните кътчета, срещу подкупни общинари, министри и каква ли още не паплач... искам да ми кажете честно, как мислите, дали ще успеят да смогнат да действат срещу всяко безчинство навреме и в зародиш?

- Относно глупавия текст в закона вече казах, че ако сме нормална държава (а ние не сме), той не би трябвало да влезе в сила. Времето ще покаже. Тъжно е, че екоорганизациите не се противопоставят по-ясно и категорично на този текст, но в крайна сметка това е все едно в един спор една от спорещите страни да сочи аргументи срещу себе си. При изострени спорове и ситуации се получава така.
Манипулативният отговор от моя страна би бил: а защо не организирате протести срещу този текст или по-точно срещу погазването на правния принцип? Но аз не го задавам сериозно, защото знам, че просто не ви е работа да го правите.

- Самите протести със затварянето на кръстовищата бяха незаконни, но само някои от тях. Видя се, че след като бъдат набити, хората могат да бъдат и изобретателни, вместо страхливи. Аз не съм поддръжник на незаконните демонстрации, НО обективността изисква да отчетем, че това бе започнато от бакшишите по един много по-брутален и некултурен начин, при което държавата реагира като умрял мъжки полов орган. Според мен протестите за Странджа до голяма степен нарочно провикараха държавата, за да се види (не, че не беше ясно отпреди), че тук играят двойни стандарти и че някои са по-равни от други, само защото са безпардонни простаци (но пък достатъчно манипулируеми като избиратели поради същата тази причина). Е, видя се след което нещата взеха да стават по законния начин.

- Не ми харесва, че организацията на тези протести бе някак анонимна. Вярно е, че в много голяма степен хората се саморганизираха, разменяйки линкове помежду си, но сигналът дойде отнякъде, без зад него да стоят ясни имена. Това е разбираемо, като се има предвид, че ставаше дума за незаконни протести. Т.е. недоволството ми е част от неодобрението на самата незаконност на протестите, за която вече си казах мнението. По-лошото е, че именно подобна анонимност създава отличин условия за покълване на теориите за манипулации и т.н. В това отношение организаторите и сами са си виновни, макар че като гледам само в нашия форум какво чудо се изля срещу участниците и екоорганизациите... ако и на другите места е така, не ми се мисли.

- В обобщение ще кажа най-важното (за мен) и най-тъжното. Според мен в България развити екологични организации, които да са в състояние да се противопоставят на целия куп безобразия, НЯМА! И НЯМА ДА ИМА СКОРО! Просто няма условия за това. Няма достатъчно хора, на които да им пука; като няма загрижена маса, няма как да има и финансирне за подобни сериозни организации, чиято цел да е да се борят с безобразията на администрацията; няма и достатъчно хора, които да искат (а и да могат) да се занимават с подобна трудна и неблагодарна работа (аз имам предвид истинска работа, т.е. борба по всички законни начини с администрацията). Накратко, за мен нещата опират до все още слабо гражданско общество, поне по отношение възможностите за защита. Лошото е, че с това лепене на обидни етикети и с тия безсмислени обобщения се убиват съвсем наченките на някакво единство между различни граждани по общи за тях проблеми. И продължаваме всеки сам за себе си. Защото превръщайки "приодозащитник" в мръсна дума, шансът повече хора да пожелаят да изразят позицията си за запазване на природата по някакъв организиран начин, камо ли пък да работят в тази насока, намалява драстично.

А предходното ми изречение е прекрасно илюстрирано в нашия форум! След като залепихте етикета "природозащитници", след като ги заклеймихте с един куп епитети и ги обвинихте в какво ли не, се получи следното:
Във връзка с инициативата за почистване на Пирин евентуалните участници в нея бяха украсени като пияници, които не знаят къде се намират и замърсяват повече, отколкото чистят. Тази инициатива е мирна, кротка, не пречи на никого. Не знам ругателите колко участници в нея познават. Аз познавам двама души, които мислят да се включат. Две свестни момичета, които нито съм ги виждал пияни, нито съм ги виждал да изхвърлят какъвто и да е отпадък в планината. Е, да, може би са ходили на туризъм повече в Рила, отколкото в Пирин и ще се наложи да питат къде е някоя хижа или нещо подобно. Важното е, че те са едни гадни и безполезни, не, направо вредни природозащитници и с това, че ще съберат някоу чувалче чужда смет и в същото време ще се насладят на досега с природата, ще нанесат някаква неясна никому щета. Разбира се, аз може би не трябваше да съобщавам за това мероприятие - за какво ми е на мен някой да чисти Пирин - там карам рядко, пък само да поддържам екологичната пропаганда не бива...
Втори пример: Явно не трябваше да съобщавам и за търсенето, което имат от едно ново сдружение "Велоеволюция". Разбира се, то също бе нарочено за "екологично" при все че основната му дейност ще свързана с колоезденето и то в градска среда. И не просто нарочено, а чудесно наказано с подигравката "Велополюция". Смех, смех! При положение, че въпросното сдружение нито е поискало нещо насила, нито виждам да пречи на някого, а дали и какво ще успее да направи е твърде рано да се каже, дори не знам дали им е минала регистрацията. Но защо да не поубием нещата в зародиш, ей така, за кеф...
Простете ми за иронията и сарказма, обаче който си е направил труда да прочете дългите абзаци по-нагоре, ще разбере чудесно двата ми примера. Това е резултатът от крайните позиции и от изопачаването на нещата. Става така, че хора, които искат да направят нещо си, без да пречат на никого, без да искат от някого нещо (освен ако той не е готов да даде, разбира се), биват поругани и наплюти на общо основание, без аргументация, без обяснение и без капка уважение.
След тези няколко теми България ми се струва още "по-хубаво" място за живот - всеки сам за себе си, всеки срещу всеки. Както сме си свикнали, впрочем...

П.С.
Хаха, Марто, още нещо... както обичаш ти самия да предричаш понякога: сигурно няма да мине много време, преди да бъда оплют за това пространно включване. Оплют кратко, цинично и без аргументи. Ама да видим, де... ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Юли 26, 2007 5:28 pm

Admin написа:След тези няколко теми България ми се струва още "по-хубаво" място за живот - всеки сам за себе си, всеки срещу всеки. Както сме си свикнали, впрочем...

Ха така... много прав си, съгласен съм с теб по целия ти пост, може да поспорим по някои малки неща но не искам. Виж за последните изречения: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :agree: :agree: :beer:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 26, 2007 5:45 pm

Естествено, че не съм съгласен с почти нищо от пространното... хм... изложение, но отговор ще има на един по-късен етап, когато ми остане време и съм на кеф. Засега ще си позволя само да отправя традиционния си призив към еколозите за разходка до шестата планета от Слънчевата система :)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот did » Чет Юли 26, 2007 6:09 pm

надушвам шанс за истинска дискусия, най-накрая...

ще си помисля... на Трещеник и после (след 10-тина дни), ако не сте разнищили до степен "абсолютна истина" темата за екологията и ако Наката не ме замъкне някъде далече от интернет, ще се включа.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 9:08 pm

@Admin: Не съм съгласен по ред точки с писанията ти. Но!
Не мога да отрека, че казваш вярни неща на места, например с крайните оплювания. Не че на места не са заслужени, не че на места са абсолютно незаслужени, но забележи: аз поне никого не съм плюл от протестиращите. Казах единствено, че са манипулирани. Казах, че са малоумници, да си мислят, че по пътя на най-малкото зло и решението на проблема на парче се постига трайно решение. Казвал съм го и преди, пак ще го кажа - решението на парче всъшност не е решение, а обратното - прах в очите. Това е моето лично мнение.

По въпроса за еко-организациите - did го беше казал преди време, ти също го каза сега - истински такива няма!

За съжаление нямам в момента време да ти отговоря точка по точка, мисля не е и нужно, все пак това не е арена за идеологии, а форум.

Накрая - благодаря ти за мнението. Няма да се впускам в квалификации, просто ще ти кажа, че го ценя. Както се казваше в последния Хари Потър - "не е важно по какво си приличаме, важно е какво ни отличава". Вярвам, че такава дискусия само носи полза на всички нас. Да дори крайните мнения. За съжаление ще видя мнението на TOYAGA чак във вторник, но съм убеден, че неговото мнение ще е не по-малко полезно за дискусията и ще го прочета с удоволствие, както винаги :)

Истински важното за мен е едно - да се мисли, за да се върви към траен и дългосрочен резултат в опазването на природата. Другото са ежедневни подробности и пристрастия.
Аватар
bikerider

Мнениеот bi » Чет Юли 26, 2007 9:33 pm

Не знам дали тук му е мястото, но ...
http://www.pleasehelp.hit.bg/
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 9:35 pm

Мен цялата работа ми прилича на ЕКОдвигател на Икарус... дето бълват ОНЕЗИ черни топки дим.

Но всъщност и един квадратен сантиметър да се спаси, по ТОЗИ начин, пак ще е нещо. Успех :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Юли 26, 2007 10:41 pm

Не можеш просто да игнорираш тези картини... Да мълчиш и да не правиш нищо, също те прави виновен...

Абе огледайте се около себе си преди да тръгнете да спасявате тюлените... или мама и тати са дали начален тласък и все още дават, та ако искаме и сомалийците може да спасяваме... Kъде си бе, TOYAGA, какво беше онова за екскурзията!!! Айде, вече съм съгласен! :bowdown: :bowdown: :bowdown: :agree:

Как можеш да се бориш за нещо, което няма нищо, ама нито пряко нито косвено, връзка с теб, тук и сега?! ЗОМФС!!! :offtopic:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот bi » Чет Юли 26, 2007 11:07 pm

Sp3c7r3 написа:
Не можеш просто да игнорираш тези картини... Да мълчиш и да не правиш нищо, също те прави виновен...

Абе огледайте се около себе си преди да тръгнете да спасявате тюлените... или мама и тати са дали начален тласък и все още дават, та ако искаме и сомалийците може да спасяваме... Kъде си бе, TOYAGA, какво беше онова за екскурзията!!! Айде, вече съм съгласен! :bowdown: :bowdown: :bowdown: :agree:

Как можеш да се бориш за нещо, което няма нищо, ама нито пряко нито косвено, връзка с теб, тук и сега?! ЗОМФС!!! :offtopic:

Кой е казал ,че се боря просто споделих видяното.еееееее няма разбиране в този живот.
п.п Не говори за мама и тати! :grumpy:
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Юли 26, 2007 11:18 pm

:offtopic: @bi
В нито едно изречение на поста си не съм имал предвид теб, освен ако ти не си правила онзи сайт за тюлените с превода на билгарски. А между другото, ако бях казал родителите, щеше ли да е по различно? И всъщност нещо лошо ли казах за "мама и тати" (не твоите, не се засягай, макар че няма и за какво... :bowdown: ) :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Авг 23, 2007 2:30 pm

Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот agent_Jekov » Чет Авг 23, 2007 5:54 pm

NovemberCharlie написа:http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=503221&USER_ID=3843
:popcorn:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Авг 30, 2007 3:22 pm

По дани на ww.varhove.com

Строителна инвазия и в Родопите
Община Смолян разработва планове за четири курорта в Родопите с обща площ над 140 хил. дка., съобщава неправителствената организация \"За да остане природа в България\". Те са:

Спортно-туристически център Перелик (130 000 дка). Oбхваща територии на север землищата на селата Мугла, Гела, Широка Лъка, Солища и др., южно – държавната граница с Гърция и западно гр. Смолян. Всички невероятни билни ливади и пасторални пейзажи се включват в основата на общия устройствен план на бъдещия курорт. Главният инвеститор на проекта Кирил Асенов, предварително чрез процедурите на заменяне на земи, е придобил над 6000 дка ливади и гори с най-висока ландшафтна стойност – ливади по билата и платата на Мурсалица, ливадите по вр. Карлък и др. Проектът предвижда върху тези уникални ливади и гори да бъдат построени голф игрища, 217 км. писти, 16 езера за изкуствен сняг и многобройни хотели с общ обем над 25 000 легла. Площта на курорта се формира от отделни ядра, които оградени с външен периметър затварят площ от 500 000 дка. и на практика унищожават (урбанизират) целия вододел на реките Мугленска, Широколъшка и Черна. По-голямата част от територията по проекта влиза в предложените (но отложени в последствие) зони по НАТУРА 2000 и по двете директиви, като общото покритие на НАТУРА 2000 е над 85% от курорта.

Комплекс „Хайдушки поляни” включва билни части и части от плата между селата Манастир, Кутела и Славейно с ливади с надморска честота около 1600 м. с изключително висока ландшафтна стойност. В района около язовира на площ от около 3000 дка ще се изгради курорт с много висока плътност на застрояване, над 40%. Проектирането е напълно завършено и предстои внасянето му в общински съвет.

Връх Преспа – курортът ще се изгражда основно на ливади и гори около самия връх и близо до хижа Преспа. Тук все още не е започнало проектиране. Инициативата е на шефа на една от най-големите кооперации на частни горовладелци – „Мурджов пожар”.

Проектира се и изграждането на курорт в територията около обсерваторията в Рожен и роженските ливади.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Bashmaistora » Чет Авг 30, 2007 9:29 pm

NovemberCharlie написа:По дани на ww.varhove.com

Строителна инвазия и в Родопите
Община Смолян разработва планове за четири курорта в Родопите с обща площ над 140 хил. дка., съобщава неправителствената организация "За да остане природа в България". Те са:

Спортно-туристически център Перелик (130 000 дка). Oбхваща територии на север землищата на селата Мугла, Гела, Широка Лъка, Солища и др., южно – държавната граница с Гърция и западно гр. Смолян. Всички невероятни билни ливади и пасторални пейзажи се включват в основата на общия устройствен план на бъдещия курорт. Главният инвеститор на проекта Кирил Асенов, предварително чрез процедурите на заменяне на земи, е придобил над 6000 дка ливади и гори с най-висока ландшафтна стойност – ливади по билата и платата на Мурсалица, ливадите по вр. Карлък и др. Проектът предвижда върху тези уникални ливади и гори да бъдат построени голф игрища, 217 км. писти, 16 езера за изкуствен сняг и многобройни хотели с общ обем над 25 000 легла. Площта на курорта се формира от отделни ядра, които оградени с външен периметър затварят площ от 500 000 дка. и на практика унищожават (урбанизират) целия вододел на реките Мугленска, Широколъшка и Черна. По-голямата част от територията по проекта влиза в предложените (но отложени в последствие) зони по НАТУРА 2000 и по двете директиви, като общото покритие на НАТУРА 2000 е над 85% от курорта.

Комплекс „Хайдушки поляни” включва билни части и части от плата между селата Манастир, Кутела и Славейно с ливади с надморска честота около 1600 м. с изключително висока ландшафтна стойност. В района около язовира на площ от около 3000 дка ще се изгради курорт с много висока плътност на застрояване, над 40%. Проектирането е напълно завършено и предстои внасянето му в общински съвет.

Връх Преспа – курортът ще се изгражда основно на ливади и гори около самия връх и близо до хижа Преспа. Тук все още не е започнало проектиране. Инициативата е на шефа на една от най-големите кооперации на частни горовладелци – „Мурджов пожар”.

Проектира се и изграждането на курорт в територията около обсерваторията в Рожен и роженските ливади.

Брей, сакън само ДАЛАВЕРИ. Може би всичко е само ЩЕ :dunno:
Bashmaistora

Рейтинг: 1120

Мнениеот klmn » Чет Авг 30, 2007 9:51 pm

Може би всичко е само ЩЕ
Няма да е.Амин.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

ПредишнаСледваща

Назад към Други